Hopp til innholdet

Hänglampor i vardagsrummet

En lampa i vardagsrummet ger inte bara ett trevligt ljus, utan som en naturlig blickfångare i rummet kommer en hängande lampa att locka upp både gäster och dig själv.

En pendelljus i vardagsrummet skapar djup, personlighet och bidrar till den goda «skiktade» belysningen som du bör försöka uppnå när du planerar vardagsrumbelysningen .

By Rydens Gross /  Nordicnest.se
Soleil – Fin starburst pendellampa med guldfärgade rör från Markslöjd /Lamp24.se
Soleil – Fin starburst pendellampa med guldfärgade rör från Markslöjd /Lamp24.se

Lacrima från italienska Vistosi är munblåst av exklusivt vitt muranoglas med en vacker och lång droppform som sprider ljuset på ett vackert och jämnt sätt. Det diffusa ljuset som skapas gör lamporna perfekta som dekorativa element och blickfång i den moderna inredningen. Kombinera dem gärna för att skapa hängande ljusskulpturer runt hemmet, över trappor eller längs stora fönster.

Lacrima vacker droppformad lampa från Vistosi /Lamp24.se

Plivello är en retroinspirerad pendel och ljuskrona från Le Klint som designades 2022 för Le Klints 80-årsjubileum 2023. Lampan har hämtat inspiration från de klassiska och glamorösa golvljuskronorna i art déco-stil och är handvikta av papper av deras fabrik i Odense, Danmark.

Plivello från Le Klint – Handbricka av papper /Lampemesteren.se

Plivello-lamporna finns i en mängd olika storlekar och även i flerfärgade golvlampor med dekorativa, tunna ringar av guldfärgat aluminium. Lamporna är imponerande och skapar ett vackert, delikat ljus, samtidigt som de håller en låg vikt och kan därför hängas upp utan extra hänsyn.

Plivello är perfekt om du vill skapa en lyxig stil i ditt hem, stuga eller för restauranger och hotell. Perfekt för rum med högt i tak.

Plivello från Le Klint – Inspirerad av klassiska ljuskronor /Lampemesteren.se
Plivello från Le Klint – Finns i flera storlekar och färger /Lampemesteren.se

Margin från New Works är designad av John Ashbury och är en klassisk lampserie av textil och tyg med tidlös design och subtil användning av färger. Skärmen av jordfärgat tyg dämpar ljuset och ger en mjuk, rogivande belysning i hemmet.

Perfekt som upphängd lampa i vardagsrum och sovrum. Serien kommer även i bordslampa och golvlampsversion, vilket skapar ett elegant och fridfullt ljus i hemmet.

Margin från New Works – Perfekt som vardagsrumsbelysning /Svenssons.se
Margin från New Works – Pendellampa med mjukt ljus /Svenssons.se
Margin från New Works – Bordslampa och golvlampa i textil /Svenssons.se

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Fenomen är en elegant glaslampa från svenska Konsthantverk med rustika inslag av rå mässing som med tiden kommer att utveckla en underbar och unik patina. Den gyllene rå mässingen kombineras med en munblåst lampskärm av klart eller sotat glas och finns i tre storlekar och former som kan hänga fint ensam, men över ett matbord eller soffbord blir det en perfekt kombination om de hängs på olika höjder.

Fenomen från Konsthantverk över ett matbord / Andlight.se

Konsthantverk är en liten lampstillverkare från Tyringe i Sverige, där de har handgjorda unika lampor i över 90 år. Deras lampor har ofta en touch av rustik och industriell där glas kombineras med råmetall.

Fenomen kommer i klart eller sotigt glas / Andlight.se

Hänglampa för vardagsrummet

Det «naturliga» hemmet för en pendelljus är i vardagsrummet eller ovanför köksredskap / bar. Här kommer hängande lampor till sin rätt, och med tusentals olika design, färger och storlekar kan du hitta en lampa som passar den stil du vill ha.

kartonglampor från Graypants / Lamp24.se

Apiales från Nuura är skapad av den prisbelönta danska designern Sofie Refer och kombinerar metall och munblåst glas i en fantastisk kombination av elegans och mjukhet. Apiales finns i en stor serie storlekar och färgalternativ och går med i utbudet av vackra och spännande glaslampor från danska Nuura.

Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se

Nobb från danska Halo Design är en vacker designserie med vackra glashängen med ett dekorativt rutigt mönster i ljusa och mörka toner. Häng dem gärna över ett bord eller fönster.

Nobb – Halo Design / Lampeguru
Nobb – Halo Design / Lampeguru

Acorn från Northern har tagit sin inspiration från de nordiska skogarna och skapar ett inbjudande vackert ljus som passar fint över en köksö, ett matbord eller som ett hängande i vardagsrummet. Acorn kommer i en fin matt svart eller vit färg med en snygg, skandinavisk design.

Acorn – Nordligt, modernt och snygg pendellampa /Nordicnest.se
Collar – Gubi / Lampemesteren.se
Pandul Wegner The Pendant /Andlight.se

De härliga Carronade-hängen från Le Klint kommer i en hel serie som ser bra ut i vardagsrummet, över ett köksbord. Men också som hängande hängen bredvid sängen.

Carronade / Lampemesteren

Flowerpot VP1 från & Tradition är några mycket populära och mindre takhängen i färgglada varianter. Kombinera dem flera i samma färg, eller variera färgen

Flowerpot VP1 / Nordicnest.se
Flowerpot VP1 Matt Svart /Nordicnest.se
Århus från Halo Design / Glas och interiör

Hänglampor finns i en mängd olika färger och former. Oavsett om du redan har ett färgstarkt vardagsrum som du vill spela på, eller vill bryta upp en enfärgad interiör med färger och kontraster. Då är några färgglada pendelljus i vardagsrummet ett enkelt och effektivt sätt att göra det.

Tänk lite utanför rutan . Vad sägs om ett pendelljus i ett hörn för sig själva? Det finns ingen regel som säger att en lampa bara ska hänga över ett bord.

Dessa vackra pendellampor från Svenska Konsthantverk har en särskilt fin rustik look, perfekt för en industriell eller lantlig stil. Lamporna finns i flera former och storlekar, så hänga dem ihop i ett kluster eller i rad över ett soffbord.

Rustik pendel lampor från Konsthantverk /Lampemesteren.se
Rustik pendel lampor från Konsthantverk /Lampemesteren.se
Ballroom Diamond Cut Pendel / Lampemesteren.se
Färgglada glaslampor – perfekt i symfonin / Lampemesteren.se
Ovanför – En fin taklampa i fast färg från Louis Poulsen /Lampemesteren

Häng lamporna ihop

Många lampor idag har samma design – men i olika storlekar. Genom att hänga dem ihop – ofta i något olika höjder kan du skapa fina ögonfångare samtidigt som du får ett bra ljus.

Taklampa Milo /Homeroom.se
Strap från Nordlux / Lampeguru

Att hänga flera lampor i ett hänge i olika höjder kommer att vara mycket trevligt, här reflekteras ljuset från lamporna i ytorna och skapar ett livligt ljusspel.

Läs mer om belysning i vardagsrummet eller lampor för sovrum.