Hopp til innholdet

Retro & Vintage lampor i gammal stil – Med modern twist

Vackra lampor i gammal retrostil från många lamptillverkare i Skandinavien och Europa.

Att definiera vad som är retro & vintage är svårt, det är lite irriterande att se. Definitionen av retro är en imitation av ett mode från det närmaste förflutet, varför jag letar efter lampor som innehåller några av dessa funktioner.

Från 70-talets jordfärger och runda former, till 80-talets starka färger och överflöd, ännu längre tillbaka i tiden.

Soleil – Fin starburst pendellampa med guldfärgade rör från Markslöjd /Lamp24.se
Soleil – Fin starburst pendellampa med guldfärgade rör från Markslöjd /Lamp24.se

Den nu ikoniska AJ golvlampa från Louis Poulsen specialdesignades av den välkände formgivaren Arne Jacobsen år 1960 till nyöppningen av SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Designklassikern AJ golvlampa ger ett direkt och riktningsbestämt ljus och tack vare den vitlackerade insidan sprids ljuset behagligt i det rum du väljer att placera den. Armaturhuvudet har en karakteristisk design och en ställbar skärm för att ytterligare optimera ljusspridningen.

AJ golvlampa Louis Poulsen /Svenssons.se
AJ golvlampa Louis Poulsen /Svenssons.se

Sedan 1950-talet har franska Jieldé skapat vacker belysning med industriell känsla. Lamporna hämtar mycket av sin inspiration från traditionella franska industri- och kontorslampor med rörliga skarvar och stora breda lampskärmar som ger bra ljus.

jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se
jielde industri och traditionella lampor / Lamp24.se

Oluce Zanuso är en designklassiker från 1965 som har vunnit många designpriser genom åren och har nu upplevt en nyvunnen popularitet bland dem som älskar äkta retrodesign och tidlösa klassiker. Italienska Oluce har tillverkat Zanuso-lampan med en stor halvklotformad lampskärm som är fäst med en lång, böjd metallarm.

Oluce Zanuso – Designklassiker från 1965 /Lamp24.se
Oluce Zanuso – Designklassiker från 1965 /Lamp24.se

För italienska Fontana Arte skapade den franska glasmästaren och dekoratören Max Ingrand i 1954 denna tidlösa och vackra bordslampa nästan uteslutande med vitt glas.

Fontana Glasslampe / Lamp24.se

548 för Arteluce. Gino Sarfatti var en inflytelserik italiensk designer som skapade över 400 lampor under 30 år. Hans karriär började när han startade Arteluce designhus 1939.

Hans 548 bordslampa skapad i 1951 är fortfarande en mycket populär lampa som använder indirekt belysning för att ge ett bekvämt ljus inslaget i fantastisk design. 548-arvet tas nu om hand av företaget Astep och Alesandro Sarfatti, barnbarnet till Gino Sarfatti.

548 Bordslampa / Lampemesteren.se
548 Bordslampa / Lampemesteren.se

Plivello är en retroinspirerad pendel och ljuskrona från Le Klint som designades 2022 för Le Klints 80-årsjubileum 2023. Lampan har hämtat inspiration från de klassiska och glamorösa golvljuskronorna i art déco-stil och är handvikta av papper av deras fabrik i Odense, Danmark.

Plivello från Le Klint – Handbricka av papper /Lampemesteren.se

Plivello-lamporna finns i en mängd olika storlekar och även i flerfärgade golvlampor med dekorativa, tunna ringar av guldfärgat aluminium. Lamporna är imponerande och skapar ett vackert, delikat ljus, samtidigt som de håller en låg vikt och kan därför hängas upp utan extra hänsyn.

Plivello är perfekt om du vill skapa en lyxig stil i ditt hem, stuga eller för restauranger och hotell. Perfekt för rum med högt i tak.

Plivello från Le Klint – Inspirerad av klassiska ljuskronor /Lampemesteren.se
Plivello från Le Klint – Finns i flera storlekar och färger /Lampemesteren.se

Le Klint 306 Bordslampa / Vägglampa  är en klassiker designad av  Kaare Klint 1945. Denna lampa kan användas både som en vägglampa eller en bordslampa eftersom fästen för båda delarna ingår. Skärmen och designen har en tidlös känsla och har en traditionell och klassisk lampskärm som är handveckad på Le Klints fabrik i Danmark.

Perfekt att använda som en vägg- och bordslampa i ett sovrum, placerad på en skänk eller vid skrivbordet.

Klassisk och retro lampa från Le Klint / Lampemesteren.se

Walker vägglampa från danska Menu ingår i Tribeca-serien, designad av Søren Rose Studio. Lampserien består av en blandning av lampor, alla inspirerade av glamouren från 1930-talets New York. Walker är en enkel och stilren vägglampa av mässing, stål och opalglas som kan vridas åt alla håll.

Walker vägglampa från Menu /Lampemesteren.se
Walker vägglampa från Menu /Lampemesteren.se

Fenomen är en elegant glaslampa från Svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som kommer att utveckla en underbar och unik patina med tiden. Den gyllene råmässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensamma, men ovanför ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs kl. olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över matbord / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lamptillverkare från Tyringe i Sverige, där de i över 90 år har handgjorda unika lampor. Deras lampor har ofta en touch av rustikitet och industri där glas kombineras med råmetall.

Fenomen kommer i klart eller tonat glas / Andlight.se
Art Deco bordslampa mässing – sfär /Lamporochljus.se
Vintage Art-Deco Bordslampa Stor Guld – Botanica /Lamporochljus.se
Golvlampa ‘Botanica ‘ Retro guld /Lamporochljus.se
Golvlampa ‘Botanica ‘ Retro guld /Lamporochljus.se

Bank lampa bordslampa från Karlskrona Lampfabrik har utseendet på en traditionell och gammaldags bibliotek lampa med en metallstativ Bordslampan är perfekt för att skapa en vintage- och retrokänsla i belysningen och passar utmärkt som en läslampa vid ett sidobord eller på kontorsbordet.

Bordslampan skapar ett retroinspirerat utseende i hemmet och blir en iögonfallande detalj på skrivbordet eller skänk. Tack vare det riktade men samtidigt mjuka ljuset är banklampan både lämplig som arbetslampa och atmosfärisk spotbelysning. Finns även i förnicklad silverfärg.

Banklampa från Karlskrona Lampfabrik / Nordicnest.se
TATO Anita Bordslampa / Andlight.se

Granny hängande lampa har designen av din mormors gamla lampskärm, men med ett nytt tyg. Denna lampa passar perfekt i alla interiörer eftersom den har något gammalt men verkligen också något nytt och modernt.

Retro hängande lampa guld 45 cm – Granny /Lamporochljus.se
Retro lampa Granny /Lamporochljus.se
Retro lampa Granny /Lamporochljus.se

Soleil från Globen Lighting är en mycket dekorativ bordslampa med designinspiration hämtad från art deco-stil och klassiska solspeglar som var stora i popularitet på 1920-talet. Soleil har en central opal glaskupol med utskjutande armar av gyllene mässing och blir en vacker och dekorativ blickfångare som är perfekt att använda som dekorativ belysning runt hela hemmet.

Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.se
Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.se

Kaiser Idell med sin Bauhaus-inspirerade designstil finns nu i en ny och vacker färg, lätt grå. Denna subtila, matta färg skapar en stor kontrast till den gyllene lamparmen i böjd mässing och passar samtidigt bra in i moderna väggfärger i matt stil.
Elegant både som skrivbords- och sovrumslampa, men den kan också användas som en vacker dekorativ lampa på ett sidobord bredvid fåtöljen eller i korridoren och hallen.

Kaiser Idell – Easy Grey /Lampemesteren.se

Den klassiska Moon från Verpan är en dekorativ och ikonisk pendelljus som nu också kommer i en extra stor diameter på 150 cm.

Moon – Verpan / Nordicnest.se
Moon XXXL – Verpan / Nordicnest.se

Hawaii från BePureHome är en fascinerande vacker taklampa med överlappande sugrör i antik mässing. Lampans unika form och dess överlappande design ger ett vackert ljus som sprider sig genom segelflygplan och belyser skärmen med ett varmt och mysigt ljus. Bra som dekorativ belysning över ett bord.

Hawaii – Järnlampa i antik mässing / Homeroom.se

Atom från BePureHome är en fantastisk taklampa i en strålande design full av detaljer som skapar ett vackert ljus. Lampan är gjord av järn med en antik mässingsfinish och består av palmblad som sätts in i olika djup och i olika storlekar och som skapar en glittrande varm och lekfull belysning.

Atom från holländska BePureHome / Homeroom.se
Atom från holländska BePureHome / Homeroom.se

SC8 från &Tradition är designad av Space Copenhagen och är en modern lampa som kombinerar traditionella element från vintage fabrikslampor till en snygg och snygg design som passar vackert som elegant belysning i både modern inredning och i vintage stil.

SC8 från & Tradition / Nordicnest.se
SC8 från & Tradition / Nordicnest.se

Designen är inspirerad av de gammaldags gatubelysningen du hittar längs bryggorna i Köpenhamn och gör sig utmärkt över ett större matbord där det sprider ett varmt och behagligt ljus när det tänds.

Belle Epoque har en elegant, antik look tack vare den matta ytan, antika mässingsskärmar och silkesmatta skärmar. Det mjuka ljuset är väldigt bekvämt. Både gäster och invånare känner sig bekväma i det välkomnande, varma ljuset. En vacker lampa i klassisk stil.

Belle Epoque – Cremasco /Lamp24.se
Belle Epoque – Cremasco /Lamp24.se

De exklusiva lamporna från Cremasco tillverkas för hand i Italien. Materialen är noggrant utvalda för enastående kvalitet.

Belle Epoque – Cremasco /Lamp24.se
Belle Epoque – Cremasco /Lamp24.se

Professor Wagenfelds bordlampa från 1924 är ett stycke tysk industriell designhistoria i den klassiska tyska Bauhaus-stilen . Denna eleganta bordslampa har en karakteristisk halvkulaformad lampskärm av munblåst opalglas, en fin nickelpläterad metallkant som sträcker sig in i stången och den runda glasplattan.

Professor Wagenfeld – Techno lumen / lamp24.se

Gubis vackra Multi-Lite- sortiment har varit en symbol för funktionell och vacker dansk design sedan 1974 och är en av de mest populära och eftertraktade lamporna från denna designer.
Multiliten består av halvcirkulära sfärer som omger ljuskällan och möjliggör individuell justering så att du kan ändra både utseende och bild som denna vackra lampa skapar.

Multi Lite – Gubi /Nordicnest.se

Multi-lite finns i flera färger, såväl som bordslampa och golvlampa.

Multi Lite – Gubi /Nordicnest.se

Tynell Collection hämtar linjer och inspiration från den påkostade art-deco- och art-nouveau-perioden i början av 1900-talet. Denna utsökta bordslampa med sin naturinspirerade design skapar ett härligt och varmt ljus. Se fler art-deco-lampor .

Tynell Collection 5321 från GUBI / Andlight.se
Tynell Collection 5321 från GUBI / Andlight.se

Saloon Flower är den lekfulla och roliga lampan för dig som gillar en gammaldags och färgglad «mormorstil» på lamporna i huset. Saloon Flower består av en serie färgglada lampskärmar med ett vackert retro blommönster som hänger i ett kluster.

Saloon Flower / Lamp24.se

Kaiser Idell 6631 kom först 1936 och designades av den tyska lamptillverkaren Gebr. Kaiser & Co. Under nästan 85 år har denna utsökta bordslampa varit själva symbolen för ädla tysk design, enastående materialval och exakt hantverk. 

Kaiser Idell 6631 /Lampemesteren.se
Kaiser Idell 6631 /Lampemesteren.se

Clava Dine från danska Umage är inspirerad av 70-talets trender och färgpalett med dekorativa perforeringar som avger ljus i ett dekorativt mönster.

Clava Dine – Umage / Nordicnest.se
Clava Dine – Umage / Nordicnest.se

Coolicon har varit en brittisk ikon sedan 1933 och hänger fortfarande stolt i Churchills krigsrum, som det också har gjort i verkstäder, fabriker och jordbruksbyggnader i nästan 90 år. Läs mer om coolicon-lamporna.

Coolicon Pendant Lights – Handgjorda och handmålade / Lampemesteren.se
Coolicon-lamporna finns nu i olika nya färger / Lampemesteren.se

A1965 designades av Paavo Tynell 1948 och har en exklusiv stil med rena, mjuka former och dess karakteristiska fjäderdräkter som ofta finns på vintage designlampor.

A1965 – Gubi / Lampemesteren.se
Vacker keramisk bordslampa med tulpanmotiv / Lamp24.se

Here Comes the Sun – Designklassiker från 1970-talet från franska Bertrand Balas som hittade inspiration från favoritfloden Garonne för att skapa denna vackra designlampa med dess mjuka former och indirekt belysning.

Here Comes the Sun – DCW (1970) / Lampemesteren.se
Here Comes the Sun – DCW (1970) / Lampemesteren.se

Här kommer solen att sprida ett mjukt och bekvämt ljus och kommer i två färger, flera storlekar och med vit eller koppar inuti.

Here Comes the Sun – DCW (1970) / Lampemesteren.se

Petite Machine – Tillverkad för hand

Inspirerad av den populära designen på 1930-talet är Petite Machine-lamporna ett självklart val om du vill ha en snygg, retrostil i hemmet. Lamporna finns i flera mjuka färger och som vägg-, golv- och bordslampor.

Petite Machine Golvlampa «Mässing» / Lampemesteren.se
Petite Machine Vägglampa / Lampemesteren.se
Petite Machine Bordlampa / Lampemesteren.se

PH Lamporna

Egentligen designad på 30-talet (som berättar något om hur tidlös denna design är) av Poul Henningsen, dessa ph-lampor tillverkas i spunnet aluminium och med en lackerad insida som ger en mjuk ljusspridning. Skärmarna är placerade så att du får en 100% reflexfri belysning.

Ph Lamporna i röda och blå toner / Lampemesteren.se
PH 3 1/2 pendler / Lampemesteren.se
PH 5 & 3 1/2 pendler / Lampemesteren.se

Tiffany Fruit

Tiffany Fruit / Lamp24.se
Det kommer också som en långbordsmodell / Lamp24.se

Härlig vintage och antik look! Lampan är designad av Norrsken Design, är inspirerad av klassiska taklampor i vintage som idag bara ser på serier och utan tvekan kommer att ge mycket glädje var den än hänger

Frans från Globen

Frans är en ny lampserie med kopparremsor och fransar i svartvita textilier som oser av exklusivitet och elegans.

Franska – Globen / Nordicnest.se
Franska – Globen / Nordicnest.se
Franska – Globen / Nordicnest.se

När du nämner antika lampor med retro-charm kommer du inte att undgå de franska Lampe Gras-lamporna. Ursprungligen lanserades lamporna i början av 1900-talet för att förbättra arbetsvillkoren för franska industriarbetare, sedan dess har dessa ikoniska lampor blivit kända och eftertraktade för sin rustika och anpassningsbara design med sin långa historia.

Det ursprungliga Lamp Grass N206 / Lampemesteren.se
Vintage Lampor «Lampe Gras» /Lampemesteren.se
Vintage Lampor «Lampe Gras» /Lampemesteren.se
Se alla Lampe Gras / Lampemesteren.se

House Doctor har en spännande ny serie lampor i antik design och stil, inklusive bordslamporna Umbra och Desk . Det här är bordslampor med ett grovt, industrialiserat utseende och en vacker patinerad yta i järn.

Desk Antikk – House Doctor /Lampemesteren.se
Umbra dekorativ lampa – Antik från House Doctor / Lampemesteren.se

LAMELLA

Från Le Klint kommer Lamella , en serie lampor i klassisk design – med en modern twist. Den har vackra böjda kurvor och lameller som ger ett trevligt ljus med varierande ljusstyrka.

Lamella – Le Klint / Lampemesteren.se

Lamella passar utmärkt vid matbordet, köket eller i entréområdet.

Lamella – Le Klint / Lampemesteren.se

Doo-Wop

Denna lampa designades på 1950-talet för det danska marinförsvaret och prydde de flesta matsalar och gemensamma anläggningar i många decennier. Doo-Wop är nu relanserad, redo att ta nya områden med sin underbara retro design.

Doo Wop – Louis Poulsen / Lampemesteren.se
Doo Wop Copper / Lampemesteren.se
Doo Wop – Louis Poulsen / Lampemesteren.se

Primus

Primus designades i mitten av 1980-talet av Swedish Belid och har senare blivit en klassiker runt många köksöar, matbord och bredvid soffor och kontorsbord. Du kan justera pendellampans höjd via handtaget.

Primus – Belid / Lampemesteren.se
Primus – Belid / Lampemesteren.se
Primus finns i många vackra färger, här oxidgrå, men också i svart och mässing / Lampemesteren.se

Cirque

Med underbara retro färger och ränder i kombination med den lekfulla formen på karusell och ballonger har Louis Poulsen skapat Cirque.

En härlig pendelljusserie i tonade färger och mjuka former – en retroinspirerad ny klassiker för hemmet.

Cirque fra Louis Poulsen / Lampemesteren.se
Cirque fra Louis Poulsen / Lampemesteren.se