Hopp til innholdet

Placering av downlight och lampa i badrummet – Inspiration & tips

En bra belysning i badrummet ger en underbar start på dagen! Det finns många varianter av lampor och downlights för badrummet, och även vissa zoneregler att beakta. Här är en liten guide och inspirerande tips för god belysning i badrummet.

Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.

Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se

Taklampor i badrum

Det finns många vackra taklampor för badrummet, för tak under 225 centimeter måste du välja en lampa som har en IP-grad på 44 eller bättre.
Om takhöjden är högre än 225 cm och du inte har problem med fukt och ånga, behöver du inte begränsa dig till endast IP44-lampor, men du kan också välja vanliga taklampor.

Titta längre ner för en liten genomgång av IP-gradzoner för badrummet.

Infälld fläckvit – Superfin tidlös fyrkantig infälld plats utförd i en gipsfinish. /Lamporochljus.se
Vitt downlight roterbart och lutbart AR111 Trimless /Lamporochljus.se

Rummets mått för downlight-montering

När du installerar och planerar downlight på ett nytt badrum tittar du först på rummets dimensioner. Är badrummet smalt och avlångt, fyrkantigt eller har badrummet små krokar och krokar?

I ett smalt badrum skulle det vara lämpligt att söka efter en remsa med downlight mitt i rummet, badrummet är mer kvadratiskt, platsen längs väggen blir bäst.
Tänk på att downlight främst finns för att ge god allmän belysning. Du bör alltid komplettera med andra lampor på väggen eller bordet för att få en bra «skiktad» belysning.

Avlångt badrum – plats på mitten
Avlångt badrum, dörr något från mitten – placerat från mitten av dörren.

Om dörren inte är mitt i rummet utan något på sidan väljer jag ofta att använda detta som utgångspunkt för placering av belysning i badrum.

Se urvalet av downlights på Lampornu.se

Detta är en fråga om bedömning.
Jag tycker personligen att det är trevligare om strålkastare kommer i linje med mitten av dörren, om det inte är så stor skillnad från mitten annars.

Placering av strålkastare i badrum

För långsträckta rum är downlights bäst placerade i mitten av rummet.
För att hitta ett bra avstånd till väggen och utrymmet mellan fläckar kan vi göra en snabb beräkning.

Låt oss säga att längden är 375 cm och bredden är 185 cm i badrummet.
– Mitten på bredden är lätt att hitta, 185/2 = 92,5 CM
1. Hitta sedan avståndet från den korta väggen till den första platsen på båda sidor, detta rekommenderas normalt att vara 50-60 cm.
2. Om du väljer 50 cm avstånd, subtrahera sedan 100 cm för båda fläckarna på 375 = 275.
3. Dela sedan 275 med 2 = 137 cm

I mitt exempel tror jag att 137,5 är lite för långt mellan fläckarna, närmare 100 cm rekommenderas.

Du kan göra samma beräkning igen men gå i 65 cm mellan fläckarna på kanten av väggen, sedan avståndet mellan downlight = 122,5 cm.
Det är ok om du väljer downlight med något högre effekt, t.ex. 10W / 8W. Välj en downlight med god spridningsvinkel.

Du kan också komplettera med en extra ljus plats i mitten och hålla 50 cm mot väggen. Då blir avståndet mellan downlight 91 cm.
Då kan du också gå ner i wattaget till 6 – 8 W per downlight.

Avlångt badrum – extra spett
Fyrkantigt badrum

I fyrkantiga badrum väljer vi ofta att placera strålkastare längs väggarna. Ett bra avstånd är 60 cm till varje sida.
Tänk på att ljuset reflekteras väl av väggar och brickor och kommer att ge en bra allmän belysning trots att lamporna är placerade på detta sätt.

Inte bara downlights

Downlights är mycket bra produkter för allmän belysning, men i badrummet behöver du mer än bara bra allmän belysning.

Tänk på hur ljuset från strålkastarna kommer att falla …
dessa kommer från taket och lyser upp golven, väggarna och toppen av ditt huvud. Inte precis där du behöver det bästa ljuset!

Liila 1 Vägglampa / Lampemesteren.se

Kom ihåg att allt ljus kastar skuggor .
Strålkastare i taket kommer att skapa ganska smickrande skuggor i ansiktet och bokstavligen sätta dig i ett sämre ljus, det kommer också att göra morgonskift, smink etc. utmanande.

Många gånger har jag varit tvungen att komma med kreativa lösningar i efterhand för att driva – och montera lampor över speglar, eller bredvid speglar och badrumsinredningar, eftersom kunden tyckte att downlights var tillräckligt och inte ville lägga till ström till andra ljuspunkter.

Mira, en härlig och enkel vägglampa från Nuura / Lampemesteren

Lampor ovanför speglar – Eller bredvid speglar

Ljus bredvid eller ovanför speglar bör planeras för direkt. Du behöver ett bra ljus som riktar sig mot ansiktet utan att blända, så att du undviker skuggor i ansiktet som kan vara ganska irriterande.

Cabaret från Astro – Vacker badrumsbelysning / Lamp24.se

Du behöver inte nödvändigtvis köpa lamporna direkt, om du inte planerar att installera sådana lampor, bör du ändå lägga några tomma rör i väggen, ta bilder och notera ungefär platsen så att de kan borras ut i efterhand.

Duschzoner utan dusch. Källa: Fitter Manual

Vad sägs om IP-zoner för vägglampor på badrummet?

Enligt bestämmelserna får du inte montera 230 / 240V-belysning i zonerna 0 och 1. Därför måste du bara i «zon 2» vara särskilt uppmärksam på IP-grader. Här bör du gå till IP44-kapslingsgraden av belysning.

Utanför zoner och runt handfat / speglar kan du installera vanliga vägglampor (IP20 eller bättre).
Men man bör utöva sunt förnuft . Om badrummet inte har tillräcklig ventilation för att ta bort fukt och ånga, bör du montera IP44 ändå.

Harlekin Duo från danska Herstal / glas och interiör

Höjd för placering av vägglampor i badrum

Rumets dimensioner och utformning beaktas alltid, men en god tumregel för att placera rör och lådor för vägglampor i badrum är:

På vardera sidan av spegeln: 150-160 cm över golvet, min 80-100 cm avstånd från varandra, men beroende på badrumsdekor och spegelns storlek.
Ovanför spegeln: Standardmonteringshöjden är 190 cm över det färdiga golvet, i mitten ovanför diskbänken.

Se urvalet av downlights på Lampornu.se