Hopp til innholdet

Hur man planerar belysning i ett hem, en stuga och en lägenhet

Jag får ofta frågor från läsare som vill ha tips för lampor och planering av belysning i hemmet, stugan och lägenheten. Därför vill jag göra en liten guide till vad man ska tänka på och vilka möjligheter det finns när man planerar lampor och lampor i ett nytt hus eller stuga.

Bra belysning i hemmet består av flera «lager av ljus». Om du till exempel har infällda downlights som den enda ljuskällan i hemmet kommer du att få ett ganska platt och tråkigt ljus. Ljuset som bara kommer uppifrån kommer också att kasta irriterande skuggor nedåt och markera till exempel rynkor och linjer i ansiktet.

En bra belysning som är balanserad och har ljus i flera «lager» kommer på andra sidan att upplevas som mer avslappnande och atmosfärisk. Poängen är inte att skapa så mycket ljus som möjligt, utan att skapa ett bra ljus som passar den atmosfär du vill ha.

Clava Dine i mörk ek – Perfekt som en lampa för köket / Nordicnest.se

Exempel: Planera belysning i en stuga.

Här tar vi ett exempel på att planera ljuset i en ny stuga och anledningarna till några av alternativen.
Ägaren kom i kontakt för att elektrikerna som gjorde jobbet ville «peppa» taket fullt av fläckar placerade jämnt över taket, medan han ville ha en varm och mysig stugbelysning.

Om du tittar på ritningen ovanför andra våningen finns det en vinkel på 27 grader på det sluttande taket.
Om man hade placerat fläckar jämnt över skulle det enligt min åsikt ha gett ett tråkigt och platt ljus, men det skulle också ha medfört en hög risk för bländning när ljuset faller ned i sned vinkel in i hemmet.
Här skulle jag istället ha använt asymmetriska downlights längs väggarna. Dessa tänds i en vinkel på 40 grader och motverkar det sluttande taket så att fläckarna lyser upp mot väggen utan att behöva lutas.

Dessutom finns det ett stort takhänge i fältet med ett öppet tak mellan första och andra våningen som kommer att vara en vacker blickfångare och skapa vackra reflektioner i fönstren, men kommer också att ge en känslig belysning ner till sittplatsen planerad i detta område.

I köksområdet föreslås att vanliga downlight monteras cirka 30 centimeter från överskåpen. Du gillar att placera dessa lite närmare köket för att förhindra att skuggor skapas när du lagar mat. Dessutom finns det ett dekorativt ledband längs golvet i köket som skapar ett dekorativt ljus.
Se även tips för lampor och belysning i köket.

Asymmetriska downlights är downlights som är lite djupare och har ett snett ljus , dessa tänds i en vinkel som gör dem lämpliga för användning längs väggar och i sluttande tak där du vill ha ljus längs väggarna. Dessutom har Warmdim downlights valts i hela stugan så att ägaren kan få ett extra varmt och mysigt ljus när de dimmas ner.

Asymmetrisk downlight från Unilamp – Unicone Warmdim / Unilamp.se
Warmdim fungerar på vanliga dimmare – Läs mer om warmdim downlights

korridoren är downlights ordnade symmetriskt och ligger i linje med downlights som fortsätter längs väggskåp i köket. I korridoren och korridoren kan du placera andra ljuspunkter åt gången, till exempel en bordslampa på en byrå, en golvlampa eller en väggmonterad lampa.

Aruba – En väggmonterad lampa i rotting som passar i alla rum / Nordicnest.se
LED-remsor längs golvet ger en fantastisk effekt – se urvalet /LEDmegastore.se

Infälld belysning

När du säger infälld belysning tänker många automatiskt på infällda strålkastare (downlights), och downlights har många fördelar när det gäller att skapa bra grundbelysning, men det finns också några saker du bör tänka på.

Hur ljuset faller
Med strålkastare och downlights kommer ljuset uppifrån och lyser nedåt mot golvet, detta ger bra grundbelysning, men det har också några nackdelar. Ljuset från downlights kommer uppifrån och ner, på vägen kommer det att slå ansiktet och skapa irriterande skuggor och mörka fält ner i ansiktet.
Det är till exempel varför du alltid ska installera spegelbelysning i badrum utöver takbelysning.

Samtidigt kommer du så småningom att uppleva ljuset som tröttande när det hela tiden kommer från en riktning och du går runt med «ljus näsa och upplysta ögonfransar», eller när du så småningom måste vrida och vrida soffan eftersom en downlight lyser ner i ansiktet när du går titta på en film.

Läs mer om placering av downlights och spotlights i hemmet.

Tänk på Warmdim downlights
Warmdim eller dim till warm är en teknik som gör ljuset varmt och mysigt ju lägre ner du dimmar fläckarna, medan det blir vitt och klart om du dämpar upp ljuset. Warmdim downlight skapar en trevlig atmosfär men det tar också bort mycket av det blå ljuset som påverkar vår produktion av melatonin (kemikalien som styr dygnsrytmen). I ett speciellt vardagsrum / TV-rum rekommenderas användning av warmdim. Om du har en tillhörande hall eller kök, bör warmdim också användas där.

Paulmann Coin Warmdim /Conrad.se

Även om du kan klara dig utan det har downlights många fördelar också.
– Tar lite utrymme och ger bra ljus.
– Mycket bra för att belysa långa / smala rum, hallar / entréer etc.
– Trevligt för att ge spotbelysning över köksbänken eller för att kasta dekorativt ljus längs väggarna.

AR111 Trimless / Lamporochljus.se
Trimless är helt infälld i taket, så att belysningen fortsätter smidigt och vackert. / Lamporochljus.se
Inbyggd fläck rund svart med guld / Lamporochljus.se

Ytmonterade downlights
I vissa tak har du inte möjlighet till infälld belysning, speciellt i betongtak eller under rehabilitering och renovering, då kan ytmonterade downlights vara ett väldigt coolt alternativ. Istället för att försöka dölja öppna ledningar och rör kan du markera dem genom att lägga rör och ledningar i raka linjer i taket för att få ett grovt utseende.

Synliga raka trådar

LED-strips och indirekt ljus

Ett coolt sätt att skapa ett indirekt ljus är att använda en profil. Dessa är monterade på kanten av en gipsskiva och gnistrade och målade över så att du får ett dolt, indirekt ljus.

Denna belysningsmetod är perfekt för många områden i hemmet, både för att tända väggar och tak, och för trappor, nischer och hyllor. För dig som vill ha en tät, diskret och modern belysning av trapporna är detta ett utmärkt sätt att skapa ett dekorativt och praktiskt ljus.

Kom ihåg att du behöver utrymme för att montera en LED-drivare senare som kommer att vara fri i luften för kylning, till exempel, dra ett tomt rör för placering gömd inuti en garderob, över skåpet i köket eller i nästa rum.

R10-R profil för led-strips längs en trapp / Lamp24.se

Med ADP- profilen kan du montera indirekt belysning längs golv, tak eller i nischer i väggar och tak. Detta gnistras in längs kanten på en gipsskiva och fogremsan kan senare införas i botten av profilen för att ge ett vackert indirekt ljus.

ADP-profil för indirekt belysning / Lamp24.se

Flex är en flexibel profil för indirekt belysning och kan monteras längs runda kanter i tak och vägg och ger en elegant ljuseffekt.

Flex alu profil tll led-strips /Lamp24.se

LED-strips monterade för att ge ett indirekt ljus är ett utmärkt sätt att skapa en fin bakgrundsbelysning eller att markera vissa delar av hemmet och stugan, som takbjälkar eller tak. Här installeras LED-remsor i aluminiumprofiler som kan monteras direkt på väggen eller putsas i gipsväggar och tak.

LED-strips monterade i en nisch för indirekt ljus

Du kan välja LED-strips med färgalternativ eller sneda profiler för att lysa upp längs väggen eller längs taket, så här har du stora möjligheter att skapa dekorativ belysning efter dina egna önskemål och stil.

Taklister och vägglister för ledstrips är också ett bra alternativ som ger dold montering av ledstrips och ett modernt, kallt indirekt ljus. Läs mer om taklistar för LED-strips och indirekta ljus.

LED-remsor i många varianter / LEDmegastore.se
Ledband kan användas på otaliga sätt / LEDmegastore.se
Widar – Tak i mässing och vitt glas / Homeroom

Tomma rör och uttag på strömbrytaren

Oavsett om du planerar belysning i ett helt nytt hus eller renoverar, blir det inte lätt att placera takpunkter och lampor exakt, speciellt om du är osäker på placeringen av möbler eller vilka möbler du vill ha.

Jag rekommenderar därför ofta kunder att lägga upp några tomma rör som går från brytare och upp till taket där det kan finnas taklampor och takhängen någon gång i framtiden. Fördelen är också att du kan justera lite mer där rören ska borras ut när möblerna placeras. Kom bara ihåg att ta exakta mått och bilder av de tomma rören innan du täcker taket.

Uttag som styrs av en brytare eller dimmer kan också vara en bra idé att ställa in. Dessa kan placeras över fönster så att du har möjlighet att hänga fönsterhänge eller julbelysning i fönstren utan för många förlängningssladdar.

Se urvalet av trappljus och ledlistor / LEDmegastore.se
Se urvalet av trappljus och ledlistor / LEDmegastore.se

Taklampor och hängande lampor

Taklampor och hängande lampor är upphängda lampor som kan placeras runt hemmet, gemensamma utrymmen är över bord, soffor, över trappor eller längs en köksö och i fönster, men kan lika gärna placeras i ett hörn av vardagsrummet eller som upphängda lampor bredvid sängen .

Tage från Bankeryd / Nordicnest.se
Tage – CO Bankeryd /  Nordicnest.se

Hänglampor ger inte bara ett fint ljus utan är också en del av interiören, färgerna och stilen du vill ha i hemmet.

Discoco Wood / Lampemesteren.se
lampor från secto design
Vackra trälampor från Secto Design / Andlight.se

Vägglampor

Vägglampor är perfekta för att lysa upp längs väggar eller som atmosfärisk dekorativ belysning i vardagsrummet. Använd dem gärna i korridoren och korridoren i kombination med taklampor

New Wave vägglampa / Lampemesteren.se
Blush vägglampa från Northern / Nordicnest.se
Butterfly vägglampa från Northern / Nordicnest.se
Flos Ktribe / Andlight.se

Läs mer om stora vägglampor för dekorativt ljus.

Bordslampor och golvlampor

Bord och golvlampor är fantastiska att använda som dekoration, liksom att skapa ljus i hemmets nedre fält. Med bords- och vägglampor kan du ställa in stilen

Magnor Stenglaslampor i målat glas / Nordicnest.se
Flos Copycat / Andlight.se
Eclisse / Lampemesteren.se

Läs gärna mer om bordslampor och lampor på batteri, vackra lampor i färgat glas eller fina lampor för fönster.

Jag har också gjort några guider från min vardag som elektriker under elektro, inklusive hur man hänger en tung lampa utan taklådavad kabelns färg betyderinstallation och anslutning av ljuskrona eller eftermontering av flera downlights.