Hopp til innholdet

Kökbelysning – Dekorativ och praktisk belysning i köket

kjøkkenbelysning

Köket är ett av de stora rummen i huset där du samlas för både vardagliga och mysiga. God kökbelysning är en viktig del av rummet och bör vara lämplig för många situationer som matlagning, matsal eller om barnen gör läxor på köksön.

Belysning i köket kan delas in i tre huvudpunkter, praktiska, allmänna och dekorativa. Här kommer vi att gå igenom vad som är viktigt när du planerar en bra köksbelysning och du kan också upptäcka produkttips och vackra nyheter som skapar ett bra ljus och en trevlig atmosfär.

Lian – Modern trälampa / Lamp24.se

Franska Lampe Gras startade i början av 1900-talet som praktisk och ergonomisk belysning för den växande klassen av kontors- och fabriksarbetare. Deras ikoniska stil med fokus på praktiska lösningar och branschliknande design har hållit deras lampor populära i över 100 år och vintagelampor auktioneras ofta ut för höga summor på samlarmarknaden.

Lampe Gras är perfekt som belysning över en köksö eller ett långbord, och smälter lika bra in i den moderna skandinaviska stilen, som en rustik eller industriell inredningsstil.

Les Acrobates från Lampe Gras /Lampemesteren.se
Lampe gras för kök /Lampemesteren.se

Vill du ha en annan stil på Lampe Gras-lampor kan du enkelt byta ut lampskärmen mot en rund glaskupol i opalvitt glas som skapar ett ombonat och varmt ljus som inte bländar.

Ändra utseendet på lamporna genom att byta ut skärmen mot en glaskupol /Lampemesteren.se

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Soleil är fransk för solen och det är tydligt att se vad som är inspiration för både form och namn med denna vackra lampa från Danske Le-klint.

Detta är en modern taklampa som passar perfekt över både vardagsrummet, matbordet eller som belysning för köket. Med sin snygga form och vackra handvikta lampskärm får du en unik lampa som skapar ett vackert varmt och diffust ljus.

Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se
Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se

Acorn från Northern har tagit sin inspiration från de nordiska skogarna och skapar ett inbjudande vackert ljus som passar fint över en köksö, ett matbord eller som ett hängande i vardagsrummet. Acorn kommer i en fin matt svart eller vit färg med en snygg, skandinavisk design.

Acorn – Nordligt, modernt och snygg pendellampa /Nordicnest.se
Rafael taklampa för långa bord eller köksbänk / Homeroom

Fokusområden i köket

Köksbelysningen kan delas in i tre zoner, den allmänna och allmänna belysningen, den dekorativa och den praktiska belysningen.

Lekfull och kreativ kökbelysning – Aim av Flos lampor / Lampemesteren
Pandul Wegner The Pendant /Andlight.se

För allmän belysning i köket är led-downlight i tak och längs väggarna ett bra val. Dessa sprider ljuset fint från taket och täcker stora ytor.

När du installerar downlight i köket måste du vara särskilt vaksam i skuggor, detta gäller särskilt om du inte har ett skåp i köket där du kan installera skåpbelysning.

led downlight
Easy Kap Wallwasher från Flos /Lampemesteren

Nerbelysningen i köket ska placeras närmare väggen så att du inte skuggar lika mycket för ljuset när du står över köksbänken och lagar mat. Eftersom ett vanligt skåp bygger 30-40 cm bör du installera downlight 50-60 cm från väggen.

Naturligtvis, om du inte har ett skåp, kan du montera dessa ännu närmare väggen, läs mer om led downlight .

Flos Wan Spot – Yta och dekorativ downlight som kan vinklas / Lampemesteren.se

Patrone från Thorup Copenhagen är ett vackert alternativ till traditionella fyrkantiga utanpåliggande downlights eller infällda downlights. Dessa takspotlights finns i flera varianter, både vinklade teleskopspotlights och runda takspotlights. Med en dekorativ räfflad yta i läckra, moderna material och färger skapar dessa taklampor ett exklusivt uttryck i hemmet.

Perfekt för att fokusera ljus på väggar, tavlor, konst eller ner på köksbänkar och liknande.

Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se
Moderna och exklusiva takspotlights / Lampemesteren.se
Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se

Dekorera matbordet med denna lekfulla och färgglada taklampa i färgat glas. Tamina är en pendel som består av fem olika glaskupoler, var och en i sin egen färg och form. En kreativ och delikat lampa som hjälper till att ge färg och ljus över matbordet eller köksön.

Tamina hängande lampa med färgade glaskupoler i rad / Lamp24.se

Dek från Zuiver är en rustik och grov taklampa med industriella detaljer i metall och läder. Taklampan finns i tre färger och två storlekar och passar utmärkt att använda både som kontrastelement eller för att belysa inredningen i hemmet.

Dek från Zuiver /Unoliving.se
Dek fra Zuiver /Unoliving.se

Undercover belysning i köket

Exempel på praktisk belysning i köket är golvbelysning, LED-remsor och möbelstrålkastare. Syftet med denna kökbelysning är att sprida ett ljus ner över arbetsytan, t.ex. över köksbänken.

Idag finns det flera fantastiska produkter som är lågbyggda och ger ett bra ljus ner i köksbänken, både ledremsor, möbelkrukor och nya klicksystem som är lätta att installera.

Något som är viktigt att tänka på är strålvinkeln, ljusets temperatur och färgåtergivningen. Det finns ett stort urval av undervattensbelysning, men de produkter med bästa färgåtergivning är tyvärr inte tillgängliga med de billigaste produkterna.

Mir från Unilamp har strålvinkel på 120 grader och hög färgåtergivning

Ett alternativ till färdiga ljusremsor är att skapa sin egen undervattensbelysning med LED-remsor . Fördelen är att du kan anpassa din egen belysning och få en omfattande belysning utan fogar.

Led-remsor ger sömlös belysning i köket /Lamp24.se
Aluminiumprofil för ledremsor för hörnmontering. Perfekt för kök utan skåp
  • Investera i aluminiumprofiler. Dessa kyler ned fogremsan och förlänger livslängden.
  • De flesta led-strip-kit levereras med fogar.
  • Ett plasthölje i aluminiumprofilen sprider ljuset på ett trevligt sätt.
  • 14W eller 9-10 watt per meter är bra ljusstyrkor för LED-remsor i köket.

LED-remsor behöver en så kallad LED-drivrutin för att fungera, detta är en transformator som ger 12 eller 24 volt. Vanligtvis är dessa relativt stora, men de kan vara dolda på insidan av ett köksskåp, under skåpen eller på toppen av köksskåpen.

Led-strips för kökbelysning / Lamp24.se

Möbelkrukor är ett annat populärt val av belysning i skåp i köket. Dessa strålkastare är vanligtvis enkla lite mindre i diameter än de vanliga led-downlights som du monterar i taket, de är lätta att montera och finns i både yt- eller infällda varianter.

Nano från SG är ytterligare några små möbler krukor – perfekt för dekorativ belysning
Inbyggnadsspotlights, lågvolts /Lamp24.se
Infälld möbelplats med högfärgig återgivning /Lamp24.se

Dekorativ belysning för köket kan vara så många, men först och främst kommer det att vara pendelljus, takhängen eller ljuskronor som hjälper till att skapa en vacker och atmosfärisk belysning i köket.

Trompet – snyggt takhänge av mässing / Homeroom.se

Det finns ett stort urval av lampor du kan välja mellan för köket och du är mycket fri att bestämma själv. Ofta kan det dock vara en fördel att välja en färg som matchar resten av interiören eller som skapar en stor kontrast, läs mer om pendelljus för köket .

Respiro Svart med guld inuti / Lampemesteren.se
Den vackra avlånga Respiro-hängen från DCW passar fint över en köksö / Lampemesteren
Kopparlampor från Lampe Gras / Andlight.se

Clava Dine från danska Umage är en läcker retroinspirerad pendelljus som passar perfekt som en lampa över köksbänken eller matbordet. Lampan är inspirerad av trender från 70-talet och har en perforerad lampskärm som avger ett dekorativt ljus.

Clava Dine – Umage / Lampemesteren
Flowerpot VP1 Matt Svart /Nordicnest.se

Flowerpot Vp1 från & Tradition, trots sin mogna ålder, är fortfarande ett mycket populärt val när det gäller dekorativ belysning. Dessa medelstora hängsmycken passar perfekt över ett litet runt bord, eller hänger ihop i rad.

Se alla färger för Flowerpot /Nordicnest.se
Flowerpot lampor /Nordicnest.se

Flowerpot vp1-lamporna ser bra ut över ett litet bord eller hänger i rad i rad över ett långsträckt bord eller en pinne.

Flowerpot lampa koppar /Nordicnest.se
Nytt från Belid – Primus Black / Lampemesteren.se
Malu – Lucande / Lamp24.se
Bell – vinkelpendlare från Darø / Lampemesteren

De långsträckta lamporna från Lucande skapar ett elegant ljus och passar vackert över en köksö eller ett långsträckt matbord. Lamporna är gjorda av olika material som metall och trä och många smarta funktioner som inbyggd touch-dimmer med minne, samt mycket enkel och flexibel höjdjustering.

Lian – Lucande / Lamp24.se
Lio – Svart avlång taklampa med gulddekoration som ger ett varmt ljus / Lamp24.se
Karinja – Avlång taklampa i ek och matt nickel / Lamp24.se
Petyr – Lucande / Lamp24.se
Abu – Lucande / Lamp24.se
Lian – Lucande / Lamp24.se
Pia – Slim – lampa i bok / Lamp24.se
Marija i guld – Lucande / Lamp24.se
Marija i silver – Lucande / Lamp24.se
Vintage kopparlampa / Lamporochljus.se
Muuto – Ambit Rail Taklampa / Nordicnest.se
Den här bilden saknar alt-text;  dess filnamn är Ballroom-1000x1000-ABCD.jpg
Färgglada glasbussar – perfekt i symfonin / Lampemesteren.se

Ett annat fint komplement i belysning kan vara taklister för indirekt belysning från Orac Decor. Dessa taklister är lätta och kan enkelt eftermonteras, läs mer om indirekt belysning .

Läs mer om indirekt belysning i hemmet

Läs mer om fantastiska lampor och interiörer i köket eller se andra fantastiska pendelljus.