Hopp til innholdet

Belysning för köket – Vackra lampor för köket

Skapa en vacker belysning i köket med vackra lampor och smart placering av ljuskällor.
Genom att välja en lampa som passar ditt kök och din inredningsstil kan du skapa en helhet i resten av huset och samtidigt få en bra och praktisk belysning ner på köksbänken.

Discoco Wood – Marset / Lampemesteren.se
Doo Wop – Koppar / Lampemesteren.se
Industriell hängande lampa svart med rack 4-ljus – Cage Rack /Lamporochljus.se

Franska Lampe Gras startade i början av 1900-talet som praktisk och ergonomisk belysning för den växande klassen av kontors- och fabriksarbetare. Deras ikoniska stil med fokus på praktiska lösningar och branschliknande design har hållit deras lampor populära i över 100 år och vintagelampor auktioneras ofta ut för höga summor på samlarmarknaden.

Lampe Gras är perfekt som belysning över en köksö eller ett långbord, och smälter lika bra in i den moderna skandinaviska stilen, som en rustik eller industriell inredningsstil.

Les Acrobates från Lampe Gras /Lampemesteren.se
Lampe gras för kök /Lampemesteren.se

Vill du ha en annan stil på Lampe Gras-lampor kan du enkelt byta ut lampskärmen mot en rund glaskupol i opalvitt glas som skapar ett ombonat och varmt ljus som inte bländar.

Ändra utseendet på lamporna genom att byta ut skärmen mot en glaskupol /Lampemesteren.se

Chouchi från italienska Foscarini är en otroligt vacker pendellampa som finns i flera former, färger och storlekar. Detta gör att lampan är perfekt att kombinera med varandra för att skapa ett designmässigt djup i belysningen. Lampornas vita opalglas skapar ett härligt sken och ett behagligt ljus.

Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se

Patrone från Thorup Copenhagen är ett vackert alternativ till traditionella fyrkantiga utanpåliggande downlights eller infällda downlights. Dessa takspotlights finns i flera varianter, både vinklade teleskopspotlights och runda takspotlights. Med en dekorativ räfflad yta i läckra, moderna material och färger skapar dessa taklampor ett exklusivt uttryck i hemmet.

Perfekt för att fokusera ljus på väggar, tavlor, konst eller ner på köksbänkar och liknande.

Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se
Moderna och exklusiva takspotlights / Lampemesteren.se
Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Enrique från Lindby är en vacker och lång lampa med fyra bärnstensfärgade glasskärmar som lyser ner mot bordet, men som också ger en fantastisk lyster i hela rummet. Lampan har en modern kombination av trä och svart metall som skapar en stilren design och samtidigt ger värmen till inredningen.

Enrique från Lindby – Dekorativ och modern avlång hänglampa med färgat glas / Lamp24.se

Soleil är fransk för solen och det är tydligt att se vad som är inspiration för både form och namn med denna vackra lampa från Danske Le-klint.

Detta är en modern taklampa som passar perfekt över både vardagsrummet, matbordet eller som belysning för köket. Med sin snygga form och vackra handvikta lampskärm får du en unik lampa som skapar ett vackert varmt och diffust ljus.

Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se
Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se

Megafon från Konsthantverk är en spektakulär taklampa och ljuskrona av bästa kvalitet från Konsthantverk, designad av Jesper Ståhl. Megafon-ljuskronan är tillverkad av äkta rå mässing som handrullas och monteras för hand på fabriken i Tyringe, Sverige. Denna snygga ljuskrona med sin unika och rustika charm, ser bra ut över ett matbord eller över vardagsrumsbordet.

Handrullad av rå mässing  /Lampemesteren.se
Grov och rustik mässingslampa som så småningom kommer att utveckla en vacker patina /Lampemesteren.se

De ljusa fläckarna i lampan skapar ett stämningsfullt sken precis där du behöver det, över soffbordet eller köksbordet, arbetsbordet eller sovrummet, bara fantasin sätter gränser.

Pandul Wegner The Pendant /Andlight.se

Caboche från Foscarini är en fantastisk lampa som är handgjord i Italien av munblåst glas med ett vackert mönster som ger både en dekorativ effekt och en otroligt vacker reflektion när lampan tänds på kvällen. Samtidigt har Caboche fått en uppgradering 2021 och har nu inbyggd ny teknik i lampan och som erbjuder ett antal nya innovativa sätt att styra och byta ljus via en app.

Caboche från Foscarini i munblåst glas med vackert mönster / Lampemesteren.se
Caboche skapar ett vackert ljus och en mysig atmosfär / Lampemesteren.se
Caboche från Foscarini finns i flera glasfärger / Lampemesteren.se

Clava Dine är en elegant serie upphängda lampor som passar perfekt över ett matbord eller över en köksö som finns i många vackra och mjuka pastellfärger. En nyhet nu är att dessa lampor nu också är gjorda av trä och kommer i tre vackra modeller i olika nyanser.

Clava Dine i mörk ek från Umage / Nordicnest.se
Clava Dine från Umage / Nordicnest.se

Här kommer vi att titta på hur du kan få ett bra och vackert ljus i köket genom att använda olika lampor och ljusmetoder.
När du planerar belysning för köket finns det flera vägar att gå, här kan du gå din egen väg med traditionell basbelysning, ledremsor längs golvet eller använda taklampor och vägglampor på nya sätt.

Capital ljuskrona i mässig / Markslöjd.se

De långsträckta lamporna från Lucande skapar ett elegant ljus och passar vackert över en köksö eller ett långsträckt matbord. Lamporna är gjorda av olika material som metall och trä och många smarta funktioner som inbyggd touch-dimmer med minne, samt mycket enkel och flexibel höjdjustering.

Lian – Lucande / Lamp24.se
Lio – Svart avlång taklampa med gulddekoration som ger ett varmt ljus / Lamp24.se
Karinja – Avlång taklampa i ek och matt nickel / Lamp24.se
Abu – Lucande / Lamp24.se
Lian – Lucande / Lamp24.se
Pia – Slim – lampa i bok / Lamp24.se
Marija i guld – Lucande / Lamp24.se
Marija i silver – Lucande / Lamp24.se
Devin – kökarmatur med sensor / Lamp24.se
Vägglampor från Lampe Gras / Andlight.se
Vackra trälampor från Dreizehngrad /  Andlight.se

Dekorera matbordet med denna lekfulla och färgglada taklampa i färgat glas. Tamina är en pendel som består av fem olika glaskupoler, var och en i sin egen färg och form. En kreativ och delikat lampa som hjälper till att ge färg och ljus över matbordet eller köksön.

Tamina hängande lampa med färgade glaskupoler i rad / Lamp24.se

En vägglampa kan passa mycket bra i köket och skapa fin, dekorativ belysning i områden där du inte har eller inte vill ha väggskåp. Läs gärna mer om vägglampor för kök.

De populära lamporna från Lampe-Gras i industriell stil passar till exempel mycket snyggt i kök med både rustik, lantlig eller modern stil.

Lampe Gras är anpassningsbara och passar fint in i alla husets rum / Lampemesteren.se
Mantis – Schottlander / Andlight.se

Cato slim är en vacker och modern punktstång i matt svart med eleganta och snygga fläckar som du kan vinkla i alla riktningar. En sådan punktstång är bra att använda i köket för att skapa en bra grundbelysning, speciellt om du inte har downlights i taket från tidigare.

Cato spotstång för kök / Nordicnest.se
Cato matt svart spotlightskena / Nordicnest.se
Cato matt svart spotlightskena/ Nordicnest.se

De flesta kök har väggskåp och dessa kan användas för att skapa ett bra ljus ner mot köksbänken och ytorna. Det finns flera alternativ här, både små möbelfläckar, armaturer, LED-remsor eller LED-ljusremsor kan användas med stor effekt.

Diskret LED-ljuslist monterad under hyllor i köket / Conrad.se
Se urvalet av LED-lampor / Conrad.se

LED Light Strips är en produkt som passar fint in i köket och blir snabbare och enklare att installera jämfört med traditionella LED-strips du själv installerar. LED-ljusremsor finns i färdiga längder som kan kombineras för att bäst anpassa längden på köket och skåpen.

LED-ljusremsor som kan sättas ihop / Lamp24.se
LED-ljuslist / Lamp24.se
Möblespots som eftermonteras / Lamp24.se

Traditionella möbelfläckar är runda och kan monteras infällda eller ytmonterade. Om du ska montera möbelfläckar längs underskåpet så att de tänds ner mot köksbänken monterar du normalt dessa ovanpå.

Det finns också andra alternativ i andra utföranden, t.ex. Amaryll från Lindby, som är rektangulära möbelkrukor som ger ett bra ljus ner till köksbänken.

Benkarmatur Amaryll / Lamp24.se
Helena underskapsbelysning / Lamp24.se

Cebu- lamporna från PR Home är handflätade på Filippinerna på traditionellt sätt och tillverkade av lampakanay. En typ av växt som har en vacker och grov yta. Cebu är därför vacker som en dekorativ lampa för alla typer av interiörstilar, både modern och rustik och rustik. Cebu finns i flera storlekar och kan kombineras eller hängas ensam, ute och inne (under tak).

Cebu från PR Home över köksön / Nordicnest.se
Cebu – Bra både ute och inne – Pr Home / Nordicnest.se
Cebu – Bra både ute och inne – Pr Home / Nordicnest.se

Möbelkrukor för köket kan också monteras inuti överskåpen om du har glasfronter i köket. Dessa borras upp i taket på de övre skåpen och ger en bra bakgrundsbelysning i köket.

Här har jag installerat möbelspots i skåpen
Möbelfläckar – ytmonterade och infällda / Lamp24.se
Enkel belysning i köket med armaturplugg / Lamp24.se

Om du inte har så många väggskåp i ditt kök, eller bara vill ha en elegant belysning som väcker uppmärksamhet, kan du välja baseboardbelysning. Här placerar du LED-remsor eller LED-ljusremsor längs nedre kanten av bottenskåpen i köket.

LED-remsor – Använd gärna en diffusorlista för bättre ljus och längre livslängd / Lamp24.se

Glow  är en fyrkantig ledd panel som passar bra som en dekorativ väggbelysning bakom köksbänken. Dessa ultraplatta ledade paneler ger en dämpad och bra belysning för köket och är väl lämpade för eftermontering.

Glöd – Paulmann / Lamp24.se

Resultatet är en exklusiv och vacker grundbelysning i köket.
Läs mer om indirekt belysning.

Se urvalet led-strips och light strip / Lamp24.se

I kök utan väggskåp är LED-downlights ofta ett utmärkt sätt att skapa bra belysning. Det finns ett stort urval av typer av downlights på marknaden, här har de valt dubbla vita downlights, men de kunde kanske ha använt svarta downlights som tillsammans med det mörka köket hade skapat en cool designdetalj.

För belysning av tak och lampor för köket finns det många alternativ och kombinationsalternativ. Många vill ha ett «rent» uttryck med endast minimalistisk takbelysning, då kan till exempel ett elegant och modernt taktak eller ytmonterad downlight göra tricket.

Utanpåliggande downlight finns i många höjder, färger och former. Dessa ger ett bra ljus ner på ytorna och kan vara en spännande designfunktion.

Se fler tips om Utanpåliggande downlight
Surface 300 – Sortera lavtbyggende Takplafond / Lampemesteren
Sortera Phillips Hue Takplafond / Lampemesteren.se

Annars kan en kombination av upphängda lampor med annan köksbelysning skapa ett bra helhetsintryck.

Om du har ett betongtak kan synliga ledningar och rör förvandlas till något coolt – PH5 Lampor / Lampemesteren.se
Kopparlampor från Lampe Gras / Lampemesteren.se

Diablo från Swedish Belid är en välkänd och eftertraktad serie vackra lampor som finns i ett antal moderna färger och material samtidigt som de har tydliga och underbara designlinjer. Diablo, liksom den ikoniska verpan-globe, har  hämtat inspiration från den futuristiska vågen som inspirerade ett antal europeiska designers på 60- och 70-talet.

Diablo White / Nordicnest.se
Diablo Blue från Belid / Nordicnest.se

Om du vill ha en grovare stil för ditt kök kan du också överväga några fina betonglampor. Med sin unika karaktär och varma ljus passar en betonglampa snyggt i ett kök i modern eller industriell stil.

Morton – Lampa i betong / Lamp24.se

Vaasa är ett utmärkt alternativ om du letar efter ett modernt och smalt takhänge i svart med integrerade fogar. Perfekt att ha över matsalen eller dra lite högre upp i köketaket.

Vaasa – Modern och tunn taklampa / Lamp24.se

Aplomb  är en modern och minimalistisk tolkning av betonglampan i en klassisk innovativ och vacker italiensk design från Foscarini .

Aplomb / Lampemesteren.se
Aplomb / Lampemesteren.se

PH Septima är ett otroligt vackert och exklusivt takhänge i glas från danska Louis Poulsen som är en relansering av en nästan 100 år gammal design, men som fortfarande är lika elegant och vacker fram till i dag.

PH Septima från Louis Poulsen / Lampemesteren.se

Multi-lite  designades av Louis Weisdorf som ville ha en lampa som kunde ändra form och glida med några enkla detaljer.

Genom att justera / vrida lampan själv kan du uppnå olika kombinationer där ljuset kan peka i olika riktningar.
Multi-lite har varit en av de mest populära designlamporna från Gubi sedan 1972 och finns idag i sju olika färgkombinationer med konsekventa detaljer i mässing och krom.

Multi-Light från Gubi / Nordicnest.se
Multi-Light från Gubi / Nordicnest.se

Acorn från Northern har tagit sin inspiration från de nordiska skogarna och skapar ett inbjudande vackert ljus som passar fint över en köksö, ett matbord eller som ett hängande i vardagsrummet. Acorn kommer i en fin matt svart eller vit färg med en snygg, skandinavisk design.

Acorn – Nordligt, modernt och snygg pendellampa /Nordicnest.se

Pure är en elegant taklampa med en rund, djup form och en elegant design.

Pure – Snygg taklampa / Lamp24.se

Respiro är en otroligt vacker nyhet från franska DCW som produceras i tunna, avlånga och färgade blad av aluminium som sprider och reflekterar ljus i ett fantastiskt vackert ljusspel utan bländning. Vacker långsträckt lampa som passar fint i köket, finns i flera färger.

Dold ljuskälla med vackert ljusspel / Lampemesteren.se

Flowerpot Vp1 från & Tradition , trots sin mogna ålder, är fortfarande ett mycket populärt val när du vill ha dekorativ belysning. Dessa medelstora hängelampor passar perfekt över ett litet runt bord, eller hänger ihop i en linje, till exempel bredvid köksväggen eller över ett matbord.

Flowerpot lampor /Nordicnest.se

Flowerpot vp1-lamporna ser bra ut över ett litet bord eller hänger i rad i rad över ett långsträckt bord eller en pinne.

Flowerpot lampa koppar /Nordicnest.se
Se alla Flowerpots färger /Nordicnest.se
Lekfull och kreativ köksbelysning – Aim av Flos lampor / Lampemesteren.se

Läs gärna fler tips om lampor och inredning till köket. Se avlånga glaslampor för matbord eller lampor för matbordet.