Med en trådlös dörröppnare för porttelefonen kan du enkelt öppna ytterdörren utan att behöva flytta ut i hallen. En stor fördel för personer som har dåliga ben eller behöver lite extra tid för att öppna dörren.
Idag installerade jag en sådan lösning till min egen mormor som är 93 år och har dåliga ben. Hon ägnade lång tid åt att resa sig från stolen och ut i korridoren för att kunna släppa in sjuksköterskor, taxibilar, familj eller andra som ringde på dörren i kvarteret där hon bodde.Liten snapchat-skrytvideo
Det finns några befintliga system med telefon- och appöppning på marknaden idag, men dessa är ofta dyra och kräver installation av ny utrustning som kanske fungerar med befintlig utrustning i andra lägenheter.
En lösning är att installera en kontaktor som styrs av en trådlös switch. Den här lösningen är inte lika slimmad och snygg, men den fungerar och gör det enkelt att öppna ytterdörren.
Produkter jag använde:
Plejd är superlätt att sätta upp och rekommenderas för alla installationer där du vill ha trådlös styrning eller mobil styrning.
Dessutom: Kopplingsdosa med din skena, lod och lödkolv, sladd och stickpropp.
Om jag skulle återmontera den skulle jag välja en annan tråd som tillbehör. Detta gjordes främst som ett test och slutade med att vara tillfälligt permanent när det fungerade. Kommer nog att byta ut förrådet och göra det lite snyggare nästa gång jag besöker.
Installation av trådlös strömbrytare för dörrtelefon
Just den här dörrtelefonen var en Urmet – 1183/2. Men principen är densamma på de flesta dörrklockor och porttelefoner.
Jag föreställde mig först att jag skulle hitta två ledningar som gick till ytterdörren som när dessa kortslutits via knappen öppnade dörren. Tyvärr var signalen som öppnar ytterdörren en elektronisk signal utan enskilda ledningar jag kunde ansluta till. Jag fick därför jobba lite mer med kopplingen än jag hade tänkt mig.
Först plockade jag isär dörrtelefonen och hittade knappen i kretskortet som motsvarade öppningsknappen på dörrtelefonen (nedan).
När du vrider på kretskortet kan du se lödpunkterna för knappen på kretskortet. Sedan använde jag en liten bit tråd och placerade den mellan spetsarna tills jag hittade spetsarna som gjorde att ytterdörren öppnades (nedan).
Sedan lödde jag två trådar, en till var och en av dessa punkter. Dessa kablar måste vara tillräckligt långa för att gå ut bakom porttelefonen och in i väggdosan i väggen. Där kan jag koppla dessa till kontaktorn via scotchlock (små vagnar).
Det är viktigt att löda noggrant så att du inte skadar kretskortet och du måste även vara försiktig när du sätter tillbaka dörrtelefonen. Om lodet inte har satts fast ordentligt kan ledningarna lätt lossna när de rör sig.
Efter att detta var gjort monterade jag kontaktorn och en preparerad bit i en liten vägglåda bredvid dörrtelefonen. Det är det vanliga chippet som tar emot signalen från den trådlösa switchen och som i sin tur öppnar kontaktorn. Ett linjediagram finns längst ner.
Nedan ser du ett enkelt flerradsformulär som ska vara lätt att förstå. Systemet fungerar genom att vårdchippet släpper ström när du trycker på den trådlösa strömbrytaren. Strömmen går in i A1 och A2, detta gör att kontaktorn går från normalt öppen till stängd, och gör att signalen går från 2 till 4, detta öppnar dörren.
Att signalen går från 2 till 4 är detsamma som att trycka på dörröppnarknappen i porttelefonen, men här görs detta av en fjärrstyrd kontaktor istället för via en knapp som trycks ner manuellt. (Du kan lika gärna välja att det går från 1 till 2, här passar 2 till 4 bättre.)
Impuls via Plejd
Eftersom dörröppnaren och porttelefonen avger en pulssignal måste strömmen stängas av efter en viss tid. Via vårdappen kan du gå till inställningar och sedan ladda inställningar och välja en timer. Här valde jag att strömmen var på i en sekund innan den stängdes av igen. Detta gör att signalen ges och dörren öppnas.
I vissa block och system måste man hålla nere dörröppnarknappen en stund manuellt, sedan kan man helt enkelt justera timern till 5 eller 10 sekunder så att besökarna hinner öppna dörren.
Läs gärna mer om tips för elinstallation, läs till exempel mer om anslutning och styrning med plejd, Fyrkanta Downlight – Installation och installation av fyrkantiga spotlights i badrum och Placera spotlights och Downlight i bostäder