Hopp til innholdet

Glamorösa och eleganta lampor – Skapa en belysning med stil

Letar du efter en lampa som är unik, iögonfallande och glamorös? För att skapa rätt atmosfär och stil i ett rum kommer belysning och särskilt lampor att vara en mycket viktig del av interiören. Lampor fungerar som ett blickfång i inredningen och med rätt belysning kan du skapa en atmosfär av glamour, elegans och ta fram den stil du vill ha i rummet.

Oavsett om du vill skapa rätt atmosfär i ditt hem, till en bar, klubb och restaurang eller till en hotelllobby eller foajé på arbetsplatsen, kan du hitta några bra tips för speciella lampor med glamour och stil här.

Auro är en vacker ljuskrona i modern stil med långa ihåliga stavar av rosa färgade glasstavar som verkligen gör intryck och ger ett vackert ljus där den hänger. Ljuskronan fångar ögat och skapar en mysig atmosfär.

Auro glaskrona / Jotex.se
Auro kommer i rosa och klarglas / Jotex.se

Electra består av en metallbotten och glaskulor med kompakt form som kastar ett vackert ljusspel ner på bordet och in i rummet. Kulorna är en blandning av runda glaskulor och glaskulor med mönstrade räfflor som skapar en fin dynamik i belysningen.

Electra modern glaskrona / Jotex.se

Den ikoniska PH Artichoke från danska Louis Poulsen är «kon» originalen. Denna ikoniska lampa med över 50 års popularitet kan överstiga de flesta budgetar, men är fortfarande ett naturligt förstahandsval på denna lista över glamorösa och sensationella lampor.

Artichoke från Louis Poulsen / Lampemesteren.se

PH Artichoke lanserades 1958 och består av 72 individuella blad av massiv koppar med en rosa yta på insidan. Placeringen via 12 rader säkerställer bländningsfri belysning, oavsett vinkel, och ger exceptionell värme och vackert ljus. Den höga kvalitetsstandarden på Louis Poulsen gör att mycket av arbetet med lampan görs manuellt för hand av skickliga hantverkare.

Artichoke från Louis Poulsen / Lampemesteren.se
Louis Poulsen – PH Artichoke 480 Kopparrosa / Lampemesteren.se
Soleil – Fin starburst pendellampa med guldfärgade rör från Markslöjd /Lamp24.se
Soleil – Fin starburst pendellampa med guldfärgade rör från Markslöjd /Lamp24.se

Lacrima från italienska Vistosi är munblåst av exklusivt vitt muranoglas med en vacker och lång droppform som sprider ljuset på ett vackert och jämnt sätt. Det diffusa ljuset som skapas gör lamporna perfekta som dekorativa element och blickfång i den moderna inredningen. Kombinera dem gärna för att skapa hängande ljusskulpturer runt hemmet, över trappor eller längs stora fönster.

Lacrima vacker droppformad lampa från Vistosi /Lamp24.se

Clam från Fritz Hansen är en elegant nyhet som snabbt har hyllats och nominerats till ett antal designpriser för sin snygga och funktionella design. Lampan hämtar sin inspiration från naturen där ljuskällan är pärlan och du kan justera mängden ljus genom att öppna eller stänga glasskärmarna.

Lampan består av två halvsfäriskt formade glasskärmar av munblåst opalvitt glas som sprider ljuset på ett bekvämt och elegant sätt. Lampan är därför perfekt som upphängd lampa i vardagsrummet, över en köksö eller över ett matbord.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Snygg och klassisk design med ett jämnt och mjukt ljus som inte bländar. Perfekt för dekorativ och stämningsfull belysning runt köksbordet och i vardagsrummet. Lampan finns i två storlekar som kan kombineras med varandra. Läs gärna mer om Clam från Fritz Hansen eller se andra vackra glaslampor.

Clam från Fritz Hansen /Nordicnest.se

Plivello är en retroinspirerad pendel och ljuskrona från Le Klint som designades 2022 för Le Klints 80-årsjubileum 2023. Lampan har hämtat inspiration från de klassiska och glamorösa golvljuskronorna i art déco-stil och är handvikta av papper av deras fabrik i Odense, Danmark.

Plivello från Le Klint – Handbricka av papper /Lampemesteren.se

Plivello-lamporna finns i en mängd olika storlekar och även i flerfärgade golvlampor med dekorativa, tunna ringar av guldfärgat aluminium. Lamporna är imponerande och skapar ett vackert, delikat ljus, samtidigt som de håller en låg vikt och kan därför hängas upp utan extra hänsyn.

Plivello är perfekt om du vill skapa en lyxig stil i ditt hem, stuga eller för restauranger och hotell. Perfekt för rum med högt i tak.

Plivello från Le Klint – Inspirerad av klassiska ljuskronor /Lampemesteren.se
Plivello från Le Klint – Finns i flera storlekar och färger /Lampemesteren.se

Manila från spanska Parachilna är en underbart vacker pendel- och taklampa som elegant kombinerar rena material som glas och textil på ett spännande nytt sätt. Den inre textilskärmen dämpar och sprider ljuset, medan den yttre kupolen av munblåst glas ger glans och vackra reflektioner.

Manila glaslampa från Parachilna med innerskärm av textil / Andlight.se

Manila lamporna finns i flera storlekar och i färgerna klarglas eller rökfärgat glas. De är därför perfekta att kombinera att hänga ihop eller också göra sig fina hängande ensamma över ett vardagsrumsbord. Namnet kommer från det spanska «Mantón de Manila». Det är en traditionell sidensjal som ofta används av flamencodansare.

Manila glaslampa från Parachilna med innerskärm av textil / Andlight.se

Bai är en annan spännande glaslampa och pendel från spanska Parachilna som har hämtat sin inspiration från traditionella kinesiska lyktor, men i en lite mer genomarbetad version. Här hittar du en traditionellt utformad innerlykta inuti en munblåst sfärisk glaskupol av klart eller rökigt glas.

Bai glaslampor från Parachilna / Andlight.se

Lamporna kommer som antingen undertakspendlar eller som avlånga lampor som passar fint in över ett långbord. Tillverkad av en gammal bronsmetallisk struktur och ett noggrant handblåst glas, är Bai-serien ett riktigt smycke i belysningen som skapar ett mysigt och vackert ljus.

Bai glaslampor från Parachilna / Andlight.se
Bai glaslampor från Parachilna / Andlight.se

Megafon från Konsthantverk är en spektakulär taklampa och ljuskrona av bästa kvalitet från Konsthantverk, designad av Jesper Ståhl. Megafon-ljuskronan är tillverkad av äkta rå mässing som handrullas och monteras för hand på fabriken i Tyringe, Sverige. Denna snygga ljuskrona med sin unika och rustika charm, ser bra ut över ett matbord eller över vardagsrumsbordet.

Handrullad av rå mässing  /Lampemesteren.se
Grov och rustik mässingslampa som så småningom kommer att utveckla en vacker patina /Lampemesteren.se

De ljusa fläckarna i lampan skapar ett stämningsfullt sken precis där du behöver det, över soffbordet eller köksbordet, arbetsbordet eller sovrummet, bara fantasin sätter gränser.

Golvlampa ‘Botanica ‘ Retro guld /Lamporochljus.se
Golvlampa ‘Botanica ‘ Retro guld /Lamporochljus.se
Limana – Stor och långsträckt lampa med kristaller / Lamp24.se

Miraia från Lucande är en underbar nyhet av glamorösa kristalllampor som kombinerar dekorativa geometriska former i guld- eller silvermetall med stora och glittrande kristaller. Lamporna kommer både som undertak eller som undertak och kommer utan tvekan att skapa ett bländande vackert ljus med ett vackert ljusspel och reflektioner från sina många kristaller.

Miraia från Lucande / Lamp24.se

Alobani är en lika spännande nyhet som kombinerar glamour och exklusivitet med ett tidlöst och snyggt utseende som inte verkar alltför prickigt. Med sina många vackra kristaller skapar lamporna ett vackert ljus när kvällen sätter sig och ljuset reflekteras ut i rummet.

Alobani taklampa i kristall / Lamp24.se
Alobani taklampa i kristall / Lamp24.se
Vintage Art-Deco Bordslampa Stor Guld – Botanica /Lamporochljus.se
Art Deco bordslampa mässing – sfär /Lamporochljus.se

Caboche från Foscarini är en fantastisk lampa som är handgjord i Italien av munblåst glas med ett vackert mönster som ger både en dekorativ effekt och en otroligt vacker reflektion när lampan tänds på kvällen. Samtidigt har Caboche fått en uppgradering 2021 och har nu inbyggd ny teknik i lampan och som erbjuder ett antal nya innovativa sätt att styra och byta ljus via en app.

Caboche från Foscarini i munblåst glas med vackert mönster / Andlight.se
Caboche skapar ett vackert ljus och en mysig atmosfär / Andlight.se
Caboche från Foscarini finns i flera glasfärger / Andlight.se

Vitt eller guld? Sun Light Of Love från italienska Foscarini kommer i båda färgerna och har en unik, extravagant stil som med sina utskjutande metallpinnar i gyllene metall skapar en fantastisk blickfång och kommer att bli en glödande, gyllene sol av elegans i inredningen.

Sun Light of Love har också ett direkt ljus nedåt så att det kan placeras överbord eller i trappor, samtidigt har lampan ett dekorativt, indirekt ljus som omger resten av lampan så att du får de unika detaljerna.

Sun Light of Love från Foscarini / Andlight.se

Plate fra Normann Copenhagen er en nydelig gullfarget vegg og bordlampe i enkel design som passer kjempefint som en dekorativ pyntelampe i gang, stue og soverom. Bordlampen kan gjerne plasseres oppå en kommode eller skjenk for å skape et vidunderlig lag av lys og et fokuspunkt i innredningen. I denne lampen vil lyspæren være det fremtredende elementet og man kan gjerne benytte en tradisjonell edison lampe med synlige glødetråder, se gjerne tips om dekorative pærer.

Plate gullfarget bordlampe – Normann Copenhagen /Lampemesteren.se
Plate gullfarget vegglampe – Normann Copenhagen /Lampemesteren.se

Harakiri från Design By Us är en vacker serie exklusiva hängen och ljuskronor som med sitt munblåsta räfflade glas skapar ett slående glamoröst uttryck som blir centrum för varje belysning.

Häng gärna flera hängen i olika höjder för en kreativ och unik belysning / Andlight.se
Exklusiv Harakiri-ljuskrona i guld / svart / Andlight.se

Cesar kristalltaklampa är gjord med uppmärksamhet på detaljer såsom kedjan, alla dekorationer på beslaget och naturligtvis alla kristaller. Lampan ger dig en speciell ljuseffekt, både när ljuset är på och när ljuset är av. Designen, de många kristallerna och den guldfärgade ytan ger lampan ett elegant utseende som ger ditt interiör lite mer lockelse.

Art Deco hänglampa kristall med guld – Cesar /Lamporochljus.se
Ann-Kathrin – Vacker svart ljuskrona /Lamporochljus.se

Denna vackra lampa från italienska Masiero är dekorerad med äkta guldblad och blir ett unikt smycke som utstrålar elegans och lyx i inredningen.

Ola – Masiero / Lamp24.se

Med sina många fint utformade och lackerade glaselement som skimrar i ljuset, skapar denna vackra lampa en atmosfärisk belysning. Lamporna från den italienska tillverkaren Masiero står för elegans och exklusivitet, där endast högkvalitativa material används och där både designprocessen och produktionen äger rum i Italien.

Exklusiv lampa med flerfärgade glaskristaller / Lamp24.se

Electra är en stor och vacker taklampa med sfärer av ljusglas som med sina spår och mönster skapar ett vackert, elegant ljus i rummet.

Electra taklampa med glaskupoler / Jotex.se

Polaris från Swedish Globe är en lampa som sticker ut och kommer att vara perfekt om du vill ha en futuristisk och överdådig lampa som kommer att locka gäster och besökare. Denna underbara lampa kommer att glittra och skina lika vackert som själva North Star.

Polaris – Globen / Nordicnest.se

Spiral är ett exempel på hur den danska designlegenden Verner Panton experimenterade med former och färger. Som en mästare i den flödande futuristiska 60-talsstil introducerade han Pop-estetik för belysning och möbler.

Spiral tillverkas fortfarande i Danmark av Verpan och består av spiralformade hängen i glittrande akryl och metall. Akryl väljs på grund av dess mycket låga vikt och rör sig lätt när luften i rummet rör sig. Ljusrörelsen resulterar i ett fantastiskt spel av ljus och reflektioner.

Spiral från Verpan / Lampemesteren.se
Spiral från Verpan / Lampemesteren.se

Septima från Louis Poulsen är gjord av italienskt borosilikatglas, där skärmarna är skiktade runt ljuskällan och behandlas så att matta fält skapas i glaset. Frostat glas hjälper till att sprida ljuset från lampan på ett mer diffust och bländfritt sätt, som PH-serien från Louis Poulsen är känd för.

PH Septima från Louis Poulsen / Nordicnest.se

Värme från Norwegian Northern är en blickfång som lyser upp som en eldkula i hemmet och har ett helt unikt utseende med sitt mässingsfärgade, gyllene nät som också avger ljus och värme. Med värme kan du experimentera med olika dekorativa glödlampor för att hitta den stil du gillar bäst. Använd till exempel svaga till varma glödlampor för att få extra varm belysning.

Heat – Northern / Nordicnest.se

Ombrello kombinerar den klassiska tiffany-stilen med inspiration från raka linjer som är typiska för japansk arkitektur och är handgjorda på traditionellt sätt av Swedish Globen Lighting . Ombrello är en klassisk kupolformad taklampa med en diameter på 60 cm och passar fint över ett bord eller en köksö.

Ombrello – Globen Lighting / Nordicnest.se

Letar du efter något som fångar din uppmärksamhet? Magenta lampan från Metallux kommer definitivt att vara belysningens centrum och skapa ett strålande ljus med sin glamorösa stil. Magenta är tillverkad av flera spiralformade glaskedjor som hänger ihop och omger lampans ljuskällor och skapar ett helt fantastiskt ljus. Perfekt för stora rum, mörka toner och för att skapa en lyxig atmosfär i inredningen!

Magenta – Med färgat spiralformat glas / Lamp24.se

Italiensk kartell är känd för sina glamorösa mönster där de använder material på nya sätt för att skapa extravaganta lampor som lockar uppmärksamhet och beundran.

Designad av Ferruccio Laviani, består Bloom- lamporna från Kartell av färgade lockar av plast som omger en central ljuskälla och skapar en fantastisk ljusspel när ljuset tränger igenom lampskärmen.

Bloom – Flerfärgade lampor med vackert ljus / Lampemesteren.se

Bloom kommer i sofistikerade och spännande flerfärgade nyanser och även som en guldfärgad lampa, perfekt om du vill ha lite mer extravagant och glamorös belysning i hemmet, foajén eller baren och restaurangen.

Bloom – Flerfärgade lampor med vackert ljus / Lampemesteren.se

Christophe Mathieu har designat Discoco för Marset och det är en lampa som väcker uppmärksamhet och beundran med sin unika stil. Lampan består av flera pelare som var och en håller sitt reflekterande blad och omger ljuskällan. Discoco finns i flera vackra och moderna färger, samt en ny version av trä, perfekt för en stuga eller för att skapa en mysig atmosfär.

Discoco kommer också i en extra stor version med en diameter på 1,32 meter.

Disco i blank svart / Lampemesteren.se
Discoco i trä med vackert trämönster / Lampemesteren.se

Skygarden från Danish Flos är en stor kupolformad lampa med ett vackert mönster på insidan. Lampan tänds med indirekt belysning så att den inte bländar och samtidigt lyser upp inredningsmönstret på ett mycket dekorativt och stämningsfullt sätt.

Skygarden – Flos / Lampemesteren.se
Respiro – DCW. Finns i flera färger och storlekar. / Lampemesteren.se

Tatou  är en spännande ny lampserie från Danish Flos som har en helt unik och vacker design bestående av en yttre skärm i polykarbonat och bikupemönster som sprider ett fantastiskt och dekorativt ljus över till exempel en köksö. Lamporna har en vacker, modern och modern touch som finns i flera färger.

Flos Tatou /Andlight.se
Flos Tatou /Andlight.se

La Lollona  är en stor och exklusiv ljuskrona från italienska Slamp. Denna ljuskrona är perfekt för stora rum, lounger eller lobbyer på hotell eller restauranger där du vill ha en central och stor blickfång i belysningen.

La Lollona – Slamp / Lampemesteren.se

La Lollona hämtar sin inspiration från den spännande och färgglada 50-talets glamour och divor, med sin stora storlek, vackra färger och detaljer, kommer denna ljuskrona att förvåna och imponera.

La Lollona – Slamp / Lampemesteren.se

Hope  from Luceplan återupplever glansen och elegansen hos klassiska kristalllampor, men med en modern twist och innovativa material som ger ett kristallint och kraftfullt ljus – vilket ger lamporna en otrolig unikhet. Hope skapar en lyxig, glittrande och festlig atmosfär varhelst lamporna finns.

Vacker glöd – även i dagsljus / Andlight.se

Fun från Verpan är en elegant och imponerande lampa som är perfekt för att skapa en lyxig och glamorös atmosfär över matbordet eller hänga i en foajé. Designad av den ikoniska danska designern Verner Panton, fun är en lampa som leker med ett reflekterande hängande och skapar ett vackert ljus i rummet där lampan hänger.

Fun från Verpan / Andlight.se
Fun från Verpan / Andlight.se

Stream är en stor handgjord ljuskrona med tunna strängar av reflekterande kedja och dekorativa band från italienska Terzani . Men med sin höga prislapp på nästan en kvart miljon kronor kommer den här inte att ses i tusentals hem direkt.

Stream – Terzani / Lamp24.se

Från  By Rydens  kommer glaslampan  Gross . Denna vackra glaslampa finns i två varianter, en rund och en avlång lampa och består av dussintals bollar i ett vackert bärnstensfärgat, rök- eller champagnefärgat glas.

By Rydens Gross /  Nordicnest.se

Flos 2097  är en extravagant och elegant ljuskrona med många glödlampor i modern design, men som lika gärna passar in i rustika miljöer, i det moderna hemmet eller i stugan. 2097 finns i flera storlekar och passar perfekt som taklampa under högt i tak, bredvid trappor, över vardagsrumsbordet eller över matbordet. Välj mellan mässing, krom eller matt svart.

Flos 2097 – Vacker och modern ljuskrona / Lampemesteren.se
Flos 2097 – Vacker och modern ljuskrona / Lampemesteren.se

Minerva är en magnifik och stor ljuskrona som består av hundratals tunna metallkedjor av nickel som skapar ett vackert och exklusivt utseende.

Minerva – Schuller / Lamp24.se

Candela  från Trio Leuchten är en vacker och dekorativ modern ljuskrona med en rund form som sätts in med kristaller som kommer att glittra i ljuset från lampans centralt placerade ljuskällor. Den finns i flera färger, inklusive denna vackra mässingsvariant.

Candela ljuskrona / Lamp24.se

VL Ring Crown: Exklusiv ljuskrona från Danske Louis Poulsen som levereras i 5 & 7 lampskärm version, samt i vägglampa och hänglampa version.

Basen i mässing är en fin kontrast till opalglaset och ger ljuskronan ett elegant skandinaviskt utseende. Mässing är ett elegant material som tillsammans med de vita glaskupolerna gör ljuskronan till ett bra komplement till den moderna inredningen.

VL Ring Crown 7 Opal – Louis Poulsen / Lampemesteren.se

Apiales från Nuura  är en vacker och mjuk hänglampa i munblåst glas skapad av den prisbelönta danska designern Sofie Refer och kombinerar metall och munblåst glas i en fantastisk kombination av elegans och mjukhet. Apiales  finns i en stor serie storlekar och färgalternativ och går med i utbudet av vackra och spännande glaslampor från danska Nuura.

Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se
Apiales ljuskrona från Nuura / Lampemesteren.se

Hobo från Örsjö Belysning  är en vacker taklampa i rå mässing med en droppformad nyans av munblåst opalglas, tillverkad på traditionellt sätt i Sverige.Lampan är designad av Gustaf Nordenskiöld och inspirationen kommer från Småländskas glasblåsarkultur. Taklampans expanderande form reflekterar lufttrycket när glaset svalnar och hårdnar och har genom detta fått sitt unika uttryck.

Hobo – Örsjö Belysning /Nordicnest.se

Splendor från By Rydens är en vacker glaslampa gjord av bärnsten eller rökiga glasbollar i rad som skapar en vacker och stämningsfull belysning över matbordet.

Splendor – Av Rydens / Nordicnest.se

Få fler tips för vacker belysning, se tips om hänglampor och ljuskronor eller läs mer om ikoniska italienska designlampor. Använd gärna en dekorativ lampa för att skapa en mysig atmosfär och ett behagligt ljus.