Hopp til innholdet

Led Strips utomhus – Montering i trädgården under terrassen

led strips terrasse utendørs

LED-strips är fantastiska att använda som dekorativ belysning både ute och inne. En av de stora fördelarna är den stora flexibiliteten du har, dessa kan användas som lyftsele längs gångstigar, för att lysa upp levande väggar eller för att lysa upp sittplatser i trädgården och terrassen.

Idag ska jag installera LED-remsor längs en bebyggd terrass med Le-wall där de också vill ha ett uttag för våffelbakning och elektrisk utrustning. Jag kommer att styra LED-remsorna med Plejd, ett nytt smart system från Sverige som är både enkelt, smart och prisvärt samtidigt.

Först måste jag få ström, i marken var det bara ett tunt 16 mm rör som lagts från husväggen till levande vägg, ett sådant tunt rör gör det så långt som möjligt att dra en pfsp 2 × 2,5 mm2 kabel som tål fukt (det kommer alltid att finnas fukt oavsett om rör läggs).
Om du själv planerar något liknande bör du använda ett 20 mm rör eller större.

Installation av utomhusuttag på vägg. PFSP kommer upp i det vänstra hörnet av levande väggen.
PFSP dras genom röret och upp till husväggen, senare läggs detta upp längs husväggen och ansluts till en fast ström i utomhusuttaget.
Ledvance Performance Flex P LED-list utomhus /vvsochbad.se

Efter att ha dragit igenom en PR 2 × 2,5 mm2-kabel för utomhusuttag, en PR 2 × 1,5 mm2-kabel för LED-remsor och lagt på matningskabeln (PFSP) lade jag allt i en IP68-kopplingsdosa som var bred och tillräckligt stor för att hysa LED-drivrutinen och Plejd-pillret. Jag monterade kopplingsboxen på andra sidan av levande väggen så att den inte skulle vara så synlig.

Kopplingslåda som håller vård och förare.
100W AcTEC DIM LED-drivare / Lamp24.se

Jag använder en 9,6W per meter LED-remsa och längden är 8 meter (80W totalt) , jag använde sedan en ledd drivrutin på 100W . Men du kan också använda en svagare LED-remsa i det här fallet eftersom det var så kort avstånd till marken, tyvärr var leverantören slutsåld så då måste det vara en mer kraftfull variant.

LED-lister ser inte bara snygga ut i hemmet, utan även utomhus /Lamp24.se
Se urvalet av ledband och tillbehör / Lamp24.se

I anslutningen ovan kommer PFSP in och ger fast ström till utomhusuttaget och Plejd-pillret. Det veckade pillret kan bryta strömmen som går vidare till den ledda föraren, som i sin tur går vidare till den ledda remsan längs terrassen på andra sidan.

Lutande LED-profiler för att kasta ljuset längre ut längs marken /Lamp24.se

En LED-profil används inte bara för att vrida ljuset dit du vill ha det, det förlänger också LED-remsans livslängd genom att absorbera värmen som skapas av lysdioderna. Dessutom skyddar de lite extra mot smuts och smuts, och du kan montera en opal diffusor som hjälper till att sprida ljuset jämnare.

LED-profil / Lamp24.se
LED-remsor monterade i profilen längs marken

Eftersom LED-remsorna levereras på rullar på 5 meter och min terrass var 8 meter, måste LED-remsorna sättas ihop och förlängas. I detta fall var lödning det bästa sättet att skapa en så sömlös övergång till en ny LED-remsa som möjligt. Här måste du använda elektro-löd.

Eftersom LED-remsan är IP54 och därför täckt med ett lager av transparent «gummi» måste du först skrapa bort en del av den så att lödet kommer i kontakt med fogytorna. När du är klar är det också smart att täcka över lödningen. Jag använder sedan en TEC7 transparent silikon i lödfältet och knyter en liten tejp runt så att något löd inte kommer i kontakt med resten av ledprofilskenan.

Om du har en multitester eller en voltmeter är det en bra idé att växla mellan + och +, och – och – för att se till att du har en bra övergång.

Lödning av LED-remsor. Inte mitt vackraste arbete, men det fungerade bra och hängde bra.

När ledremsan var färdig och opallocken monterades anslöt jag strömmen och fick ström på en ny utomhuskontakt och ledde remsor längs terrassen.

LED-remsor längs terrassen
Förmonterat och fantastiskt ljus

Ovanför uttaget på husväggen fanns det tidigare en skymningssensor som styrde resten av utomhuslamporna för hemmet. Jag ersatte detta med ett Plejd-piller så att kunden kunde styra både LED-remsor längs terrassen och utomhuslamporna längs väggen på ett enklare sätt.

Plejd har också en inbyggd astro-klockfunktion så att lamporna slås på eller av beroende på hur solen rör sig. I det här fallet slår de på två timmar före solnedgången och stänger av igen två timmar efter soluppgången.

Ersatt skymningssensor och monterat Plejd-piller i en AP9-låda

Plejd kommunicerar med varandra via Bluetooth och när du installerar flera Plejd-piller skapar dessa automatiskt en «bro» mellan dem, vilket ökar det avstånd dessa kan regleras på.
Eftersom jag nu har ett piller på husväggen, ett piller bakom levande vägg och en trådlös strömbrytare i entrén, kan ägaren styra systemet via bluetooth från soffan på andra våningen.

Anslutning via Plejd

Efter att utrustningen hade installerats och testats gick jag in i Plejd-appen för att installera systemet för kunden.

Skärmdumpar från grooming-appen
Trådlös vårdbrytare. Kunna kommunicera med piller utomhus
LED-remsor kan användas på många sätt – Läs mer om trappbelysning

Läs gärna mer om koppling och kontroll via vård samt fler tips för utomhuslampor och belysning.
Se bland annat Uppladdningsbara lampor på batteri – perfekt som bordsbelysning utomhus, installation av LED-remsor över garaget eller underbara trädgårdsmöbler i bambu.

Om du funderar på att renovera kan du läsa en guide för att planera belysningbelysning i vardagsrummet eller tips om belysning för köket.