Hopp til innholdet

Downlight: Warmdim eller inte?

warmdimdownlight

Warmdim eller «Dim to warm» downlight har funnits på marknaden ett tag, men i mitt jobb väljer många fortfarande «vanlig» downlight. Vad är skillnaden och vilken belysning ska man ha hemma?

Varm dimning ger ett behagligt varmt ljus
SG Armaturen Junistar isosafe Warmdim /Proshop.se

Hur warmdim fungerar

När du dimer ner en varm downljusjustering justerar du både ljusstyrkan och kelvinets färgtemperatur. Ljuset blir mer orange och varmt och kommer att ha samma utseende som en nedtonad halogen eller glödlampa.

Detta ger ett mycket behagligt «bärnsten» färgat ljus, perfekt för sena romantiska kvällar – eller som en diffus bakgrundsbelysning under en filmkväll.

SG Armaturen Junistar Square IsoSafe dimtowarm black /Proshop.se

Fördelarna med Warmdim downlight

  • Avslappnande
    Ett varmt ljus, som liknar de traditionella glödlamporna, är mindre intensivt och skapar en avslappnad atmosfär, perfekt för vardagsrum och matbord.
  • Romantisk
    belysning är en viktig del av att skapa en god romantisk atmosfär, varför restaurangerna går för traditionella glödlampor.
  • Ett härligt varmt ljus , men ger också ett klart och vitt ljus när du vill ha det.
  • Avger mindre blått ljus än vanliga downlights, vilket hjälper dig att upprätthålla en mer normal nattrytm.
  • Fungerar på vanliga dimmare

Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.

Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se

Nackdelar med Warmdim Downlight

Se urvalet av downlights på Lampornu.se

Varm dimning i praktiken

Video från Unilamp som visar hur warmdim får rummet att känna och «varmt» när du stänger ner dimmeren. Om du vill ha ett tydligt och väl upplyst rum kan du bara slå på dimmeren.

Ljuss färgtemperatur mäts i Kelvin

Warmdim ger mindre blått ljus

Blått ljus har sina fördelar – man blir mer vaksam med att kroppen producerar melatonin. Downlight och high-kelvin LED-lampor ger mer blått ljus.

I allmänhet bör du gå efter ljus med mycket rött färgspektrum, 2700K – eller lägre färgtemperatur.

Fördelen med Warmdim-downlight är att de blir låg i färgtemperatur när de är nedtonade, ner till 2000k. Detta stimulerar känslan av trötthet och är därför bra att använda i till exempel vardagsrum på kvällen.

Här kan du se min vinklade lysande downlight från Unilamp

Där Warmdim är lämplig

Det mest användbara området i huset för varmdim är i vardagsrummet, här ser jag bara fördelarna med att inte bara kunna dämpa ljuset – utan också dämpa ner till ett varmare ljus.

Rätt ljus ger en bra atmosfär! Inte bara för filmkvällar, utan också särskilt för sociala sent på kvällar, det skulle vara en fördel att ha en mer bekväm bakgrundsbelysning.

Andra platser där det är naturligt att tänka på varma downlights på grund av deras bekväma och stämningsfulla ljus är i sovrummet, ytterligare förklaring av varför inte är nödvändigt.