Hopp til innholdet

Golvlampor: Mångsidig och dekorativ belysning för alla hem

Golvlampor är en tidlös och mångsidig belysningslösning som erbjuder både funktionalitet och stil. Dessa belysningsarmaturer ger inte bara ett behagligt och varmt ljus i rummet, utan fungerar även som ett dekorativt element som kan ge rummet karaktär och personlighet. Med en mängd design och material att välja mellan kan du enkelt hitta den perfekta golvlampan som passar både din egen smak och ditt hems inredning.

Sedan 1950-talet har franska Jieldé skapat vacker belysning med industriell känsla. Lamporna hämtar mycket av sin inspiration från traditionella franska industri- och kontorslampor med rörliga skarvar och stora breda lampskärmar som ger bra ljus.

Jielde industri och traditionella lampor /Lamp24.se
Jielde industri och traditionella lampor /Lamp24.se
Jielde industri och traditionella lampor /Lamp24.se

Den nu ikoniska AJ golvlampa från Louis Poulsen specialdesignades av den välkände formgivaren Arne Jacobsen år 1960 till nyöppningen av SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Designklassikern AJ golvlampa ger ett direkt och riktningsbestämt ljus och tack vare den vitlackerade insidan sprids ljuset behagligt i det rum du väljer att placera den. Armaturhuvudet har en karakteristisk design och en ställbar skärm för att ytterligare optimera ljusspridningen.

AJ golvlampa Louis Poulsen /Svenssons.se
AJ golvlampa Louis Poulsen /Svenssons.se

Akari från Vitra är en populär golvlampa designad av japansk-amerikanske Isamu Noguchi och har hämtat mycket inspiration från traditionella rispapperslampor. Med en tunn lampskärm av rispapper får du ett mjukt, varmt och mysigt ljus som sprider sig i hela rummet.

Akari golvlampa med rispappersskärm / Lampemesteren.se
Secto Lampor /Svenssons.se

Golvlampan 9602, även känd som «Chinese Hat» designades av Paavo Tynell 1935 för Hotel Aulanko. Kännetecknad av sin eleganta och luftiga lampskärm och rottingklädda skaft, visar 9602-golvlampan designerns gränslösa fantasi och oöverträffade förmåga att skapa design av bestående skönhet. Genom att lägga till en lekfull, sprudlande kvalitet till toppen, balanserad av basens mer statiska form, är 9602-golvlampan perfekt lämpad för att skapa ett milt omgivande ljus i vardagsrummet.

Golvlampan 9602 från GUBI /Svenssons.se
Golvlampan 9602 från GUBI /Svenssons.se

Som hämtad från en tecknad serie lutar golvlampan Mañana avkopplande mot väggen, det verkar som lampan har klivit direkt från skissblocket in i rummet. Mañana är tillverkad i lackat stål och lampskärmen är justerbara i sidled.

Mañana lampa från Design House Stockholm /Svenssons.se

Petite Machine golvlampan är formgiven av danska Studio Flemming Lindholdt för Made by Hand. Golvlampan är ett av många exempel på Flemmings lekfulla och kompromisslösa inställning till design. Petite Machine kombinerar modern teknik med en mänsklig touch, där skärm och bas är tillverkade helt i pulverlackerat stål eller mässing. Skärmen tillåter 180 graders rotation och har ett subtilt räfflat glas som bidrar till att sprida ett behagligt diffust ljus i rummet.

Petite Machine från Made by Hand /Länna Möbler

Nantwin från Lindby har ett stilrent utseende med en liten golvplatta som gör den enkel att placera runt i hemmet. Golvlampans stora lampskärm kan dimras med en integrerad dimmer medan den lilla läslampan kan tändas/släckas individuellt.

Nantwin golvlampa i stilren design från Lindby /Lamp24.se

Cosiness är en ny golvlampa från det franska märket Market Set – Golvlampan har en elegant bas av tjock, vit marmor som håller lampan stabilt på plats. Golvlampan har en lång båge och en delikat cylindrisk/konisk formad tygskärm av bomullsbouclé som sprider ljuset på ett mjukt sätt.

Cosiness böjd golvlampa med marmorfot och stor tygskärm /Lamp24.se

Barre XL från Ebb&Flow är en färgstark serie golvlampor fulla av mönster och färger. Här kan du se golvlampan i Chennai med en Fuchsiafärgad tygskärm som verkligen «popper» ut från resten av interiören. Perfekt om du vill skapa lite mer livlig belysning i ditt hem.

Barre XL med Chennai skärm i Fuchsia färg /Lamp24.se

Hashira  från Danske  Menu  är en ny och vacker serie lampor som använder enkla och naturliga material kombinerat med en stilren och tidlös design. Lamporna har en träram och en tunn lampskärm i linne som lyser naturligt när lampan är påslagen. Resultatet är en serie lampor som skapar ett jämnt och bländfritt ljus, fullt av värme och karaktär.

Hashira från Menu /Nordicnest.se

PH80 från Louis Poulsen är en välkänd och tidlös designklassiker som kan spåra sitt ursprung tillbaka till de första PH-lamporna designade på 1920-talet. Golvlampan PH80 skapades 1974 för att fira seriens skapares 80-årsdag och har alla vackra linjer och praktiska egenskaper som gör PH-lampor unika och populära.

PH80 – Ikonisk golvlampa från Louis Poulsen /Lampemesteren.se

Ocean från danska Dyberg Larsen har en charmig retrolook som kombinerar klassiska färger och former från 60- och 70-talen i en lekfull design som skapar liv och ljus i rummet. Lampans justerbara skärm kan lutas åt det håll du behöver, vilket gör den idealisk som läslampa i soffhörnet, i barn- eller sovrummet.

Ocean retro golvlampa /Lampemesteren.se

Grain från Herstal är en stilren nyhet som kommer i modern mattsvart metall och rena, mjuka linjer. Golvlampan har opalvita diffusorer som sprider ljuset upp och ner och har en perforerad lampskärm med många små hål som även gör att metallskärmen släpper ut lite ljus i sidled.

Grain från Herstal /Lampemesteren.se

Golvlampor finns i olika utföranden och stilar, från klassiska och minimalistiska till moderna och industriella. En klassisk golvlampa, ofta känd som en läslampa, har en justerbar arm och huvud, så att du enkelt kan rikta ljuset dit du vill ha det. Denna typ av lampa är idealisk för platser där du behöver direkt belysning, till exempel bredvid en fåtölj eller soffa för läsning eller handarbete.

Grain från Herstal kommer även i en mindre version som har ett justerbart huvud – Detta är perfekt att placera bredvid en fåtölj eller soffa som praktisk belysning.

Grain från Herstal /Lampemesteren.se

För den som föredrar en modernare stil finns golvlampor med smala och enkla linjer, gjorda av material som metall och glas. Dessa lampor kan ge ett rum en känsla av elegans och sofistikering. Däremot ger industrigolvlampor, ofta gjorda av grövre material som trä och järn, ett strävt och urbant utseende som passar bra i loftlägenheter och moderna interiörer.

Floor F1 från Antidark är en modern och slimmad golvlampa som passar den moderna och minimalistiska stilen. Golvlampan lutar sig mjukt framåt vilket både ger en stilren look men också skapar praktiska placeringsmöjligheter.

F1 golvlampa i modern stil från Antidark /Andlight.se

DL12 från Dyberg Larsen är en populär golvlampa som har en ren och elegant design. Lampan har en snedställd lampskärm, tillverkad på deras fabrik i Danmark. Golvlampans skärm kan enkelt vinklas om du vill justera läsljuset. Med sin delikata och stilrena design passar denna golvlampa in i vardagsrummet, hallen och sovrummet. Lampan är i övrigt smal och tar liten plats.

DL12 Golvlampa från Dyberg Larsen /Lampemesteren.se

Oslo från norska Northern är en populär designgolvlampa med en elegant uplight lampskärm som skapar ett dekorativt ljus i hemmet. Golvlampan har eleganta och smala ben som kommer i svart metall och andra exklusiva material som gyllene mässing.

Oslo Wood från Northern /Lampemesteren.se

Från Finske Secto kommer denna handgjorda och exklusiva golvlampa i finsk björk, målad med svarta ränder och svart topp, samtidigt som en del av sitt ursprungliga och gyllene trä bibehålls.

Sektion 4210 /Svenssons.se

En annan populär stil är den skulpturala golvlampan, som fungerar som ett konstverk i sig. Dessa lampor kan vara stora och iögonfallande och skapa en dramatisk samlingspunkt i rummet. Skulpturella golvlampor kan komma i olika former och storlekar, från organiska och böjda former till geometriska och kubistiska mönster.’

Sitting Man är en unik och modern golvlampa som fungerar som ett dekorativt element i hemmet. Bestående av geometriska former, påminner detta om konturerna av en sittande man och designades av Kristian Sofus Hansen & Tommy Hyldah. Golvlampan är en dekorativ ljusskulptur med en självlysande glaskula placerad mitt i en spiralform och är gjord av finkornig fiberbetong.

Sitting Man golvlampa från 101 Copenhagen /Lampemesteren.se

Handvärk Studio  är en spännande och annorlunda golvlampa inspirerad av foto- och studiobelysning. Lampan kommer i helsvart eller en kombination av svart och mässing.

Handvärk Studio /Andlight.se
Margin från New Works – Bordslampa och golvlampa i textil /Svenssons.se

Golvlampor finns även i olika material, från metall och trä till plast och glas. Materialvalet påverkar både lampans utseende och kvalitet. Till exempel ger lampor av mässing eller brons en varm och klassisk atmosfär, medan krom och stål ger en mer modern och industriell stil.

Pearl från 101 Copenhagen är en vacker och vintageinspirerad golvlampa som har hämtat mycket inspiration från gamla lyktor i sin design. Lampan har en vacker skärm av perforerad mässing som kan vridas för att skapa ljus där du vill, medan den opalvita glaskupolen skapar ett mjukt ljus. Lampskärmen är monterad på en elegant metallram, vilket ger lampan en viss lätthet.

Pearl från 101 Copenhagen /Lampemesteren.se
Pearl från 101 Copenhagen /Lampemesteren.se
Matin 500 från HAY /Lampemesteren.se

Tom Rossau är en brittisk designer som har skapat många vackra lampor av trä och metall. Hans lampor använder ofta lameller som vrids och vrids i dekorativa former för att skapa olika ljusspel. Detta går igen i hans TR7 golvlampor, som består av tunna björkfanerlameller som vrider sig i en «figur 8» och skapar ljuspunkter över och under.

Dessa moderna trälampor är perfekta för dig som vill ha naturliga och neutrala lampor i modern design. Läs gärna mer om vackra trälampor.

TR7 golvlampa i trä från Tom Rossau /Lampemesteren.se
TR7 golvlampa i trä från Tom Rossau /Lampemesteren.se

HerzBlut  är en tysk lamptillverkare från den traditionella och lantliga regionen Sauerland i Westfalen. Regionens stora, täta skogar har inspirerat HerzBluts design, som gärna använder lokalt FSC-certifierat trä i sin produktion och lampor. Dessa vackra lampor har en modern finish, men är samtidigt rustika och traditionella på många sätt. Lamporna är därför lätta att placera i ett hem eller en stuga med både modern eller mer traditionell stil.

Herzblut gör en fantastisk böjd golvlampa med en handgjord skaft av böjd ek, som sedan bärs upp i en tunn svart metallstav som håller upp en rund och traditionell lampskärm av vit bomull. Kombinationen av mörkt trä med sitt vackra trämönster och bomullsskärmen skapar en elegant golvlampa som passar lika bra i hemmet som i kabinen.

HerzBlut böjd golvlampa – Handgjord /Lamp24.se

När du väljer golvlampa är det viktigt att tänka på ljuskällan. LED-lampor är energieffektiva och har lång livslängd, vilket gör dem till ett miljövänligt och kostnadseffektivt val. Glödlampor med varmvitt ljus ger en mysig och inbjudande atmosfär, medan kallvitt ljus lämpar sig bättre för arbetsområden och uppgifter som kräver fokus.

Singapour är en elegant serie orientaliskt och asiatiskt inspirerade lampor för hemmet. Dessa charmiga lampor är ofta gjorda i en kombination av naturliga och traditionella material som linne, rotting och bambu, och skapar ett varmt och härligt ljus i hemmet. Perfekt för dig som vill kombinera det snygga med det naturliga.

Singapour golvlampa /Lamp24.se

Gräshoppa från Gubi tillverkades första gången 1947 och är en fantastisk golvlampa att placera i ett hem där du vill ha unik golvbelysning. Gräshoppa golvlampa lutas bakåt, vilket ger intrycket att lampan på något sätt lever och förföljer sitt byte. Som en av Grossmans mest ikoniska designs har den autentiska lampan en långsträckt konisk skärm som roterar för att rikta ljuset dit det behövs.

Gräshoppa fra Gubi /Lampemesteren.se

Golvlampor ger ett estetiskt och funktionellt tillskott till alla hem. Oavsett om du vill ha en extra ljuspunkt i vardagsrummet, en läslampa bredvid sängen, eller en iögonfallande skulpturell lampa som ett konstnärligt uttryck, så finns det en golvlampa som passar alla behov och önskemål.

Läs gärna mer om vacker belysning och golvlampor, läs bland annat Belysning i vardagsrummet Tips & inspiration, lampor med fjädrar – Fina fjäderljus med mysigt ljus och Batteridrivna lampor – Vackra lampor med batteri för dekoration och fest.