Hopp til innholdet

Ljus och lampor över köksö och matsal

tips til lys og lamper over kjøkkenøy

Inspiration och tips om hur man använder lampor och belysning över köksön och i en matsal. En dekorativ lampa över köksön kommer inte bara att vara ett viktigt inre element, det kommer också att vara en naturlig blickfång för familj, gäster och besökare som kommer att ge bra belysning under matlagning och fester.

Välj en lampa som passar din interiörstil, så leta efter andra belysningstips i menyn längst upp. Inklusive » till bordet «, » ljuskronor » eller » kök «.

Pandul Wegner The Pendant /Andlight.se
Industriell hängande lampa svart med rack 4-ljus – Cage Rack /Lamporochljus.se
Secto Lampor /Svenssons.se

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Franska Lampe Gras startade i början av 1900-talet som praktisk och ergonomisk belysning för den växande klassen av kontors- och fabriksarbetare. Deras ikoniska stil med fokus på praktiska lösningar och branschliknande design har hållit deras lampor populära i över 100 år och vintagelampor auktioneras ofta ut för höga summor på samlarmarknaden.

Lampe Gras är perfekt som belysning över en köksö eller ett långbord, och smälter lika bra in i den moderna skandinaviska stilen, som en rustik eller industriell inredningsstil.

Les Acrobates från Lampe Gras /Lampemesteren.se
Lampe gras för kök /Lampemesteren.se

Vill du ha en annan stil på Lampe Gras-lampor kan du enkelt byta ut lampskärmen mot en rund glaskupol i opalvitt glas som skapar ett ombonat och varmt ljus som inte bländar.

Ändra utseendet på lamporna genom att byta ut skärmen mot en glaskupol /Lampemesteren.se

Patrone från Thorup Copenhagen är ett vackert alternativ till traditionella fyrkantiga utanpåliggande downlights eller infällda downlights. Dessa takspotlights finns i flera varianter, både vinklade teleskopspotlights och runda takspotlights. Med en dekorativ räfflad yta i läckra, moderna material och färger skapar dessa taklampor ett exklusivt uttryck i hemmet.

Perfekt för att fokusera ljus på väggar, tavlor, konst eller ner på köksbänkar och liknande.

Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se
Moderna och exklusiva takspotlights / Lampemesteren.se
Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se

Nutty från Design By Us är en vacker glaslampa gjord av munblåst färgat glas med organiska, böjda former. Lampans form gör att ljuset reflekteras i vågor från ljuskällan, vilket skapar ett elegant uttryck när kvällen sänker sig.

Eleganta former och varma färger /Lampemesteren.se
Nutty Glass lampor från Design By Us /Lampemesteren.se

Marika är en mycket snygg taklampa med 5 ovala glaskupoler i opalvitt glas som skapar en elegant kontrast till den svarta metallen och upphängningen. Lampan har även en lätt svängd form som skapar ett stilrent uttryck och blickfång. En långsträckt modern glaslampa med många nyanser som passar perfekt till ett matbord eller köksö.

Marika avlång glaslampa i modern design /Lamp24.se

Enrique från Lindby är en vacker och lång lampa med fyra bärnstensfärgade glasskärmar som lyser ner mot bordet, men som också ger en fantastisk lyster i hela rummet. Lampan har en modern kombination av trä och svart metall som skapar en stilren design och samtidigt ger värmen till inredningen.

Enrique från Lindby – Dekorativ och modern avlång hänglampa med färgat glas / Lamp24.se

Fenomen är en elegant glaslampa från svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som med tiden kommer att utveckla en underbar och unik patina. Den gyllene rå mässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensam, men över ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs på olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över ett matbord / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lampstillverkare från Tyringe i Sverige, där de har handgjorda unika lampor i över 90 år. Deras lampor har ofta en touch av rustik och industriell där glas kombineras med råmetall.

Fenomen kommer i klart eller sotigt glas / Andlight.se
Se hela Maranga-serien på / Andlight.se

Cintia är en vacker träbalklampa med rustika inslag av tjocka rep, snodd tygsnöre och starka fästelement i stål som omger träbommen. Passar perfekt som takbelysning i en lägenhet, stuga eller hem där du vill ha en lantlig, lite industriell och rustik inredning.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Cintia-balklampa-i-tra-och-stal.webp
Cintia balklampa i trä och stål / Lamp24.se

Den nya Multi-Lite Matt svart är en helt svart multi-lite lampa med detaljer i gyllene mässing och matt svart yta. Denna underbara nya modell passar perfekt in i den moderna eller skandinaviska inredningsstilen och smälter in snyggt med svarta interiördetaljer, eller som ett kontrastelement till vita väggar.

Multilite matt sort – Gubi /Nordicnest.se

Clava Dine är en elegant serie upphängda lampor som passar perfekt över ett matbord eller över en köksö som finns i många vackra och mjuka pastellfärger. En nyhet nu är att dessa lampor nu också är gjorda av trä och kommer i tre vackra modeller i olika nyanser.

Clava Dine i mörk ek från Umage / Nordicnest.se

Oldbury är en elegant och industriell hänglampa med upphängda stållampor som fästs på en långsträckt träbalk i färgad brun. Lampskärmarna i metall är inte så djupa att ljuset från glödlamporna går både nedåt och snett mot sidorna, detta säkerställer att du får ett fint och jämnt ljus ner till exempelvis ett matbord eller soffbord.

Oldbury – Industriell och rustik träbalklampa / Lamp24.se

Megafon från Konsthantverk är en spektakulär taklampa och ljuskrona av bästa kvalitet från Konsthantverk, designad av Jesper Ståhl. Megafon-ljuskronan är tillverkad av äkta rå mässing som handrullas och monteras för hand på fabriken i Tyringe, Sverige. Denna snygga ljuskrona med sin unika och rustika charm, ser bra ut över ett matbord eller över vardagsrumsbordet.

Handrullad av rå mässing  /Lampemesteren.se
Grov och rustik mässingslampa som så småningom kommer att utveckla en vacker patina /Lampemesteren.se

De ljusa fläckarna i lampan skapar ett stämningsfullt sken precis där du behöver det, över soffbordet eller köksbordet, arbetsbordet eller sovrummet, bara fantasin sätter gränser.

Caboche från Foscarini är en fantastisk lampa som är handgjord i Italien av munblåst glas med ett vackert mönster som ger både en dekorativ effekt och en otroligt vacker reflektion när lampan tänds på kvällen. Samtidigt har Caboche fått en uppgradering 2021 och har nu inbyggd ny teknik i lampan och som erbjuder ett antal nya innovativa sätt att styra och byta ljus via en app.

Caboche från Foscarini i munblåst glas med vackert mönster / Andlight.se
Caboche skapar ett vackert ljus och en mysig atmosfär / Andlight.se
Caboche från Foscarini finns i flera glasfärger / Andlight.se

Acorn från Northern har tagit sin inspiration från de nordiska skogarna och skapar ett inbjudande vackert ljus som passar fint över en köksö, ett matbord eller som ett hängande i vardagsrummet. Acorn kommer i en fin matt svart eller vit färg med en snygg, skandinavisk design.

Acorn – Nordligt, modernt och snygg pendellampa /Nordicnest.se

Sedan 1974 har Multi lite från Gubi varit en symbol på vacker dansk design som är både funktionell och dekorativ. Lamporna finns i en mängd vackra färger och du kan till och med vrida på de två halvcirkulära sfärerna som omger ljuskällan för att ändra stil – och bilden.

Multi Lite – Gubi /Nordicnest.se
Multi Lite – Gubi /Nordicnest.se
Multi Lite – Gubi /Nordicnest.se
Capital ljuskrona i mässig / Markslöjd.se

Soleil är fransk för solen och det är tydligt att se vad som är inspiration för både form och namn med denna vackra lampa från Danske Le-klint.

Detta är en modern taklampa som passar perfekt över både vardagsrummet, matbordet eller som belysning för köket. Med sin snygga form och vackra handvikta lampskärm får du en unik lampa som skapar ett vackert varmt och diffust ljus.

Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se
Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se

Dekorera matbordet med denna lekfulla och färgglada taklampa i färgat glas. Tamina är en pendel som består av fem olika glaskupoler, var och en i sin egen färg och form. En kreativ och delikat lampa som hjälper till att ge färg och ljus över matbordet eller köksön.

Tamina hängande lampa med färgade glaskupoler i rad / Lamp24.se

Lian är en avlång trälampa i färgerna mörk och ljus ek, som passar perfekt över ett matbord eller köksö. Lampan är lätt att höjdjustera och har integrerad dimbar LED.

Lian – Modern trälampa / lamp24
Lian – Modern trälampa / lamp24

Clava Dine från Swedish Umage är designad för att skapa vacker belysning över matplatsen och kan särskilt passa över mindre, runda bord eller en köksö. Clava Dine finns i flera moderna färger med pastellfärger och har små perforeringar som avger känsliga ljusstrålar.

Clava Dine – Umage / Lampemesteren.se

Respiro från franska DCW är en annan och stor avlång taklampa som lämpar sig väl till en köksö eller avlångt bord. Denna vackra nyhet påminner om en öppen bok och består av tunna aluminiumblad med en dold ljuskälla. Finns i flera färger och längder.

Respiro Svart med guld inuti / Lampemesteren.se
Respiro – DCW / Lampemesteren

De vackra lamporna i Diablo- serien från Swedish Belid tillverkas fortfarande för hand på sin fabrik i Vaberg, Sverige. Dessa dekorativa berlocker har en vacker design som är tydligt inspirerad av den futuristiska belysningsvågen på 60- och 70-talet och passar bra som vackra lampor över en köksö, läs mer om belid diablo-lampor .

Belid Diablo Gray / Lampemesteren.se
Belid Diablo White / Lampemesteren.se

De långsträckta lamporna från Lucande skapar ett elegant ljus och passar vackert över en köksö eller ett långsträckt matbord. Lamporna är gjorda av olika material som metall och trä och många smarta funktioner som inbyggd touch-dimmer med minne, samt mycket enkel och flexibel höjdjustering.

Lian – Lucande / Lamp24.se
Lio – Svart avlång taklampa med gulddekoration som ger ett varmt ljus / Lamp24.se
Karinja – Avlång taklampa i ek och matt nickel / Lamp24.se
Petyr – Lucande / Lamp24.se
Abu – Lucande / Lamp24.se
Lian – Lucande / Lamp24.se
Pia – Slim – lampa i bok / Lamp24.se
Marija i guld – Lucande / Lamp24.se
Marija i silver – Lucande / Lamp24.se

Tatou  är en spännande ny lampserie från danska Flos, som har en helt unik och vacker design bestående av en yttre polykarbonatskärm och bikupa mönster som sprider ett fantastiskt och dekorativt ljus över t.ex. en köksö. Lamporna har en vacker, modern och modern känsla som finns i flera färger.

Flos Tatou /Andlight
Flos Tatou /Andlight
Ballroom Diamond Cut Pendel / Lampemesteren.se
Färgglada glasbussar – perfekt i symfonin / Lampemesteren.se

Reflektion och kontrast

Vilken typ av kök och färger har du? Lamporna ska antingen återspegla kökselement – eller stå som en kontrast till dem.
Om du till exempel har ett helt vitt kök skulle en hängande lampa som står i skarp kontrast vara ett utmärkt val.

Lekfull och kreativ – Aim av Flos lampor / Lampemesteren
Sander – Avlångt taklampa med 4 glaskupoler och mässingsdetaljer / Homeroom

Diplomat – Aneta

Diplomat är en serie rustika glaslampor där glödlamporna får full fokus. Dessa lampor finns i en mängd olika versioner, inklusive bordslampor.

Diplomat – Aneta / Homeroom
Diplomat – Aneta/ Homeroom

Adrian Taklampa med 4 runda kupoljus på rad / Homeroom
Fl / Y Lampe / Lampemesteren

FL / Y-lamporna är gjorda i färgad akryl och finns i alla färger i världen – perfekt för att skapa kontraster i köket, samtidigt som du får ett bra ljus.


spegling

Om du till exempel har en bänkskiva i trä kan en trälampa vara bra för dig. Secto-lamporna tillverkas i Finland och är tillverkade av PEFC-certifierad björkfaner från de lokala finska skogarna.

Sedan 1995 har Secto varit en pionjär inom användningen av trä i belysning och erbjuder en mängd olika former, färger och varianter på sina trälampor.

Trelampor i många former – Secto /Svenssons.se
För att hänga lamporna från väggen kan du använda den justerbara Varsi-armen/Svenssons.se
Lampor i trä över ett matbord/Svenssons.se

Två-färgade pendellampor

Har du ett tvåfärgat kök, t.ex. svarta skåp och vit bänkskiva. Så kanske en lampa i en av dessa färger skulle vara ett bättre val. Om du till exempel har en kran i brons ger en lampa i brons ett bra helhetsintryck.

Colors By Copenhagen ligger bakom flera tvåfärgade pendelljus som Defacto-pendeln och den eleganta Bellevue-pendeln som kombinerar mjuka former med neutrala färger.

Colors By Copenhagen Bellevue Pendel / glasochinterior.se
Colors By Copenhagen Defacto Pendel / glasochinterior.se
Colors By Copenhagen Bellevue Pendel / glasochinterior.se

Långsträckt pendling till köksön

Ett annat alternativ om du hellre vill ha ett mer rent och minimalistiskt uttryck är att använda rena, långsträckta pendlar.

Sedan 1995 har Danske Light Point specialiserat sig på minimalistiska designlampor med läcker finish. Slim är en tunn och avlång ledhänge som finns i både svart och vitt och skulle vara ett perfekt val för alla som vill ha ett modernt och tätt utseende i köket.

Slim – Light Point / Lampemesteren
Fornes – Avlång lampa i vackert mutterfärgat trä / Lamp24
Rafael taklampa för långa bord eller köksbänk / Homeroom

Industriellt utseende

Skapa den industriella och robusta stilen i köket med några av dessa eleganta lampor i industriell stil. Lamporna från det ikoniska märket Lampe-Gras är en självklarhet att nämna i detta sammanhang. Lampe-Gras har en lång och intressant historia och var en av pionjärerna för justerbara lampor som utformades för att förbättra arbetsvillkoren för franska industriarbetare vid sekelskiftet.

Idag är de industriella lamporna från Lampe gras hyllade över hela världen och finns i många snygga varianter.

Lamp Gras industriell stil / Andlight.se
Lamp Gras industriell stil / Andlight.se

Ashby är en tuff serie lampor med skärm i metall och med råa detaljer i trä och metall, vilket ger den en industriell look.

Ashby – Industriell /Nordicnest.se
Ashby industristil dubbel taklampa / Nordicnest.se
Vintage kopparlampa / Lamporochljus.se
Takbelysning Philadelphia / Homeroom

Betong Lampor

Betonglampor har en grov och industriell känsla, enligt min mening fungerar de bra med alla typer av moderna kök. Med introduktionen av LED gör fler och fler tillverkare innovationer och extra tunna betonglampor.

Läs mer om vackra betonglampor för hemmet .

Aplomb fra Foscarini / Lampemesteren
Aplomb fra Foscarini / Lampemesteren

Läs mer om belysning i vardagsrummet eller lampor för sovrum . Om du letar efter bra belysning kan du också se artikeln om lampor över matbord.