Hopp til innholdet

Fördelarna med indirekt belysning – dold ljus i tak och lister

Enkelt förklarad är indirekt belysning en metod för att installera och använda ljus för att accentuera element, tak, väggar eller utomhusområden, utan att själva ljuskällan är synlig.

Hur man använder indirekt belysning i ditt hem

Fler och fler människor har blivit medvetna om hur indirekt belysning kan användas i vanliga hem och rum.

Det används mest som ett rent dekorativt element, men indirekt belysning kan också användas som ett verkligt alternativ till belysning och lampor i vissa rum.

Ett coolt sätt att skapa ett indirekt ljus är att använda en profil. Dessa är monterade på kanten av en gipsskiva och gnistrade och målade över så att du får ett dolt, indirekt ljus.

Indirekt belysning i vardagsrummet ger ett stämningsfullt ljus och en sval atmosfär i rummet. Denna belysningsmetod ger bra allmänbelysning med full effekt, eller ett behagligt bakgrundsbelysning i vardagsrummet när det är nedtonat.

Montering av LED-lister under ledstänger i trappor

Ett coolt sätt att skapa ett indirekt ljus är att använda en tändstiftsprofil eller en kantprofil. Dessa kan vikas till spår i en gipsskiva eller monteras på kanten av en gipsskiva och gnistras och målas över så att du får ett dolt, indirekt ljus.

LED-ljus mot tak och vägg

Från EVN kommer denna kantprofil för ledstrips. Denna finns i två varianter, en för ljus mot vägg och en för ljus mot tak. För montering lämnas ett mellanrum mellan gipstak och vägg, profilen skjuts sedan längs kanten på gipsskivan, sedan monteras ledlisten och spackel/målar över kanten. Resultatet är ett stilrent indirekt ljus mot taket eller väggen!

Kom ihåg att lägga ett rör i en av ändarna för anslutningskabeln till ledprofilen. Detta rör ska läggas till LED driver, detta kan placeras i nästa rum, bakom en möbel eller liknande.

EVN-profil för ljus mot tak / Lamp24.se
EVN-profil för ljus mot vägg/ Lamp24.se
LED lister /Lamp24.se

Denna belysningsmetod är perfekt för många områden i hemmet, både för att tända väggar och tak, och för trappor, nischer och hyllor. För dig som vill ha en tät, diskret och modern belysning av trapporna är detta ett utmärkt sätt att skapa ett dekorativt och praktiskt ljus.

Gips profil för ledlister längs trappa / Lamp24.se
EVN Led-profiler för montering längs vägg eller tak / Lamp24.se
COB led strip /Lampornu.se
Här har jag monterat en smala profiler för montering under räcken, led-driver är placerad i rummet bakom trappan / Lamp24.se

Kom ihåg att du behöver utrymme för att montera en LED-drivare senare som kommer att vara fri i luften för kylning, till exempel, dra ett tomt rör för placering gömd inuti en garderob, över skåpet i köket eller i nästa rum.

R10-R profil för led-strips längs en trapp / Lamp24.se

Med ADP- profilen kan du montera indirekt belysning längs golv, tak eller i nischer i väggar och tak. Detta gnistras in längs kanten på en gipsskiva och fogremsan kan senare införas i botten av profilen för att ge ett vackert indirekt ljus.

ADP-profil för indirekt belysning / Lamp24.se

Flex är en flexibel profil för indirekt belysning och kan monteras längs runda kanter i tak och vägg och ger en elegant ljuseffekt.

Flex alu profil tll led-strips /Lamp24.se

Taklister + LED-remsor

I dessa listor kan du placera ledremsor som kan lysa upp – eller ner på väggen.

14.4W per m2 LED-remsor /Lamp24.se

Vilken styrka ska jag välja?

LED-remsor finns i flera styrkor. Detta anges i watt per meter på LED-remsan.

Om du funderar på att placera LED-remsor runt exempelvis hela vardagsrummet bör du vara medveten om att detta kan bli en hel del watt så småningom. Och ju mer watt som används, desto fler LED-drivrutiner behöver du för att motstå belastningen.

Personligen skulle jag rekommendera cirka 9 watt per meter om du ska använda LED-belysning som ett dekorativt element. Men om du funderar på att använda indirekt ljus som huvudbelysning, bör du uppgradera till 14-15 watt per meter.

Beräkna hur många förare du behöver

Det är enkelt att ta reda på hur många förare du behöver. Allt du behöver veta är:

  • Längden du behöver lysa
  • Effekten på ledbandet
  • Styrkans styrka

Till exempel vid 14 meter 9,6 watt är den totala förbrukningen 135 watt.
Om du till exempel använder den här 100W LED-drivrutinen behöver du två, eventuellt en på 100 watt och en något mindre och billigare 50 watt.

Lamp24.se har ett stort urval av ledstrips och drivrutiner för indirekt belysning. Kom ihåg att hitta dimbara alternativ om det är något du vill ha.


C374Från Orac Decor – designad för indirekt belysning

Taklister från Orac Decor

Jag har tidigare installerat ett antal takställningar från Orac Decor för kunder och det är en produkt jag kan rekommendera ytterligare.

Tak och vägglister för indirekt belysning produceras i ett slags lågvikt, tätt packat skum (utan bubblor) som kan skäras in med en bågefil, handsåg eller skär / jästsåg.

Eftersom listerna är så lätta kan de i de flesta fall bara limas direkt på väggen och i varandra.

Ledremsor är monterade i små skåror som redan är byggda på listerna. Använd gärna Alu-profiler med en diffusor för att få en fin ljusspridning.
Taklisterna är färdiga i vitt, du måste gnista kanterna mellan olika lister och du kan måla dem som du vill.

Prisvärd legeringsprofil med låg konstruktion med diffusör


Indirekt belysning i vardagsrummet

Vardagsrummet är utmärkt för att använda ledbelysning i tak och i väggarna. I särskilt moderna och nya lägenheter bygger du ofta nischer och sniderier i taket där du kan placera ledband och få en ren och längsgående belysning på väggen.

Alternativt kan du integrera en aluminiumprofil för vägg- och takfogar
Led-lampor placerade i taknisch och väggnisch
LED-lampor längs taket med taklister
Speciellt byggda lister är utmärkta för indirekt belysning i tak och längs väggarna.
C371 taklist för indirekt belysning

Indirekt belysning i köket

En plats som många redan använder indirekt belysning idag är i köket, och särskilt under köksskåpen. Ledlister monterade på skåpens undersida ger ett smidigt och bra arbetsljus ner till köksbänken.

Ett ytterligare tips är att använda LED-lampor på undersidan av golvskåpen. På det här sättet kan du lysa ut längs golvet och få ditt kök att stå ut lite.

Se urvalet av LED-remsor i både 12 och 24 volt till rimliga priser på Lamp24.se

LED-belysning under skåp köksgolvet

Indirekt belysning i sovrummet

Om du planerar renovering eller ny belysning i sovrummet är det värt att överväga indirekt belysning. Här kan du infoga ledljus i taket genom att göra ett hack eller nischer i taket.
Du kan också bygga din egen taklåda över sängen utan att behöva bygga om hela taket. I denna minskning kan du till exempel placera ledljus i kanten runt lådan.

Indirekt belysning i sovrummet ger en ren och modern stil, perfekt om du vill ha en minimalistisk look samtidigt som du får god belysning.C361 Vägglister inomhusbelysning . Upp / Ner-lampa  /Byggmax.se

Indirekt belysning av trappan

  • I trappan finns det ett antal bra lösningar, här är alla steg upplysta – men det kräver lite arbete.
  • Om du har ett räcke kan du istället få samma fördel med att tända trapporna genom att installera ledbelysning på undersidan av räcket.

Taklister med indirekt belysning

Min favorit är produkterna från Orac-Decor . Produkterna produceras i Europa och tar slut på grund av. Produkterna själva är gjorda av ett slags finkornigt styrofoam, men till skillnad från andra produkter kan de skäras upp som vanliga taklister med rena skär – utan att flaga upp dem. Se urvalet av dessa listor på Byggmax.se

Som regel har taklisterna längder på 2 meter och för en ren look kan du därför putta och polera fogarna och måla om efteråt.

C260 Taklist för indirekt belysning, speciellt nedåt belysning  /Byggmax.se