Hänglampor för vardagsrummet – Vackra pendellampor, perfekt för vardagsrummet

En tak-pendel hjälper till att skapa ett trevligt ljus och kommer att vara ett dekorativt element som betonar den inre stilen i resten av hemmet. För vardagsrummet kan du hänga ett hängelamp längs väggen, vid ett fönster, i hörnet av vardagsrummet eller över ett sidobord.

Här kan du hitta inspiration och se ett urval av vackra och populära hängende taklampor för vardagsrummet. Skapa ett dekorativt och atmosfäriskt ljus med dessa snygga takhängen i fantastiska färger, material och design.

Kombinera flera pendler tillsammans. Nobb – Halo Design / Lampeguru
Collar – Gubi / Lampemesteren.se
Pandul Wegner The Pendant /Andlight.se

Fenomen är en elegant glaslampa från svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som med tiden kommer att utveckla en underbar och unik patina. Den gyllene rå mässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensam, men över ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs på olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över ett matbord / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lampstillverkare från Tyringe i Sverige, där de har handgjorda unika lampor i över 90 år. Deras lampor har ofta en touch av rustik och industriell där glas kombineras med råmetall.

Fenomen kommer i klart eller sotigt glas / Andlight.se

Caboche från Foscarini är en fantastisk lampa som är handgjord i Italien av munblåst glas med ett vackert mönster som ger både en dekorativ effekt och en otroligt vacker reflektion när lampan tänds på kvällen. Samtidigt har Caboche fått en uppgradering 2021 och har nu inbyggd ny teknik i lampan och som erbjuder ett antal nya innovativa sätt att styra och byta ljus via en app.

Caboche från Foscarini i munblåst glas med vackert mönster / Andlight.se
Caboche skapar ett vackert ljus och en mysig atmosfär / Andlight.se
Caboche från Foscarini finns i flera glasfärger / Andlight.se

En tak-pendel kan passa in i de flesta av vardagsrummet, men kanske passar de särskilt bra in i belysningen i vardagsrummet . Med en hänglamp kan du välja flera olika sätt att skapa ett dekorativt ljus, till exempel:

  • Häng flera små takbussar ihop. Kombinera gärna olika storlekar med samma design och låt dem hänga i ett kluster av olika höjder.
  • Du kan använda stora takhängen som belysning över matbordet eller ett runt soffbord .
  • Och hänga hängen bredvid fönstren eller hörnen i vardagsrummet för att skapa utrymme och djup.
Capital ljuskrona i mässig / Markslöjd 
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er soleil-ljuskrona-modern-667x1000.jpg
SOLEIL – Black /Markslöjd 

Charmig kottelampa i trä – Från Svenske Olsson & Jensen kommer denna vackra kottelampan i naturligt trä. Lampan består av tunna ark av björkfanér, lagrade ovanpå varandra i form av en kotte. Denna lampa är utmärkt om du vill använda naturliga material i interiörer och belysning.

Denna trälampa skapar ett mysigt och charmigt ljus som fokuseras främst nedåt, men det avger också små ljusstrålar genom de tunna fanerplattorna i lampan.

Kottelampa i trä från Olsson & Jensen / Nordicnest.se

Konlampan i trä från Olsson och Jensen finns i färgerna brun, ljus och svart.

Acorn från Northern har tagit sin inspiration från de nordiska skogarna och skapar ett inbjudande vackert ljus som passar fint över en köksö, ett matbord eller som ett hängande i vardagsrummet. Acorn kommer i en fin matt svart eller vit färg med en snygg, skandinavisk design.

Acorn – Nordligt, modernt och snygg pendellampa /Nordicnest.se

Skapa till exempel en unik och mysig belysning med dessa underbara papperslampor av graypanter . Detta enkla material med sina naturliga perforeringar och glider skapar ett unikt och dekorativt ljus.

Vackra kartonglampor från Graypants / Lamp24.se
Collar – Gubi / Lampemesteren.se
Den populära Flowerpot Vp1-lampan i vardagsrummet / Lampemesteren

Som med all belysningsplanering är det klokt att tänka att belysningen ska vara «skiktad», dvs att du kombinerar takhängen med andra ljuskällor, till exempel tillsammans med downlight, bordslampor, vägg- och golvlampor.

En medelstor och «öppen» takhänge som House Doctor’s Molecular kan vara ett bra val över till exempel ett soffbord. Den öppna formen gör att lampan inte blockerar synen utan också ger en bra atmosfär när ljuset dimmar.

Molekylär takhänge – House Doctor / Glass och interiör
Hero – By Rydens / Kitchentime.se

Ekman är en enkel och snygg lampa, perfekt som diskret och dekorativ fönsterbelysning. Denna lilla och runda takhänge har en opal glaskupol som sprider ljus och detaljer i mässing på toppen.

Ekman fönsterlucka / Homeroom.se

En annan rolig variant av den klassiska fönsterluckan är den svenska världen. Växter kombinerar fönsterlampor med hängkrukor för växter och blommor.

Växter – Globen / Homeroom

Damn Fashionista är ett trevligt litet glas hänge från dansk halo design med en vacker och mönstrad glasskärm och fina detaljer. Hängen kommer i mässings- eller svartvarianter och ger en snygg och vacker belysning. Storleken gör att takhängen kan hänga fint bredvid ett fönster, eller kombineras med samma hänge i andra storlekar.

Sortimentet finns i flera färger och storlekar samt vägg- och bordlampor av samma design.

Damn Fashionista i mönstrade glas / glas och interiör
Gross – Bourgogne / Nordicnest.se

Gyllenheim Giant är en exklusiv och modern takbuss från Jotex. Denna lampa har flera armar och många glödlampor som skapar en otroligt varm och atmosfärisk belysning.

Gyllenheim Giant / Homeroom.se
Gyllenheim Giant / Homeroom.se
Gloria – Belid / Homeroom.se

Det vackra Atom- pendelljuset är ett annat alternativ om du vill ha en modern och öppen takhänge för belysning i vardagsrummet. Lampan finns i en rökfärgad version eller med vita glödlampor och en svart metallram.

Atom – Halo design / Glas och interiör

För dig som vill ha det tidlösa och exklusiva, kanske den ikoniska jordbussbussen från Verpan lockar dig? En vacker lampa med en lång historia som du kan läsa mer om här .

Exklusivt sedan 1969 – VP Globe / Lampemesteren.se

Eller kanske du vill ha något naturligt men ändå modernt i din belysning? Lamper i trä har gjort stora steg de senaste åren, nya produktionsmetoder och teknik har öppnat att modern design nu kan kombineras med naturliga råvaror på helt nya sätt.

De populära lamporna från Secto / Andlight.se

En svart och läcker nyhet är Pyra Pendel från Dyberg Larsen i helt svart. Lampan passar fint in i modern inredning, eller för de som vill ha ett modernt takhänge med ett dämpat utseende, läs mer om lampor i svart .

Pyra Pendant 29 Matt Black / Lampemesteren.se

Läs mer om belysning i vardagsrummet, hitta fler fantastiska takhängen och pendelljus i menyn eller få inspiration till lampan över matbordet.