Hopp til innholdet

Hur högt bör ljuskrona hänga?

plassering av lysekroner

En ljuskrona kan med fördel hänga i vilket rum som helst, men det finns vissa rekommendationer och tankar som bör beaktas vid placering och rätt höjd.

Ljuskronan har en lång historia som går tillbaka till 900-talet, omfattande kopior var tidigare endast reserverade för kyrkor, kungligheter och de rika. Men idag, med införandet av el och nya produktionsmetoder, finns det ljuskronor i alla prisklasser – för alla rum.

Manola ljuskrona / Lampemesteren.se

Ljuskrona överbord

 • I allmänhet bör en ljuskrona inte hänga lägre än 75-90 cm över ett bord i en takhöjd på 2,5 meter.
 • Vid högre tak kan du höja höjden ovanför bordet med 8 centimeter per 30 cm ökad takhöjd. Till exempel, vid en takhöjd på 4 meter, är ljuskronans idealiska höjd 115-130 cm över bordet (+40 cm).
 • I allmänhet bör ljuskrona också vara centrerad över bordet och ha lite «luft» på sidorna / vara smalare än bordet. «Reglerna» för detta varierar, men om du har en mycket kompakt ljuskrona bör den vara cirka 30 cm smalare än bordet och hänga 1-1,5 meter från närmaste vägg.
 • När du bär en ljuskrona över huvudnivån ska du undvika glödlampor med hög watt eller för hög färgtemperatur. Hur man tar bort mycket av bländningen mot bordet, blandar och olyckliga skuggor i ansiktet. Det bästa sättet att säkerställa en bekväm ljusnivå är att låta ljuskronan dämpa.

Läs också fler tips om hur du ansluter en lampa.

Capital ljuskrona i mässig / Markslöjd.se

Flos 2097  är en extravagant och elegant ljuskrona med många glödlampor i modern design som finns i flera färger och även i matt svart. 2097 passar fint in i både den rustika inredningen, i det moderna hemmet eller i stugan. Lamporna finns i flera storlekar och passar perfekt som taklampa under högt i tak, bredvid trappor, över vardagsrumsbordet eller över matbordet. Välj mellan mässing, krom eller matt svart.

Flos 2097 – Vacker och modern ljuskrona / Lampemesteren.se
Flos 2097 – Vacker och modern ljuskrona / Lampemesteren.se

Ljuskron i entré eller trappa

En ljuskrona skapar ett vackert första intryck för dina gäster och passar perfekt för entré, hall och över / mitt i en trappa.

 • När du monterar i en trappa där ljuskronan hänger i mitten är det idealiskt att hänga den på ungefär samma höjd med knäet när du står på trappans översta nivå.
 • Om den är upphängd från taket eller hallen bör ljuskronans botten inte hänga lägre än 200-210 cm från golvet.

Ljuskronan i sovrummet

En ljuskrona i sovrummet är perfekt för att skapa en bekväm, lyxig och romantisk atmosfär. En ljuskrona i sovrummet kommer också att ge gott om «omringande» ljus, och vara bra som allmän belysning tillsammans med punkt- / arbetsbelysning som vägghängd eller bordslampor.

 • När du placerar över sängen: Försök att knä i sängen under ljuskrona. Den får inte hänga mindre än 15-20 cm från toppen av huvudet.
 • När du är placerad mitt i rummet eller på andra platser där du kan gå, se bara till att det finns tillräckligt med spelrum under det.


Plats i köket och ovanför baren

Dekorativ belysning som en ljuskrona eller pendelljus passar perfekt i köket med downlight och golvbelysning.

 • När du placerar ett tak ska du återigen ge det nödvändiga spelrummet till ljuskronans botten. Det sista du vill göra är att gå runt i ditt eget kök.
 • När lampan placeras ovanför köksstången bör lampans undersida inte vara lägre än 20 cm från ögonhöjden.

Plats i badrummet

Det är fullt möjligt att montera en ljuskrona i badrummet – både moderna och landliga ljuskronvarianter är utmärkta för att lägga till en dos lyxig spa-känsla i badrummet.
Men här är det viktigt att uppmärksamma zoner – och säkerhet.

 • Vid placering i zon-3 (Övriga zoner), (120 cm från kanten på duschkabin eller badkar). Följ dessa krav: Ansluten jordfelsbrytare, jordad eller dubbelisolerad. Min IP: IP20.
 • Dessa krav gäller när de placeras inom området 60-120 cm från kanten av dusch och badkar. Häng inte lägre än 170 cm från golvet, måste ha IP44, utöver de andra kraven. Få ljuskronor har IP44, så i de flesta fall är detta inte möjligt.

  Den enda som jag hittills har sett är Rockcoco-ljuskronan som finns i flera färger, den här har IP44 och kan placeras i badrummet och utomhus. Se det på Lampemesteren.no