Hopp til innholdet

CC Värmekabel Beräkning och styrka i olika rum

varmekabel

För en felfri värmekabelläggning är det viktigt att ha några enkla formler och allmän kunskap om värmekabel i handen. Hur man säkerställer en värmekabelinstallation som är avsedd för syftet och rumstypen.

Om du vill beräkna CC-avståndet på värmekabeln eller undrar hur man beräknar ytan för värmekablar kanske du undrar hur stark värmekabeln ska vara i ett rum.
Nedan tittar vi på formlerna och en enkel guide för att lägga värmekabeln.

Läs mer om Guide till värmekabel , hur du väljer rätt värmekabel för olika rum.Hitta området i rummet

För att välja rätt värmekabel måste du känna till rumsområdet.
För att räkna ut området i ett kvadratiskt rum är ganska rakt fram, titta längre ner för rum med flera hack eller krokar.

För ett kvadratiskt rum, mät bredden på rummet, till exempel 2,52 meter och multiplicera detta med bredden 2,35 meter och få 5,92 m2.

område för ett kvadratiskt rum för värmekabel

Beräkna rätt område i ett rum med många kanter

Idag satte jag värmekablar i ett tvättstuga som hade många kanter, krokar och skåror. Så det var inte ett helt kvadratiskt rum så det var inte lika lätt att beräkna rätt kvadratmeter för värmekablarna.

För att hitta rätt område i ett rum som inte är helt kvadratiskt väljer jag ofta att dela rummet i hanterbara rutor.
Jag beräknar sedan kvadratmeteren för varje «ruta» och sätter ihop dem efteråt.

Precis som det såg tvättstugan ut, många krokar och krokar. Så jag var tvungen att räkna ut området i varje låda och sätta ihop dem.
Mät området för varje «krok» och lägg dem till det totala området.

Ta bort områden där du inte ska ha en värmekabel.

Nu har du hittat det totala området, men du måste hitta «effektivt område», eller nettoareal för att beräkna CC-avståndet.

Vi måste därför ta bort alla områden som inte ska ha en värmekabel.
Detta kan vara under ett gjutet badkar, runt avloppet eller under en toalett som ska slås på.

Normalt tar du vanligtvis från 0,5 m2 i ett normalt badrum med avlopp, men du kan beräkna detta mer exakt om du finner det nödvändigt.

Avstånd värmekabel runt avloppet?
De flesta rekommenderar 10-15 cm avstånd från avloppet runt avloppet. Detta för att förhindra uttorkning och öm lukt när vattenfällan torkar ut.Beräkna CC-avståndet på värmekabeln

CC-avstånd är avståndet som värmekabeln har till sig själv , till föremål och väggen är avståndet CC / 2.

Genom att få CC-avståndet korrekt får du inte för lite eller för mycket värmekabel mot slutet och du får en enhetlig värme i hela rummet.

formel för beräkning av värmekabelavstånd cc

För att hitta CC-avståndet måste du först hitta rumsområdet och kvadratmeteren efter att du har tagit bort platser där du inte vill ha värmekabeln, t.ex. runt avloppet, etc.

Sedan delar du rummet kvadratmeter i värmekabelens löpningsmätare.

Ex: 7,6 m2 / 80 meter lång värmekabel = 0,095
Tid med 100 för att få svaret i CM. 0,095 * 100 = 9,5 CM

Rumstyp och m2 styrka för värmekabel

Olika rum i huset har olika behov – och det finns därför olika krav på värmekablarna. Läs mer om hur du hittar rätt värmekabel .

Normal effektstyrka för värmekabel i gjutgolv .
Anges i watt per kvadratmeter.

Typ av rumMax effekt / m2Normal effekt / m2
vardagsrum100 watt50 – 80 W
kök100 watt50 – 80 W
sovrum100 watt50 – 80 W
barn100 watt50 – 80 W
kjellerstue100 watt50 – 80 W
badrum Floor150 watt120 – 150 W
WC150 watt120 – 150 W
tvätt150 watt120 – 150 W
Hall150 watt50 – 80 W
deltagare150 watt120 – 150 W

Värmeeffektbord för värmekablar i olika rum

Viktigt : Denna tabell är avsedd som en guide till hur kraftfull värmekabel du kan installera i olika rum, men du bör alltid ta hänsyn till underlaget du placerar i olika rum och följa golvetillverkarens krav.
Normalt gäller dessa begränsningar för hur kraftfull en värmekabel kan vara:

golv typMax effekt per m2
Parkett / laminatgolv60 watt
Vinyl / linoleum100 watt
Kakel, sten, skiffer160 watt

Maximal effekt på värmekabel på olika golv


För detta tvättstuga, som senare kommer att beläggas, väljer jag en svagare värmekabel och ganska tätare distribution för jämn värme genom golvet.

Stark, eller något svagare värmekabel?

Värmekablar har olika effekter per meter. Turkosen från Øglend är till exempel 16 watt per meter medan de gula är 10 watt per meter, det finns också gröna och röda som är ännu svagare. Vilken ska jag välja?

I allmänhet beror detta på rumstypen. För ett badrum där du vill ha högre effekt per kvadratmeter är det fördelaktigt att installera den turkosa värmekabeln.

Men till exempel är vardagsrummet för kraftfullt. Om du hade använt den turkosa värmekabeln i vardagsrummet skulle du behöva ha ett mycket stort avstånd mellan värmekablarna för att hålla dig under 70 – 90 watt per m2, skulle värmen ha varit jämnt fördelad.

Därför finns det en balans mellan rumstyp, god värmefördelning (längre kabel) och arbetsbelastning inblandad.Behöver du jorda nätvärmkabeln?

Kraven i NEK anger att alla värmekablar måste ha en jordad skärm eller placeras på ett jordat nät.
Om du installerar en jordkabel med en jordsköld behöver du inte samtidigt jorda nätet med en separat tråd.
Denna jordningsregel gäller inte för värmefolie tillverkad i KLII.

Alla värmekablar, oavsett nät, läggningsmetod eller om de är tillverkade som värmekablar eller värmefolie, måste anslutas till ett jordfelsskydd på 30 mA.

Se valet av värmekablar på eldirekt.se eller läs vår guide om hur du hittar rätt värmekabel för olika underlag och rum .

Mätningar och dokumentation

Korrekt mätning och dokumentation är viktigt. Tyvärr kom jag inte ihåg att jag tog bilder av mätningarna jag gjorde för bloggen, men de jag tog var:

  • Ohm test av värmekabeln.
  • Isoleringstest av värmekabelens ingångar till jordledaren i kabeln.

Jag använder en så kallad eurotestare på jobbet, detta är ett digitalt och ett mycket exakt mätinstrument för att mäta alla slags saker.

Bilder bör också tas av installationen, här är det särskilt viktigt att ta reda på var försörjningen, sensorröret och slutet på värmekabeln finns i rummet.
Så om något händer senare är det lättare att hitta dessa för felsökning / korrigering. Allmänna bilder bör också tas.

All vår dokumentation utförs och när jobbet är klart överförs det automatiskt till husets bostadskatalog online.

MTC3 Från Microtemp är en bra, prisvärd och pålitlig värmekabeltermostat

Vad kostar det att lägga en värmekabel?

När jag får den här frågan i mitt jobb kan det vara frestande att säga det som «Hur långt är ett rep?»

Det gör jag inte, men elektriker och andra hantverkare är noga med att trumpa vad kostnaderna kommer att bli utan att titta på det först.
Det medför automatiskt vissa skyldigheter när du tar ut kostnaden för ett jobb till en kund.

Det här jobbet med att lägga värmekablar i en tvättstuga på 7,6 kvadratmeter ensam gjorde jag på drygt 2 timmar totalt, vårt elföretag tar cirka 750 kronor per timme.

På denna installation kom jag till ett rum som var helt förstärkta, såväl som rör och en ny väggbox för själva värmekabeln hade redan förberett.
Det jag behövde göra var att borra ner ett Ø10 mm2 sensorrör, mäta, installera, kontrollera mått och dokumentera med mätningar och bilder.

Därför, för att få en lägre kostnad, kan du göra det lite tydligt i förväg efter att ha konsulterat elektriker och antagit att du har en viss vikt från tidigare.

Annars är det bara att rensa och göra det enkelt att komma till, jag letade efter platser där betongen kommer nästa dag och vi måste tillbringa hälften av dagen på att utföra möbler, skräp och snabbt som finns kvar.

Läs hur du väljer rätt värmekabel för olika rum och golv .