Hopp til innholdet

Sovrumslampa: Idéer & inspiration för sovrumsbelysning

lamper til soverom

Lampor och belysning för sovrum som skapar ett bekvämt ljus och en mysig atmosfär. Sovrummet är ett rum för avkoppling och avkoppling, god belysning är en viktig del av detta.

Förutom att lampor är dekorativa och passar resten av interiören i hemmet och sovrummet, bör lamporna också ha en viss «användbarhet». Till exempel kommer många att föredra lampor som kan fungera som läslampa eller nattlampa bredvid sängen.

Kizu från New Works är en mycket fin och elegant bordslampa som kombinerar exklusiv marmor i oval form med en halvsfärisk opal-akryl lampskärm som sprider ljuset på ett diffust och behagligt sätt – perfekt som en dekorativ och bekväm sänglampa eller bakgrundslampa i vardagsrummet och hallen.

Elegant marmorlampa med behagligt ljus – Kizu från New Works /Lampemesteren.se

Den vackra och eleganta formen med två motsatta geometriska former gör att lampan ser ut som om den balanserar två former ovanpå varandra i en delikat dans.

Elegant marmorlampa med behagligt ljus – Kizu från New Works /Lampemesteren.se
Modern bordslampa grå – Bloque /Lamporochljus.se
Retro bordlampa gul med brons – Milou /Lamporochljus.se

Tavola är en långsträckt vägglampa i ek med platt form och infälld belysning som skapar ett stilrent och modernt indirekt ljus. Detta gör Tavola till en dekorativ trälampa som kan installeras i rum där man vill ha modern belysning, men samtidigt med ett naturligt utseende. Med sitt bländfria ljus är lampan perfekt för installation i vardagsrummet, trappan, sovrummet eller hallen och passar utmärkt som nattlampa.

Tavola – Avlång vägglampa i ek med led /Lamp24.se

Art deco bordslampa mässing med opalglas är ett riktigt coolt retro blickfång i ditt sovrum eller vardagsrum. En riktigt snygg bordslampa för sovrum, hall och vardagsrum. Lampan skapar ett mjukt och stämningsfullt ljus. Montera gärna en dimmer på sladden om du vill ha ett extra snyggt ljus.

Art Deco bordslampa med opalglas / Lamporochljus.se

Hängande hängen kan också vara ett snyggt och annorlunda alternativ till belysning i sovrummet. Här är två Pliverre- hängsmycken hängande bredvid sängen och fungerar som ett dekorativt läsljus.

Pliverre lampor från danska le klint / Lampemesteren.se

Här är några idéer för vackra lampor som passar bra i sovrummet. Med dessa kan du skapa en bra, mysig och mysig belysning i ett sovrum, som är både avslappnande och samtidigt dekorativ.

Läs mer om sänglampor för sovrummet .

England – Vägglampa av lackad metall i en enkel och diskret form. /Jotex.se
Pern Black /Markslöjd
Buddy /Markslöjd 
Buddy bordslampa / Markslöjd 

Hebe från Ferm Living är en vacker samling bordslampor med asymmetrisk lampbas och lampskärm av färgat tyg, perfekt för att skapa en mysig belysning i vardagsrummet, entrén eller sovrummet.

Hebe bordslampor från Ferm Living / Lampemesteren.se

Vad sägs om den snygga Flowerpot VP3 . En elegant och vacker bordslampa som passar perfekt på nattduksbordet bredvid sängen. Blomkruka finns i många olika färger, hitta din egen favorit.

Flowerpot VP3 /Nordicnest.se

Få ett trevligt ljus med denna tidlösa designklassiker från Louis Poulsen. Panthella designades i en förtjusande postmodern stil av den berömda danska designern Verner Panton 1971. Panthella finns i många färska färger, perfekt för en lekfull, färgglad belysning i sovrummet.

Panthella – Louis Poulsen / Lampemesteren
Panthella – Louis Poulsen / Lampemesteren

Den vackra vägglampan Rebekka har en fyrkantig lampskärm av stretchad textil, vilket ger ett dekorativt mönster när den slås på. Den har också en smart och funktionell separat läslampa så att du inte stör någon annan i rummet.

Rebekka läslampa från Lamp24.se

Berlin är en mysig och klassisk vägglampa med en textilskärm som skapar en trevlig och bekväm läslampa. Den har justerbar stång och en fin mässingsyta.

Berlin /Lamp24.se

EOS är en fjäder klassiker från Umaga, tidigare Vita. Denna vackra lampa finns i flera fantastiska färger och sprider ett otroligt varmt och mysigt ljus.
Perfekt för sovrummet.

Umage EOS / Lampemesteren.se
Umage EOS / Lampemesteren.se

Amber är en klassisk makeupspegel med integrerade ljus för skuggfri smink, men dekorerad i en vacker, gyllene mässingsfinish som oser av elegans, vilket gör den både dekorativ men också praktisk.

Amber – Sminkspegel i mässing /Homeroom.se

Skapa en avslappnad och tyst belysning i sovrummet med de eleganta lamporna i Hashira-serien från den danska menu. Lamporna är inspirerade av japansk design och traditionella rispapperslampor, men är gjorda av tunt linne som släpper igenom ljuset och ger ett romantiskt och dämpat ljus.

Hashira – Menu /Lampemesteren.se

En annan mysig takbelysning är Fraser . Detta är en enkel och okomplicerad lampa vars enda syfte är att skapa dimmad och bekväm belysning.

Fraser / Homeroom

Dessa underbara lampor i kartong från Graypants ger en vacker och behagligt ljus i alla rum. Lamporna har små glider och naturliga perforeringar som gör att små ljusstrålar kan avge, vilket ger en otroligt vacker effekt.
Använd också dem i sovrummet för en något ovanlig belysning.

Vackra hängen och lampor i kartong – Graypants / Lamp24.se

Maranga är ett dekorativt taktak som passar fint som belysning för sovrummet. Maranga från Marset är en dekorativ serie lampor där ljuset släpps ut genom lampskärmen och skapar ett vackert takmönster.

Maranga – Marset /Andlight.se

Dora är ett vackert, runt taktak i svart tyg som passar bra som belysning i sovrummet där du vill ha en takliknande taklampa.

Lampan har ett litet avstånd till taket och ger därmed en fin effektbelysning både upp och ner.

Dora Svart tyglampa / Lamp24.se

De industriella och ikoniska designlamporna från Lampe Gras fungerar mycket bra som belysning i sovrummet. Särskilt om du letar efter en rustik eller industriell stil.

203 Double kan monteras på bakväggen bakom sängen och ger bra läsljus på båda sidor om sängen.

203 Dubbel – Lampe Gras / Andlight.se
Se alla lampgräsmodeller på Andlight.se

Petite-machine är en läcker ny designserie från Danish Made By Hand och är en karakteristisk lampa som hämtar inspiration från 1930-talets lampdesign och 1950-talets färger. Kombinerad med detaljer i mässing har lampan ett modernt utseende.

Levereras som tak-, vägg-, bord- och golvlampa. Se alla fina variationer och färger på Lampemesteren.se

Petite Machine White Bordslampa / Lampemesteren.se
Petite Machine Pink Wall Lamp/ Lampemesteren.se
Petite Machine messing gulvlampe/ Lampemesteren.se
Petite Machine bordlamper / Lampemesteren.se
Card – Unik sänglampa med vinklingsbar skärm /Markslöjd 

Claris är ett elegant tak med guldkant och art deco-mönster. Taket sprider ett mjukt, behagligt ljus och ger god allmän belysning i rummet och tar lite plats.

Claris / Homeroom.se

Akito taklampa har en härlig retro känsla med en färgad tygskärm och hängande fransar.

Taklampor Akito / Homeroom

Ball är en 70-talsklassiker från Danske Frandsen, det runda lamphuvudet är fäst med en magnet så att du kan vrida och vrida det som du vill.
Kula ger ett bra och centrerat ljus och är därför lämpligt som läslampa och för sovrummet.

Ball Anniversary /Lampemesteren.se
Kula Vägglampa Koppar /Lampemesteren.se

Ball kommer också i en smart vägglampa som har en egen hylla för bland annat att lägga mobiltelefonen. Den levereras också med inbyggd USB-laddare, mycket bekvämt om du inte har nattduksbord.

Bollvägglampa med USB och hylla/Lampemesteren.se

Danska Le Klint & Lyngby Porslin har gått ihop med denna vackra, rena och funktionella lampa som är perfekt för nattduksbordet. Den har en vit porslinslampa och en handvikten LeKlint textilskärm.

Denna lampa designades först 1950, men är nu omstartad och fungerar bra i sovrummet om du vill ha en ren, ljus och skandinavisk stil.

Lyngby Klint / Lampemesteren.se

Game finns i en kortärmad och långärmad version. Båda är lämpliga som en läslampa bredvid sängen, men långarmen är mer rörlig. Lamporna har svart färg och mässing.

Spel Messing House Doctor / Lampemesteren

Archi från Light Point är en funktionell vägglampa med mer industriellt utseende med synliga gångjärn och en retro lampskärm med luftning på toppen.

Archi Sort / Lampemesteren
Archi White / Lampemesteren.se

Rolig läslampa: Archi designades 1976 och är inspirerad av formen på en militär hjälm.

Elmetto är en bordslampa som finns i en mängd lekfulla färger och den är funktionell genom att strömställaren enkelt placeras framför lampan samtidigt som den ger ett trevligt ljus i sovrummet.

Elmetto Bordlampe / Lampemesteren.se

Casta från tyska Fischer & Honsel är en fantastisk vägglampa med modern touch.

Den består av en rektangulär textilskärm som ger dimmad och bekväm belysning samt en egen justerbar läslampa.

Casta Läslampa / Lamp24.se
Casta Läslampa från Fischer & Honseler / Lamp24.se

Undersengslys

MyLight BedLight är en smart lösning som ger ljus när det känner av rörelse, vilket gör det bekvämt för ljus under sängen, under badrumsinredning, garderober etc.

Installation är enkel och du kan göra det själv. Se hela paketet på Lampeguru.

Se fler smarta och trevliga nattljus för barn och baby .

MyLight Bedlight / Lampeguru
MyLight Bedlight / Lampeguru
MyLight Bedlight / Lampeguru

Downlight i sovrummet

Många har downlights i sovrummet, antingen som den enda takbelysningen, eller tillsammans med en taklampa i mitten av rummet. Det är fördelaktigt att överväga att installera varm downljus i sovrummet.

Med Warmdim får du den läckra och varma ljusa färgen när du dämpar dem – och en klar stark ljus färg för normal användning.

Gyro Frame Downlight – Foto: Unilamp

Warmdim-downlights avger också mindre mängder blått ljus och mer av rött, blått ljus har en känd effekt på vår cirkadiska rytm , varför Warmdim-downlights fungerar mycket bra i sovrummet.
Av samma anledning bör LED-glödlampor av dålig kvalitet eller höga Kelvin-värden undvikas.

Få fler belysningstillämpningar och inredningstips för sovrummet finns tips för nattljus eller inredningstips till stugan .