Hopp til innholdet

Matstol i trä – Varma och inbjudande stolar av naturligt trä

Fina matstolar i trä är ett klassiskt och tidlöst tillskott till matsalen, och kan tillföra en känsla av värme, komfort och stil till ditt hem. Trä är ett naturligt och hållbart material som kan anpassas till en rad inredningsstilar, från det traditionella till det moderna. Högkvalitativt trä, som ek, valnöt och teak, ger inte bara styrka och hållbarhet, utan också en rik struktur och färg som förhöjer matstolarnas utseende. Det finns ett brett utbud av design, inklusive minimalistiska raka linjer, intrikata sniderier och böjda former, så att du kan hitta den perfekta balansen mellan estetik och funktion för dina matsalsmöbler.

Drawn stol designad 1956 från &Tradition /Nordicnest.se

När det kommer till komfort är det viktigt att välja matstolar i trä som har en ergonomisk design och stöd. Vadderade säten, höga ryggar och armstöd kan lägga till extra komfort och göra sittande under långa perioder bekvämare. Kombinationen av trä och mjuka textilier, som läder eller tyg, kan också ge en känsla av lyx och sofistikering. För att skapa en mer personlig touch kan du välja matstolar som passar din individuella stil och smak, oavsett om det är genom färgval, träslag eller till och med användning av olika materialkombinationer. Genom att investera i fina matstolar i trä kan du skapa en inbjudande och elegant matplats som kommer att vara samlingspunkten för minnesvärda måltider och sammankomster med familj och vänner.

NocNoi Venø Matstol med Armstöd, Tyg och Massiv Ek – Oljad /BOBOhome.se

Stolen In Between SK1 från &Tradition är tillverkad i massivt trä, vilket skapar en stabil och stark matstol, men som med en smart design framstår som lätt tack vare de generösa hålrummen och fina träfibrerna. In Between SK1 är en elegant matstol av trä och den har ett bekvämt armstöd av svarvat trä som ger extra komfort och stöd.

Designern Sami Kallio använder två klassiska tekniker för att skapa formen och funktionen hos denna matstol. Sitsen är formgjuten för att få rätt form, vilket gör sitsen tunnare, lättare och samtidigt mer hållbar. Samtidigt används svarvning för att lyfta fram träets egenskaper och struktur bättre.

SK1 In Between från &Tradition med bekvämt armstöd /Nordicnest.se
SK1 In Between från &Tradition av eik /Nordicnest.se
SK1 In Between från &Tradition /Nordicnest.se

Stolen Grand Prix från Fritz Hansen designades av Arne Jacobsen år 1955 och introducerades på «Designers’ Spring Exhibition» på Danish Museum of Art & Design i Köpenhamn år 1957. Senare samma år visades den upp på Triennalen i Milano där den fick ta emot den finaste utmärkelsen på utställningen – Grand Prix. Sedan dess har stolen blivit kallad för just Grand Prix. Stolen passar utmärkt till många användningsområden, som matstol, konferensstol, kontorsstol och som loungestol. Den är mycket lätt och finns i en rad olika utföranden.

Grand Prix från Fritz Hansen /Länna Möbler
Grand Prix från Fritz Hansen /Länna Möbler
Grand Prix från Fritz Hansen /Länna Möbler
Selia matstol av gummiträ och valnötsfaner /Homeroom.se

CH24 Y-Stol – en tidlös ikon för modern dansk design. Stolen CH24 formgavs redan år 1949 och är därmed den första stol Hans J Wegner gjorde för Carl Hansen & Son vars företag ligger beläget i Odense Danmark. Stolen finns i en rad olika utföranden. CH24, även kallad Y-stolen eller The Wishbone Chair, är en lätt stol och trots sina armstöd en relativt liten möbel. De välvda bakbenen och den halvcirkelformade överdelen tillsammans med den eleganta Y-formade ryggen ger stolen ett varmt och välkomnande utseende. 

CH24 Y-stol /Svenssons.se

&Traditions Drawn matstol är ett vackert stycke dansk design från mitten av århundradet. Stolen är gjord av massivt trä med en charmig handvävd papperssits, och kännetecknas av sitt halvmåneformade ryggstöd och diagonalt placerade hängslen.

Drawn kommer både med och utan armstöd /Nordicnest.se

Stolen Drawn från 1956 av Hvidt & Mølgaard framstår som en definitiv del av dansk design. Byggd på traditionella hantverkstekniker och gjord av organiska material, ger den en känsla av hälsosam ärlighet till alla rum. Använd den som matbordsstol eller som fristående stol i hemmet.

Drawn stol från 1956 i valnöt och mörk ek /Nordicnest.se
Traditionell matstol i tidlös design – Drawn från &Tradition /Nordicnest.se

Matsalsstolen Cover från Muuto designades av Thomas Bentzen och är tillverkad med traditionella hantverkstekniker som att fukta/ånga ekträet, värma upp det och sedan böja det till de former du önskar. Detta är en tidskrävande flerstegsteknik, men den gör det också möjligt att skapa välformade trämöbler utan användning av synliga skruvar, endast lim.

Cover från Muuto matstol /Nordicnest.se

Matsalsstolen Cover har djup och bekväm sittkomfort, modern design och vackra former. Stolarna kan också staplas för enkel förvaring.

ångpressat trä som omger stöden och fixeras med lim /Nordicnest.se
Låg stolsrygg med brett ryggstöd /Nordicnest.se

Ready from Menu är en snygg och stilren matstol i ek och ekfaner med luftig design. Stolen är pressad i form och har en fribärande sits och rygg med bekvämt vinklat ryggstöd som inbjuder till trevliga stunder runt middagsbordet.

Ready matstol från Menu gjord av FSC ek /Nordicnest.se
Ready matstol från Menu gjord av FSC ek /Nordicnest.se
Ready matstol från Menu gjord av FSC ek /Nordicnest.se

NY11 Diningstolen från Norr11 har hämtat designinspiration från traditionella danska grundskolestolar och är byggd för att vara hållbar och tidlös. Träets struktur syns tydligt och det vackra hantverket lyser igenom samtidigt som det är bekvämt med lutande sittställning och bra ryggstöd.

NY11 Matstol från Norr11 /Nordicnest.se
NY11 Matstol från Norr11 /Nordicnest.se
NY11 Matstol från Norr11 /Nordicnest.se
UNIKA MÖBLER Livo matstol – naturlig ek och svart PU /BOBOhome.se

Roxy är en prisvärd och retroinspirerad stol som påminner om gamla dagar. Svängt ryggstöd och sits med bra stöd ger fantastisk sittkomfort. Olika material och träskivor av olika tjocklek kombineras, vilket skapar en visuell kontrast.

Roxy retroinspirerad och prisvärd matstol /Homeroom.se

Läs gärna mer om Retro interiör – Skapa vackra interiörer och stil med en retrokänsla, Bord i massivt trä | Vackra soffbord och matbord i massivt trä och Vackra, stora och långa matbord – För fester och vardag.