Hopp til innholdet

Golvlampa för vardagsrum – Idéer och inspiration till golvlampor som passar perfekt i vardagsrummet

En golvlampa i vardagsrummet är utmärkt för att skapa en samlingspunkt i inredningen, men också som ett praktiskt ljus i vardagen. Här är några av våra tips på snygga och praktiska golvlampor i vardagsrummet som både ger ett praktiskt vardagsljus, men också ger ett inslag av inredning och stil i hemmets styling.

När man planerar belysningen i hemmet och vardagsrummet är golvlampor en viktig del. Tänk dig att ljuset i hemmet ska ha flera lager, där både taklampor, bordslampor, vägg- och golvlampor spelar en viktig roll. Vill du ha mer tips och inspiration så har vi många inlägg om just det, se bland annat tips för att planera belysning.

Moderne gulvlampe i bronse inkl. LED og dimmer – Lexus /Lamporochljus.se

Den nu ikoniska AJ golvlampa från Louis Poulsen specialdesignades av den välkände formgivaren Arne Jacobsen år 1960 till nyöppningen av SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Designklassikern AJ golvlampa ger ett direkt och riktningsbestämt ljus och tack vare den vitlackerade insidan sprids ljuset behagligt i det rum du väljer att placera den. Armaturhuvudet har en karakteristisk design och en ställbar skärm för att ytterligare optimera ljusspridningen.

AJ golvlampa Louis Poulsen /Svenssons.se
AJ golvlampa Louis Poulsen /Svenssons.se

Sedan 1950-talet har franska Jieldé skapat vacker belysning med industriell känsla. Lamporna hämtar mycket av sin inspiration från traditionella franska industri- och kontorslampor med rörliga skarvar och stora breda lampskärmar som ger bra ljus.

Jielde industri och traditionella lampor /Lamp24.se
Jielde industri och traditionella lampor /Lamp24.se
Jielde industri och traditionella lampor /Lamp24.se

Margin från New Works är designad av John Ashbury och är en klassisk lampserie av textil och tyg med tidlös design och subtil användning av färger. Skärmen av jordfärgat tyg dämpar ljuset och ger en mjuk, rogivande belysning i hemmet.

Margins från New Works – Bordslampa och golvlampa i textil /Svenssons.se

Golvlampan 9602, även känd som «Chinese Hat» designades av Paavo Tynell 1935 för Hotel Aulanko. Kännetecknad av sin eleganta och luftiga lampskärm och rottingklädda skaft, visar 9602-golvlampan designerns gränslösa fantasi och oöverträffade förmåga att skapa design av bestående skönhet. Genom att lägga till en lekfull, sprudlande kvalitet till toppen, balanserad av basens mer statiska form, är 9602-golvlampan perfekt lämpad för att skapa ett milt omgivande ljus i vardagsrummet.

Golvlampan 9602 från GUBI /Svenssons.se
Golvlampan 9602 från GUBI /Svenssons.se

Som hämtad från en tecknad serie lutar golvlampan Mañana avkopplande mot väggen, det verkar som lampan har klivit direkt från skissblocket in i rummet. Mañana är tillverkad i lackat stål och lampskärmen är justerbara i sidled.

Mañana lampa från Design House Stockholm /Svenssons.se

Petite Machine golvlampan är formgiven av danska Studio Flemming Lindholdt för Made by Hand. Golvlampan är ett av många exempel på Flemmings lekfulla och kompromisslösa inställning till design. Petite Machine kombinerar modern teknik med en mänsklig touch, där skärm och bas är tillverkade helt i pulverlackerat stål eller mässing. Skärmen tillåter 180 graders rotation och har ett subtilt räfflat glas som bidrar till att sprida ett behagligt diffust ljus i rummet.

Petite Machine från Made by Hand /Länna Möbler

Singapore är en elegant serie östligt och asiatiskt inspirerade lampor för hemmet. Dessa charmiga lampor är ofta gjorda i en kombination av naturliga och traditionella material som linne, rotting och bambu, och skapar ett varmt och vackert ljus i hemmet. Perfekt för dig som vill kombinera det stilrena med det naturliga.

Singapore golvlampa / Lamp24.se

Nantwin från Lindby har ett stilrent utseende med en liten golvplatta som gör den enkel att placera runt i hemmet. Golvlampans stora lampskärm kan dimras med en integrerad dimmer medan den lilla läslampan kan tändas/släckas individuellt.

Nantwin golvlampa i stilren design från Lindby /Lamp24.se

Cosiness är en ny golvlampa från det franska märket Market Set – Golvlampan har en elegant bas av tjock, vit marmor som håller lampan stabilt på plats. Golvlampan har en lång båge och en delikat cylindrisk/konisk formad tygskärm av bomullsbouclé som sprider ljuset på ett mjukt sätt.

Cosiness böjd golvlampa med marmorfot och stor tygskärm /Lamp24.se

Barre XL från Ebb&Flow är en färgstark serie golvlampor fulla av mönster och färger. Här kan du se golvlampan i Chennai med en Fuchsiafärgad tygskärm som verkligen «popper» ut från resten av interiören. Perfekt om du vill skapa lite mer livlig belysning i ditt hem.

Barre XL med Chennai skärm i Fuchsia färg /Lamp24.se

PH80 från Iconic Louis Poulsen är en välkänd och tidlös designklassiker som kan spåra sina anor tillbaka till de första PH-lamporna designades på 1920-talet. Golvlampan PH80 skapades 1974 för att fira 80-årsjubileet av seriens skapare och besitter alla vackra linjer och praktiska egenskaper som gör PH-lampor unika och populära.

PH80 – Ikonisk golvlampa från Louis Poulsen / Nordicnest.se

Genom att använda glas och metall i smarta geometriska former sprids ljuset på ett jämnt och bländfritt sätt, oavsett var du befinner dig. Lamporna är därför populära över matbord och i vardagsrummet där lamporna skapar mysighet och pryder hemmet med sin ikoniska design.

PH80 – Ikonisk golvlampa från Louis Poulsen / Nordicnest.se

Carronade  från Danske Le Klint är en vacker och tidlös stållampa med många vackra detaljer i trä och mässing, alla gjorda av äkta hantverk. Carronade hämtar sin inspiration från klassiska kanoner och fungerar utmärkt som en dekorativ golvlampa. Serien kommer även med pendlar och bordslampor i samma stil.

Carronade – Le Klint / Lampemesteren.se
Carronade – Le Klint / Lampemesteren.se
Golvlampan Carronade finns i två varianter – Le Klint / Lampemesteren.se

Hashira från Danske Menu är en ny och vacker serie lampor som använder enkla och naturliga material kombinerat med en stilren och tidlös design. Lamporna har en träram och en tunn lampskärm av linnetyg som lyser naturligt när lampan är påslagen. Resultatet är en serie lampor som skapar ett jämnt och bländfritt ljus, fyllt av värme och karaktär.

Hashira – Eleganta tyglampor från Menu / Nordicnest.se
Hashira – Eleganta tyglampor från Menu / Nordicnest.se

Multi-lite  har varit en av de mest populära designlamporna från Gubi sedan 1972, och finns idag i sju olika färgkombinationer med genomgående detaljer av mässing och krom.

Gubi Multi-lite Golvlampa / Nordicnest.se

Marija är en stor och elegant modern golvlampa som passar perfekt som dekorativ belysning i vardagsrummet. Lampan har moderna och stilrena former med svängd svart metall och en gyllene guldfärgad insida som hjälper till att skapa ett varmt ljus som reflekteras ut i rummet.

Marija – Modern LED-golvlampa med indirekt ljus / Lamp24.se

Med sitt indirekta ljus skapar lampan Marija ett bländfritt och jämnt ljus, perfekt när du vill ha en lampa som skapar en brännpunkt i inredningen.

Om du har lite golvyta i ditt hem eller lägenhet, eller helt enkelt vill ha en praktisk lampa som kan placeras nära väggen i vardagsrummet, kanske denna Arretona hylllampa är något för dig? Denna golvlampa är designad som en praktisk vägghylla och tar liten golvyta samtidigt som den har praktiska hyllor där du kan placera böcker eller växter.

Arretona Golvlampa med praktiska hyllor / Lamp24.se

Arretona har en stilren antik look och passar utmärkt till alla inredningsstilar, men kanske speciellt för dig som gillar något retro och själfullt.

Finska Secto Design har specialiserat sig på lampor i trä, inklusive dessa vackra stållampor av finsk björk som förutom naturliga även finns i en rad vackra och moderna färger. I denna golvlampa är ljuskällan långt indragen vilket skapar en fin effekt när träpelarna lyser upp.
Se gärna alla vackra sektolampor.

Golvlampa i trä från Secto Design /Svenssons.se
Stållampor i trä från Secto Design /Svenssons.se

Diablo  från svenska Belid är en klassisk stållampa som tar liten plats i rummet och passar därför extra bra i hörn eller bredvid soffan. Golvlampan Diablo kommer nu även i en rad nya och moderna färgvarianter utöver de klassiska och populära färgerna.

Diablo golvlampa från Belid / Lampemesteren.se

Diablo lyser med ett indirekt ljus så att du slipper bländning, men istället får en behaglig och behaglig ljusnivå. Det finns därför inget i vägen för att placera denna golvlampa bredvid tv-kroken.

Vackra detaljer – Handgjorda även i Sverige / Lampemesteren.se

Ruben är en öppen och dekorativ golvlampa som ger ett inbjudande och vackert ljus i vardagsrummet. Med sin öppna ram av svart metall och synliga ljuspunkter placerade på olika höjder är denna golvlampa idealisk för att skapa ett stämningsfullt och fint ljus mitt i rummet eller placerad i ett hörn. Med sin relativt enkla och snygga design kan du snabbt ändra utseende genom att byta glödlampor.

Ruben – Öppen och dekorativ golvlampa för vardagsrum / Lamp24.se
Jaro golvlampa med lampskärm i rotting / Lamp24.se

Läs gärna mer om vacker belysning till vardagsrummet eller kanske upptäck tips för belysning i köket ? Se även Golvlampor inspiration & tips – Vackra golvlampor för vardagsrum, sovrum och hall och Stora Golvlampor med bågar för ljus ovanför bord och soffa.