Hopp til innholdet

Anslut strömbrytar och kontakt på tygkabeln till lampan

Här monterar jag en ljusbrytare på en guldfärgad tråd med en tygskärm, omkopplaren måste monteras 1,5 meter från kontakten och du måste klippa av lite isolering så att jord och blå ledare (neutral / L2) inte går sönder eller måste vara gick med.

Demontering av ljusbrytare

Demontera först ljuskontakten som ska monteras. Då hittar du platsen på sladden där du vill ansluta strömbrytaren på sladden.

Här är det klokt att inte klippa av tråden, utan ta bort isoleringen halvvägs så att du kommer till varje enskild ledare och jord. Om du skär kabeln halvvägs finns det inte tillräckligt med anslutningspunkter i omkopplaren för att till exempel leda jordningen från kontakten till strömbrytaren.

Tejpa dit du planerar att ta bort

Tejpa runt tygsnöret först innan du börjar ta bort isoleringen. Detta förhindrar att tygisoleringen löser sig eller trycks ner i tråden. Placera tejpen på de punkter där sladden möter dragavlastningen.

Sedan kan du göra ett försiktigt snitt runt tråden och bryta tråden fram och tillbaka tills varje tråd är synlig. Sedan kan du klippa tråden på längden.

I det här exemplet använder jag brunt som omkopplare i ljusomkopplaren, medan blått (neutralt / L2) och jord går hela vägen genom ljusomkopplaren och fortsätter i tråden på andra sidan.

När detta är gjort kan du bända bort tejpen från tygsladden.

Anslut Euro -kontakten till tygkabeln

En kontakt är ganska enkel att ansluta. I det här fallet använder jag en Euro -kontakt som inte har någon jord och används för dubbelisolerade lampor eller en standard lamphållare. Om du vill ha en jordad kabel måste du använda en Schuko -kontakt.

Dra av tygsnöret och fäst det på dragavlastningen. Varje ledare måste anslutas till en separat terminal. Euro -kontakten är uppgrävd så jordkabeln förkortas och sitter löst på baksidan av kontakten.

Se även Vilken värmekabel behöver jag? – Guide för val av värmekabel , Vad gör färgen på trådarna eller Hur man planerar belysning i ett hem, en stuga och en lägenhet.