Hopp til innholdet

Placera spotlights och Downlight i bostäder

plassering av spotter i bolig

Spotter är en favorit, tyvärr används downlights för mycket. Här är vad du ska tänka på när du installerar och planerar spotlights och downlights i ditt hem.

Downlights har definitivt sin plats i hemmet, men overdriv inte. Tänk noggrant på plats och nummer i förväg för att skapa en stämningsfull belysning.

Infälld fläckvit – Superfin tidlös fyrkantig infälld plats utförd i en gipsfinish. /Lamporochljus.se
Vitt downlight roterbart och lutbart AR111 Trimless /Lamporochljus.se

Spotter är en favorit, tyvärr används downlights alltför mycket. Här är vad du bör tänka på när du installerar och planerar strålkastare och downlights i hemmet.

Downlights har definitivt sin plats i hemmet, men överdriv inte användningen. Tänk noga på plats och nummer i förväg för att kunna skapa en atmosfärisk belysning. För spotlights och downlights har både fördelar och nackdelar, och kommer till nytta i kombination med andra ljuskällor och «ljusskikt».

Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.

Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
AR111 Trimless / Lamporochljus.se
Trimless är helt infälld i taket, så att belysningen fortsätter smidigt och vackert. / Lamporochljus.se
Inbyggd fläck rund svart med guld / Lamporochljus.se

Vad man ska tänka på när man placerar en downlight

Det finns några tankar värda att göra innan du installerar en downlight i hemmet och misstag du kan undvika genom att planera lite i förväg.

För vardagsrummet
I vardagsrummet kan downlights placeras längs väggarna för att ge en fin bakgrundsbelysning som inte bländar eller kastar irriterande skuggor i ansiktet.
Många väljer också att använda warmdim downlights som ger ett mycket varmt, mysigt och varmt ljus på kvällen när du dimmar ner dem, men som också ger ett klart och vitt ljus när de är nedtonade. Warmdim tar också bort mycket av det blå ljuset, med fördelarna det har för dygnsrytmer.

Normalt avstånd till väggen är 30-50 cm. Detta beror lite på höjden på väggen och hinder / pråmar i taket från tidigare.
Rekommenderat avstånd från plats till plats beror på hur många platser du vill ha och längden, men normalt försöker vi hålla avståndet under 100 cm.

Normalt avstånd till väggen är 30-50 cm. Detta beror lite på höjden på väggen och hinder / pråmar i taket från tidigare.
Rekommenderat avstånd från plats till plats beror på hur många platser du vill ha och längden, men normalt försöker vi hålla avståndet under 100 cm.

Exempel : I ritningen ovan av ett vardagsrum har det valts att dela upp fläckarna i tre zoner som styrs individuellt. Dessutom har tomma rör installerats för framtida takhängen som kan borras ut när möblerna har placerats. Utöver dessa är det också inställt för pågående downlight samt trappbelysning.
Nedan är min ritritning av måtten på dessa när spotboxarna monterades.

Kladdritning som endast var avsedd för mig (skriven med en gaffel)
Enligt min åsikt felaktig placering av fläckar i vardagsrummet. Här kan du ta bort fläckarna mitt i taket och dra fläckarna längre mot väggen för att undvika bländning när du sitter i soffan. Kompletteras med ett vackert takhänge över ett matbord och kanske några vackra fönsterlampor ovanför fönstret eller hängde i hörnet bredvid TV: n och fönstret.
SG Armaturen Junistar isosafe /Proshop.se
SG Armaturen Junistar Square IsoSafe dimtowarm black /Proshop.se

Exempel: Placering av belysning, strålkastare och lampor på en stuga
Nedan kan du se hur belysning av en stuga planerades. Här har ägaren valt downlight i varm stuga i hela stugan förutom badrummet för att få det varma och mysiga ljuset. Från ritningen kan du se att vissa fläckar har ljuset mot ena sidan, här har asymmetriska downlights ritats för att motverka det befintliga lutande taket.

Det lutande taket har en vinkel på 27 grader, vilket är ganska mycket. Om du hade placerat vanliga fläckar längs väggarna hade ljuset vänt inåt i hemmet och skapat mycket bländning, särskilt i soffan, men också när du hade gått runt i det dagliga livet.
De asymmetriska strålkastarna har en 40 graders vinkel mot ljuset, vilket innebär att om strålkastarna monteras 1 meter från vägg till tak, kommer ljusets mitt att slå cirka 180 cm ner på väggen istället för in i rummet.

Hängande hängen har också valts som kommer att se väldigt bra ut när du har en öppen lösning mellan två våningar, samt en mysig taklampa över köksbordet. Läs gärna tips om lampor för stugor.
Längs båda sidor av takbjälken är den utformad för att använda varmlimmade remsor som lyser upp taket och skapar en fantastisk bakgrundsbelysning som också är dekorativ.

Taklister för montering av ledstrips är också ett bra alternativ till grundbelysning, läs mer om indirekt belysning.

Spotlights ska inte användas som den enda belysningen i hemmet
– se tips om vackra lampor för stugan eller belysning för vardagsrummet.

Discoco Wood / Lampemesteren.se

Vad du ska tänka på när du placerar downlight

Det finns några saker som är värda att tänka på innan du installerar downlights i hemmet och de misstag du kan undvika genom att planera lite i förväg.

Flotteckning av lägenhet


Placering av fläckar i badrummet

Här kan du läsa mer om placering av downlights och spotlights i badrum.

Placering av fläckar i köket

Här kan du se en ritning av placeringen av fläckar i ett kök jag har arbetat med. » O » en som visar platsen för platserna är ungefärliga. Det viktiga att tänka på när du placerar spotter i köket är hur ljuset kommer att falla på köksbänken.

 • Normalt avstånd från överliggande skåp till fläckar längs skåp är 20 – 30 cm. Detta korta avstånd är för att förhindra att skuggor skapas ner mot motytan när du står och lagar mat.
 • Om du inte har väggskåp eller halvdjupa väggskåp kan du dra fläckarna mot väggen så att de placeras över köksbänken. På denna ritning är köksbänken faktiskt 74 centimeter djup och fläckarna placeras således 64 cm från väggen.
 • Det betyder att du inte får ljuset i huvudet när du står framför köksbänken, och du undviker också irriterande skuggor som du får om downlightsna finns där du står.
 • Om du har ett skåp / kylskåp som går helt upp till taket kan du dra ut fläckarna 15 cm från dessa.
Plats i köket

Nedan ser du den ursprungliga planen som skulle ha skapat skuggor och dåligt arbetsljus över köksbänken när fläckarna placeras där du står.

Originalplats som skulle ha skapat skuggor och dåligt ljus
downlight-låda för downlight i köket
Qlight isola kan monteras direkt i isolering

Läs mer om spotlights och downlights som du kan montera direkt i isolering.

Använd gärna LED-stripssom dekorativ belysning under köksskåp och längs golv / LEDmegastore.se

Var får jag soffan?

Det är lite som är mer irriterande när du ligger på soffan för att se en bra film bara för att hitta att du är i en strålkastare.

 • Montera downlights bakom soffan 50 cm eller mindre från väggen.
 • Tänk på vinklade downlights som tänder bakväggen medan du spolar taket.
Se urvalet av downlights på Lampornu.se

Här är några varianter av downlights. Dessa asymmetriska strålkastare ligger «platta» längs taket, men lyser i vinkel mot bakväggen, vilket gör dem idealiska för väggmonterade eller bakåtvända TV-apparater där du inte vill ha bländning.

Easy kap Wallwasher från Flos / Lampemesteren.se
Easy kap Wallwasher från Flos / Lampemesteren.se

Var ska du äta? Var ska stolar och matbord stå?

Liksom i exemplet ovan kommer direkt ljus från ansiktet att bländas inte bara – utan det kommer också att skapa olyckligt ljus i ansiktet.

Bekväm planering av målningsbelysning – här kan du med fördel också planera hänglampor över bordet.

När ljuset kommer uppifrån och ner, kommer ljuset att kasta skuggor nedåt i ansiktet medan toppen av huvudet är upplyst, vilket resulterar i att «rynkor och fläckar» markeras av skuggor som ligger längs ansiktet.

Enligt min mening bör downlight inte användas som den enda belysningen på ett matbord. Här bör du snarare tänka på pendelljus eller ljuskronor (beroende på husets stil).

«Lås inte» dig själv i hån

Hur många gånger har du skrytt med någon hur vackra strålkastarna i taket var? Förmodligen aldrig …
Å andra sidan har du antagligen lagt märke till – och bragged om en fin lampa med någon.

Downlight är ett bra verktyg för allmän belysning, men min personliga åsikt är att man bör undvika att skala taket fullt av dem.

Tyvärr ser jag ofta att nya (och dyra) lägenheter bara har belysning som belysningsmetod. Detta, enligt min mening, ger ett «platt» och tråkigt ljus.
En bra belysning i vardagsrummet är inte bara om antalet lumen, eller för att undvika skuggor till varje pris.

Tvärtom , en väl upplyst bostad använder flera «lager» av ljus och omfattar användningen av skugga.
Det är genom att integrera golvlampor, vägglampor, pendelljus, minipunkter, indirekt belysning – tillsammans med downlights, att du får ett varierat och levande ljus som fungerar i alla vinklar.

Därför: Var medveten om var du placerar dina strålkastare – och tänk på andra belysningsmetoder.Praktiska tips för placering av strålkastare

Rör för strålkastare utomhus – se mer om montering av downlight över entréområdet

Okej, så du måste tänka på hur många och var du vill ha platserna, här är några extra saker att tänka på när du installerar och borrar.

 • Dimmbar: De allra flesta downlights på marknaden kan nu dimmas så detta tips är inte så svårt att följa. Använd en LED-dimmer för flimmerfri dimning.
 • Tänk på andra föremål i taket , till exempel ventiler, rökdetektorer, etc. och se till att dessa hamnar i linje med resten av fläckarna.
 • Avståndet från spottet till rökdetektorn kommer att beskrivas i rökdetektorens papper, men oftast måste fläckarna placeras minst 50 cm bort.
Platsritning med mål för borrning – Här fanns det många hinder i taket som gjorde det omöjligt att få full symmetri.
 • Zoner: Många gånger tycker jag att kunden vill dela takbelysningen så att den lyser i vardagsrummet, men inte över matbordet ..

  Tänk lite i förväg för detta, det bästa är att dra upp sina egna ledningar för varje zon i förväg. Sedan kan du dela upp – eller ansluta zonerna efteråt.
 • Kvantitet: Se tips ovan, overdriv inte. Överväg alternativa ljuskällor som skapar «lager» av hembelysning.
 • Symmetri: Vissa har lite mer » ocd » än andra, men symmetriska linjer krävs nästan för downlights.
Unilamp Gyro kan placeras direkt i isolerings- / Eldirekt.se
 • Avstånd till vägg och hörn: Spotlights och downlights bör placeras minst 50 cm från väggen – upp till 70 cm. Beroende på hur dina takplattor är placerade placerar du dem så att du får fina skuggningsområden längs väggarna.
 • Avstånd från plats till plats: Som regel tenderar vi att undvika avstånd större än 120 cm från plats till plats i hus med normal takhöjd. Ett bra avstånd är 100-120 cm.
 • Ingång: Viktigt med bra och tydligt ljus, här är en liten «minnesregel» för att försöka planera för en downlight per kvadratmeter.
Ghost Downlight från Light Point / Lampemesteren
Ghost Downlight från Light Point / Lampemesteren
Överväga warmdim downlight, särskilt levande / Eldirekt.se

Warmdim eller Dimtowarm är en typ av strålkastare som ger ett varmt och mysigt ljus när du dämpar ner det.
Jag använder dessa själv i vardagsrummet och jag är mycket nöjd med att jag både kan få ett klart ljus när jag vill ha det och ordentlig filmstämning vid andra tillfällen.

Hur man beräknar avståndet mellan fläckar

Huset jag vill beräkna spotter i

Här kan vi ta en titt på de tankar och beräkningar du gör när du placerar och planerar downlight i taket. Jag har delat ett område i ett hus i tre zoner.
A: TV-rum, B: Hall / Entré och C: Hur många fyller taket med hån.Zon A.

Längs väggarna 1 & 2 och med hänsyn till hörn.
Låt oss säga att vägg 1 är 350 cm lång och vägg 2 är 300 cm lång.

Jag vill ha symmetri med fläckarna längs väggen 1 och väggen 2.
Jag har 3 fläckar jag vill placera längs väggen 1. Jag personligen gillar att räkna ut så att jag enkelt kan se de utrymmen jag behöver ta hänsyn till.

«XX»
Först måste jag ta hänsyn till avståndet de två fläckarna på änden ska ha till väggen (märkt med XX). Här vill jag ha 50 cm avstånd till väggen.
För att få samma avstånd mellan alla fläckar måste jag subtrahera 50 cm + 50 cm från 350 cm = 250 cm, jag räknar inte med XX i nästa beräkning.

Jag kan nu beräkna avståndet mellan fläckarna längs väggen 1:

vägg 1: 250 cm lång, 3 fläckar, 2 mellanrum.
Således: 250/2 = 125 cm.

Vägg 2:
Vägg 2 är 300 cm lång, men jag måste ta bort 50 cm på grund av strålkastaren i hörnet mot väggen 1 och 50 cm från kanten av väggen 2 mot resten av vardagsrummet.
200 cm lång, 3 strålkastare, 2 utrymmen.
200/2 = 100 cm.

resultat

Zon B.

Gang / Entre / Bad. Hur man tar upp dörröppningen i ett mindre rum.
Låt oss säga att vägg 5 är 250 cm lång och vägg 6 är 200 cm lång. Dörröppningen är 7.

I ett sådant fyrkantigt rum, som ofta är ett badrum eller en hall, skulle jag fokusera mindre på att få ett helt lika avstånd överallt, men snarare fokuserat på rätt avstånd till väggar och andra föremål.

Det första jag ville börja med var att hitta mitten av dörröppningen «7».
mäta från väggen «2» (som försvann i redigeringen / Av «X-mätningar») till mitten av dörren. Jag skulle hellre ha min strålkastare placerade i mitten av dörren så att det ser symmetriskt ut när du öppnar dörren.Låt oss säga att det är 70 cm. Då skulle X vara 70 cm.
I resten av planeringen skulle jag försöka hålla cirka 70 cm på dimensionerna XX och XXX så bra som möjligt med takplattor och andra saker som kommer i vägen.

Zon C.

Här är hur många «peppar» taket med hån idag.
Hur man placerar strålkastare i öppna tak och vilka överväganden man ska ta.

Här kan du börja som i exempel A med beräkningen av hörn. Använd en laser för att få raka linjer.
När du hittat dina hörn och avstånd till väggen är det perfekta avståndet från plats till plats cirka 100-125 cm.


De överväganden som jag skulle ha gjort är:

 • Se till att spottaren kommer i linje med dörren «7».
 • Se till att rökdetektorer är placerade på samma linjer.
 • Om du har ventilation, skulle jag också försöka ta hänsyn till detta vid placering.
 • I allmänhet undviks användningen av downlight som «allmän belysning» i hela taket. Inte bara på grund av kostnader, utan också för att det finns så mycket annan trevlig belysning du kan använda.

Använd gärna en tvärlaser när du så småningom behöver borra strålkastarna från taket. Enligt min erfarenhet kommer grön laser att ge den mest tydliga linjen, även när den är ljus.

Vill du läsa mer om LED Downlight?

Eftermontering – Läs mer om eftermontering
Se urvalet av Spotlights och Downlights / Lamporochljus.se

Patrone från Thorup Copenhagen är ett vackert alternativ till traditionella fyrkantiga utanpåliggande downlights eller infällda downlights. Dessa takspotlights finns i flera varianter, både vinklade teleskopspotlights och runda takspotlights. Med en dekorativ räfflad yta i läckra, moderna material och färger skapar dessa taklampor ett exklusivt uttryck i hemmet.

Perfekt för att fokusera ljus på väggar, tavlor, konst eller ner på köksbänkar och liknande.

Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se
Moderna och exklusiva takspotlights / Lampemesteren.se
Patrone från Thorup Copenhagen / Lampemesteren.se
utanpåliggande downlights – ett bra och snyggt alternativ

Läs mer?