Hopp til innholdet

Taklampor till Köksö – Elegant belysning i köket

En köksö fungerar på många sätt som en samlingspunkt i hemmet, här träffas man, lagar mat tillsammans, gör läxor och mycket mer. Köksön ska därför ha bra ljus ner mot bänkskivan medan belysningen helst ska se snygg och elegant ut.

Som allmänna råd för belysning i hemmet bör man tänka på att ljuset ska komma i golv. Ett hem med enbart ljus från downlights i taket kommer att kännas tröttsamt och skapa skuggor i ansiktet. För hemmet kommer en kombination av både downlights, nedhängda lampor, golvlampor och bordslampor skapa en livlig och behaglig belysning.

Till köksön rekommenderas att använda hängande pendellampor som matchar kökets och hemmets stil, dessa lampor kommer att ge ett fint ljus ner mot bänkskivan. Men lite beroende på modell kommer taklampor ovanför köksön också att skapa ett diskret och behagligt diffust ljus i hela rummet.

Kopparlampor till köket – Tom Rossau / Lampemesteren.se
Lampor från Tom Rossau kommer även i trä och papper / Lampemesteren.se

På vilken höjd ska lampan hängas?

Vilken höjd som takhängen ska hängas i är oftast individuell i förhållande till lampans design och hemmets takhöjd, men det finns några riktlinjer.

  • Vid matbordet kan du slå dig ner på stolen och sträcka ut handen. Den nedre delen av lampan bör inte hängas lägre än 30 cm från överkanten av din hand. Ta med dig en måttstav och mät avståndet från din hand till bordets yta – och lägg till 30 cm.
  • På en köksö kan lamporna hängas högre, Generellt sett bör en ljuskrona inte hänga lägre än 75-90 cm över en köksö i en takhöjd på 2,5 meter. Med högre takhöjd kan du öka höjden över bordet med 8 centimeter per 30 cm ökad takhöjd. Med till exempel en takhöjd på 4 meter blir den idealiska höjden på ljuskronan 115-130 cm över bordet (+40 cm).
Secto Lampor /Svenssons.se

Sedan 1974 har  Multi lite  från Gubi varit en symbol för vacker dansk design som är både funktionell och dekorativ.
Lamporna kommer i en rad vackra färger och du kan vrida de två halvcirkulära sfärerna som omger ljuskällan för att ändra stilen – och ljuset.

Multi-Lite från Gubi /Nordicnest.se
Multi-Lite från Gubi /Nordicnest.se

Chouchi från italienska Foscarini är en otroligt vacker pendellampa som finns i flera former, färger och storlekar. Detta gör att lampan är perfekt att kombinera med varandra för att skapa ett designmässigt djup i belysningen. Lampornas vita opalglas skapar ett härligt sken och ett behagligt ljus.

Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se
Foscarini Chouchi – Kommer i vitt eller i färger / Lamp24.se

De vackra kopparlamporna från Tom Dixon är perfekta att hänga i köket som dekorativ belysning, den spegellika ytan av gnistrande koppar fungerar väldigt bra som en varm och vacker belysning. Perfekt som kontrast till vita kök.

Kopparlampor för kök från Tom Dixon / Lampemesteren.se
Kopparlampor för kök från Tom Dixon / Lampemesteren.se

TR-Rail från danska Menu är en avlång och stilren pendel med 4 kupoler av vitt opalglas som dämpar och sprider ljuset på ett behagligt och bländfritt sätt. Perfekt över en rektangulär köksö eller ett köksbord.

TR-Rail från Menu / Nordicnest.se

För en grov och industriell stil för köket har italienska Foscarini designat en serie lampor av grov och grov betong som skapar ett coolt och modernt intryck. Aplomb är en stor rund pendel med en mycket tunn lampskärm av armerad betong, perfekt i kombination med en bänkskiva i marmor eller betong.

Aplomb Large från Foscarini / Lampemesteren.se
Aplomb kommer även i en smalare version / Lampemesteren.se

Louisanne från Lindby har en lantlig och rustik stil med tvinnad lampsladd i tyg och en sträv och sträv yta. Dessa vackra lampor ger ett fint ljus både ut i rummet och ner mot bänkskivan, har du en stor köksö går dessa att hänga i par.

Louisanne – Lantliga och rustika pendellampor / Lamp24.se

Designad 1977, Pantop från Verpan har en tidlös och stilren design med enkla former som passar perfekt över köksön. Lamporna har nyligen återlanserats i ett antal nya moderna färger, bland annat matt och metall.

Pantop från Verpan – Perfekt för en köksö / Nordicnest.se

Dessa Pantop-lampor har en diameter på 23cm vilket gör att du enkelt kan hänga 2-3 i rad om du har en stor köksö.

Pantop från Verpan – Kommer i både starka färger, matt och metall / Nordicnest.se

Finska Secto-Design är känt för sina eleganta trälampor i modern och stilren design. Genom att använda modern produktionsteknik har secto-design lyckats skapa trälampor med unika former som tidigare var omöjliga att skapa. Secto-Design har idag ett stort urval av lampor i flera färger, både de klassiska vasformade «octo» och avlånga lampor som passar perfekt ovanför ett kök.

För en stilren skandinavisk look /Svenssons.se
Dekorativa och moderna trälampor /Svenssons.se

Carronade från danska Le Klint har hämtat inspiration från klassiska kanoner och har en lekfull, utmanande och distinkt design. Carronade-lamporna har en solid valnötsfot och kommer även i en version med ett vridbart lamphuvud som kan användas som en upphängd spotlight i hörnet av en köksbänk eller vrå.

Carronade från Le Klint / Lamp24.se

Klassisk industrilampa från Westinghouse – Dessa klassiska industrilampor med hamrad lampskärm är perfekta för det lantliga eller rustika köket, men också som kontrast till mer stilrena och moderna kök.

Lampans sladd sitter inuti en metallstav som går upp till taket, och lampan kommer med 3 metallstavar som gör att du kan justera höjden.

Industritaklampa för kök från westinghouse / Lamp24.se

Compendium från Luceplan är en långsträckt och tunn taklampa med ett smalt och modernt utseende, perfekt för ett kök med minimalistiska eller strama linjer. Med en längd på 1,5 meter är denna hänglampa perfekt för en större köksö och kommer i färgerna svart, aluminium eller mässing. Compendium kommer även i en rund version, perfekt för den som har en kortare köksö – eller bara gillar stilen.

Compendium från Luceplan – Tät och modern avlång pendellampa / Lampemesteren.se
Compendium från Luceplan – Finns i 3 färger och även en rund version / Lampemesteren.se

Clava Dine är en serie upphängda lampor som passar perfekt ovanför ett matbord eller över en köksö, som finns i en rad fina material och färger. En nyhet nu är att dessa lampor nu också är gjorda av trä och kommer i olika färgnyanser.

Clava Dine i koppar och metall från Umage / Lampemesteren.se
Clava Dine i mörk ek och naturligt trä från Umage / Lampemesteren.se

LED-strips längs golvet är en stilren idé för att lysa upp kök och köksö, speciellt på kvällen blir detta en fin bakgrundsbelysning när belysningen dämpas. Har du redan el installerad i köksön sedan tidigare så behöver du bara en rulle LED-strips och en trådlös dimmer med mobil styrning från Plejd. Läs gärna mer om ljusstyrning via plejd .

Led-lister längs golvet vid köksön ger bra bakgrundsbelysning

Svenske Konsthantverk är ett litet hantverksföretag som i 100 år skapat unik kvalitetsbelysning med vackra kvaliteter, deras lampor har ofta en touch av rustikitet och industri – där glas kombineras med råmetall. Alla deras lampor är byggda och tillverkade för hand i Sverige och innehåller ofta en rad rustika detaljer och munblåst glas.

Stav – Tillverkad av rå mässing som kommer att utveckla en vacker patina med tiden / Andlight.se

Lamporna från Konsthantverk passar fint in i köket och du kan enkelt kombinera flera av lamporna tillsammans och hänga dem ovanför köksön i olika höjder.

Fenomen fra Konsthantverk /Andlight.se
Fenomen kommer i klart eller tonat glas / Andlight.se

Caboche från Foscarini är en exklusiv och gnistrande lampa – Perfekt för dig som vill ha en unik och delikat lampa som ska bli en härlig samlingspunkt i hemmets belysning. Lampan har en delikat opalvit innerskärm som sprider ljuset så att det inte bländar samtidigt som knopparna skapar en gnistrande rutschkana.

Caboche fra Foscarini / Lampemesteren.se

Ett annorlunda och stilrent alternativ till nedhängda lampor i köket är industritaklamporna från franska Lampe Gras. Ursprungligen utvecklad och designad för 100 år sedan som praktisk och justerbar belysning för fabriks- och kontorsarbetare, Lampe Gras är idag en välkänd tillverkare av industriell och rustik belysning.

Les Acrobates från Lampe Gras / Lampemesteren.se
Lampe Gras – Industritaklampor med justerbar stav / Lampemesteren.se

Picasso från Belid är en klassisk kökslampa med böjda skärmar placerade på ett sådant sätt att ljuset sprider sig ut i rummet utan att blända eller framstå som skarpt. Picassolampan har nu kommit i flera nya moderna färger och passar väldigt bra över en köksö eller över ett matbord.

Picasso från Belid / Nordicnest.se
Picasso från Belid / Nordicnest.se

Läs gärna mer om Hur högt ska ljuskronan hängaVägglampor Kök – Vackra kökslampor för väggmontage och mysiga och vackra lampor till stugan.