Hopp til innholdet

Matbordslampa – Inspiration & tips för belysning av matbord

En lampa ovanför matbordet är ett dekorativt element som ofta blir ett naturligt blickfång för gäster och dig själv. När man ska välja lampor och belysning ovanför matbordet ska man därför inte bara tänka på behovet av ljus, utan hitta en lampa som matchar inredningen, matbordet och den stil man önskar ha i hemmet.

Det finns ett enormt utbud av vackra lampor för att matcha matbordet, så det kan verka överväldigande att hitta den lampa som passar dig. Det viktiga är att hitta några som är tillräckligt stora för bordet de ska hänga över – och som inte ger ifrån sig ett bländande ljus när du sitter runt bordet. Här presenterar vi några tidlösa klassiker samt några moderna utmanare.

Oavsett om du vill ha en modern, minimalistisk stil, en klassisk eller kanske en rustik och lantlig inredningsstil, kommer en vacker lampa ovanför matbordet att skapa både ett mysigt ljus, men samtidigt vara en stor komplimang till resten av inredningen.

Flowerpot från &Tradition har under ett antal år varit ett mycket populärt val när du vill ha dekorativ belysning. Dessa medelstora hängen passar perfekt ovanför ett litet runt bord, eller hänger ihop i en linje, till exempel mot köksväggen eller ovanför ett matbord.

Skönheten ligger ofta i det enkla – och blomkrukans design med två omvända kupoler ger ett härligt indirekt och behagligt ljus ner över matbordet.

Flowerpot Big från &Tradition /Nordicnest.se
Flowerpot VP7 från &Tradition /Nordicnest.se

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se
Industriell hängande lampa svart med rack 4-ljus – Cage Rack /Lamporochljus.se

Sedan 1974 har Multi Lite från Gubi blivit en ikon för dansk design och kommer att vara en eftertraktad lampa att placera över matbordet. Med sin vackra och unika design kommer Multi Lite att ge stil och elegans över middagsbordet.
Hängen består av två halvcirkulära sfärer som du kan justera dig själv för att ändra utseendet och gliden som lampan skapar.

Multi lite – Gubi / Nordicnest.se
Multi lite – Gubi / Nordicnest.se
Multi lite – Gubi / Nordicnest.se

Den nya Multi-Lite Matt svart är en helt svart multi-lite lampa med detaljer i gyllene mässing och matt svart yta. Denna underbara nya modell passar perfekt in i den moderna eller skandinaviska inredningsstilen och smälter in snyggt med svarta interiördetaljer, eller som ett kontrastelement till vita väggar.

Multilite matt sort – Gubi / Nordicnest.se

Diablo-lamporna har en snygg design med indirekt ljus som inte bländar vilket är perfekt att placera ovanför matbordet. Sedan 1969 har Belid gjort fantastisk belysning med vackert hantverk och deras populära diablolampor kommer nu i ett antal nya moderna färger och kombinationer.

Diablo från Belid – perfekt till matbordet /Nordicnest.se
Diablo från Belid – perfekt till matbordet /Nordicnest.se
Diablo Kommer i en rad moderna färger /Nordicnest.se

Como från DybergLarsen är en modern och abstrakt avlång pendellampa med synliga ljuskällor som pekar åt olika håll. Glaset är nedbländat för att undvika bländning, men för montering ovanför ett matbord bör en sådan lampa i alla fall anslutas till en dimmer för att säkerställa mysig och dämpad belysning.

Como – En modern avlång lampa från DybergLarsen /Lampemesteren.se

PH5 – Klassikern från 1968 designades av Poul Henningsen för Louis Poulsen och består av ett antal överlappande former som omger ljuskällan och säkerställer en bländfri belysning. PH5 kommer i flera vackra färger och passar lika bra över ett avlångt bord, som ett runt eller en köksö.

PH5 från Louis Poulsen / Lampemesteren.se
PH5 från Louis Poulsen / Lampemesteren.se
PH5 hängelamp från Louis Poulsen / Lampemesteren.se

Cintia är en vacker träbalklampa med rustika inslag av tjocka rep, snodd tygsnöre och starka fästelement i stål som omger träbommen. Passar perfekt som takbelysning i en lägenhet, stuga eller hem där du vill ha en lantlig, lite industriell och rustik inredning.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Cintia-balklampa-i-tra-och-stal.webp
Cintia balklampa i trä och stål / Lamp24.se
Pandul Wegner The Pendant /Andlight.se

Här kommer vi att gå igenom lampor och belysning som passar fint över ett matbord eller till matsalen, oavsett stil och design. Längre ner kan du också få praktiska råd om montering och korrekt höjd på en lampa över matbordet.

Fenomen är en elegant glaslampa från svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som med tiden kommer att utveckla en underbar och unik patina. Den gyllene rå mässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensam, men över ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs på olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över ett matbord / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lampstillverkare från Tyringe i Sverige, där de har handgjorda unika lampor i över 90 år. Deras lampor har ofta en touch av rustik och industriell där glas kombineras med råmetall.

Fenomen kommer i klart eller sotigt glas / Andlight.se

Plivello är en retroinspirerad pendel och ljuskrona från Le Klint som designades 2022 för Le Klints 80-årsjubileum 2023. Lampan har hämtat inspiration från de klassiska och glamorösa golvljuskronorna i art déco-stil och är handvikta av papper av deras fabrik i Odense, Danmark.

Plivello från Le Klint – Handbricka av papper /Lampemesteren.se

Plivello-lamporna finns i en mängd olika storlekar och även i flerfärgade golvlampor med dekorativa, tunna ringar av guldfärgat aluminium. Lamporna är imponerande och skapar ett vackert, delikat ljus, samtidigt som de håller en låg vikt och kan därför hängas upp utan extra hänsyn.

Plivello är perfekt om du vill skapa en lyxig stil i ditt hem, stuga eller för restauranger och hotell. Perfekt för rum med högt i tak.

Plivello från Le Klint – Inspirerad av klassiska ljuskronor /Lampemesteren.se
Plivello från Le Klint – Finns i flera storlekar och färger /Lampemesteren.se

Oldbury är en elegant och industriell hänglampa med upphängda stållampor som fästs på en långsträckt träbalk i färgad brun. Lampskärmarna i metall är inte så djupa att ljuset från glödlamporna går både nedåt och snett mot sidorna, detta säkerställer att du får ett fint och jämnt ljus ner till exempelvis ett matbord eller soffbord.

Oldbury – Industriell och rustik träbalklampa / Lamp24.se

Caboche från Foscarini är en fantastisk lampa som är handgjord i Italien av munblåst glas med ett vackert mönster som ger både en dekorativ effekt och en otroligt vacker reflektion när lampan tänds på kvällen. Samtidigt har Caboche fått en uppgradering 2021 och har nu inbyggd ny teknik i lampan och som erbjuder ett antal nya innovativa sätt att styra och byta ljus via en app.

Caboche från Foscarini i munblåst glas med vackert mönster / Andlight.se
Caboche skapar ett vackert ljus och en mysig atmosfär / Andlight.se
Caboche från Foscarini finns i flera glasfärger / Andlight.se

Apiales från Nuura är skapad av den prisbelönta danska designern Sofie Refer och kombinerar metall och munblåst glas i en fantastisk kombination av elegans och mjukhet. Apiales finns i en stor serie storlekar och färgalternativ och går med i utbudet av vackra och spännande glaslampor från danska Nuura.

Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se

Acorn från Northern har tagit sin inspiration från de nordiska skogarna och skapar ett inbjudande vackert ljus som passar fint över en köksö, ett matbord eller som ett hängande i vardagsrummet. Acorn kommer i en fin matt svart eller vit färg med en snygg, skandinavisk design.

Acorn – Nordligt, modernt och snygg pendellampa /Nordicnest.se

Hänglampa för matbordet

Pliverre är ett läckert nytt ljuskronakoncept från det traditionella danska belysningsmärket  Le Klint . Lamporna kombinerar mjukt ljus från opalglasmaterialet med industriella mässingsdetaljer och en ram i svart.

Pliverre Concept Chandelier från Le Klint / Lampemesteren.se
Plivirre pendlar ovanför matbordet / Lampemesteren.se
Häng två ljuskronor tillsammans för kraftfull belysning / Lampemesteren.se

Soleil är fransk för solen och det är tydligt att se vad som är inspiration för både form och namn med denna vackra lampa från Danske Le-klint.

Detta är en modern taklampa som passar perfekt över både vardagsrummet, matbordet eller som belysning för köket. Med sin snygga form och vackra handvikta lampskärm får du en unik lampa som skapar ett vackert varmt och diffust ljus.

Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se
Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se

De dekorativa och snygga » Bell » -hängen för Darø finns i flera storlekar som gör dem trevliga att hänga över ett bord.

Lamporna har en fin svartmatt finish med vit insida och en unik monteringspunkt som inte bara avger lite ljus utan också gör att vinklarna kan vinklas i båda riktningarna, vilket skapar en lite mer dramatisk och kreativ belysning.

Bell – vinkelpendlare från Darø / Lampemesteren

Respiro från franska DCW är ett trevligt avlångt takljus som passar perfekt över ett matbord. Som en öppen bok sprids ett dekorativt, varmt ljus över bordet från lampans guldfärgade inre.

Respiro Svart med guld inuti / Lampemesteren.se

Lampan i sig kommer i tre färger och tre olika längder, så du kan hitta en lämplig lång lampa som kommer att hänga fint över ditt matbord.

Respiro – DCW / Lampemesteren

De långsträckta lamporna från Lucande skapar ett elegant ljus och passar vackert över en köksö eller ett långsträckt matbord. Lamporna är gjorda av olika material som metall och trä och många smarta funktioner som inbyggd touch-dimmer med minne, samt mycket enkel och flexibel höjdjustering.

Lian – Lucande / Lamp24.se

Dek från Zuiver är en rustik och grov taklampa med industriella detaljer i metall och läder. Taklampan finns i tre färger och två storlekar och passar utmärkt att använda både som kontrastelement eller för att belysa inredningen i hemmet.

Dek från Zuiver /Unoliving.se
Dek fra Zuiver /Unoliving.se

Here Comes the Sun – Vacker klassiker från 1970-talet, designad av franska Bertrand Balas och producerad av DCW. Balas hittade inspiration till denna mjuka och vackra lampa från hans barndomsfavorit River Garonne.

Lampan är tänd med ett trevligt ljus och passar perfekt över ett matbord.

Here Comes the Sun – DCW (1970) / Lampemesteren.se
Here Comes the Sun – DCW (1970) / Lampemesteren.se

Här kommer solen att sprida ett mjukt och bekvämt ljus och kommer i två färger, flera storlekar och med vit eller koppar inuti.

Here Comes the Sun – DCW (1970) / Lampemesteren.se

Den dekorativa Maranga- serien från Marset skapar ett mycket vackert och vackert ljus. Lampan har en skärm där ljuset släpps ut i geometriska mönster och passar fint in i vardagsrummet – och resten av hemmet.

Se hela Maranga-serien på / Andlight.se

Placering av lampa över matbordet

Om du inte har en lampa över matbordet innan och vill hitta platsen för lampan ovanför mitten av matbordet, kan du komma långt med en laser och tumme.

Placera lasern på mitten av matbordet och håll lampahållet mitt på punkten. Gör sedan två små prickar för att skruva in fästelementen (t.ex. med blyerts).

Mät sedan avståndet från närmaste vägg till laserpunkterna och korriger de två små prickarna så att de har lika avstånd till väggen. Takmonteringen är således belägen direkt i förhållande till matbordets mitt.

Om du inte har en laser kan du också använda en tunn sträng med lite tunn ände och flytta den runt taket tills du får myntet över mitten av bordet. Läs mer om hur du lägger på och ansluter en lampa .

Dold sladd i tak för lampa över matbord

När det gäller en kund fanns det tidigare en synlig sladd mellan två lampor ovanför matbordet, där vi dolda sladden genom att borra upp taklådan på vänster sida och lägga en PFXP-kabel (som är godkänd för att lägga utan rör) över och ner den nya lampan.

PH-lampa från Louis Poulsen / Lampemesteren

Lampans höjd ovanför matbordet

En fråga jag ofta får när jag monterar en lampa för kunder är vilken höjd ska lampan hänga på ? Ovanför matbordet har du ofta lampan tillräckligt långt ner för att visa den, men samtidigt tillräckligt hög så att den inte blockerar konversationen runt bordet eller mixern när du äter.

En gemensam höjd av pendelljus och ljuskronor över ett matbord är  50-70 cm  ovanför bordet. Ett tips jag använder för att hitta rätt höjd är att be kunden att sitta ner i stolen, förlänga armen och mäta 30 centimeter från armens överkant till lampans botten.

Det här är ingen fasit, vad som är rätt höjd beror mycket på vilken typ av lampa du väljer och höjden på dem i huset. Men denna höjd är i alla fall en bra utgångspunkt, så att du kan justera upp eller ner 10 centimeter tills du hittar den perfekta höjden.

Flera lampor i rad

Ett alternativ till de enskilda dragstängerna över matbordet är lampor med en anslutning och flera skärmar i rad.

Ambit Rail från Muuto finns i fyra olika färger och har papperstrådar och dold tråd via rör som går från lampskärm till lampskärm. Denna lampa är lämplig för placering över avlånga bord eller en köksö.

Muuto – Ambit Rail Taklampa / Nordicnest.se

Franska Lampe Gras startade i början av 1900-talet som praktisk och ergonomisk belysning för den växande klassen av kontors- och fabriksarbetare. Deras ikoniska stil med fokus på praktiska lösningar och branschliknande design har hållit deras lampor populära i över 100 år och vintagelampor auktioneras ofta ut för höga summor på samlarmarknaden.

Lampe Gras är perfekt som belysning över en köksö eller ett långbord, och smälter lika bra in i den moderna skandinaviska stilen, som en rustik eller industriell inredningsstil.

Les Acrobates från Lampe Gras /Lampemesteren.se
Lampe gras för kök /Lampemesteren.se

Vill du ha en annan stil på Lampe Gras-lampor kan du enkelt byta ut lampskärmen mot en rund glaskupol i opalvitt glas som skapar ett ombonat och varmt ljus som inte bländar.

Ändra utseendet på lamporna genom att byta ut skärmen mot en glaskupol /Lampemesteren.se

Olika höjd och storlek

För särskilt runda matbord, små soffbord eller en mindre köksö kan du skapa en bra belysning genom att hålla lamporna i ett «kluster» ovanför bordet. Häng lamporna tätt, men montera dem i olika höjder ovanför bordet.

Margin från New Works är designad av John Ashbury och är en klassisk lampserie av textil och tyg med tidlös design och subtil användning av färger. Skärmen av jordfärgat tyg dämpar ljuset och ger en mjuk, rogivande belysning i hemmet.

Perfekt som upphängd lampa i vardagsrum och sovrum. Serien kommer även i bordslampa och golvlampsversion, vilket skapar ett elegant och fridfullt ljus i hemmet.

Margin från New Works – Perfekt som vardagsrumsbelysning /Svenssons.se

Danska Le Klint skyddar tradition och hantverk genom att fälla och fälla sina lampskärmar för hand. Boquet hämtar inspiration från blommans värld och ger ett stämningsfullt och dämpat ljus över bordet.

Populära lampor över matbordet

Clava Dine från Swedish Umage är skapad för att skapa vacker belysning över matbordet och kan speciellt passa fint över mindre, runda matbord. Clava Dine finns i flera moderna färger med vackra pastellfärger och har små perforeringar som avger känsliga ljusstrålar.

Clava Dine – Umage /Nordicnest.se
Clava Dine – Umage /Nordicnest.se

Få en naturlig och mysig belysning över matbordet med vackra vackra trälampor, t.ex. dessa vackra lampor gjorda av Tom Rossau syltbjörkfanér . Lamper av trä har blivit ett populärt alternativ under senare år, till stor del tack vare moderna produktionsmetoder och innovativa nya design.

Vackert, varmt ljus / Andlight.se
TR28 – Tom Rossau / Andlight.se

Stora lampor över bordet

Få god belysning med ett kraftfullt uttryck genom att hänga en större lampa ensam över bordet. Aarhus-lampan från danska Halo Design är ett bra exempel, det har blivit populärt på grund av det rena skandinaviska uttrycket och ger ett dekorativt varmt ljus både upp och ner.

Århus från Halo Design / Glas och interiör

Andra tips för belysning av matsalen och bordet

Rätt belysning i hemmet är viktigt för en mysig och atmosfärisk atmosfär. Tidigare pratade vi lite om montering och val av höjd på lampor ovanför matbordet, men det finns också andra tips som är användbara när du planerar belysningen.

Många av dessa tips kommer att vara desamma för varje rum i huset, så du kan läsa dessa användbara belysningstips i vardagsrummet.