Hopp til innholdet

Vackra takpendlar och pendelampor i glas – inspiration och tips

pendellampe glass og takpendler av glass

För er som vill ha en taklampa i glas eller pendelljus har vi samlat ett stort antal vackra lampor för inspiration. Välj mellan klassiska, moderna, färgglada eller klara pendellampor i glas. Här kan du förhoppningsvis få lite inspiration och tips för att hitta din nästa glaslampa för hem och hem.

En taklampa i glas är inte bara trevlig som belysning i vardagsrummet eller köket, utan också i sovrummet. Vad sägs om att hänga ett glashänge i ett hörn eller skapa ett hänge av dessa fantastiska glashängen från kända designers.

Se fler fantastiska pendelljus eller glaslampor.

Auro är en vacker ljuskrona i modern stil med långa ihåliga stavar av rosa färgade glasstavar som verkligen gör intryck och ger ett vackert ljus där den hänger. Ljuskronan fångar ögat och skapar en mysig atmosfär.

Auro glaskrona / Jotex.se
Auro kommer i rosa och klarglas / Jotex.se

Electra består av en metallbotten och glaskulor med kompakt form som kastar ett vackert ljusspel ner på bordet och in i rummet. Kulorna är en blandning av runda glaskulor och glaskulor med mönstrade räfflor som skapar en fin dynamik i belysningen.

Electra modern glaskrona / Jotex.se

Hobo från Örsjö Belysning  är en vacker taklampa i rå mässing med en droppformad skärm av munblåst opalglas, tillverkad på traditionellt sätt i Sverige.Lampan är designad av Gustaf Nordenskiöld och inspirationen kommer från den småländska glasblåsningskulturen. Taklampans expanderande form reflekterar lufttrycket när glaset svalnar och härdar och har genom detta fått sitt unika uttryck.

Hobo  – Örsjö Belysning / Nordicnest.se
Hobo  – Örsjö Belysning / Nordicnest.se
Hobo  – Örsjö Belysning / Nordicnest.se

Marika är en mycket snygg taklampa med 5 ovala glaskupoler i opalvitt glas som skapar en elegant kontrast till den svarta metallen och upphängningen. Lampan har även en lätt svängd form som skapar ett stilrent uttryck och blickfång. En långsträckt modern glaslampa med många nyanser som passar perfekt till ett matbord eller köksö.

Marika avlång glaslampa i modern design /Lamp24.se

Manila från spanska Parachilna är en underbart vacker pendel- och taklampa som elegant kombinerar rena material som glas och textil på ett spännande nytt sätt. Den inre textilskärmen dämpar och sprider ljuset, medan den yttre kupolen av munblåst glas ger glans och vackra reflektioner.

Manila glaslampa från Parachilna med innerskärm av textil / Andlight.se

Manila lamporna finns i flera storlekar och i färgerna klarglas eller rökfärgat glas. De är därför perfekta att kombinera att hänga ihop eller också göra sig fina hängande ensamma över ett vardagsrumsbord. Namnet kommer från det spanska «Mantón de Manila». Det är en traditionell sidensjal som ofta används av flamencodansare.

Manila glaslampa från Parachilna med innerskärm av textil / Andlight.se

Bai är en annan spännande glaslampa och pendel från spanska Parachilna som har hämtat sin inspiration från traditionella kinesiska lyktor, men i en lite mer genomarbetad version. Här hittar du en traditionellt utformad innerlykta inuti en munblåst sfärisk glaskupol av klart eller rökigt glas.

Bai glaslampor från Parachilna / Andlight.se

Lamporna kommer som antingen undertakspendlar eller som avlånga lampor som passar fint in över ett långbord. Tillverkad av en gammal bronsmetallisk struktur och ett noggrant handblåst glas, är Bai-serien ett riktigt smycke i belysningen som skapar ett mysigt och vackert ljus.

Bai glaslampor från Parachilna / Andlight.se
Bai glaslampor från Parachilna / Andlight.se

Chouchi från italienska Foscarini är en otroligt vacker pendellampa som finns i flera former, färger och storlekar. Detta gör att lampan är perfekt att kombinera med varandra för att skapa ett designmässigt djup i belysningen. Lampornas vita opalglas skapar ett härligt sken och ett behagligt ljus.

Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se

Lacrima från italienska Vistosi är munblåst av exklusivt vitt muranoglas med en vacker och lång droppform som sprider ljuset på ett vackert och jämnt sätt. Det diffusa ljuset som skapas gör lamporna perfekta som dekorativa element och blickfång i den moderna inredningen. Kombinera dem gärna för att skapa hängande ljusskulpturer runt hemmet, över trappor eller längs stora fönster.

Lacrima vacker droppformad lampa från Vistosi /Lamp24.se

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Enrique från Lindby är en vacker och lång lampa med fyra bärnstensfärgade glasskärmar som lyser ner mot bordet, men som också ger en fantastisk lyster i hela rummet. Lampan har en modern kombination av trä och svart metall som skapar en stilren design och samtidigt ger värmen till inredningen.

Enrique från Lindby – Dekorativ och modern avlång hänglampa med färgat glas / Lamp24.se

Apiales från Nuura är skapad av den prisbelönta danska designern Sofie Refer och kombinerar metall och munblåst glas i en fantastisk kombination av elegans och mjukhet. Apiales finns i en stor serie storlekar och färgalternativ och går med i utbudet av vackra och spännande glaslampor från danska Nuura.

Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Den här bilden saknar alt-text;  dess filnamn är limana-stor-avlång-lampa-i-kristall-1000x1000.jpg
Limana – Stor och långsträckt lampa med kristaller / Lamp24.se

Fenomen är en elegant glaslampa från svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som med tiden kommer att utveckla en underbar och unik patina. Den gyllene rå mässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensam, men över ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs på olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över ett matbord / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lampstillverkare från Tyringe i Sverige, där de har handgjorda unika lampor i över 90 år. Deras lampor har ofta en touch av rustik och industriell där glas kombineras med råmetall.

Fenomen kommer i klart eller sotigt glas / Andlight.se

Nutty från Design By Us är en vacker glaslampa gjord av munblåst färgat glas med organiska, böjda former. Lampans form gör att ljuset reflekteras i vågor från ljuskällan, vilket skapar ett elegant uttryck när kvällen sänker sig.

Eleganta former och varma färger /Lampemesteren.se
Nutty Glass lampor från Design By Us /Lampemesteren.se

Miraia från Lucande är en underbar nyhet av glamorösa kristalllampor som kombinerar dekorativa geometriska former i guld- eller silvermetall med stora och glittrande kristaller. Lamporna kommer både som undertak eller som undertak och kommer utan tvekan att skapa ett bländande vackert ljus med ett vackert ljusspel och reflektioner från sina många kristaller.

Den här bilden saknar alt-text;  dess filnamn är Lucande-Miraia-lampa-i-kristall-och-guld-1000x1000.jpg
Miraia från Lucande / Lamp24.se

Cesar kristalltaklampa är gjord med uppmärksamhet på detaljer såsom kedjan, alla dekorationer på beslaget och naturligtvis alla kristaller. Lampan ger dig en speciell ljuseffekt, både när ljuset är på och när ljuset är av. Designen, de många kristallerna och den guldfärgade ytan ger lampan ett elegant utseende som ger ditt interiör lite mer lockelse.

Art Deco hänglampa kristall med guld – Cesar /Lamporochljus.se
Ann-Kathrin – Vacker svart ljuskrona /Lamporochljus.se

Alobani är en lika spännande nyhet som kombinerar glamour och exklusivitet med ett tidlöst och snyggt utseende som inte verkar alltför prickigt. Med sina många vackra kristaller skapar lamporna ett vackert ljus när kvällen sätter sig och ljuset reflekteras ut i rummet.

Den här bilden saknar alt-text;  dess filnamn är alobani-hänge lampa-kristaller-1000x1000.jpg
Alobani taklampa i kristall / Lamp24.se
Den här bilden saknar alt-text;  dess filnamn är alobani-lamp-crystal-1000x1000.jpg
Alobani taklampa i kristall / Lamp24.se

Caboche från Foscarini är en fantastisk lampa som är handgjord i Italien av munblåst glas med ett vackert mönster som ger både en dekorativ effekt och en otroligt vacker reflektion när lampan tänds på kvällen. Samtidigt har Caboche fått en uppgradering 2021 och har nu inbyggd ny teknik i lampan och som erbjuder ett antal nya innovativa sätt att styra och byta ljus via en app.

Caboche från Foscarini i munblåst glas med vackert mönster / Andlight.se
Caboche skapar ett vackert ljus och en mysig atmosfär / Andlight.se
Caboche från Foscarini finns i flera glasfärger / Andlight.se

Tage från Bankeryd är en fantastisk serie lampor i både färgat och klart glas. Perfekt som vacker belysning i vardagsrummet, köket eller hallen. Tage finns i olika storlekar och färger, hitta din favoritlampa.

Tage från Bankeryd / Nordicnest.se
Tage – CO Bankeryd /  Nordicnest.se
Industriell hängande lampa /Lamporochljus.se
Industriell hängande lampa svart med mesh /Lamporochljus.se

Tessi är en elegant och enkel pendellampa i vitt glas från Lucande med mjuka former som påminner om en kraftig droppe. Tessi kommer också som ett taklampa och fungerar bra i alla rum där du vill att ljuset ska stråla i alla riktningar på ett bekvämt och dämpat sätt.

Tessi – Elegant hängande lampa i vitt glas /Lamp24.se
Tessi taklampa i vitt glas /Lamp24.se

Lilly från danska Nordlux är en vacker och vacker serie lampor för både vägg, tak och golv i modern design. Lamporna består av metallramar i både svartmetall eller mässing och opalvitkupoler som sprider ljuset på en stor lampa.

Lilly – Mässinghänge / Lampeguru
Lilly – Designserie från nordlux / Lampeguru

Dekorera matbordet med denna lekfulla och färgglada taklampa i färgat glas. Tamina är en pendel som består av fem olika glaskupoler, var och en i sin egen färg och form. En kreativ och delikat lampa som hjälper till att ge färg och ljus över matbordet eller köksön.

Tamina hängande lampa med färgade glaskupoler i rad / Lamp24.se

Tyska Dreizehngrad har ursprungligen specialiserat sig på trälampor , men har sedan dess utvidgats till att även skapa vackra glaslampor, inklusive denna fantastiska «industriella» -serie, där Dreizehngrad har tagit inspiration från industrilampor och verkstadslampor för design av glaslampor.

Dreizhengrad glaslampa / andlight.se
Dreizhengrad glaslampa / andlight.se

Nobb- serien från Halo-design har ett vackert glasmönster och passar perfekt över ett matbord eller hänger vid ett fönster. Sortimentet finns i flera storlekar, former och färger som gör dem bra för olika kombinationer.

Nobb Edgy från Halo design / Lampgallerian.se
Pendlare i nobb-serien / Lampgallerian.se

Amp hänge rök / mässing

Från Normann Copenhagen kommer en serie lampor i mörkt glas och opalglas med vackra mässingsdetaljer.


Doge – handgjord italiensk glaslampa

Vackert taklampa i handblåst glas från italienska Siru. Lampan är blåst i muranoglas och kommer att göras unik för dig med utsökta detaljer och mönster i glaset.

Doge – handgjord italiensk glaslampa / lamp24

Ocean from Swedish Belid är ett vackert glas pendelljus som kommer i en mörk eller opalvit version. Ocean hämtar inspiration från kiselstenen och har ett mjukt rundat utseende och ett färgstarkt glas som skapar en vacker och dämpad belysning

Belid – Shuttle Ocean / Homeroom
Belid – Taklampa i vitt glas / Homeroom
Vackra böjda former – Hängande Ocean / Homeroom

Vita lyktor med opal

Om du vill ha det enkla eller minimalistiska kan dessa enkla men underbart opala glaskärlspärlor vara perfekta. New Works-lamporna är gjorda av opalt vitt glas och hämtar inspiration från östra lyktor och ser ut som påminner om traditionella rispapperslampor, bara i glas.

Opalglaslyktor från New Works / Andlight

Bellissimo – By Rydens

Bellissimo pendellampa i färgat glas med svart, vriden lampkabel / Homeroom.se

Adrian Taklampa med 4 runda kupoljus på rad / Homeroom
Adrian Taklampa med 4 runda kupoljus på rad / Homeroom

Rocks – Magnor

Magnor Rocks-lamporna är designade av interiörarkitekt Halvor Bakke. Här har han skapat glaslampor med utsökta linjer i ett exklusivt koksvart glas.

Magnor Rocks Glaslampa med magnifika linjer / Glas och interiör
Rocks – Magnor / Glas och interiör

Gyllenheim Jätten

Exklusivt matt svart taklampa med 24 klara glaskupoler som sprider sig ut i rummet och ger ett bra ljus och vackert ljusspel.

Gyllenheim Jätten / Homeroom
Gyllenheim Jätten / Homeroom

Gross från By Rydens är en mycket populär hänglampa av glas som nu också kommer i den spännande färgen vinröd förutom den populära rök, champagne och klart glas.

Gross är en stor och iögonfallande lampa som levererar ett delikat och vackert ljus i vardagsrummet, med en rund form som passar fint över ett soffbord.

Gross – By Rydens / Nordicnest.se
Gross – By Rydens / Nordicnest.se
Gross – By Rydens / Nordicnest.se

Sugegasa – Studio Italia

Från italienska Studio Italia Design kommer Sugegasa-skytteln. Denna lampa har vackra fasetter som lyser i många riktningar och finns i tre färger. Se lampan på Lampemesteren.se

Sugegasa – Studio Italia / Lampemesteren
Sugegasa – Studio Italia / Lampemesteren

Sandlycka takpendel i opalglas

Sandlyckan Taklampa – Opalglas & mässing / Homeroom.se
Sandlyckan Taklampa – Opalglas & mässing / Homeroom.se

DIY – House Doctor

Fantastisk «bubbla» klar taklampa från House Doctor / Kitchentime

Ballroom lampor

Ballroom är några små och mycket dekorativa glaslampor med handmålade detaljer från Design By Us. Dessa finns i många olika färger och är utmärkta för att hänga ihop i ett hänge.

Ballroom hängelampa i många färger från Lampemesteren.se

Opal – House Doctor

Vacker och enkel opal glaslampa med mässingsdetaljer / Lampemesteren
Vacker och enkel opal glaslampa med mässingsdetaljer / Lampemesteren

Damn Fashionista – Watt A Lamp

Damn Fashionista-lampserien passar rätt in i en mörk, varm och mysig interiör. Kanske en trendig jazzklubb!

Dessa underbara lampor i glas är designade av «Design By Us» och tillverkade av Watt A Lamp. Härliga spår i glasskärmarna skapar ett diffust och vackert ljus.

Damn Fashionista / Lampeguru
Damn Fashionista / Lampeguru

Varför inte skapa din egen glaslampa?

Bubbla lampor från Lampeguru

Det finns otroligt många fantastiska glödlampauttag, glödlampor och tygtrådar på marknaden. Här kan du se en översikt som jag har gjort om olika produkter du kan använda, och här kan du se hur du ansluter dem.

Läs mer om belysning på nätet och få inspiration, läs bland annat om vackra pendelljus för hemmet eller hur man får en trevlig vardagsrumbelysning .