Hopp til innholdet

Belysning i vardagsrummet Tips & inspiration

belysning stue

Få bra tips om hur du får bra belysning i vardagsrummet och vilka lampor som är perfekta för montering i vardagsrummet. Som ett av husets viktigaste rum har belysningen i vardagsrummet mycket att säga för atmosfären och inredningen i resten av hemmet.
Genom att kombinera lampor med rätt placering kan du skapa ett bekvämt och mysigt ljus i vardagsrummet och få en belysning som passar lika bra för sociala sammankomster och avkoppling som för vardagliga eller sena filmkvällar.

Secto Lampor /Svenssons.se

Som hämtad från en tecknad serie lutar golvlampan Mañana avkopplande mot väggen, det verkar som lampan har klivit direkt från skissblocket in i rummet. Mañana är tillverkad i lackat stål och lampskärmen är justerbara i sidled.

Mañana lampa från Design House Stockholm /Svenssons.se
Soleil – Fin starburst pendellampa med guldfärgade rör från Markslöjd /Lamp24.se
Soleil – Fin starburst pendellampa med guldfärgade rör från Markslöjd /Lamp24.se

Auro är en vacker ljuskrona i modern stil med långa ihåliga stavar av rosa färgade glasstavar som verkligen gör intryck och ger ett vackert ljus där den hänger. Ljuskronan fångar ögat och skapar en mysig atmosfär.

Auro glaskrona / Jotex.se
Auro kommer i rosa och klarglas / Jotex.se

Electra består av en metallbotten och glaskulor med kompakt form som kastar ett vackert ljusspel ner på bordet och in i rummet. Kulorna är en blandning av runda glaskulor och glaskulor med mönstrade räfflor som skapar en fin dynamik i belysningen.

Electra modern glaskrona / Jotex.se

Den nu ikoniska AJ golvlampa från Louis Poulsen specialdesignades av den välkände formgivaren Arne Jacobsen år 1960 till nyöppningen av SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Designklassikern AJ golvlampa ger ett direkt och riktningsbestämt ljus och tack vare den vitlackerade insidan sprids ljuset behagligt i det rum du väljer att placera den. Armaturhuvudet har en karakteristisk design och en ställbar skärm för att ytterligare optimera ljusspridningen.

AJ golvlampa Louis Poulsen /Svenssons.se
AJ golvlampa Louis Poulsen /Svenssons.se

Sedan 1950-talet har franska Jieldé skapat vacker belysning med industriell känsla. Lamporna hämtar mycket av sin inspiration från traditionella franska industri- och kontorslampor med rörliga skarvar och stora breda lampskärmar som ger bra ljus.

jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se

Petite Machine golvlampan är formgiven av danska Studio Flemming Lindholdt för Made by Hand. Golvlampan är ett av många exempel på Flemmings lekfulla och kompromisslösa inställning till design. Petite Machine kombinerar modern teknik med en mänsklig touch, där skärm och bas är tillverkade helt i pulverlackerat stål eller mässing. Skärmen tillåter 180 graders rotation och har ett subtilt räfflat glas som bidrar till att sprida ett behagligt diffust ljus i rummet.

Petite Machine från Made by Hand /Länna Möbler

Kizu från New Works är en mycket fin och elegant bordslampa som kombinerar exklusiv marmor i oval form med en halvsfärisk opal-akryl lampskärm som sprider ljuset på ett diffust och behagligt sätt – perfekt som en dekorativ och bekväm sänglampa eller bakgrundslampa i vardagsrummet och hallen.

Elegant marmorlampa med behagligt ljus – Kizu från New Works /Lampemesteren.se

Den vackra och eleganta formen med två motsatta geometriska former gör att lampan ser ut som om den balanserar två former ovanpå varandra i en delikat dans.

Elegant marmorlampa med behagligt ljus – Kizu från New Works /Lampemesteren.se

Art deco bordslampa mässing med opalglas är ett riktigt coolt retro blickfång i ditt sovrum eller vardagsrum. En riktigt snygg bordslampa för sovrum, hall och vardagsrum. Lampan skapar ett mjukt och stämningsfullt ljus. Montera gärna en dimmer på sladden om du vill ha ett extra snyggt ljus.

Art Deco bordslampa med opalglas / Lamporochljus.se

Margin från New Works är designad av John Ashbury och är en klassisk lampserie av textil och tyg med tidlös design och subtil användning av färger. Skärmen av jordfärgat tyg dämpar ljuset och ger en mjuk, rogivande belysning i hemmet.

Perfekt som upphängd lampa i vardagsrum och sovrum. Serien kommer även i bordslampa och golvlampsversion, vilket skapar ett elegant och fridfullt ljus i hemmet.

Margin från New Works – Perfekt som vardagsrumsbelysning /Svenssons.se
Margin från New Works – Pendellampa med mjukt ljus /Svenssons.se
Margin från New Works – Bordslampa och golvlampa i textil /Svenssons.se

Plivello är en retroinspirerad pendel och ljuskrona från Le Klint som designades 2022 för Le Klints 80-årsjubileum 2023. Lampan har hämtat inspiration från de klassiska och glamorösa golvljuskronorna i art déco-stil och är handvikta av papper av deras fabrik i Odense, Danmark.

Plivello från Le Klint – Handbricka av papper /Lampemesteren.se

Plivello-lamporna finns i en mängd olika storlekar och även i flerfärgade golvlampor med dekorativa, tunna ringar av guldfärgat aluminium. Lamporna är imponerande och skapar ett vackert, delikat ljus, samtidigt som de håller en låg vikt och kan därför hängas upp utan extra hänsyn.

Plivello är perfekt om du vill skapa en lyxig stil i ditt hem, stuga eller för restauranger och hotell. Perfekt för rum med högt i tak.

Plivello från Le Klint – Inspirerad av klassiska ljuskronor /Lampemesteren.se
Plivello från Le Klint – Finns i flera storlekar och färger /Lampemesteren.se

Golvlampan 9602, även känd som «Chinese Hat» designades av Paavo Tynell 1935 för Hotel Aulanko. Kännetecknad av sin eleganta och luftiga lampskärm och rottingklädda skaft, visar 9602-golvlampan designerns gränslösa fantasi och oöverträffade förmåga att skapa design av bestående skönhet. Genom att lägga till en lekfull, sprudlande kvalitet till toppen, balanserad av basens mer statiska form, är 9602-golvlampan perfekt lämpad för att skapa ett milt omgivande ljus i vardagsrummet.

Golvlampan 9602 från GUBI /Svenssons.se
Golvlampan 9602 från GUBI /Svenssons.se

Nantwin från Lindby har ett stilrent utseende med en liten golvplatta som gör den enkel att placera runt i hemmet. Golvlampans stora lampskärm kan dimras med en integrerad dimmer medan den lilla läslampan kan tändas/släckas individuellt.

Nantwin golvlampa i stilren design från Lindby /Lamp24.se

Cosiness är en ny golvlampa från det franska märket Market Set – Golvlampan har en elegant bas av tjock, vit marmor som håller lampan stabilt på plats. Golvlampan har en lång båge och en delikat cylindrisk/konisk formad tygskärm av bomullsbouclé som sprider ljuset på ett mjukt sätt.

Cosiness böjd golvlampa med marmorfot och stor tygskärm /Lamp24.se

Barre XL från Ebb&Flow är en färgstark serie golvlampor fulla av mönster och färger. Här kan du se golvlampan i Chennai med en Fuchsiafärgad tygskärm som verkligen «popper» ut från resten av interiören. Perfekt om du vill skapa lite mer livlig belysning i ditt hem.

Barre XL med Chennai skärm i Fuchsia färg /Lamp24.se

Tavola är en långsträckt vägglampa i ek med platt form och infälld belysning som skapar ett stilrent och modernt indirekt ljus. Detta gör Tavola till en dekorativ trälampa som kan installeras i rum där man vill ha modern belysning, men samtidigt med ett naturligt utseende. Med sitt bländfria ljus är lampan perfekt för installation i vardagsrummet, trappan, sovrummet eller hallen och passar utmärkt som nattlampa.

Tavola – Avlång vägglampa i ek med led /Lamp24.se

Indirekt belysning i vardagsrummet ger ett stämningsfullt ljus och en sval atmosfär i rummet. Denna belysningsmetod ger bra allmänbelysning med full effekt, eller ett behagligt bakgrundsbelysning i vardagsrummet när det är nedtonat.

Montering av LED-lister under ledstänger i trappor

Ett coolt sätt att skapa ett indirekt ljus är att använda en tändstiftsprofil eller en kantprofil. Dessa kan vikas till spår i en gipsskiva eller monteras på kanten av en gipsskiva och gnistras och målas över så att du får ett dolt, indirekt ljus.

LED-ljus mot tak och vägg

Från EVN kommer denna kantprofil för ledstrips. Denna finns i två varianter, en för ljus mot vägg och en för ljus mot tak. För montering lämnas ett mellanrum mellan gipstak och vägg, profilen skjuts sedan längs kanten på gipsskivan, sedan monteras ledlisten och spackel/målar över kanten. Resultatet är ett stilrent indirekt ljus mot taket eller väggen!

Kom ihåg att lägga ett rör i en av ändarna för anslutningskabeln till ledprofilen. Detta rör ska läggas till LED driver, detta kan placeras i nästa rum, bakom en möbel eller liknande.

EVN-profil för ljus mot tak / Lamp24.se
EVN-profil för ljus mot vägg/ Lamp24.se
LED lister /Lamp24.se

Lacrima från italienska Vistosi är munblåst av exklusivt vitt muranoglas med en vacker och lång droppform som sprider ljuset på ett vackert och jämnt sätt. Det diffusa ljuset som skapas gör lamporna perfekta som dekorativa element och blickfång i den moderna inredningen. Kombinera dem gärna för att skapa hängande ljusskulpturer runt hemmet, över trappor eller längs stora fönster.

Lacrima vacker droppformad lampa från Vistosi /Lamp24.se

Charmig kottelampa i trä – Från Svenske Olsson & Jensen kommer denna vackra kottelampan i naturligt trä. Lampan består av tunna ark av björkfanér, lagrade ovanpå varandra i form av en kotte. Denna lampa är utmärkt om du vill använda naturliga material i interiörer och belysning.

Denna trälampa skapar ett mysigt och charmigt ljus som fokuseras främst nedåt, men det avger också små ljusstrålar genom de tunna fanerplattorna i lampan.

Kottelampa i trä från Olsson & Jensen / Calixter.se

Konlampan i trä från Olsson och Jensen finns i färgerna brun, ljus och svart.

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Oyster lampan från danska Ferm Living är en spännande och innovativ vägglampa som är perfekt för dekorativ belysning som hänger ensam på en vägg i korridoren, vardagsrummet eller badrummet. Läs gärna mer om Oyster lampan från Ferm Living.

Oyster är en stor och långsträckt vägglampa, perfekt som väggdekoration / Lampemesteren.se

Fenomen är en elegant glaslampa från svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som med tiden kommer att utveckla en underbar och unik patina. Den gyllene rå mässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensam, men över ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs på olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över ett matbord / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lampstillverkare från Tyringe i Sverige, där de har handgjorda unika lampor i över 90 år. Deras lampor har ofta en touch av rustik och industriell där glas kombineras med råmetall.

Fenomen kommer i klart eller sotigt glas / Andlight.se

Grazyna från Lindby är en rörlig och formbar vägglampa som består av en serie runda former i svart och guld. Med en bakre ljuskälla blir denna lampa en upplyst väggdekoration och vägglampan är med sin indirekta belysning lämplig för dekorativ belysning i vardagsrummet, trappan och korridoren.

Grazyna från Lindby / Lamp24.se
Blossi – Använd lampan som mjult ljus i vardagsrummet eller i hallen /Lampemesteren.se

Här kan du få inspiration till hur du skapar en mysig belysning i vardagsrummet och upptäcker fina lampor för tak, vägg, bord och golv. Genom att tänka på att ljus ska placeras i lager kan vi skapa en belysning som inte bara är funktionell utan också bekväm och dekorativ.

Härliga kartonglampor från Graypants / Lamp24.se

Dessa eleganta kartonglampor från Graypants har vackra, moderna mönster och spännande geometriska former. De små rutorna på kartongskärmen avger ljusstrålar och ger ett vackert, varmt ljus i vardagsrummet.

Modern båglampa stål justerbar/Lamporochljus.se
Brass från Hubsch – Gyllene mässing och opalvitt glas, fantastiska som dekorativa lampor i hemmet /  Lampemesteren.se

Hobo från Örsjö Belysning  är en vacker taklampa i rå mässing med en droppformad skärm av munblåst opalglas, tillverkad på traditionellt sätt i Sverige.Lampan är designad av Gustaf Nordenskiöld och inspirationen kommer från den småländska glasblåsningskulturen. Taklampans expanderande form reflekterar lufttrycket när glaset svalnar och härdar och har genom detta fått sitt unika uttryck.

Hobo  – Örsjö Belysning / Nordicnest.se
Hobo  – Örsjö Belysning / Nordicnest.se
Hobo  – Örsjö Belysning / Nordicnest.se

LZF är en exklusiv lamptillverkare från Spanien som har vunnit ett antal designpriser för sina innovativa och spännande belysningsdesigner. LZF använder ofta trä i sin produktion och handplockar supertunna fanerark som sedan formas och böjs till innovativa mönster.

Innovativa och exklusiva designlampor i trä från LZF /Lamp24.se
Innovativa och exklusiva designlampor i trä från LZF /Lamp24.se
Innovativa och exklusiva designlampor i trä från LZF /Lamp24.se

HerzBlut är en tysk lamptillverkare från den traditionella och lantliga regionen Sauerland i Westfalen. Regionens stora, tätt skogbevuxna skogar har inspirerat HerzBluts mönster, som ofta innehåller lokalt FSC-certifierat trä i sin produktion och lampor. Dessa vackra lampor har en modern finish, men är samtidigt rustika och traditionella på många sätt. Lamporna är därför enkla att placera i ett hem eller stuga med både modern eller mer traditionell stil.

HerzBlut böjd golvlampa – Handgjord /Lamp24.se

HerzBlut har ett antal eleganta mönster som passar perfekt in i både hemmet och stugan. Deras lampor har ofta en rustik stil och charm och i hög handgjord kvalitet.

Avlång LED -hänglampa med Antler -dekoration för stugan /Lamp24.se
Golvlampa där en gammal staketstolpe återanvänds /Lamp24.se
Modern LED -hänglampa från HerzBlut /Lamp24.se

Acorn från Northern har tagit sin inspiration från de nordiska skogarna och skapar ett inbjudande vackert ljus som passar fint över en köksö, ett matbord eller som ett hängande i vardagsrummet. Acorn kommer i en fin matt svart eller vit färg med en snygg, skandinavisk design.

Acorn – Nordligt, modernt och snygg pendellampa /Nordicnest.se

Kom ihåg tips för belysning i vardagsrummet

För att få bra belysning i alla rum, inklusive belysning i vardagsrummet, måste man tänka på den skiktade belysningen. Den skiktade belysningen skapar liv, skuggor, en mysig atmosfär och ett ljus som inte blir tråkigt eller platt.

Vi kan dela upp belysningen i belysningen i omgivande , accent och funktionell belysning .

Bordslampor är en viktig del av det dekorativa ljuset – Här «Milk» från & Tradition / Andlight.se
Mush – Watt A Lamp /Andlight.se

Det omgivande ljuset är normalt den fasta grundbelysningen eller den allmänna belysningen i vardagsrummet, detta kan till exempel vara LED-downlight eller indirekt belysning.

Accentbelysningen accentuerar föremål eller är dekorativ i sig, medan golv- och bordlampor erbjuder både accent- och funktionell belysning.

Aruba – En väggmonterad lampa i rotting som passar i alla rum / Nordicnest.se
Tage från Bankeryd / Nordicnest.se
Capital ljuskrona i mässig / Markslöjd.se

Tänk också på att ha flera ljusnivåer i vardagsrummet . Här kommer kombinationen av downlight, taklampor, vägglampor, bordslampor och golvlampor.

Alla dessa lampor har sina egna bra applikationer, men fungerar bäst tillsammans.

Genom att skapa ljus från flera nivåer i höjd skapar du ett bekvämt och dekorativt ljus, och du undviker att kasta skuggor nedåt i ansiktet genom att bara ha ljus, till exempel i taket.

Lampor i samma serie passar fint i vardagsrummet – Läs mer om Parachilna-kupolamporna

Bra tips för belysning i vardagsrummet:

  • Använd både vägglampor, bordslampor och golvlampor tillsammans med downlight eller indirekt belysning.
  • Överväg att byta downlights för Warmdim Downlights för en mysigare atmosfär och ett varmare ljus. Warmdim-downlights fungerar särskilt bra i vardagsrummet.
  • Tänd upp hörnen och rummet verkar större.
  • Välj färger som passar in i resten av interiören.
  • Överväg att använda vinklade downlights för att tända väggar och skapa skuggor.
Pump Svart / Opal – Woud / Lampemesteren.se

De vackra Flowerpot lamporna från &Tradition skapar ett vackert och dekorativt mjukt ljus som passar vackert över en köksö, ett hörn i vardagsrummet eller som en takhänge över ett soffbord och matbord. Flowerpot-lampor finns i olika eleganta material och färger, och även i flera storlekar.

Flowerpot VP1 kommer nu i en matt-svart variant som snabbt har blivit en av de mest populära varianterna av denna & Tradition pendelljus.

Flowerpot VP1 Matt Svart /Nordicnest.se

Flowerpot Vp1 från & Tradition, trots sin mogna ålder, är fortfarande ett mycket populärt val när det gäller dekorativ belysning. Dessa medelstora hängsmycken passar perfekt över ett litet runt bord, eller hänger ihop i rad.

Se alla färger för Flowerpot /Nordicnest.se
Flowerpot lampor /Nordicnest.se

Flowerpot vp1-lamporna ser bra ut över ett litet bord eller hänger i rad i rad över ett långsträckt bord eller en pinne.

Flowerpot lampa koppar /Nordicnest.se

Hawaii från BePureHome är en fascinerande vacker taklampa med överlappande sugrör i antik mässing. Lampans unika form och dess överlappande design ger ett vackert ljus som sprider sig genom segelflygplan och belyser skärmen med ett varmt och mysigt ljus. Bra som dekorativ belysning över ett bord.

Hawaii – Järnlampa i antik mässing / Homeroom.se

Atom från BePureHome är en fantastisk taklampa i en strålande design full av detaljer som skapar ett vackert ljus. Lampan är gjord av järn med en antik mässingsfinish och består av palmblad som sätts in i olika djup och i olika storlekar och som skapar en glittrande varm och lekfull belysning.

Atom från holländska BePureHome / Homeroom.se
Atom från holländska BePureHome / Homeroom.se

Boho Mirror är en fantastisk spegellampa med en mjuk bakgrundsbelysning som gör att den passar bra bakom soffan, på väggen eller i korridoren och entrén. Boho-spegeln är gjord av tunna pappersremsor som kan se ut som fjädrar vid första anblicken.

Boho Mirror – Globen / Nordicnest.se
Boho Mirror – Globen / Nordicnest.se

De tunna skärmarna med rispapperslampor skapar ett vackert och atmosfäriskt ljus i vardagsrummet, en rispapperlampa skulle vara ett bra val om du vill ha en relativt enkel och minimalistisk belysning i vardagsrummet.

Golvlampa med skärm av rispapper – Vitra Akari / Andlight.se
Kyoto från Globen. Finns också i en större version / Kitchentime.se

Den dekorativa Maranga- serien från Marset skapar ett mycket vackert och vackert ljus. Lampan har en skärm där ljuset släpps ut i geometriska mönster och passar fint in i vardagsrummet – och resten av hemmet.

Se hela Maranga-serien på / Andlight.se
Se hela Maranga-serien på / Andlight.se

Ett annat bra alternativ är dessa vackra flätade rottinglampor , ett naturligt och hållbart material med en vacker, men samtidigt mjuk och diskret design där ljusstrålarna som ritar ut genom luckorna kommer att skapa en mycket fin effekt. Ferm Living ligger bakom dessa vackra lampor av rotting som passar lika bra i vardagsrumsbelysningen som i sovrummet.

Flätade rottinglampor – Ferm Living / Lampemesteren.se

Petite Machine från Made By Hand är en stor ny serie lampor inspirerad av populära mönster från 1930-talet. Serien kommer i mjuka färger och en blank mässingsversion.

Petite Machine – Tillverkad för hand / Lampemesteren.se

Genom att använda samma lampserie som belysning i vardagsrummet kan du skapa en fin röd tråd genom belysningen, till exempel kommer det eleganta Multi-lite- sortimentet från Gubi i flera varianter för både bord, tak och golv.

Multi-lite från danska Gubi ritades först 1972 och består av cylindriska former som omger den centrala ljuskällan. Du kan justera dessa cylindrar själv för att ändra utseende och bild. Sedan befruktningen har Multi-Lite blivit en ikonisk lampa för dig som föredrar ljus med charm, stil och historia i vardagsrummet.

Multi-Lite från Gubi Rosa / Lampemesteren.se
Multi-Lite från Gubi bordslampa i ren mässing / Lampemesteren.se
Multi-Lite från Gubi pendlar i ren mässing / Lampemesteren.se
Multi-Lite finns i flera vackra färger / Lampemesteren.se
Som golvlampa lägger Multi-Lite till ett vackert ljus / Lampemesteren.se

Anuur 6 från Nuura är en härlig bärnstensfärgad ljuskron med pendel med böjda, mjuka ovala former som skapar ett vackert ljusspel i vardagsrummet, här hänger lamporna på olika nivåer och passar särskilt bra för ett runt soffbord .

Anoli 6 – Nura / Andlight.se

Stora taklampor är perfekta för runda små vardagsrum och soffbord för att ge en dekorativ och fokuserad belysning. Aarhus- lamporna från Halo Design har en till synes enkel design, men har samtidigt vackra tidlösa former och en öppning i toppen som släpper igenom ett humörigt ljus.

Århus från Halo Design / Glas och interiör

Darøs dekorativa » Bell » -hängen finns i många olika storlekar som gör att du kan kombinera dem tillsammans. Lamporna har en monteringspunkt som gör att du kan vinkla dem att hänga i en vinkel i båda riktningarna som du vill, vilket skapar en mer dramatisk belysning.

Bell – vinkelpendlare från Darø / Lampemesteren.se

Medan små pendelljus kan användas som dekorativ belysning. En vanlig plats är i fönstret, men hänga dem i olika höjder i vardagsrumshörnan för att skapa djup – eller tillsammans med dekorativa element i hemmet.

Två Plivierre-pendlar från danska Le Klint / Lampemesteren
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er soleil-ljuskrona-modern-667x1000.jpg
SOLEIL – Black /Markslöjd 

Oslo Wood är kanske norska Northern’s mest populära lampserie hittills. Golvlamporna i oslo-serien har tunna och känsliga golvben i lackerad metall eller trä och en lampskärm av färgad textil som skapar ett trevligt ljus där lampan placeras i hemmet.

Oslo trägolvlampa – Northern / Andlight.se
Oslo trägolvlampa – Northern / Andlight.se

Jazz från Umage är en spännande lampskärm av böjda mörka ekblad som du kan kombinera med flera olika lampbaser och hållare från Umage. Sätt ihop ditt eget pendelljus, bordslampa eller golvlampa och placera det i vardagsrummet för att ge den mysiga atmosfären en trälampa ger.

Jazz – Umage / Lampemesteren.se
Jazz – Umage / Lampemesteren.se

Gross från By Rydens är en mycket populär hänglampa av glas som nu också kommer i den spännande färgen vinröd förutom den populära rök, champagne och klart glas.

Gross är en stor och iögonfallande lampa som levererar ett delikat och vackert ljus i vardagsrummet, med en rund form som passar fint över ett soffbord.

Gross – By Rydens / Nordicnest.se
Gross – By Rydens / Nordicnest.se
Gross – By Rydens / Nordicnest.se

Cebu- lamporna från PR Home är handflätade på Filippinerna på traditionellt sätt och tillverkade av lampakanay. En typ av växt som har en vacker och grov yta. Cebu är därför vacker som en dekorativ lampa för alla typer av interiörstilar, både modern och rustik och rustik. Cebu finns i flera storlekar och kan kombineras eller hängas ensam, ute och inne (under tak).

Cebu från PR Home över köksön / Nordicnest.se
Cebu – Bra både ute och inne – Pr Home / Nordicnest.se
Cebu – Bra både ute och inne – Pr Home / Nordicnest.se

Soleil är fransk för solen och det är tydligt att se vad som är inspiration för både form och namn med denna vackra lampa från Danske Le-klint.

Detta är en modern taklampa som passar perfekt över både vardagsrummet, matbordet eller som belysning för köket. Med sin snygga form och vackra handvikta lampskärm får du en unik lampa som skapar ett vackert varmt och diffust ljus.

Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se
Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se

Många använder ljuskronor som belysning i en del av vardagsrummet, t.ex. ovanför matbordet. Överväg att byta ut klassiska varianter med en modern industrilampa.

Det danska traditionella företaget Le Klint har utvecklat en ny konceptserie som heter Pliverre . Den kombinerar ett mjukt vitt ljus från opalskärmen med en rustik och industriellt inspirerad svart ram och mässingsdetaljer.

Ljuskron i vardagsrummet / Lampemesteren.se
Mer tillsammans för större kraft / Lampemesteren.se
Ny Pliverre golvlampa i vardagsrummet / Lampemesteren.se

Dekorera vardagsrummet med den vackra Anni-bordslampan från tyska Fischer & Honsel. Lamporna har en tidlös och elegant känsla med mässingsfot och fyrkantig vit textilskärm.

Anni / Lamp24.se

Med Soho / Noho- vägglampor från Light Point kan du sätta ihop ditt eget mönster av dekorativa vägglampor. Dessa runda eller fyrkantiga vägglampor är perfekta för att skapa dekorativ väggbelysning på stora väggar i vardagsrummet.

Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Noho – Lightpoint / lampemesteren.se

Lion är en snygg vägglampa som skapar ett fantastiskt ljusmönster och sprider den över väggen på ett dekorativt sätt. Använd vägglampan tillsammans med en topp-spegel glödlampa så att ljuset sprids över väggen utan bländning. Dekorativ vägglampa som passar fint i trappor, i sovrum eller i korridoren och vardagsrummet.

Lion – Dekorativ vägglampa /Homeroom.se
Lion – Dekorativ vägglampa /Homeroom.se

Lady Costanza är en stor och böjd golvlampa från Luceplan där lampskärmen sträcker sig in i vardagsrummet och ger en delikat och atmosfärisk belysning över ett soffbord eller fåtölj.

Finns i tre färger: Lady Costanza -Luceplan / Lampemesteren

Lady Coztanza  kan justeras i höjd med hjälp av ett teleskoprör som kan rotera 360 ° i botten. Detta ger  Lady Costanza  en elegant, funktionell flexibilitet, som alltid passar perfekt i rummet där den är placerad.

Lady Costanza -Luceplan / Lampemesteren

Naturliga material klarar sig också bra i belysningen, här kan du se de vackra och råa nederländska taklamporna i rotting som virvlar runt den centrala ljuskällan och skapar ett dekorativt ljus. Se även andra vackra trälampor som du kan använda i belysningen.

Rotting taklampor från Dutchbone / Unoliving.se

Dekorera fönsterkanten med ljuvlig Midtown ljusstaken lampa från svenska Markslöjd. Dessa eleganta, smala och lättmonterade lampor finns i krom och svart version.

Midtown bordslampa / Homeroom

Om du vill ha en färgglad belysning i vardagsrummet kommer ballroom lamporna från Design By Us att vara värda en titt. Dessa underbara munblåsta lampor finns i flera vackra färger och med handmålade detaljer.

Vackra takhängen i färgglad glas / Lampemesteren.se

Soleil från Globen Lighting är en mycket dekorativ bordslampa med designinspiration hämtad från art deco-stil och klassiska solspeglar som var stora i popularitet på 1920-talet. Soleil har en central opal glaskupol med utskjutande armar av gyllene mässing och blir en vacker och dekorativ blickfångare som är perfekt att använda som dekorativ belysning runt hela hemmet.

Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.se
Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.se
Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.se

Golvlampor i vardagsrummet är en ofta förbisett men viktig del av den skiktade belysningen i vardagsrummet. En fristående golvlampa fungerar bra längs en vardagsrumsvägg, eller så kan du välja en mer böjd golvlampmodell som kan kasta ljus över vardagsrumsbordet eller läshalen.

Benik Golvlampa / Lamp24.se
Jonera Golvlampa böjd / Lamp24

Galaxy från svenska Globen är en vacker och modern pendelljus / ljuskrona som finns i flera färger, inklusive i populärt matt-svart. Galaxy-hängsmycket består av många utskjutande armar och du kan ändra utseendet genom att montera olika dekorativa glödlampor , såsom opal-vita, svarta eller klassiska glödlampor.

Galaxy – Globen Lighting / Homeroom

Att något så enkelt som kartong kan skapa så vackra och stämningsfulla lampor är helt otroligt. Dutch Think Paper skapar dessa vackra kartonglampor för hand, och de många perforeringarna skapar ett mycket dekorativt ljus som passar perfekt som atmosfärisk belysning i vardagsrummet. Se fler dekorativa lampor i kartong .

Läs mer om kartonglampor

En vägghängd arm är ett annat alternativ för belysning över bordet eller läshörnet i vardagsrummet om du inte har takhängen eller vill ha en böjd golvlampa. De fantastiska sektolamporna låter dig hänga i en justerbar och vinklad arm när du hänger på väggen.

Den enkla men ändå dekorativa «månen» -bordslampan från danska Dyberg Larsen har ett lågt nyckel, men ger fortfarande ett mycket så vackert ljus. Moon bordslampa med sin stora, upplysta glaskula ligger lätt och kan stå i vardagsrummet fönster eller på ett bord eller byrå. Moon kommer också i en ny version med rökt glas.

Moon bordslampa – DybergLarsen / Lampemesteren.se

Nitra vägglampa från By Rydéns är en rund och stor vägglampa som fångar uppmärksamheten och passar perfekt in i ett modernt och elegant hem. Nitra är designad i matt-svart metall med en gyllene detalj som fångar och sprider ljuset på ett vackert indirekt sätt och gör denna vägglampa perfekt som en stämningslampa i vardagsrummet eller dekorativ lampa i trappan och entrén.

Nitra dekor vägglampa från By Rydéns / Nordicnest.se
Nitra dekor vägglampa från By Rydéns / Nordicnest.se

Hashira är en vacker serie lampor som hämtar inspiration från japansk tradition och design. Hashira får mycket av sin form från traditionella rispapperslampor, men linne används här.
Det tunna materialet tillåter ett varmt och atmosfäriskt ljus att lysa igenom, vilket ger en atmosfärisk belysning i vardagsrummet, samtidigt som lampan ger ett otroligt elegant och lätt uttryck.

Hashira – Menu /Lampemesteren.se

Om du gillar dessa fantastiska lampor av linne kan du titta på flera tyglampor eller dessa fantastiska rispapperslampor.

Hashira – Menu /Lampemesteren.se

Hebe från Ferm Living är en vacker samling bordslampor med asymmetrisk lampbas och lampskärm av färgat tyg, perfekt för att skapa en mysig belysning i vardagsrummet, entrén eller sovrummet.

Hebe bordslampor från Ferm Living / Lampemesteren.se

Indirekt belysning i vardagsrummet

För dem som totalrenoverar eller renoverar hemmet kan indirekt belysning i vardagsrummet vara ett spännande och annorlunda belysningsalternativ. Indirekt belysning kan skapas på flera sätt, antingen genom att bygga nischer själv eller genom att installera speciella och lätta taklister som rymmer LED-remsor.

Indirekt belysning i vardagsrummet med taklister från Orac Decor / Byggmax
Indirekt belysning i vardagsrummet med taklister från Orac Decor / Byggmax
Indirekt belysning i vardagsrummet med taklister från Orac Decor / Byggmax.se

Läs mer om indirekt belysning i vardagsrum och hem.

Läs också om fantastiska byråer i hallen och vardagsrummet , tips om kökbelysning eller hänglampor för hemmet.