Hopp til innholdet

Ljus i räcken i trappan – Montering av LED-strip under ledstäng i trappor

En snygg lösning för belysning i trappan är att montera ljus längs räcken och ledstänger som lyser ner mot trappstegen. Detta ger ett modernt och indirekt ljus som både ser snyggt ut, men också ger ett praktiskt och holistiskt ljus. LED-strips kan monteras i både nya och befintliga räcken, men medan man på nya räcken och ledstänger ofta får möjlighet att välja en slitsad lösning där LED-ljuset placeras så får man hitta andra lösningar på befintliga trappor.

I denna trappa ville kunden att vi skulle installera LED-lampor längs ledstången som lyste upp trappstegen ner till källaren.

Vi monterade en ledprofil som var tillräckligt rörlig för att följa ledstångens korg. Sådana ledprofiler har skruvhål i mitten av profilen, men för att kunna fästa den i träet fick vi borra nya skruvhål i profilkanten.

En LED-profil är viktig vid montering av LED-strips. Detta kommer att ge ett bra fäste som håller över tid, men det kommer även att sprida värmen från LED-remsan så att livslängden ökar och genom att fästa på en diffusor kan du sprida ljuset bättre och jämnare.

LED-profil som kunde följa ledstångens kurvor / Lamp24.se

Det finns ett stort urval av led-strips på marknaden, men till denna lösning valde vi en COB led-list. Dessa har väldigt tättslutande LED-dioder som ger ett väldigt fint och jämnt ljus där man inte kan se dioderna. En COB ledlist är oftast också tunnare på bredden, något vi behövde till denna ledprofil.

COB led list
LED-list IP20 5 m / Lamp24.se
LED-profilen slutar 10 cm från varje kant
COB LED Strip
Undersidan av ledstången

Kraft och kontroll

För att för att mata ström till led-remsan borrade vi in ​​i nästa rum. I det här fallet gjorde vi två hål i väggen. Ett dolt hål bakom räcket som är anslutningskabeln till ledlisten, och ett annat hål som ger ström till led-driver. Vi tar ström till driveren och led list från en befintlig ljusströmbrytare som stod längs med väggen i boden, men man kunde även använda en annan strömförsörjning, t ex ett eluttag om detta fanns på boden.

Hål för strömförsörjning – Här används en PR-kabel mellan.
Anslutningskabel för led-list
Driver åt höger med el via PR

Ljusstyrning via trådlös dimmer

För att styra LED-remsan monterade jag en trådlös PLEJD-dimmer. Här installerades en switchpellet mellan LED-driver och strömförsörjningen (som jag glömde ta en bild på). Den trådlösa dimmern kan placeras var du vill, och du kan även ha en i botten och en i toppen om du vill. Sök gärna på «plejd» här på bloggen för att hitta länkexempel med mera.

Test av ledstrips, gammal vägglampa togs bort.
Ledprofilen syns om du sitter på huk, men inte vid normal användning
LED-lister under ledstången sett uppifrån
LED-lister längs räcken sett underifrån
LED-list IP20 5 m / Lamp24.se
LED-profil och led-strip /Lamp24.se

Få inspiration till belysning i hemmet, se bland annat Secto Lampor – Vackra naturliga lampor i trä från Secto Design, Led Strips utomhus – Montering i trädgården under terrassen och Batteridrivna lampor – Vackra lampor med batteri för dekoration och fest