Lampe Gras-lampor – Ikoniska franska designlampor i nästan 100 år

Lampe Gras-lampor har varit synonyma med funktionalitet och industriell stil sedan 1920-talet och revolutionerat hur belysning och lampor kunde vridas, vändas och tändas vart de ville.

Ursprungligen designad och avsedd för världen av kontor, verkstäder och laboratorier, gräslamporna, men den ikoniska, enkla och industriella stilen blev snabbt populär bland arkitekter och senare allmänheten.

Bordslampa från Lampe Gras / Andlight.se
N312 från Lamp Gras / Andlight.se
Golvlampa från Lampe Gras med karakteristisk svängarm / Andlight.se
Lampgras 304 för badrummet / Andlight.se

Lampornas popularitet hjälptes starkt av introduktionen av den så kallade bauhaus-stilen och i synnerhet franskmannen Le Corbusier som var en av de största ikonerna i bauhaus och en berömd arkitekt.

N214 från Lampe Gras är en av de mer populära vägglamporna / Andlight.se
204 – Rå kopparvägglampa från Lampe Gras / Andlight.se

Le Corbusier hyllade Lampe gras-lamporna och använde lamporna själva och i sina konstruktioner av byggnader, vilket gav designen och lamporna en fantastisk kvalitetsstämpel som modern design.

Lamp Gras ger nya sätt att tänka på belysning / Andlight.se
302 Dubbel koppar / Andlight.se

I modern tid kallas belysningen från Lampe Gras ofta » den ursprungliga arkitektoniska lampan», en lampa som startade en ny designriktning inom belysning som inte bara var dekorativ utan också praktisk.

Arven från Lampe Gras-lampor och dess design under nästan 100 år hanteras idag av den franska DCW, som sedan 2008 har lagt till ett allt större utbud, men som samtidigt starkt tvivlar på den höga kvaliteten och den utsökta finishen. Detta är en av orsakerna till att en Lamp Gras-lampa fortfarande kan ha högt värde på den begagnade marknaden, där den har blivit en populär samlarobjekt över hela världen.

Lampgras är anpassningsbara och passar fint i alla husets rum / Andlight.se

Till varje rum

Lampgrässlampor passar perfekt i rustik, industriell eller rå stil och kan placeras i valfritt rum, i alla hem. Andra versioner har ett mer romantiskt och färgstarkare utseende, vilket betyder att oavsett vilken interiörstil du har i hemmet, kan du hitta en lampgrässlampa som hör hemma.

214 Vägglampa på stolpe från Lampe Gras / Andlight.se
För kontor & hemmakontor / Andlight.se

Med Lampe gras du kan sätta din kreativitet på prov – Använd dessa vackra lampor kök belysning , det sovrummet eller kanske som dekorativa kontorsbelysning .

411 Lampgräs Svart Golvlampa / Andlight.se
Lamp Gras & DCW har expanderat med fler färger och nya mönster
Lampe Gras 322 Takpendel / Andlight.se

Innovativ design sedan 1921

Bernard-Albin Gras – Mannen bakom lampgräs

Bernard-Albin Gras var en av 1900-talets mest innovativa designers. Han var arkitekt, ingenjör och designer och var känd för skapandet av den ständigt populära Gras-lampan.

Lampe gras har en lång historia som bordslampor / Andlight.se

I Paris den 13 oktober 1921 erhöll Gras patentet som tillät honom att skapa «en led-lampa för industriellt bruk». Han designade en serie lampor för användning i kontor och industriella miljöer. Senare, strax efter kriget, växte hans intresse för verket i samband med dess estetik och funktionalitet, och Grass-lampan inkapslade guldåldern i den franska designåldern och definierade stilen för denna period.

215 Lampe gras Golvlampa / Andlight.se
222 Lampe gras Vit vägglampa / Andlight.se

Gräslampan, som den senare kallades, var en anmärkningsvärd enkel och robust design, ergonomiskt i funktion och hade varken skruvar eller svetsade fogar i grundformen. Hans funktionella estetik för hans lampor och särskilt designen av detaljer som armar, leder och armaturer var verkligen original och långt före hans tid.

Läs mer om dekorativ och vacker belysning i vardagsrummet eller se fler fantastiska hänglampor för hemmet och lampor med arm .