Hopp til innholdet

Odlingslampor för växter och grönsaker – Så fungerar Växtbelysning

En odlingslampa eller Växtlampa ökar tillväxthastigheten för växter och grönsaker som odlas inomhus, detta är särskilt användbart på vintern i Sverige – eller för att odla groddar som du kan plantera ut på våren. Växtlampor är avsedda att användas inomhus och är särskilt bra att använda för groning och i början av tillväxtfasen av växter och grönsaker, men flera modeller tål även att hängas upp i miljöer med högre fukthalt, till exempel i ett växthus . En odlingslampa är utmärkt att använda om du vill ha snabb och stadig tillväxt av växter och grönsaker och kan hängas upp i växthuset på våren.

Växtbelysning har flera användningsområden och används ofta av professionella producenter för att säkerställa en bra och jämn tillväxt, bland annat används dessa led-armaturer som är optimerade för ljus i röda och blå färglängder ofta av salladsproducenter här i Norden.

Genom att använda en odlingslampa får du lättare att hålla örter, sallader och växter växande på köksbänken. Det finns ett antal modeller idag, några är små så att de kan placeras under överskåpen och lysa ner på köksbänken.

Växtlampa för sallader, örter och grönsaker /LEDmegastore.se
Kraftfull 300 Watt odlingslampa för inomhus och växthus /LEDmegastore.se

Hur fungerar odlingslampor?

Ett växtljus fungerar genom att optimera två ljusfärger i synnerhet – blått och rött. Det är de färger som växter använder för att växa och utvecklas.

Ljusspektrumet för en optimerad tillväxtlampa för växter

Det blå ljusspektrumet har visat sig påverka den övergripande tillväxten av löv och tjockleken på stjälken och stammen, där blått ljus är den viktigaste faktorn för att hjälpa en växt att växa. Utan blått ljus skulle växterna aldrig gro.

Rött ljus har störst inverkan senare i växtens liv, nämligen rött ljus påverkar utvecklingen av frukt och blommor. Och du behöver båda delarna i ett bra växtljus.

Helios är en ny typ av växtljus som är helt tyst och dimbar . Grow-lampan har även en fullspektrum färgnivå, så att lampan lyser upp vitt samtidigt som den är optimerad för rött, blått, UV och IR. Eftersom växtlampan är tyst och lyser vit kan den även diskret användas i hem och växthus och den imiterar en normal lampa i sitt utseende.

Helios från LEDlife – Tyst och lyser vit /LEDmegastore.se
Golvmodell – Stående växtlampa för växter /LEDmegastore.se

BioLedex tillverkas och designas i Tyskland och detta företag är specialiserat på växtlampor och odlingslampor för både privat och professionellt bruk. Deras odlingslampor finns i många storlekar och effektnivåer, allt beroende på hur många plantor och hur kraftfull lätt/snabb planttillväxt du vill ha.

Garden odlingslampan kombinerar en snygg design med odlingsljusfunktion och passar därmed perfekt in i köket där den kan ställas ut året runt och ger extra bra växtförhållanden för växter och örter.

Liten växtkruka med inbyggt odlingsljus – Perfekt för köksbänken / Lamp24.se

Quantum Board är en kraftfull odlingslampa och växtljus för växter med passiv kylning och 240 watt effekt. Denna odlingslampa ger hela spektrumet som växterna behöver, samtidigt som den främst ger ett vitt ljus som därför är lite mer diskret än traditionella odlingslampor.

Quantum Board – Tyst och kraftfullt odlingsljus för växter /LEDmegastore.se

Den passiva kylningen gör att lampan inte har en inbyggd fläkt, vilket i sin tur gör att lampan är helt tyst och lämpar sig väl som odlingsljus i källare och hus. Med sin IP54-klassning kan den även användas utomhus eller i ett fuktigt växthus utan problem.

Quantum Board – Tyst och kraftfullt odlingsljus för växter /LEDmegastore.se

Helios från LEDlife kan monteras ihop och täcker större ytor och tål drifttemperaturer från -20 till +45 grader, vilket gör den lämplig för åretruntbruk.

Helios från LEDlife – Tyst och lyser vit /LEDmegastore.se

LED-strips odlingslampor gör det enklare än någonsin att montera odlingslampor på insidan av smala eller låga hyllor, på insidan av växthus. Denna växtljus LED-remsa kan skäras till och ger en bra kombination av rött och blått ljus som främjar växternas tillväxt. IP65 ledstrips som tål vatten och fukt bra.

växtlampor kommer nu också i praktiska och lågbyggda LED Strips /LEDmegastore.se
Spektrum av en växtljus

I grafen ovan kan du se ljusspektrumet för ett typiskt växtljus. Här är ljuset optimerat kring de två viktigaste spektra (rött och blått), gult och grönt är däremot mindre användbara för växterna.

Kan du använda vanligt LED-ljus som växtljus?

Ja, det kan du, du kan faktiskt använda vilket ljus som helst som ett slags växtljus, men om det är optimalt är en annan fråga.

Ledbelysning för hus och hem är inte optimerad för växter, utan för människor. Därför kommer ett bredare spektrum att hittas. Varmvitt, som folk tycker är mest behagligt, är till exempel svagt på blått ljus men starkare på grönt och rött.

Spektrum av vanligt LED-ljus

«Pure white» / «Clear white», 3000k eller högre, å andra sidan, kommer att ha mer av ett blått ljus, vilket skulle kunna orsaka sömnproblem om du hade det i hela hemmet.

Kan lysrör användas som växtljus?

I valet mellan vanlig LED-belysning och lysrör skulle lysrör vara det bästa valet. När du använder lysrör som odlingslampor måste du dock välja vanliga lysrör, moderna led-lysrör kan också fungera, men då bör du välja ett rör med hög färgtemperatur.

Jag har själv märkt det här hemma, och sett hur växterna sträcker sig upp mot ljuset från lysrören.
Vanliga lysrör kommer därför att vara ett bra och billigt val om du vill odla växter inomhus, eftersom dessa har hög ljusintensitet och är billiga i inköp

För bättre effekt och ett blåare ljus som växterna trivs med kan du byta ljusrören från 2700K (Varmvitt) till ett blåare 3000K eller högre.

Det finns även separata odlingslampor – lysrör som är optimerade för odling, dessa kan du montera i en vanlig armatur, du byter bara ut lysröret!

Ljusstyrka

Som med alla växtljus och odlingslampor är det viktigt att hålla ljuskällan relativt nära växterna utan att orsaka brandrisk eller brännmärken.
Ljusstyrkan minskar snabbt ju längre bort man kommer och ljusstyrkan blir lika viktig som färgspektrat.


Exempel på bra odlingslampor

Den levererar ett perfekt växtljus till alla plantor – och den är optimerad för att bara lysa med precis de våglängder som plantorna har användning för.

150W växtarmatur LED /LEDmegastore.se

Ett bra odlingsljus för hemmabruk skulle vara en av de UFO-lampor som säljs, dessa finns i flera olika effektnivåer och kan fixeras eller hängas i taket med de medföljande spännbanden.

Tillväxtlampan består av 50 st. LED och kan täcka upp till 3–4 m2.
Täcker ca 2,5 m2 på 1 meter ovanför plantorna.
Odlingslampan har en inbyggd fläkt som säkerställer en lång livslängd.

Grow lamp 200W /LEDmegastore.se

Läs mer om indirekt belysning i vardagsrum och hem. Läs också om fantastiska byråer i hallen och vardagsrummet , tips om kökbelysning eller hänglampor för hemmet.