Hopp til innholdet

Badrumslampa – Tips & inspiration för badrumslampor och belysning

Badrummet är ett rum som både ska ha en praktisk funktion och helst också vara en plats för många där du vill kunna koppla av och uppleva «spakänslan» i ditt eget hem. I båda fallen är val av lampor och placering av belysning viktigt för att kunna få fram rätt stämning, så här kommer du att kunna läsa om badrumsbelysningstips och tips så att du får bästa möjliga belysning i badrummet.

När du planerar belysning och lampor i badrummet är det först klokt att ta hänsyn till hur du vill använda badrummet och hur mycket naturligt dagsljus det finns i rummet. Ska du ha ett badkar? Hur stort ska rummet vara? Och vilken stämning och ljusnivå vill du ha i badrummet?

Bai Ba Ba – Otroligt vacker vägglampa från Parachilna – Mycket snygg bredvid en spegel / Andlight.no
9,6W ledremsor installeras här i nischer i badrum och duschar / Elektroimportøren.no

Oyster lampan från danska Ferm Living är en spännande och innovativ vägglampa som är perfekt för dekorativ belysning som hänger ensam på en vägg i korridoren, vardagsrummet eller badrummet. Läs gärna mer om Oyster lampan från Ferm Living.

Oyster är en stor och långsträckt vägglampa, perfekt som väggdekoration / Lampemesteren.se

Placering av lådor och rör i badrummet

När du ska renovera badrummet måste du komma ihåg att dra ut nödvändiga rör och ledningar för framtida utrustning. Som standard i ett badrum drar du rör för fläkten, takbelysning, vägglampor, uttag, spegel och värmekablar. För rör används K-rör i en 16 mm dimension.

Vägglåda för uttag och strömbrytare / Byggmax.se

För fläkten kan du oftast bara dra ut ett rör som sticker ut från väggen inuti badrummet. Senare, när gipsskivor eller våtrumskivor monteras, kan hål borras ut till själva fläkten, nära röret som sticker ut från väggen och som senare kommer in i fläkten. Hålet för själva fläkten är vanligtvis 100-140 mm i diameter och väggbussningen är vanligtvis fyrkantig och bredare. Något du måste ta hänsyn till när du väljer plats för väggfläkten, så att du inte borrar för nära hinder på utsidan eller insidan av väggen.

Profiler för LED-ljus och indirekta lampor » listfria » / Lampornu.se

Walker vägglampa från danska Menu är en del av Tribeca -serien, designad av Søren Rose Studio. Lampserien består av en blandning av lampor, alla inspirerade av 1930 -talets glamour i New York. Walker är en enkel och snygg vägglampa av mässing, stål och opalglas som kan roteras åt alla håll.

Walker vägglampa från Menu / Nordicnest.se

Vägglampor placeras ofta på varje sida av spegeln i en höjd av 150-160cm över det färdiga golvet och med ett utrymme på 80-100cm, men utrymmet beror på interiörens bredd och storleken på den spegel du vill montera . Vägglampor kan också monteras någon annanstans i badrummet.

Vägglampor i vintage-industriell stil från Lampe Gras / Andlight.se

För spegelbelysning kan du oftast montera en vägglåda på baksidan där du vill att spegeln ska monteras på 150-170 cm höjd. Från väggboxen kan du också dra ledningen till lampan över spegeln om så önskas.

Phillips Hue -spegel med ljus / Lamp24.se
Liila 1 från Nuura – Snygga vägglampor som kan monteras horisontellt eller vertikalt längs en spegel / Lampemesteren.se

Uttag i badrum placeras vanligtvis på en höjd av 100 cm ovanför det färdiga golvet och 40-50 cm åt sidan från handfatets mitt. Denna plats passar standard badrumsinredning och ger enkel åtkomst för hårtork, rakapparat, etc. Placera också ett eluttag inuti badrumsarmaturen, det ger flexibilitet om du senare vill placera annan utrustning eller golvlampa i hörnet bredvid till badrumsinredningen eller vill montera fogar. remsor under badrumsinredningen.

Svart Elko Plus -uttag – OBS detta kräver 1,5 väggbox eftersom den bygger mer i bredd men mindre i höjd / Byggmax.se

När du drar rör för olika lampor, tänk gärna på hur du vill dela upp belysningen i olika kontroller, ljusbrytare och dimmare. Dra dina egna rör för vägglampor, nattlampor, downlights eller hängande hängen som du vill styra individuellt så att du kan skapa den atmosfär du vill ha i badrummet.

Fördraget rör med ledningar / Byggmax.se

Skap ljus i badrummet

Ett koncept som är användbart att tänka på är «ljusskikt», hur ljuset sprider sig och hur ljuset kommer att träffa ytor. Detta är viktigt att tänka på när man planerar belysning i allmänhet i alla husrum, men är kanske särskilt viktigt när man planerar badrumsbelysning.

Bekväm belysning i badrummet med downlight i taket som ligger i olika zoner och inte för många, kompletterat med väggkrukor

Ett exempel på hur man inte installerar lampor i badrummet är att bara «peppa» taket fullt med downlights. I det här fallet kommer allt ljus ovanifrån och lyser ner. När allt ljus kommer från taket kommer det att få ljuset att kasta skuggor i ansiktet och upplevas som väldigt endimensionellt och tröttsamt. Då får du en väldigt dålig belysning över ansiktet när du till exempel står framför badrumsspegeln och måste passa eller sminka.

Ett bra exempel på lagerbelysning i badrummet inkluderar lampor och lampor som placeras på olika höjder och lager i rummet. Det kan vara en downlight i kombination med väggmonterade lampor, LED-remsor, hängande lampor, bordslampor eller fristående golvlampor om du har ett tillräckligt stort badrum.

Denna kombination av tak-, vägg-, golv- och bordsbelysning skapar en mer levande och dynamisk belysning som upplevs som mer naturlig och varierad. En kombination som är perfekt för både den dekorativa och avkopplande belysningen, samt praktiskt ljus för smink och vård.

Vägglampa med glaskupol i klassisk stil / Lamp24.se

Antal ljuskällor, downlights och ljusnivå

Downlights är ett praktiskt sätt att skapa belysning i badrummet, men du bör undvika att «peppa» taket fullt av downlights. Överväg istället att placera downlights och spotlights längs väggar och över kaklade hyllor där ljuset från spotlights kommer att reflekteras och spridas ut i rummet på ett naturligt sätt. Fläckar behöver inte nödvändigtvis placeras symmetriskt som det traditionellt görs, men en eller två kan lämnas ensamma i till exempel ett hörn, mycket nära en vägg eller över ett handduksställ.

SG Armaturen Junistar exclusive /Proshop.se

Använd gärna djupa downlights i badrummet. Dessa typer får ljuskällan att dras längre upp i downlighten och skapar ett mer riktat ljus som inte uppfattas som bländande. Kombinera djupa downlights med vägglampor eller upphängda lampor och golvlampor för att skapa den känsliga spakänslan.

Leo Cavo från Qlight med indragen ljuskälla som inte bländar / Proshop.se

Läs gärna mer om placering av spotlights och downlights i badrum.

Easy Kap asymmetrisk downlight från Flos – Perfekt för placering och ljus längs väggar / Lampemesteren.se

Praktiska lampor och lampor i badrummet

Downlights kan användas för att skapa en grundbelysning i badrummet, i kombination med dessa bör du också montera väggmonterade eller upphängda lampor för punktbelysning för praktisk användning. Ett exempel på detta kan vara upphängda lampor eller vägglampor som placeras bredvid spegeln. När lamporna placeras bredvid spegeln och lyser utåt i rummet får du ljuset riktat mot ansiktet och får ett bra ljus som är lämpligt för vård och smink.

Aballs från det spanska designhuset Parachilna är en serie hängande lampor, bord och vägglampor i en mjuk och modern design som med sin snygga touch passar underbart som belysning i badrummet. Lamporna kan hängas längs spegeln eller monteras bredvid spegeln, vilket ger ett stort ljus i ansiktet när du står, tack vare det opalvita glaset, kommer ljuset att lysa mjukt och inte verka starkt eller bländande.

Aballs från Parachilna / Andlight.se

Butterfly från norska norra ger ett känsligt och bländfritt indirekt ljus tack vare dess former som omsluter ljuskällan och sprider ut ljuset via reflektioner i bakplattan. Lampan kan placeras på ett lekfullt eller traditionellt sätt och passar perfekt i badrummet. Finns i många olika material och färger.

Butterfly vägglampa från Northern med indirekt ljus / Nordicnest.se

Corentin är en vacker, elegant vägglampa med en romantisk touch och snirklig metallinredning som passar perfekt in i ett badrum där du vill ha en mer klassisk väggbelysning bredvid spegeln. Lampan har också en strömbrytare så att de enkelt kan slås på och av direkt om så önskas.

Corentin – Romantisk och klassisk vägglampa med opalvitt glas / Lamp24.se

Berlind från Lindby är en dekorativ fyrkantig vägglampa som passar utmärkt som dekorativ väggbelysning längs en vägg i badrummet. Använd den till exempel som punktbelysning längs en ensam vägg utöver andra vägglampor med speglar och taklampor.

Berlind från Lindby – Fin som dekorativ vägglampa i badrummet / Lamp24.se

Nischer och LED -remsor i badrum

LED -remsor har introducerat ett helt nytt sätt att skapa bra belysning i badrummet, dessa kan användas för att skapa ett vackert och modernt ljus där du installerar indirekt belysning från nischer, hyllor, bakom speglar och tak. LED -remsor är enkla, prisvärda och ger ett snyggt ljus som också ökar djupets intryck av rummet.

Hörnprofil för LED -belysning från Paulmann – En enkel lösning för dold belysning / Lamp24.se
Ledremsor på en 5 meter rulle / Lampornu.se

Flex  är en flexibel profil för indirekt belysning och kan monteras längs runda kanter i tak och vägg och ger en snygg belysningseffekt.

Flex alu profil för led remsor / Lamp24.se

Ledremsor kan placeras inuti infällda hyllor eller nischer i väggen, dolda längs ett fodrat tak eller dolda i taket och vägglist som är en perfekt lösning för eftermontering eller delvis rehabilitering av badrummet.

Fyllningsprofiler för LED -lampor och indirekta lampor nere vid golv och tak / Lampornu.se

Nattlampa i badrummet

I vardagen använder du badrummet alla timmar på dygnet, även mitt i natten. Då är det väldigt bekvämt att kunna ha ett nattljus antingen ständigt tänd eller ansluten till en sensor som tänds när du kommer in i rummet. Du kan till exempel montera en LED -remsa gömd under badrumsarmaturen som lyser längs golvet.

In the tube från franska DCW finns en exklusiv designlampa som tack vare borsilikatglas, aluminium, rostfritt stål och silikon är en av de mest robusta och härdiga lamporna på marknaden, alla inslagna i en fantastisk design som kommer att locka uppmärksamhet.

In The Tube från DCW / Andlight.se
In the Tube från DCW är vattentät och skapar ett vackert ljus i badrummet / Andlight.se

Lamporna är allround och kan monteras så att de sticker ut något från väggen eller hängs horisontellt eller vertikalt från taket.

In The Tube från DCW / Andlight.se
Anton vägglampa för badrum / Lamp24.se

Harlekin Duo från Herstal  är en fantastisk spegellampa med en stilren och modern design som både ger ett fint ljus upp och ner, men också ut i rummet. Med sitt frostade glas skapar Harlequin Duo ett mjukt ljus som inte bländar, men verkar bekvämt och skapar en stämningsfull belysning i badrummet.

Harlequin Duo från Herstal / Nordicnest.se
Flos IC CW 1 – Vackra vägglampor, perfekta som dekorativa lampor i badrum / Lampemesteren.se

Läs gärna mer om placering av downlight i badrum och Belysning i vardagsrummet