Hopp til innholdet

Hänglampor för kök – Inspiration & tips

pendellamper til kjøkken

De flesta hem och lägenheter använder idag en öppen kökslösning som en samlingspunkt för familjen. Tyvärr ser jag ofta i mitt arbete hur fastighetsutvecklare och säljare på det verkställande elföretaget ofta försöker sälja downlights i hela lägenheten, istället för att rekommendera lampor för pendelljus.

Men det kommer att finnas ett annat inlägg, enligt min mening, vem som helst som bygger ett nytt kök – eller som har ett kök verkligen bör överväga pendelljus som en del av belysningen.

För stora bord och ytor passar det fint med ett par större lampor, här är Spinning Sort from & Tradition /Lampemesteren.se
Pandul Wegner The Pendant /Andlight.se

Nutty från Design By Us är en vacker glaslampa gjord av munblåst färgat glas med organiska, böjda former. Lampans form gör att ljuset reflekteras i vågor från ljuskällan, vilket skapar ett elegant uttryck när kvällen sänker sig.

Eleganta former och varma färger /Lampemesteren.se
Nutty Glass lampor från Design By Us /Lampemesteren.se

Franska Lampe Gras startade i början av 1900-talet som praktisk och ergonomisk belysning för den växande klassen av kontors- och fabriksarbetare. Deras ikoniska stil med fokus på praktiska lösningar och branschliknande design har hållit deras lampor populära i över 100 år och vintagelampor auktioneras ofta ut för höga summor på samlarmarknaden.

Lampe Gras är perfekt som belysning över en köksö eller ett långbord, och smälter lika bra in i den moderna skandinaviska stilen, som en rustik eller industriell inredningsstil.

Les Acrobates från Lampe Gras /Lampemesteren.se
Lampe gras för kök /Lampemesteren.se

Vill du ha en annan stil på Lampe Gras-lampor kan du enkelt byta ut lampskärmen mot en rund glaskupol i opalvitt glas som skapar ett ombonat och varmt ljus som inte bländar.

Ändra utseendet på lamporna genom att byta ut skärmen mot en glaskupol /Lampemesteren.se

Hänglampor passar perfekt i köket

Att endast ha downlights och spotlights som belysning i köket ger en platt, tråkig och nedsidig belysning.

  • Pendelljus är dekorativa
  • De blir en naturlig blickfångare

Och de ger ett bra och koncentrerat arbetsljus, särskilt över en köksö eller bänkskiva.

Respiro – DCW. Finns i flera färger och storlekar. / Lampemesteren

Marika är en mycket snygg taklampa med 5 ovala glaskupoler i opalvitt glas som skapar en elegant kontrast till den svarta metallen och upphängningen. Lampan har även en lätt svängd form som skapar ett stilrent uttryck och blickfång. En långsträckt modern glaslampa med många nyanser som passar perfekt till ett matbord eller köksö.

Marika avlång glaslampa i modern design /Lamp24.se

Chouchi från italienska Foscarini är en otroligt vacker pendellampa som finns i flera former, färger och storlekar. Detta gör att lampan är perfekt att kombinera med varandra för att skapa ett designmässigt djup i belysningen. Lampornas vita opalglas skapar ett härligt sken och ett behagligt ljus.

Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Fenomen är en elegant glaslampa från svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som med tiden kommer att utveckla en underbar och unik patina. Den gyllene rå mässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensam, men över ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs på olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över ett matbord / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lampstillverkare från Tyringe i Sverige, där de har handgjorda unika lampor i över 90 år. Deras lampor har ofta en touch av rustik och industriell där glas kombineras med råmetall.

Fenomen kommer i klart eller sotigt glas / Andlight.se

Dekorera matbordet med denna lekfulla och färgglada taklampa i färgat glas. Tamina är en pendel som består av fem olika glaskupoler, var och en i sin egen färg och form. En kreativ och delikat lampa som hjälper till att ge färg och ljus över matbordet eller köksön.

Tamina hängande lampa med färgade glaskupoler i rad / Lamp24.se

Soleil är fransk för solen och det är tydligt att se vad som är inspiration för både form och namn med denna vackra lampa från Danske Le-klint.

Detta är en modern taklampa som passar perfekt över både vardagsrummet, matbordet eller som belysning för köket. Med sin snygga form och vackra handvikta lampskärm får du en unik lampa som skapar ett vackert varmt och diffust ljus.

Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se
Soleil – Le Klint / Lampemesteren.se

Modern och avlång lampa i trä

Lian är en avlång trälampa i färgerna mörk och ljus ek, som passar perfekt över ett matbord eller köksö. Lampan är lätt att höjdjustera och har integrerad dimbar LED.

Lian – Modern trälampa / Lamp24.se
Lian – Modern trälampa / Lamp24.se

Acorn från Northern har tagit sin inspiration från de nordiska skogarna och skapar ett inbjudande vackert ljus som passar fint över en köksö, ett matbord eller som ett hängande i vardagsrummet. Acorn kommer i en fin matt svart eller vit färg med en snygg, skandinavisk design.

Acorn – Nordligt, modernt och snygg pendellampa /Nordicnest.se

Om du inte har takpunkter idag är det fullt möjligt att installera takhängen ändå. Jag har till och med använt hans strålkastare flera gånger för att dra nya trådar för några nya taklampor.
Det finns också många trådlösa switchar som gör detta jobb ännu enklare och utan att behöva borra nya vägglådor för switchar.

För en unik belysning av köket och matbordet, tänk på dessa underbara kartonglampor från Graypants . Lamporna finns också i vitt, vilket skapar ett underbart vackert ljus tack vare deras naturliga perforeringar och smala objektglas.

Vackra och moderna former / Lamp24.se
Små perforeringar och halkar skapar ett underbart vackert ljus / Lamp24.se

Tips för pendelljus i köket

Slipa taklampa i glas och mässing / Homeroom

Spinning – & Tradition

& Tradition är ett danskt designföretag som går tillbaka till 1930-talet. De har designat några ikoniska och tidlösa klassiker. Spinning har tagit inspiration från den «snurrande basen», därav namnet.

Lekfull och ikonisk design från Danske & Tradition /Lampemesteren

Carronade – Le Klint

Carronade-serien började ursprungligen med en bordslampa som tog inspiration från en antik kanon. Efter populariteten «skott» i vädret har serien delats upp i tvåformade pendelljus och golvlampor.

Carronade har behållit sitt kanoninspirerade utseende med trådar som påminner om kanonlyktor och hållare av valnötfärgat trä. Se den explosiva samlingen på Lampemesteren.se

I bakgrunden kan du se golvlampan i samma serie / Lampemesteren
Karronadmetall och ek / valnöt / Lampemesteren

1965 – Förlorar

Gubi är ett danskt designföretag som fokuserar på exklusiva produkter, de skräddarsyr ofta specialdesignade lampor för hotell, restauranger och företag som vill ha något extravagant.

Lampan 1965 designades för «Det finska huset» i New York, 1948. Lampan är dekorerad med många små hål som avger ljus och som hjälper till att skapa en dekorativ effekt, se lamporna på Lampemesteren.se

1965 Lampan har många små hål i metallskärmen för att avge ljus. /Lampemesteren.se
Det finns i många färgvarianter, här i mässing. /Lampemesteren.se

De långsträckta lamporna från Lucande skapar ett elegant ljus och passar vackert över en köksö eller ett långsträckt matbord. Lamporna är gjorda av olika material som metall och trä och många smarta funktioner som inbyggd touch-dimmer med minne, samt mycket enkel och flexibel höjdjustering.

Lian – Lucande / Lamp24.se
Lio – Svart avlång taklampa med gulddekoration som ger ett varmt ljus / Lamp24.se
Karinja – Avlång taklampa i ek och matt nickel / Lamp24.se
Petyr – Lucande / Lamp24.se
Abu – Lucande / Lamp24.se
Lian – Lucande / Lamp24.se
Pia – Slim – lampa i bok / Lamp24.se
Marija i guld – Lucande / Lamp24.se
Marija i silver – Lucande / Lamp24.se

Acorn – norra

Norska Northern har designat acorn med vackra strömlinjeformade linjer och naturliga former som hämtar inspiration från ekmuttern. För att välja rätt lampa kommer den i 3 färger, och du får också huvudstycket i både ljus björk och mörk valnöt. Se lamporna på Lampemesteren.se

Ekollon finns i Offwhite, Black and Grey / Lampemesteren

Baroner – Eglo Leuchten

Baroni är en modern och läcker takhänge gjord av glas och metall. Baroni-lampan har detaljer om mässing, koppar eller krom. Med tre tillgängliga storlekar kan du hitta rätt för dig, oavsett om du behöver en stor lampa för köksbordet eller 2 mindre på vardera sidan av köksön.

Eglo Baroni /Glas och interiör

Artist – Nordlux

Artist är ett minimalistiskt pendelljus av en tunn skivformad design. Lampan använder en integrerad LED på 27W som avger motsvarande 220W i ljus.

Konstnären finns i två storlekar och 3 färgvariationer, grå, svart och koppar. Denna moderna lampa är perfekt för alla moderna och minimalistiska kök.

Artist svart – tunna ledlampor från Nordlux / Lampeguru

Strap

Från Nordlux kommer också Strap- lampan. Detta är ett populärt takhänge med fina former som finns i olika färger, inklusive mässing och borstat stål.

Strap 27 / Lampeguru

Splendor – By Rydens

Splendor – Högglanslampa med 15 glaskulor från By Rydens / Nordicnest.se
Splendor – Högglanslampa med 15 glaskulor från By Rydens / Nordicnest.se

Vilka färger ska lampan i köket ha?

Välj med hjärta  – eller välj efter färg.

Titta på ditt kök idag, finns det några färgelement som finns där idag? Det kan finnas en hylla i ditt kök som är i en annan färg eller material, eller kanske apparater och diskmaskin är i en annan färg som du vill matcha lamporna med?

kontrast

Om du idag har ett kök som är helt färgat i vitt eller svart, kan du ofta använda pendellampor i ljusa färger för att bryta upp och skapa kontraster.

Ballroom är några vackra handblåsta glaslampor från DesignByUs som finns i många fantastiska färger, perfekt för att skapa kontraster i köket /Lampemesteren.se

Bra all-round lampor för kök

Pendelglas i glas passar vanligtvis in i de flesta interiörstilar, här sätts ljuskällan i fokus så det är viktigt att välja en dekorativ glödlampa, som enligt min mening ger det varmaste och vackraste ljuset.

Gloria- lampor från Swedish Belid är tydliga, runda glaslampor som passar de flesta interiörstilar. /Lampeguru

Förutom glaslampor är betonglampor också bra «allrounders» med sitt färgneutrala material. Med hjälp av moderna produktionsmetoder finns nu betonglampor i olika spännande och vackra mönster. Se vår guide till betonglampor .

Aplomb Foscarini – Lampemesteren

Trelampor för kök

Trelampor är också ett alternativ, särskilt om du vill ha en varm och varm känsla av komfort, eller om du vill mjukgöra ett annars minimalistiskt hem och inredning.

Det extra tunna träet i Tom Rossaus lampor fungerar som en slags lampskärm, där ljuset filtreras ut genom träet och skapar djup och ett fantastiskt ljusspel.

Se det stora utbudet av Tom Rossau-lampor.

Som självlärande designer har Tom Rossau arbetat med lampor i trä sedan 2004 / Andlight.se

En industriell touch

Om du letar efter en industriell känsla är Volume from House Doctor en av de mer populära varianterna.

Lampan har en grov och industriell känsla av aluminium och passar vackert till den moderna eller rustika stilen.

Volym, ett industriellt inspirerat pendelljus /Lampemesteren

Varier stilen – Små pendlar

Om du vill ha fler mindre pendelljus i köket är Materiallamporna från New Works något att rekommendera. Dessa lampor finns i spännande material som betong, kork, marmor, teracotta och mer.

Material – mindre pendelljus i många material / lampemesteren

Läs mer om belysning i vardagsrummet , hur man använder LED- belysning i belysningen eller få inspiration om flera vackra pendelljus för hemmet.