Hopp til innholdet

Vägglampa för vardagsrum – Vackra vägglampor för dekoration och användning

I vardagsrummet väljer du vanligtvis en vägglampa för dekorativa ändamål, men du kan också behöva en vägglampa med funktion. Speciellt om du har ett skrivbord eller en läshörna i vardagsrummet där du vill ha en dekorativ men också praktisk väggbelysning.

Vägglampor är en stor del av belysningen i ett hem och vardagsrum, vi har tidigare skrivit om hur ljuset helst bör bestå av flera «lager» av ljus och vägglampor är en viktig del av det. Du kan placera en vägglampa vart du vill i vardagsrummet, dekorativa lampor kan placeras längs alla väggar, men helst vid altandörrar, trapphus eller bredvid fönster och soffor.

Ginger är en modern lampa från Marset som består av en serie runda former där den yttre upphöjningen har dold LED-belysning som lyser ett fint indirekt ljus tillbaka mot bakplattan. Vägglamporna (ej träversionen) kan även monteras utomhus.

Ginger vägglampa från Marset i trä och metall /Lampemesteren.se
Ginger vägglampa från Marset i trä och metall /Lampemesteren.se

Tavola är en långsträckt vägglampa i ek med platt form och infälld belysning som skapar ett stilrent och modernt indirekt ljus. Detta gör Tavola till en dekorativ trälampa som kan installeras i rum där man vill ha modern belysning, men samtidigt med ett naturligt utseende. Med sitt bländfria ljus är lampan perfekt för installation i vardagsrummet, trappan, sovrummet eller hallen och passar utmärkt som nattlampa.

Tavola – Avlång vägglampa i ek med led /Lamp24.se

Oyster lampan från danska Ferm Living är en spännande och innovativ vägglampa som är perfekt för dekorativ belysning som hänger ensam på en vägg i korridoren, vardagsrummet eller badrummet. Läs gärna mer om Oyster lampan från Ferm Living.

Oyster är en stor och långsträckt vägglampa, perfekt som väggdekoration / Lampemesteren.se

Grazyna från Lindby är en rörlig och formbar vägglampa som består av en serie runda former i svart och guld. Med en bakre ljuskälla blir denna lampa en upplyst väggdekoration och vägglampan är med sin indirekta belysning lämplig för dekorativ belysning i vardagsrummet, trappan och korridoren.

Grazyna från Lindby / Lamp24.se

Med Soho / Noho- vägglampor från Light Point kan du sätta ihop ditt eget mönster av dekorativa vägglampor. Dessa runda eller fyrkantiga vägglampor är perfekta för att skapa dekorativ väggbelysning på stora väggar i vardagsrummet.

Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Noho – Lightpoint / lampemesteren.se
Soho – Lightpoint / Lampemesteren.se

Lion är en snygg vägglampa som skapar ett fantastiskt ljusmönster och sprider den över väggen på ett dekorativt sätt. Använd vägglampan tillsammans med en topp-spegel glödlampa så att ljuset sprids över väggen utan bländning. Dekorativ vägglampa som passar fint i trappor, i sovrum eller i korridoren och vardagsrummet.

Lion – Dekorativ vägglampa /Homeroom.se
Lion – Dekorativ vägglampa /Homeroom.se

Clava Up från Umage är en vägg- och taklampa i takform som är gjord av trä med vackra pelare som ljuset tränger igenom och en fin yta med synliga träfibrer och mönster. 

Formgivningen gör att underbara skuggor skapas på väggen när lampan är tänd /Nordicnest.se

Clava Up Wood är utmärkt att använda som en dekorativ vägg- och taklampa i husets rum och finns i flera färgvarianter. Clava up-lamporna finns också i två storlekar, vilket till exempel gör det möjligt att kombinera stora och små hängande tillsammans på väggen i olika höjder för extra dekorativ effekt.

Clava Wood Up i mörkt trä /Nordicnest.se
Clava Up Trälampa /Nordicnest.se
Clava Up Trälampa /Nordicnest.se

Lamella från Danske Le Klint har en handveckad lampskärm av papper som sprider ljuset på ett bekvämt och mjukt sätt och kommer att vara ett utmärkt val om du letar efter en fin vägglampa till vardagsrummet och trappan.

Lamella – Kan användas både som tak- och vägglampa – Le Klint / Lampemesteren.se
Lamella – Kan användas både som tak- och vägglampa – Le Klint / Lampemesteren.se

Plate fra Normann Copenhagen er en nydelig gullfarget vegg og bordlampe i enkel design som passer kjempefint som en dekorativ pyntelampe i gang, stue og soverom. Bordlampen kan gjerne plasseres oppå en kommode eller skjenk for å skape et vidunderlig lag av lys og et fokuspunkt i innredningen. I denne lampen vil lyspæren være det fremtredende elementet og man kan gjerne benytte en tradisjonell edison lampe med synlige glødetråder, se gjerne tips om dekorative pærer.

Plate gullfarget bordlampe – Normann Copenhagen /Lampemesteren.se
Plate gullfarget vegglampe – Normann Copenhagen /Lampemesteren.se

Cycnus från AYTM är en vacker och elegant vägglampa som med sin dekorativa form skapar en unik och vacker bild i rummet. Perfekt att använda som en dekorativ vägglampa i vardagsrummet, trappan eller korridoren och entrén.
Den karaktäristiska skärmen är inspirerad av fågelns vingar och ger hela serien ett ljust och elegant utseende. Namnet ‘Cycnus’ betyder ‘svan’ och är en hyllning till den majestätiska varelsen.

Cycnus – AYTM / Lampemesteren.se
Libe – Vägglampa i trä / Lamp24.se

Nitra vägglampa från By Rydéns är en rund och stor vägglampa som fångar uppmärksamheten och passar perfekt in i ett modernt och elegant hem. Nitra är designad i matt-svart metall med en gyllene detalj som fångar och sprider ljuset på ett vackert indirekt sätt och gör denna vägglampa perfekt som en stämningslampa i vardagsrummet eller dekorativ lampa i trappan och entrén.

Nitra dekor vägglampa från By Rydéns / Nordicnest.se
Nitra dekor vägglampa från By Rydéns / Nordicnest.se

Blossi är en vacker och modern vägglampa i klart och frostat glas från Nuura som lyser med ett vackert indirekt ljus. Vägglampan passar fint in som en dekorativ belysning i korridoren, hall, badrum eller vardagsrum och skapar ett vackert, varmt och behagligt ljus.

Blossi – Vägglampa i glas från Nuura / Lampemesteren.se

Desk från House Doctor är en serie lampor för vägg och bord med ett grovt antikt och industriellt utseende. Vägglamporna har en lång arm så att den kan placeras längs väggen i köket eller över köksön och vardagsrummet. Desk kommer i en rå finish i antik mässing med en vacker patina och passar fint in i alla interiörstilar.
Läs gärna mer om lampor i antik stil och vägglampor för kök .

Desk vägglampa från House Doctor – Patina antik mässing / glas och interiör
Desk vägglampa från House Doctor – Patina antik mässing / glas och interiör

Om du har ett skrivbord längs en vardagsrumsvägg kan du placera en vägglampa där, liksom längs väggarna i köket eller en diskbänk. Se även mer om lampor och belysning för kök

Vissa vägglampor kan vridas för att tändas upp eller ner – Secto lampa /Svenssons.se
Splendor dekor vägglampa och avlång glaslampa från By Rydens / Nordicnest.se

Den eleganta och söta Blush vägglampan från Norwegian Northern har en härlig och lekfull look med fina subtila former och vackra färger som passar perfekt som en dekorativ och modern vägglampa för vardagsrummet.

Blush vägglampa från Northern / Nordicnest.se

Ginger är en spännande nyhet från Marset som innehåller runda dekorativa lampor tillverkade av glas, metall och trä på ett visuellt fascinerande sätt. Dessa kan stå fristående, men ger mest intryck om du använder en tillhörande väggfäste för att «stapla» 3 olika vägglampor ovanpå varandra.

Ginger från Marset / Lampemesteren.se
Ingefära från Marset / Lampemesteren.se

Boho Mirror är en fantastisk spegellampa med en mjuk bakgrundsbelysning som gör att den passar bra bakom soffan, på väggen eller i korridoren och entrén. Boho-spegeln är gjord av tunna pappersremsor som kan se ut som fjädrar vid första anblicken.

Boho Mirror – Globen / Nordicnest.se
Boho Mirror – Globen / Nordicnest.se
IC C / W1 från Flos / Andlight.se
IC C / W1 från Flos / Andlight.se
Två gånger vägglampa från Halo Design / Lampemesteren.se

Aruba är en vacker och dekorativ lampa där flätad rotting filtrerar ljuset på ett bekvämt och skonsamt sätt. Aruba är en utmärkt lampa att använda som dekorativ belysning och kommer att vara lika trevlig med ljuset släckt som på.

Aruba från Globen Lighting / Nordicnest.se
Lysande väggkarta för vardagsrum / Lamp24.se

Astoria från Swedish Globen Design kombinerar en vägglampa och hylla på ett spännande och dekorativt sätt, perfekt för vardagsrumsväggen där du också kan visa dekorativa föremål eller krukväxter. Läs mer om vägglampor med hylla.

Astoria – Globen Lighting /Nordicnest.se
Eglo Beleser – Svart vägglampa / Glas och interiör

265 från Flos är en välkänd och vacker vägglampa som också fungerar utmärkt som ett alternativ till en taklampa i vardagsrummet. 265 balanserar elegant på ett utskjutande väggfäste och kan vinklas och lutas över till exempel ett vardagsrumsbord eller soffbord.

265 från Flos / Lampemesteren.se

Matteo från Lindby är en tunn och modern vägglampa för vardagsrummet med upp och ner lampor av gips, vilket innebär att du kan måla den i en färg som matchar vardagsrumsväggen eller tapeten med samma mönster som väggen det är på. Läs mer om målbara lampor av gips.

Matteo – Målbar gipslampa / Lamp24.se
Wanted – Design By Us / Lampemesteren.se

Game from House Doctor är en vacker och modern vägglampa i matt svart som har en mycket flexibel och justerbar väggarm som du kan svänga i alla riktningar. Denna vägglampa passar alltså perfekt som en dekorativ lampa eller som en praktisk läslampa bredvid skrivbordet eller köksbaren.

Game vägglampa – House Doctor / Nordicnest.se

Kavaljer från Konsthantverk är en fin vägglampa som ofta passar fint längs köksväggen eller för en rustik eller lantlig inredningsstil i vardagsrummet. Lamporna har ett traditionellt utseende i vacker matt svart och rå mässing.

Kavaljer vägglampa från Konsthantverk / Lampemesteren.se

Light Air från Kartell har ett förtrollande vackert utseende och kanske skapar ett ännu vackrare och glittrande ljus när det tänds. Ljus luft finns i flera vackra färger som passar både vit eller mörk inredningsstil och kommer att vara ett vackert kontrasterande element till vardagsrummet.

Light Air från Kartell / Lampemesteren.se
Light Air från Kartell / Lampemesteren.se

Chrona  är en vacker rund vägglampa som består av brickor av mässing eller borstat stål. Ljuset kommer från en ring runt urtavlan där en LED-remsa döljs av en akryldiffusor som sprider ljuset jämnt.
Se fler stora vägglampor.

Chrona – Graypants / Andlight.se
Bambu vägglampa från Bloomingville / Glas och interiör

Swing är en rå och rustikinspirerad vägglampa där ljuskällan är i fokus, denna enkla och okomplicerade vägglampa gör mycket bra som belysning i vardagsrummet och du kan enkelt ändra lampans utseende helt enkelt genom att använda olika dekorativa ljuskällor.

Swing – House Doctor / Nordicnest.se

Haldir är en vacker och elegant vägglampa i klassisk stil med en fin lampskärm av textil, en vacker och dekorativ vägglampa för vardagsrum och entré.

Haldir – klassisk vägglampa från Lindby / Lamp24.se

Secto 4231  är en del av de populära sektolamporna i trä som finns i ett antal variationer, färger och former. Lamporna är handgjorda i Finland och passar perfekt som vägglampor i vardagsrummet om du letar efter något naturligt, men samtidigt modernt. Du kan använda dessa vägglampor som på bilden, eller vrida 180 grader och använda som belysning längs väggarna.

Secto 4231 – Secto Design /Svenssons.se
Secto 4231 – Secto Design /Svenssons.se
DC vägglampa justerbar med arm / glas och interiör
Butterfly vägglampa från Northern / Nordicnest.se

New Wave från Design By Us är en superfin vägglampa som är perfekt att använda för dekorativ väggbelysning i vardagsrum, hall och kök. Lampan har ett strålande utseende och ger ett underbart vackert ljus med vågor och mönster när den tänds.

New Wave – Dekorativ vägglampa / Lampemesteren.se
Fullmoon – Dekor vägglampa / Nordicnest.se

Flos Ktribe är ett vackert val om du vill ha en vägglampa i vardagsrummet i klassisk stil, men som också har en modern touch och material. Ktribe finns i flera vackra färger

Flos Ktribe / Andlight.se

Rafailia har ett snyggt utseende med en mjuk båge i trä som fungerar bra med en skandinavisk och ren inredningsstil. Lampan skapar ett fint ljus och har en superfin yta av trämönster, se även andra lampor i trä.

Rafailia vägglampa i trä / Lamp24.se
Orbit – Svart vägglampa med gyllene ljus / Nordicnest.se

Få fler bra tips för vacker belysning, läs mer om Vackra lampor med många Ljuskällorantika lampor med soul, fina dekorativa lampor för hylla och byrå eller skänk och byrå för vardagsrum.