Hopp til innholdet

Fyrkanta Downlight – Installation och installation av fyrkantiga spotlights i badrum

Planerar du nya spotlights och downlights i taket och letar efter något lite annorlunda kanske fyrkantiga downlights är ett spännande alternativ. Jag har rustat upp mitt eget badrum och har vid det tillfället valt att använda en fyrkantig svart downlight i taket på badrummet.

Downlights jag använder är nya Square från SG-Armaturen. Dessa har en fast ljuskälla vilket gör att spotarna inte går att vinkla eller vrida – och används där man vill ha en dekorativ och diskret grundbelysning. Eftersom ljuskällorna sitter en bit in i själva downlighten kommer du inte att märka ljuset om du står på avstånd. Eftersom jag även går för ett svart tak kommer fläckarna att «glida i ett» med resten av taket.

Fyrkantig downlight – Ghost från Lightpoint – Kommer i vitt, svart eller roséguld / Lampemesteren.se
Astro Blanco Square Spotlight Vit /Andlight.se
SG Armaturen Junistar square /Proshop.se
SG Square fyrkantig downlight

Sq Square är en snygg och modern downlight med räta vinklar och en djupt indragen ljuskälla. Spotarna kan monteras i både box eller raka i isolering, men om dessa monteras rakt i isolering måste du byta några stift på drivern. Genom att göra det minskar du effekteffekten och därmed även värmen som utvecklas i föraren, så att den kan monteras utan dosa i takisoleringen.

Spotarna ska monteras på var sida om lektaket

Fyrkantiga downlights tar lite längre tid än vanliga runda spots att montera. Det är viktigt att vara noga med att kanterna på fläckarna ligger i linje med varandra så att de inte ser sneda ut. Locket på lådan kommer med en enkel mall som du kan klippa ut med sax och använda som guide.

Som du ser kan du även göra runda downlighthål till fyrkantiga hål då dessa spots är större i diameter än traditionella runda downlights.

När du borrar ut hålet i taket måste du först välja en utgångspunkt som får det att se likadant ut. Då badrumsväggen är lite sned väljer jag att gå 32 cm från kanten av spelväggen på varje sida. Tidigare när jag monterade taket lade jag rör i taket som hamnar ca 50 cm från långväggen på var sida.

Vid montering av fyrkantiga spots bör du använda laser så att du får samma avstånd och vinkel på snitten. När du markerat långsidan och kortsidan i taket kan du hålla upp mallen bredvid laserlinjen och få ett rent och vinkelrätt snitt. Här tänkte jag att en finskärare är bäst att använda.

När hålet är utskuret kan du dra ut rören och dra vajrar om du inte har använt fördragna rör. Sedan kan du borsta över för att få bort gipsrester och sedan måla taket.

Sg Square färdigmonterad i svart tak
Koppling av downlight

Använd dubbelisolerade downlight-kablar för installation, t.ex. FKX, PLS90 eller liknande.

Färdigmonterad fyrkantig downlight i tak
Bild på färdigrenoverat badrum
Fyrkantig downlight – Ghost från Lightpoint – Kommer i vitt, svart eller roséguld / Lampemesteren.se
Astro Minima Square Spotlight Vit /Andlight.se

Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.

Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se

Läs gärna mer om tips och råd i elektriska, se bland annat installation av downlights i befintliga tak och tips på hur man placerar downlights i hemmen.

Skapa en dekorativ belysning i hemmet, se bland annat dessa vackra Trälampor för Hem – Vackra och Naturliga lampor i TräBalk Lampa – Snygga träbalklampor för mys och rustik belysning och EOS-lampa från Umage – Eleganta fjäderlampor för vardagsrum och sovrum.