Hopp til innholdet

Fönsterbelysning – Dekorativa lampor och pendelljus för fönster

Gör det trevligt och mysigt i vardagsrummet med några dekorativa lampor för fönstret . Oavsett om du vill dekorera med en bordslampa i fönsterbrädan eller ett hängande fönsterhänge, kan du hitta inspiration och tips i vår blogg. Upptäck spännande och vacker fönsterbelysning för ditt hem och lägenhet, se de goda nyheterna – eller äldre klassiker.

Art deco bordslampa mässing med rökglas /Lamporochljus.se
Buddy bordslampa / Markslöjd 
  • Om du vill hänga nära fönstret väljer du hängen med mindre storlek.
  • Tänk på bländning, försök hitta lampor som inte gör det omöjligt att titta ut genom fönstret om det är viktigt för dig.
  • Mät fönsterbrädan så att du är säker på att någon ny bordslampa kommer att passa framför fönstret.
  • Om det är högt mellan fönsterbrädan och fönstret kan du välja en bordslampa som har en högre fot.
  • Om du väljer fönsterbussar, kanske du vill hänga flera i olika höjder eller sprida ut längs fönstret.

Art deco bordslampa mässing med opalglas är ett riktigt coolt retro blickfång i ditt sovrum eller vardagsrum. En riktigt snygg bordslampa för sovrum, hall och vardagsrum. Lampan skapar ett mjukt och stämningsfullt ljus. Montera gärna en dimmer på sladden om du vill ha ett extra snyggt ljus.

Art Deco bordslampa med opalglas / Lamporochljus.se

Lacrima från italienska Vistosi är munblåst av exklusivt vitt muranoglas med en vacker och lång droppform som sprider ljuset på ett vackert och jämnt sätt. Det diffusa ljuset som skapas gör lamporna perfekta som dekorativa element och blickfång i den moderna inredningen. Kombinera dem gärna för att skapa hängande ljusskulpturer runt hemmet, över trappor eller längs stora fönster.

Lacrima vacker droppformad lampa från Vistosi /Lamp24.se
Emerald Tak/Fönster /Kitchentime.se

Woods från Danish Halo Design är en vacker fönsterlampa i färgat mönstrat glas som kommer att lysa med ett vackert och bedårande ljus.

Woods – Halo Design /Glas och interior

Radiant från Eva Solo är en modern och vacker bordslampa i ek med mjuka former som kan användas både inomhus och utomhus. Lampan har även ett inbyggt batteri så att den kan användas med eller utan sladd och enkelt kan flyttas runt i rummet eller användas som bordsdekoration utomhus. Lampan kan dimras i tre nivåer via touchfunktion så att du kan justera ljusnivån för att få rätt atmosfär.

Radiant Oak från Eva Solo med batteri / Nordicnest.se
Radiant Oak från Eva Solo / Nordicnest.se
Radiant Smoked Oak från Eva Solo / Nordicnest.se

Snowball  från  Spring Copenhagen  är en vacker batteridriven bordslampa som laddas via USB på 3-4 timmar, och som sedan kan tändas i upp till 10 timmar i rad. Perfekt som en dekorativ lampa vid fönstret, på ett bord eller för användning som en bärbar dekorativ lampa utomhus när det inte regnar. Snowball har en munblåst glaskula i opalt vitt glas som sprider ljuset och en naturlig lampbas i lätt björk.

Snowball – uppladdningsbar bordslampa /  Lampemesteren.se
Snowball – uppladdningsbar bordslampa /  Lampemesteren.se
Modern bordslampa grå – Bloque /Lamporochljus.se
Retro bordlampa gul med brons – Milou /Lamporochljus.se

Flowerpot VP3 by & Tradition är en klassiker av den berömda designern Verner Panton som sedan 1968 har tänt fönster, sidobord och nattduksbord med sitt fantastiska ljus. VP3 använder geometriska former för att sprida ljuset nedåt i fina vinklar utan att blända eller skapa bländning i fönstret, vilket gör det till en vacker lampa att placera i fönsterbrädan.

Flowerpot VP3 / Lampemesteren.se
Flowerpot VP1 Matt Svart /Nordicnest.se

Flowerpot Vp1 från & Tradition, trots sin mogna ålder, är fortfarande ett mycket populärt val när det gäller dekorativ belysning. Dessa medelstora hängsmycken passar perfekt över ett litet runt bord, eller hänger ihop i rad.

Se alla färger för Flowerpot /Nordicnest.se
Flowerpot lampor /Nordicnest.se
Blossi – Använd lampan som mjult ljus i vardagsrummet eller i hallen /Lampemesteren.se

Nobb-  serien från dansk Halo-design har ett vackert klassiskt glasmönster som passar perfekt hängande bredvid eller framför ett fönster. Nobb-serien finns i många storlekar, former och toner som gör dem bra för att kombinera varandra eller hänga dem ihop.

Nobb – Pendlare från Halo Design / Lampeguru
Kombinera flera takbussar tillsammans. Nobb – Halo Design  /Lampeguru

Från svenska Belid kommer nu den populära Picasso- hängen i en något mindre version som är avsedd att hänga vid fönstret. Picasso är en serie lampor som använder mjuka bågar för att skapa ett mjukt ljus som inte smälter medan de har en vacker design.

Picasso – Nytt fönsterlucka och bordslampa / Homeroom.se

Hebe från Ferm Living är en vacker samling bordslampor med asymmetrisk lampbas och lampskärm av färgat tyg, perfekt för att skapa en mysig belysning i vardagsrummet, entrén eller sovrummet.

Hebe bordslampor från Ferm Living / Lampemesteren.se

Miss K från den danska tillverkaren Flos är en elegant munblåst glaslampa som enkelt kan placeras i fönsterbrädan, på ett sängbord eller ett sidobord. Fröken K finns i många färska färger utöver de populära färgerna svart eller transparent. Fröken K har bland annat vunnit den prestigefyllda Red Dot Award.

Miss K – Flos /Andlight.se
Miss K – Flos /Andlight.se

Om du vill ha en pendelljus som hänger vid fönstret, kan de underbara Ballroom- hängen från Design By Us vara för dig. Hängsmycken i balsalen finns i två storlekar där den minsta av dem lämpar sig fint till hängningen av ett fönster, kanske till och med i kombination med den stora?

Blanda de färger du gillar bäst – Ballroom finns i en mängd fina färger och har ett munblåst glas och fina detaljer, inklusive en handmålad ring runt glasets kant.

Ballroom – Design By Us /Lampemesteren.se

Ballroom har blivit en populär lampa och serien har också senare utvidgats till att inkludera dessa fina bordslampor med hög fot som också är lämpliga som dekoration och ljus i fönstret.

Ballroom bordslampor i många färger /Lampemesteren.se

Swedish Marksløjd har nyligen presenterat sin nya bordslampa » Sober » och vi trodde att vi skulle vilja dekorera fönsterbrädan till någon som är nöjd med elegant belysning.
Sober har en elegant, tunn bas av mässing och en mönstrad glasskärm som finns i två färger.

Sober bordslampa från Markslöjd / Homeroom.se

Det fantastiska Matin- sortimentet från Danske Hay klarar sig mycket bra som dekorativ och färgglad belysning i fönsterkanten. Denna eleganta bordslampa är en modern tolkning av en klassisk design där den dekorativa lampskärmen är fäst på en smal och tunn mässingsbotten i en mässingsfinish.

Matin – Hay / Lampemesteren
Matin – Hay / Lampemesteren

Skapa vackra reflektioner och ett varmt ljus med de eleganta kopparhängen från Tom Dixon hängande i fönsterbrädan. Lamporna är gjorda i en komplicerad vakuummetallisering som gör att lamporna kan reflektera resten av rummet och skapa djup, annars kommer lamporna att glöda mjukt och kasta det mesta av ljuset direkt nedåt, vilket inte skapar bländning när de till exempel hänger i fönsterbrädan.

Tom Dixon – Copper /Andlight.se

Den lekfulla Bird lampa från italienska Seletti göra fint i både en bokhylla eller i en fönsterkarm. Placera den ovanpå några böcker eller låt den hålla lampan i näbben över fönsterbrädan för en rolig och annorlunda belysning.

Fågellampa – Seletti / Lampemesteren

Marset Bicoca är en spännande och bärbar bordslampa som går på batteri (eller så kan du lämna den i USB-kabeln). Bicoca har enkla, retro-snygga linjer och ett varmt ljus som kan tas och placeras utan en sladd i fönsterbrädan, till exempel. Det interna batteriet ger 100% ljus i 5 timmar, 50% i 10 timmar och 20 timmar för 25% bakgrundsbelysning, bekvämt om du inte har ett uttag direkt vid fönstret. Du kanske också vill se några fantastiska batterilampor .

Marset Bicoca – Uppladdningsbar USB-lampa / Andlight
Marset Bicoca – Uppladdningsbar USB-lampa / Andlight

Gillar du jazzy retrostil som aldrig går ur modet? Då kommer du att älska Damn Fashionista! Dessa vackra hängsmycken och bordslampor är designade av danska Design By Us och producerade av Watt A Lamp . De vackra spåren och mönstret i glasskärmen skapar ett diffust och vackert ljus som skapar en fin belysning i fönsterbrädan.

Damn Fashionista /  glas och interiör

Om du å andra sidan föredrar den enkla och avslappnade skandinaviska stilen, kanske du föredrar dessa dekorativa fönsterhängen i en ren design.

Ekman fönsterlucka / Homeroom.se
Betty – snyggt glas hänge för fönster / Homeroom

Anni från tyska Fischer & Honsel är en vacker och snygg bordslampa med hög fot som lätt kan stå i fönsterbrädan om du vill ha en lantlig eller härlig stil. Anni har en dekorativ mässingslampbas och en vacker fyrkantig textilskärm som dimmar ljuset.

Anni / Lamp24.se

Läs mer om tips om hur man skapar fin belysning i vardagsrummet , hur man får en praktisk och god kökbelysning eller upptäck vackra interiören i stugan .