Hopp til innholdet

Indirekt belysning i vardagsrummet – Ljus uppsättning vägg och tak i vardagsrummet

indirekte belysning i stua

Att använda indirekt belysning i vardagsrummet är ett modernt och populärt sätt att tända väggar och tak. Indirekt belysning kan installeras på flera platser i vardagsrummet, antingen i tak och vägglister eller i väggen och taket.

Indirekt belysning i vardagsrummet ger en atmosfärisk ljus och sval atmosfär i rummet. Denna belysningsmetod ger god allmän belysning med full styrka eller en trevlig bakgrundsbelysning i vardagsrummet när den är nedtonad

Ett coolt sätt att skapa ett indirekt ljus är att använda en profil. Dessa är monterade på kanten av en gipsskiva och gnistrade och målade över så att du får ett dolt, indirekt ljus.

Denna belysningsmetod är perfekt för många områden i hemmet, både för att tända väggar och tak, och för trappor, nischer och hyllor. För dig som vill ha en tät, diskret och modern belysning av trapporna är detta ett utmärkt sätt att skapa ett dekorativt och praktiskt ljus.

Indirekt belysning i vardagsrummet ger ett stämningsfullt ljus och en sval atmosfär i rummet. Denna belysningsmetod ger bra allmänbelysning med full effekt, eller ett behagligt bakgrundsbelysning i vardagsrummet när det är nedtonat.

Montering av LED-lister under ledstänger i trappor

Ett coolt sätt att skapa ett indirekt ljus är att använda en tändstiftsprofil eller en kantprofil. Dessa kan vikas till spår i en gipsskiva eller monteras på kanten av en gipsskiva och gnistras och målas över så att du får ett dolt, indirekt ljus.

LED-ljus mot tak och vägg

Från EVN kommer denna kantprofil för ledstrips. Denna finns i två varianter, en för ljus mot vägg och en för ljus mot tak. För montering lämnas ett mellanrum mellan gipstak och vägg, profilen skjuts sedan längs kanten på gipsskivan, sedan monteras ledlisten och spackel/målar över kanten. Resultatet är ett stilrent indirekt ljus mot taket eller väggen!

Kom ihåg att lägga ett rör i en av ändarna för anslutningskabeln till ledprofilen. Detta rör ska läggas till LED driver, detta kan placeras i nästa rum, bakom en möbel eller liknande.

EVN-profil för ljus mot tak / Lamp24.se
EVN-profil för ljus mot vägg/ Lamp24.se
LED lister /Lamp24.se

Kom ihåg att du behöver utrymme för att montera en LED-drivare senare som kommer att vara fri i luften för kylning, till exempel, dra ett tomt rör för placering gömd inuti en garderob, över skåpet i köket eller i nästa rum.

R10-R profil för led-strips längs en trapp / Lamp24.se

Med ADP- profilen kan du montera indirekt belysning längs golv, tak eller i nischer i väggar och tak. Detta gnistras in längs kanten på en gipsskiva och fogremsan kan senare införas i botten av profilen för att ge ett vackert indirekt ljus.

ADP-profil för indirekt belysning / Lamp24.se

Flex är en flexibel profil för indirekt belysning och kan monteras längs runda kanter i tak och vägg och ger en elegant ljuseffekt.

Flex alu profil tll led-strips /Lamp24.se

Använd indirekt belysning och LED-remsor för att tända väggar och ytor

Genom att placera ledremsor i tak och vägglist kan du lysa upp eller ner på väggen. Tak och vägglister i belgiska Orac Decor är speciellt designade för just denna uppgift och säljs av Byggmax.se.

C373 Tak- och vägggjutning / Byggmax.se
C901 Taklist för indirekt belysning / Byggmax.se
C901 Taklist för indirekt belysning med gott om plats för förar- och ledlistar / Byggmax.se

Indirekt belysning i vardagsrummet ger ett snyggt ljus och är lätt att dölja i alla anpassade tak och vägglister. Använd dimbara LED-remsor och LED-drivrutiner. Placera ledremsan i listan och rulla ut den.

Om LED-drivrutinen är tillräckligt liten kan LED-drivrutinen döljas i takskenan, om LED-drivrutinen är för stor kan du placera den ett avstånd i till exempel en garderob i närheten och använda en tillräckligt tjock tråd som inte ger spänningsfall.

C901 Taklist för indirekt belysning / Byggmax.se

C371 mögel runt ett badkar / Byggmax.se
C371 Cornice med indirekt belysning / Byggmax.se

Dessa tak och vägglister från Orac Decor är gjorda av ett mycket lätt material som ofta bara måste limas på underlaget. Listorna tar slut, men du måste gnista eventuella övergångar.

Använd en vägglist med indirekt belysning och ledremsor längre ner i vardagsrumsväggen för att bryta upp väggen och skapa höjd i ett rum.
Lamp24.se har ett stort urval av LED-remsor, även med färger.

C394 – Orac Decor /Byggmax.se

Använd downlight och spotlights för att tända en vägg

Om du vill ha en mer «holistisk» belysning av en vägg i vardagsrummet utan stora ljusskillnader är belysning via strålkastare eller downlight en vinkel en bra lösning.

För att belysa väggen bör downlights eller spotlights placeras med lika mycket avstånd mellan dem som avståndet från ljuset upp till väggen.

Läs mer? Få inspiration och produkttips för belysning i vardagsrummet .