Hopp til innholdet

600 års interiörstil – se hur stilarna förändrar rummet

Interiörstilar genom tiderna – Från renässansen till jugendstil, till det postmoderna och fram till idag. Se hur klassiska interiörstilar och de mest kända interiörtrenderna över tid kan förvandla ett rum.

Inredningsarkitekterna på HomeAdvisor har skapat ett unikt projekt som visar hur inredning har genomgått många trender och förändringar under de senaste 600 åren. Från renässans träpanel till funky abstrakta möbler i den postmoderna stilen. Se hur interiörstrender har förändrats under de senaste hundra åren.Renässansen (1400 – 1600)

Renässansen var återfödelsen av konst och kultur runt Europa. Arkitekter hittade en nygrundad glädje och entusiasm för dekorationer och fina detaljer. Med inspiration från Mellanöstern och Asien skapades dekorativa och komplicerade mönster med geometriska former och symmetri i fokus.


Barock (1590 – 1725)

Den katolska kyrkan, den kungliga och adeln var de första som utvecklade denna nya stil. Under barocken låg fokus på överdåd, storhet, lyx och rikedom. Interiören kännetecknades av gyllene färger och detaljer i guld och polerad mässing. Andra dyra material som tropiskt trä och elfenben var också populära, liksom den polerade marmorn.


Rokokko (1700)

Rococo följde barocken men var på många sätt en efterföljare av samma stil. Det kan beskrivas som lättare och mer befriad än den barocka stilen, som för många passade heminredningen bättre än den tidigare storslagna stilen. Sociala sammankomster i hemmet började bli populära vid denna tidpunkt och rokoko-stilen gjorde det möjligt för husägare att visa sin status och rikedom, utan att vara för pompösa.


Neoklassisk (1780 – 1880)

Fritt från pomp och prakt som symboliserade den barocka perioden, i den nyklassiska stilen, kännetecknades ord som «smakfull», «raffinerad» och «tidlös» av principerna bakom stilen. Raka linjer och logiska placeringar av objekt var nyckelelement i den nyklassiska stilen. Färgerna var milda och möbler, lampor och kolumner hämtade inspiration från grekisk och romersk arkitektur.Hantverk (1860 – 1910)

Konst- och hantverksperioden började i England som en reaktion på mekaniseringen och industrialiseringen som pågår i samhället och i den kreativa miljön. Nu skulle hantverk av professionella hantverkare berömma i hemmet. Hantverksperioden fokuserade på jordnära färger med fokus på träverk, mässing och handgjorda detaljer.


Art Nouveau (1890 – 1920)

Art Nouveau betydde ny konst för ett nytt århundrade. Nu skulle inredningsarkitekter kombinera traditionellt hantverk med nya industriella produktionstekniker. Möblerna och inredningen var extravaganta, geometriska och moderna, ofta med inspiration från japansk konst som européerna först nu hade möjlighet att uppleva.


Art Deco (1920 – 1960)

På 1900-talet var stilar som Bauhaus och modernismen också distinkta stilar som gav inspiration till Art-Deco-stilen. Art Deco var en glamorös stil med mycket fokus på geometri, antika symboler och natur, samtidigt.

Art Deco var en överflödig stil där designers använde ett brett spektrum av material som lackerat trä, målat glas, rostfritt stål, aluminium, ädelstenar och läder. Starka linjer, kontrasterande färger och material som borde skapa ett intryck av kraft och självförtroende.


Modernism (1880 – 1940)

«Huset är en maskin att leva i,» sa den schweiziska arkitekten Le Corbusier, modernismens pionjär. Modernismens stil kännetecknades av de senaste materialen och tekniken, huset bör skapas för funktionalitet, det ska vara bekvämt och prisvärd. Om resultatet såg ganska ut var det mer som en bonus, funktionalitet och effektivitet var i fokus.

Nesso – Artemide / Lampemesteren


Bauhaus (1919 – 1934)

Bauhaus var en konst- och arkitekturskola som bara fanns i 14 år innan den stängdes av den nazistiska regeringen 1933. Bauhaus var en avvisning av modernismen, men med en större prägel på det mänskliga elementet och hantverk.


Mjukt och modernt (1930 – idag)

Mjuk modernism med rustika inslag inspirerad av skandinavisk stil. Här fortsätter modernismens trender, men med integrationen av naturliga element i form av växter och material som bambu.


Postmodern stil (1978 – idag)

I ett postmodernt inre är varje objekt ett samtalstema, på 1980-talet lossnade konstnärer som Andy Warhol, Marchel Duchamp och Jeff Koons modernismens kedjor och lade till en solid dos humor, skarpa och självförtroende.


Modern / Minimalism (1980 – idag)

Den minimalistiska stilen lånar modernismens rena linjer och ger mer öppenhet. Stilen kan ses som en reaktion på vår konsumentkultur och kollektiva mani. Här gäller kvalitet över kvantitet, få – men betydande dekorelement över många. Med nakna golv och tomma väggar fokuserar du på de använda materialen och de få dekorativa elementen du väljer att ha.