Hopp til innholdet

Installation av downlight i överbyggnaden över ingången

En husägare utökar entréområdet framför sitt enhus med en överbyggnad, i taket på denna överbyggnad kommer jag att montera ny downlight i taket.

Ny överbyggnad över ingången

I den tidigare ytterväggen var en vägglampa monterad, röret för detta kommer jag att använda för att foga ett nytt rör som kommer upp till strålkastarna i taket. Vi tar därför bort denna planka och sopar den direkt under den limmade dammsugaren.

Ta bort bordet och den gamla lampan

Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.

Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se


När planken tas bort använder jag ett foguttag för att ansluta ett nytt rör som går upp till taket på den nya överbyggnaden.

Röret satte jag i stora sluttande svängar, sedan kan jag dra ut extra rör efter att hålen för fläckarna har borrats.

Tre downlights installeras i överbyggnaden, överbyggnaden är bredare på höger sida av dörren.

Jag tror att det vackraste valet skulle vara att montera mittljuset precis ovanför ytterdörren med lika avstånd till fläckarna på varje sida.

Rören läggs i stora bojar där de ska borras, och de fixas löst med en tc så att snickaren får enklare uppgift att montera borden.Fläckarna borras ut och rören dras ner

När du borrar i ett takbord bör du borra i mitten av planken, det kommer att se ganska dåligt ut om du borrar lite av båda plankorna.

Q-Light Isola Downlight
Enkel anslutning – Leo Isola
Rören fästs direkt på föraren
SG Armaturen Junistar isosafe /Proshop.se
SG Armaturen Junistar Square IsoSafe dimtowarm black /Proshop.se

Kunden skulle senare också ha en extra vägglampa på ytterväggen, så jag drog ett extra rör från var lampan ska placeras i ett av downlight-hålen.

Här monterar jag en liten IP65 kopplingsbox som är tillräckligt smal för att skjutas in i downlight-hålet. Från brytaren på insidan måste jag dra 5 ledare. 1 jordning, L + N för downlight och L + N för vägglampa.

Sådana dolda kopplingsboxar och deras placering måste dokumenteras i papper så att de senare kan undersökas om något är fel eller om installationen ska ritas om.

Förmonterad downlight

Infälld fläckvit – Superfin tidlös fyrkantig infälld plats utförd i en gipsfinish. /Lamporochljus.se
Vitt downlight roterbart och lutbart AR111 Trimless /Lamporochljus.se

Läs mer om LED-downlight-tips och inspiration , vilken kabel till downlight , fantastiska ytbelysning eller mer om downlight du kan installera direkt i isoleringen .

Se urvalet av Spotlights och Downlights / Lamporochljus.se