Hopp til innholdet

Utanpåliggande Downlight – Spotter & Downlights i tak

Inspiration och tips om hur man använder ytbelysning och strålkastare för takmontering för att skapa bra belysning. en ytmonterad downlight är lampor och strålkastare som kan monteras i taket utan infälld, och passar fint till båda taken av trä, gips eller betong.

Ytstrålkastare gör det möjligt att montera downlights i betong- eller trätak utan rör eller ledningar från tidigare. Titta längre ner på sidan för inspiration för hur synliga rör och ledningar till ytbelysning kan vara både moderna och fina.

Ytbelysning och synliga ledningar i betongtak
Design spot black – Impact Honey /Lamporochljus.se

Ytstrålkastare och downlights har genomgått en slags renässans de senaste åren. Flera stora lampor och lamptillverkare har lanserat nya och kreativa mönster som har gjort den infällda downlighten till ett bra val i moderna hem.

Strålkastare i retrostil från Trizo / Lampemesteren.se
Ytbelysning från Trizo / Lampemesteren.se

Patrone från Thorup Copenhagen är ett vackert alternativ till traditionella fyrkantiga utanpåliggande downlights eller infällda downlights. Dessa takspotlights finns i flera varianter, både vinklade teleskopspotlights och runda takspotlights. Med en dekorativ räfflad yta i läckra, moderna material och färger skapar dessa taklampor ett exklusivt uttryck i hemmet.

Perfekt för att fokusera ljus på väggar, tavlor, konst eller ner på köksbänkar och liknande.

Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se
Moderna och exklusiva takspotlights / Lampemesteren.se
Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se
Mbox Snow / Lampemesteren

Ytbelysningar har också flera andra stora fördelar, inklusive enkel montering om infälld downlight inte är ett alternativ, och dessa downlights möjliggör montering av strålkastare i betongtak.

Design spot black justerbar 3-ljus /Lamporochljus.se

Easy serien från Antidark

Easy-serien är en serie ytmonterade downlights i modern och mångsidig design som är roterbar och vinklar i alla riktningar. Dessa downlights finns i flera varianter och färger, från en enda plats upp till 4 sammansatta på en fyrkant.

Easy. Antidark / Lampemesteren.se
Easy. Antidark / Lampemesteren.se
Easy. Antidark / Lampemesteren.se
Easy. Antidark / Lampemesteren.se

Tip – Light Point

Vacker designfläck från Light Point med lutbar ljuskälla som gör den bra som belysning av väggar, målningar och kök. Tips finns i färgerna vitt och svart – och i två olika storlekar.

Tips – Ljuspunkt / Lampemesteren.se
Tips – Ljuspunkt / Lampemesteren.se

Clippo – rörlig ytfläck

Clippo från tyska Egger Licht är en relativt liten ytbelysning med rund design och hög rörelsefrihet. Downlighten kan lutas 90 grader och rotera 350 grader runt. Clippo erbjuder därför mycket flexibel belysning i modern design. Finns också i vitt.

Clippo – Justerbar downlight / Lamp24.se
Clippo – Justerbar downlight / Lamp24.se

Vacker Utanpåliggande spotlight i ren aluminium och i en snygg mattvit finish. Riktbar och fullt dimbar med en elektronisk dimmer. Integrerad transformator i takfästet och ansluts med vanlig 220V sladd.

Ytmonterad Downlight /Lamporochljus.se
Ytmonterad Downlight /Lamporochljus.se

Wan Spot – Flos

Wan-fläcken från Flos är en ytbelysning / plats med en modern modern design. Wan spot har mjuka och vackra former och finns i flera olika färgvarianter. Den inre ringen kan dessutom bytas ut och levereras med två färger, svart och grönt.

Flos Wan spot / Lampemesteren.se
Flos Wan spot / Lampemesteren.se
Flos Wan spot / Lampemesteren.se

Vince – Ytbelysning på ytan

Vince är en fyrkantig ytbelysning som finns i många storlekar, ljusa fläckar och färger.

Vince – Surface downlight-serie från Lamp24.se
Vince – Surface downlight-serie från Lamp24.se
Vince – Surface downlight-serie från Lamp24.se
Vince – Surface downlight-serie från Lamp24.se

Rosalie – Docka med dubbel yta

Rosalie utanpåliggande LED-downlight /Lamp24.se

Mabel – Lågbyggd ytbelysning

LED taklampa Mabel är en katedral taklampa som ger bra ljus när som helst. Denna 1-punkts LED-modell skapar en ljus kon som faller smidigt mot golvet.

Denna enkla, geometriska skönhet understryker en modern effekt och kommer att tilltala alla purister. Under dagen kan ljuset dimmas till ett minimum med vägdimmer, t.ex. för att skapa en ljus plats i långa korridorer.

När det är skymning, på natten eller i inomhusområden utan fönster, kan du välja den högsta nivån och sedan ger takfläcken Mabel lämplig ljusstyrka.

Mabel / Lamp24
Mabel / Lamp24

Solo – Light Point

Vacker design downlight från Light Point – Solo är en dekorativ ytbelysning som kommer i både rund och fyrkantig design och kommer i fina färger som svart / guld, vitt och helt svart-

Solo – Light Point / Lampemesteren
Solo – Light Point / Lampemesteren

Rör och ledningar i tak för utanpåliggande downlights

Att installera utanpåliggande downlight där rören går till taket är en enkel sak, men hur installerar man rör och linjer för ytmonterad downlight i till exempel ett betongtak?

Synliga rör och ledningar behöver inte nödvändigtvis vara en nackdel i en lägenhet. I själva verket kan synliga rör eller ledningar hjälpa till att skapa en cool stil och främja det inre utseendet.

Synliga svarta rör i taket för downlight

Här kan du se hur du löser problemet med synliga rör och ledningar för ytbelysning i gips- och betongtak.

Industriell stil

De exponerade rören och rörledningarna i betongtaket bidrar till att främja den totala inredningen och skapa en sval industristil i hemmet.


Synliga rör i taket

Metallrör ser bra ut i taket

Använd till exempel 16mm stålrör i taket. Dessa kan lämnas som de är om du gillar takets metallfärg, eller om du kan måla dem svart, vitt eller någon annan färg som matchar den inredning eller belysning du vill ha.

Plaströr är billigare men kan böjas om de inte dras hårdare åt än stålrör

Det finns färdiga ben i olika vinklar som kan köpas för dessa rör, men om du vill ha en mer «ren» stil är det bäst att använda full längd med rör. Använd sedan till exempel en rörböjning för att böja rören. Ett tips är att värma rören i god tid för att undvika sprickbildning på metallrören.

För synliga ledningar i taket

Jag gillar personligen att använda Schneider Electric taklister. Dessa ser till att sladden är helt rak utan synliga häftklamrar var 10-20 centimeter. Applicera lite extra genomskinlig silikon i tunna skikt var 5 centimeter för att få ett bra grepp.

  • PL-listan är väl lämpad för PLS och downlight-kabel
  • PR-listan är trevlig mot bara PR, en lite styvare sladd.
Ledningsremsa
Vita ledningar i taket

Carson – fyrkantig infällda downlights / Lamp24.se
Gyro Surface – Unilamp
Gyro Surface Warmdim – Unilamp

Läs fler inlägg om belysning, inklusive vanliga infällda LED-downlights .