Hopp til innholdet

Antika lampor – lampor med själ & antik design

antikk lamper til bolig

Ett urval av antika lampor som tar inspiration från 20 och 30-talet, och lampor med moderna tolkningar. Mässing, opalt glas och mjuka former är vanliga element i dessa antik-inspirerade lampor.

Om du älskar den gammaldags stil som oser av elegans passar lampor med antik design fint in.

Vintage Art-Deco Bordslampa Stor Guld – Botanica /Lamporochljus.se
Golvlampa ‘Botanica ‘ Retro guld /Lamporochljus.se
Golvlampa ‘Botanica ‘ Retro guld /Lamporochljus.se

Art deco bordslampa mässing med opalglas är ett riktigt coolt retro blickfång i ditt sovrum eller vardagsrum. En riktigt snygg bordslampa för sovrum, hall och vardagsrum. Lampan skapar ett mjukt och stämningsfullt ljus. Montera gärna en dimmer på sladden om du vill ha ett extra snyggt ljus.

Art Deco bordslampa med opalglas / Lamporochljus.se

Megafon från Konsthantverk är en spektakulär taklampa och ljuskrona av bästa kvalitet från Konsthantverk, designad av Jesper Ståhl. Megafon-ljuskronan är tillverkad av äkta rå mässing som handrullas och monteras för hand på fabriken i Tyringe, Sverige. Denna snygga ljuskrona med sin unika och rustika charm, ser bra ut över ett matbord eller över vardagsrumsbordet.

Handrullad av rå mässing  /Lampemesteren.se
Grov och rustik mässingslampa som så småningom kommer att utveckla en vacker patina /Lampemesteren.se

De ljusa fläckarna i lampan skapar ett stämningsfullt sken precis där du behöver det, över soffbordet eller köksbordet, arbetsbordet eller sovrummet, bara fantasin sätter gränser.

Coupe

Designer Joe Colombo har vunnit många priser för denna lampa från 1968 och är en del av den permanenta utställningen på MoMA i New York och «Neue Sammlung» -museet i München.

Coupé fra Oluce / Lampemesteren

Oluce Zanuso är en designklassiker från 1965 som har vunnit många designpriser genom åren och har nu upplevt en nyvunnen popularitet bland dem som älskar äkta retrodesign och tidlösa klassiker. Italienska Oluce har tillverkat Zanuso-lampan med en stor halvklotformad lampskärm som är fäst med en lång, böjd metallarm.

Oluce Zanuso – Designklassiker från 1965 / Lamp24.se
Oluce Zanuso – Designklassiker från 1965 / Lamp24.se
Art deco bordslampa mässing med rökglas /Lamporochljus.se

Cesar kristalltaklampa är gjord med uppmärksamhet på detaljer såsom kedjan, alla dekorationer på beslaget och naturligtvis alla kristaller. Lampan ger dig en speciell ljuseffekt, både när ljuset är på och när ljuset är av. Designen, de många kristallerna och den guldfärgade ytan ger lampan ett elegant utseende som ger ditt interiör lite mer lockelse.

Art Deco hänglampa kristall med guld – Cesar /Lamporochljus.se
Ann-Kathrin – Vacker svart ljuskrona /Lamporochljus.se

Tynell Collection 5321 från Gubi är en utsökt gyllene bordslampa i en härlig gammaldags, antik art deco-stil. Lampan med sin skalformade, böjda lampskärm kastar ett varmt gyllene ljus in i rummet.

Tynell Collection 5321 från GUBI / Andlight.se
Tynell Collection 5321 från GUBI / Andlight.se
Big Fellow – Antik bordslampa i glas och järn / Nordicnest.se

Boston från House Doctor är en dekorativ pendel med ett rustikt och industriellt utseende. Lampan är gjord av oxiderat järn, aluminium och glas med en elegant och unik patina som ger ett gammalt utseende Robusta material och tjocka fästelement framhäver den industriella stilen.

Boston industriell pendellampa från House Doctor / Nordicnest.se
Boston industriell pendellampa från House Doctor / Nordicnest.se

Akola by House Doctor är en grov och rustik taklampa tillverkad av obehandlad aluminium med en grov och industriell look. Lampan finns i flera längder och färger och är fin ensam, eller hängande ihop på olika höjder.

Akola – House Doctor / Nordicnest.se

Fenomen är en elegant glaslampa från svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som med tiden kommer att utveckla en underbar och unik patina. Den gyllene rå mässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensam, men över ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs på olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över ett matbord / Andlight.se
Fenomen kommer i klart eller sotigt glas / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lokal lamptillverkare från Tyringe i Småland, Sverige. I 100 år har denna lilla lamptillverkare tillverkat unika lampor med charm och personlighet. Deras specialitet är rustika lampor med vackra små hantverksdetaljer som passar in i hemmet, lägenheten och stugan.

Rustika lampor från Konsthantverk /Lampemesteren.se
Rustika lampor från Konsthantverk /Lampemesteren.se
Art Deco bordslampa mässing – sfär /Lamporochljus.se

House Doctor har en spännande ny serie lampor i antik design och stil, inklusive bordslamporna Umbra och Desk . Det här är bordslampor med ett grovt, industrialiserat utseende och en vacker patinerad yta i järn.

Desk Antikk – House Doctor / glas och interiör
Umbra dekorativ lampa – Antik från House Doctor / Glas och interiör
Industriell hänglampa svart stål – Camelot /Lamporochljus.se

Kaiser Idell med sin Bauhaus-inspirerade designstil finns nu i en ny och vacker färg, lätt grå. Denna subtila, matta färg skapar en stor kontrast till den gyllene lamparmen i böjd mässing och passar samtidigt bra in i moderna väggfärger i matt stil.
Elegant både som skrivbords- och sovrumslampa, men den kan också användas som en vacker dekorativ lampa på ett sidobord bredvid fåtöljen eller i korridoren och hallen.

Kaiser Idell – Easy Grey /Lampemesteren.se

Hawaii från BePureHome är en fascinerande vacker taklampa med överlappande sugrör i antik mässing. Lampans unika form och dess överlappande design ger ett vackert ljus som sprider sig genom segelflygplan och belyser skärmen med ett varmt och mysigt ljus. Bra som dekorativ belysning över ett bord.

Hawaii – Järnlampa i antik mässing / Homeroom.se

Atom från BePureHome är en fantastisk taklampa i en strålande design full av detaljer som skapar ett vackert ljus. Lampan är gjord av järn med en antik mässingsfinish och består av palmblad som sätts in i olika djup och i olika storlekar och som skapar en glittrande varm och lekfull belysning.

Atom från holländska BePureHome / Homeroom.se
Atom från holländska BePureHome / Homeroom.se

En industriell blickfångare i vardagsrummet eller i köket: Samia kommer säkert att lyckas! Den råa urbana eller industriella stilen är helt uppdaterad. Samia uppfyller detta helt och hållet tack vare den gråa färgen och huvens tuffa finish.

Industriell golvlampa grå stativ – fat /Lamporochljus.se

A1965  designades av Paavo Tynell 1948 och har en exklusiv stil med rena, mjuka former och dess karakteristiska fjäderdräkter som ofta finns på vintage designlampor. A1965 finns i tre färger samt en ren hängande lampa utan mycket.

A1965 Gubi / Lampemesteren
Också utan mycket – A1965 Gubi / Lampemesteren

Nesso – designad 1964 för Artemide och var en produkt av 60-talets futurism och utforskning av nya material. Ursprungligen tillverkade i glasfiber, ersattes det senare med «obrytbart» hammerglas.

Nesso – Artemide / Lampemesteren

Soleil från Globen Lighting är en mycket dekorativ bordslampa med designinspiration hämtad från art deco-stil och klassiska solspeglar som var stora i popularitet på 1920-talet. Soleil har en central opal glaskupol med utskjutande armar av gyllene mässing och blir en vacker och dekorativ blickfångare som är perfekt att använda som dekorativ belysning runt hela hemmet.

Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.se
Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.se
Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.se
Nobel taklampa Corola med smyckande behäng /Lamp24.se
Nobel bordslampa DELIA /Lamp24.se

Den eleganta bordslampan Janni har en exklusiv gammaldags känsla för den med kombinationen av gyllene lampbas och vintage tygskärm.

Janni bordslampa / lamp24

Doge – Vackert taklampa i handblåst glas från italienska Siru. Lampan är munblåst i murano-glas och kommer att göras unik för dig med utsökta detaljer och mönster i glaset.

Doge – handgjord italiensk glaslampa / lamp24

Coolicon  har varit en brittisk ikon sedan 1933 och hänger fortfarande stolt i Churchills krigsrum, som det också har gjort i verkstäder, fabriker och jordbruksbyggnader i nästan 90 år. Läs mer om  coolicon-lamporna .

Coolicon Pendant Lights – Handgjorda och handmålade / Lampemesteren.se
Coolicon Pendant Lights – Handgjorda och handmålade / Lampemesteren.se
Objekt – Stor ljuskrona i antik stil / lamp24.se

Lovely Retro – Madam Stoltz

Fantastisk ljuskrona i polerad mässing från Madam Stoltz – Ljuskronan hämtar inspiration från den futuristiska stilen och «sputnik» -lampor som var mycket populära i slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Retro ljuskrona / glas och interiör
Belle Epoque – Fantastisk gammaldags golvlampa / lamp24

Hubsch – Retroinspirerad bordslampa

Bordslampa i antik mässing / glas och interiör
Abbey Golvlampa / Homeroom.se

Eclisse – Artemis

Inspirerat av månen och dess bana över natthimlen, designade Vico Magistretti «Eclisse» 1965. Dess popularitet och stora retro look gör lampan till en av de mest sålda Artemide.

Eclipse – Artemis / Lampemesteren

Fringes från Nordal – Elegant vintage bordslampa från Nordal, i mässing och gröna, underbara fransar från lampskuggan.

Fringes Bordslampa m/fransar – Guld – Nordal / Unoliving.se

Taklampa Charlet i glas, rund, antik mässing / Lamp24.se

Matin bordslampa / HAY

Matin bordslampa från HAY / Lampemesteren

Matin-bordslampan från HAY kombinerar gamla designelement med modern teknik och finns i många spännande färger.

Lyngby Klint / Lampemesteren

Danska Le Klint & Lyngby Porslin har gått ihop med denna fantastiska, rena och funktionella lampa. Den har en vit porslinslampa och en handvikten LeKlint textilskärm. Denna lampa designades första gången 1950, men är nu omstartad.


Fontana – FontanaArte

Designad av Fontana Arte och den franska glasproducenten Max Ingrand 1954. Lampan var revolutionerande eftersom den använde vitt glas i nästan hela lampan, inklusive skärmen.

Fontana Glasslampe / Lamp24.se

New York – Tiffanystil

New York / Lamp24.se
Frieda Golvlampa i detaljerad tiffany-stil / Lamp24.se

Elegant taklampa i klassisk Tiffany-stil från Searchlight.

Esmee – Handgjord bordslampa i Tiffany-stil / Lamp24.se

Mango ãr en robust industriell golvlampa som kan justeras i höjd med svart skugga och färdig med mangoträd. Ett vackert rampljus för vardagsrummet! Lampskärmen kan justeras i synbar riktning, superhändig att läsa.

Industriell golvlampa svart med mangoträ /Lamporochljus.se

Gammaldags Retro fabrikslampa

Trevlig gammaldags lampa med slitna och ojämna former som om den har varit utsatt för slitage i flera år.

Industriell hängande lampa rostbrun /Lamporochljus.se
Industriell Pendellampa 50 Grå / Lamporochljus.se

Kavallerieserie från KonstHantverk

Cavalry bordslampa / Andlight.se
Kavaljer pendellampe / Andlight.se
Cavalry Wall Lamp / Andlight.se

Taccia – Flos

Även om designers Achille och Pier Giacomo Castiglioni designade Taccia för att symbolisera «enkelhet», var ironiskt nog produktionsprocessen långt ifrån enkel. Eftersom de tillgängliga materialen 1958 inte tålde värmen från glödlampan tillräckligt bra, smälte lampans insida ofta.

Flos löst detta genom att använda aluminium och glas fram till 2010, då nya plastmaterial och lysdioder gjorde det möjligt att implementera den ursprungliga designidén.

Taccia – Flos / Lampemesteren

Bankerbordslampa

Den klassiska bank- och apoteksbordslampan med grön glasskärm och mässingsfot.

Banker Lampor /Lamp24.se

House Doctor Opal

Elegant taklampa som efterliknar de tidlösa antika klassikerna som vi älskar. Lampan har en fin elliptisk form i opalt glas som ger en varm och bländfri belysning.

Opal – House Doctor / Lampemesteren

Verpan Pantop

Verpan Pantop Golvlampa / Lampemesteren.se
Pantop pendelljus / Lampemesteren.se

Globen Spring

Spring är en fantastisk lampserie från danska Globe Lighting.
Denna antik-inspirerade lampserie har pendlar, golvlampor och bordslampor med klart, bubblande glas för att skapa ett livligt ljusspel och bra ljus.

Vårens taklampor / tak. / Homeroom.se
Vårbordslampa Klart glas / Homeroom.se
Vårbordslampa Blått glas / Homeroom.se
Spring Takpendel / Homeroom.se

Frans från Globen

Se Frans-lamporna på Homeroom
Disk – Vacker Art deco hängande lampa i guld /Lamporochljus.se

Nobel och lyxig antik ljuskrona i oxiderad mässing och kvartskristall från Feiss.

Antik ljuskrona / Lamp24.se

Romantiska keramiska lampor för bonde stil

Vackra lampor med antika detaljer och handgjorda keramiska lampskärmar ger den goda och gammaldags bondestilen ett nytt liv.
Tillverkad i Italien där lamporna är handgjorda och dekorerade, se alla de fantastiska Ceramiche-lamporna på Lamp24.se

Ceramiche – Handgjorda keramiska lampor / Lamp24.se
Ceramiche – Handgjorda keramiska lampor / Lamp24.se

Ceramiche är dekorativa keramiska lampor för dig som vill ha den gammaldags och romantiska bondestilen i ditt hem. Lamporna har fantastiska detaljer, sniderier och mönster.

Nonna dubbla keramiska vägglampor / Lamp24.se
Ceramiche – Handgjorda keramiska lampor / Lamp24.se

Känn dig fri att se vackrare retro-lampor och hur man skapar en bra belysning i vardagsrummet .