Hopp til innholdet

LED-downlight för bostäder – Råd och inspiration för downlight

led downlight

LED-downlights är populära som belysning i Norge och finns i ett ökande antal färger och former. Här går vi igenom LED-downlights och hur man skapar bra belysning i hemmet.

LED-teknik har revolutionerat belysning och användning av downlights i hem och större byggnader. Med LED har nya applikationer och spännande mönster öppnats, inklusive lågbyggda downlights och isoleringssäkra downlights som kan monteras direkt i taket utan låda.

Infälld fläckvit – Superfin tidlös fyrkantig infälld plats utförd i en gipsfinish. /Lamporochljus.se
Vitt downlight roterbart och lutbart AR111 Trimless /Lamporochljus.se

En av de senaste ljustrenderna är introduktionen av warmdim downlights . Warmdim-tekniken gör att du kan förvandla det vita och klara ljuset till ett varmt och mysigt ljus genom att helt enkelt slå ner en vanlig dimmer.

Warmdim skapar ett varmt och bekvämt ljus – läs mer om warmdim downlight

Patrone från Thorup Copenhagen är ett vackert alternativ till traditionella fyrkantiga utanpåliggande downlights eller infällda downlights. Dessa takspotlights finns i flera varianter, både vinklade teleskopspotlights och runda takspotlights. Med en dekorativ räfflad yta i läckra, moderna material och färger skapar dessa taklampor ett exklusivt uttryck i hemmet.

Perfekt för att fokusera ljus på väggar, tavlor, konst eller ner på köksbänkar och liknande.

Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se
Moderna och exklusiva takspotlights / Lampemesteren.se
Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se

Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.

Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
SG Armaturen Junistar isosafe /Proshop.se
SG Armaturen Junistar Square IsoSafe dimtowarm black /Proshop.se

Warmdim LED-downlights klarar sig bra i de flesta rum, men är särskilt väl lämpade i vardagsrummet, badrummet och sovrummet. Genom att montera dessa kan du få en dynamisk belysning där du enkelt kan växla mellan vardagen där du vill ha ett gott och klart ljus, och kvällskyss eller filmkvällar där du uppskattar ett svagt och varmt ljus.

Ghost Dubbel svart downlight / Lampemesteren.se

Astro blanco är också en downlight inbyggd i taket och ger en sömlös övergång mellan tak och plats. Blanco kommer också i en enda version och ger en elegant och ovanlig taklampa.

Astro Blanco /Andlight.se

LED-downlights vs lampor

Som elektriker ser jag ständigt lägenheter som säljs med exklusivt belysning och strålkastare som en ljuskälla i taket. Tyvärr visar det sig ofta att användning av bara downlights som ljuskälla ger en platt och ofta tråkig belysning.

När man planerar belysningen bör man tänka att ljuset ska ”skiktas”. Genom att bara ha downlights i taket, till exempel, kommer du att uppleva belysningen som obekväm och uppleva att ljuset kastar irriterande skuggor i ansiktet.

Easy kap Wallwasher från Flos / Lampemesteren.se
Easy kap Wallwasher från Flos / Lampemesteren.se

Ett exempel på var man särskilt bör vara uppmärksam på att undvika endast takbelysning är framför spegeln i badrummet. Här bör spegelbelysning användas utöver downlights, precis för att undvika något smickrande skuggor som kastas över ansiktet.

  • Downlights / takbelysning kan användas som allmän belysning i belysningens övre lager.
  • Hänglampor hänger vidare och ger dekorativ belysning.
  • Använd golv- och vägglampor för att skapa ett lägre skikt av ljus som skapar skuggor och sprider ljuset på kroppshöjd.
  • Bordslampor kan användas som dekorativa föremål placerade på sidobord, sidobord eller byråer.
LED-downlights finns i många spännande former – Flos Wan / Lampemesteren

LED-downlights är utmärkta att använda i hemmet, men använder dem i kombination med flera ljuskällor för att skapa en livlig bild i hemmet. Samtidigt bidrar lampor mycket till den interiörstil du vill ha i ditt hem eller lägenhet, vilket är något som sällan uppnås genom att endast använda downlight som belysning.

Unilamp Gyro kan placeras direkt i isolerings-

Plats för LED-downlight i hemmet

Downlights har många trevliga användningar i hemmet, både som allmän allmän belysning och som dekorativ spotlight. Jag har tidigare skrivit lite om placeringen av downlights i hemmet och hur man beräknar rätt symmetrisk plats i olika rum.

  • Placera downlights 50 – 60 cm från väggen.
  • Ett gemensamt utrymme mellan downlights är cirka 1 meter.
  • Använd downlight med utdragbar ljuskälla för ljus utan ljus.
  • Asymmetrisk strålkastare kan användas längs kanten för att belysa väggar, bilder och målningar.
  • Läs mer om att placera downlight i badrummet .

IP44 downlight eller isoleringssäker downlight som du kan installera utan låda är bra för montering utomhus. Så här läggs rören upp till 3 st downlight som ska monteras i ett nytt tak ovanför entrédörren.

Röret från en gammal lampa ersattes av ett nytt rör som går upp till downlight

Rören är försiktigt fästa så att de inte faller ner och gör livet tråkigt för snickaren, när du senare borrar hål kan du dra tillräckligt med rör för att ansluta fläckarna.

När det gäller LED-downlight utomhus, bör man välja downlight av god kvalitet och helst pulverlackerad som bättre håller färgen.

Lösa rör för senare borrning av hål och anslutande downlight

Om du vill ha fler downlights i hemmet kan du använda isoleringssäkra downlights som kan monteras direkt på taket utan låda, eller utforska det stora urvalet av utanpåliggande downlights som kommer i fler och mer spännande design och varianter.

Mbox Snow Surface Downlight / Lampemesteren.se
Ytbelysning fungerar bra i betongtak – Läs mer om ytbelysning

Läs mer om downlight i hemmet och se fler guider jag har gjort om montering och tips.

Se urvalet av downlights på Lampornu.se