Hopp til innholdet

Trappljus – Inspiration och tips om trappbelysning

Med ett trappljus kan du både få ett bra och praktiskt ljus som lyser upp trappan på kvällen, men som också skapar ett trevligt intryck och en fantastisk atmosfär. Här går vi igenom lampor och lampor för installation i trappor som ger både dekorativ och praktisk belysning av trappor.

Det finns många alternativ när du vill ha ljus längs trappan, vissa tycker att det är vackrast med ytmonterade vägglampor i snygg design, medan andra kanske vill ha infällda trapplampor eller indirekt belysning via LED-remsor. I trappan kan du därför vara mycket fri att välja en belysningsmetod som passar resten av hemmet och den stil du vill ha i hemmet.

Liila från Nuura – Elegant vägglampa för ytmontering / Andlight.se

Naturligtvis kan du också kombinera traditionella vägglampor med modern infälld belysning nere vid gjutningen eller tillsammans med lampor som är monterade under trappstyckena.

Ginger är en modern lampa från Marset som består av en serie runda former där den yttre upphöjningen har dold LED-belysning som lyser ett fint indirekt ljus tillbaka mot bakplattan. Vägglamporna (ej träversionen) kan även monteras utomhus.

Ginger vägglampa från Marset i trä och metall /Lampemesteren.se
Ginger vägglampa från Marset i trä och metall /Lampemesteren.se

Tavola är en långsträckt vägglampa i ek med platt form och infälld belysning som skapar ett stilrent och modernt indirekt ljus. Detta gör Tavola till en dekorativ trälampa som kan installeras i rum där man vill ha modern belysning, men samtidigt med ett naturligt utseende. Med sitt bländfria ljus är lampan perfekt för installation i vardagsrummet, trappan, sovrummet eller hallen och passar utmärkt som nattlampa.

Tavola – Avlång vägglampa i ek med led /Lamp24.se

Oyster lampan från danska Ferm Living är en spännande och innovativ vägglampa som är perfekt för dekorativ belysning som hänger ensam på en vägg i korridoren, vardagsrummet eller badrummet. Läs gärna mer om Oyster lampan från Ferm Living.

Oyster är en stor och långsträckt vägglampa, perfekt som väggdekoration / Lampemesteren.se
Gips profil för ledlister längs trappa / Lamp24.se
EVN Led-profiler för montering längs vägg eller tak / Lamp24.se
COB led strip /Lampornu.se
Här har jag monterat en smala profiler för montering under räcken, led-driver är placerad i rummet bakom trappan / Lamp24.se

Med Soho / Noho- vägglampor från Light Point kan du sätta ihop ditt eget mönster av dekorativa vägglampor. Dessa runda eller fyrkantiga vägglampor är perfekta för att skapa dekorativ väggbelysning på stora väggar i vardagsrummet.

Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Soho – Lightpoint /Svenssons.se
Noho – Lightpoint / lampemesteren.se
Soho – Lightpoint / Lampemesteren.se

Lion är en snygg vägglampa som skapar ett fantastiskt ljusmönster och sprider den över väggen på ett dekorativt sätt. Använd vägglampan tillsammans med en topp-spegel glödlampa så att ljuset sprids över väggen utan bländning. Dekorativ vägglampa som passar fint i trappor, i sovrum eller i korridoren och vardagsrummet.

Lion – Dekorativ vägglampa /Homeroom.se
Lion – Dekorativ vägglampa /Homeroom.se
Deli 2 – Exklusivt trappljus i svart / guld från Light Point / Lampemesteren.se

Grazyna från Lindby är en rörlig och formbar vägglampa som består av en serie runda former i svart och guld. Med en bakre ljuskälla blir denna lampa en upplyst väggdekoration och vägglampan är med sin indirekta belysning lämplig för dekorativ belysning i vardagsrummet, trappan och korridoren.

Grazyna från Lindby / Lamp24.se

Indirekt belysning : Ett annat coolt alternativ för ett snyggt ljus i trappan är att fälla in en tändstiftprofil snett längs trappan och låta LED-remsorna lysa ut över trappan. För dig som vill ha en tät, diskret och modern belysning av trapporna är detta ett utmärkt sätt att skapa ett dekorativt och praktiskt ljus.

Kom ihåg att du behöver utrymme för att montera en LED-drivare senare som kommer att vara fri i luften för kylning, till exempel, dra ett tomt rör för placering gömd inuti en garderob eller i nästa rum.

R10-R profil för led-strips längs en trapp / Lamp24.se

Med ADP- profilen kan du montera indirekt belysning längs golv, tak eller i nischer i väggar och tak. Detta gnistras in längs kanten på en gipsskiva och fogremsan kan senare införas i botten av profilen för att ge ett vackert indirekt ljus.

ADP-profil för indirekt belysning / Lamp24.se

Flex är en flexibel profil för indirekt belysning och kan monteras längs runda kanter i tak och vägg och ger en elegant ljuseffekt.

Flex alu profil tll led-strips /Lamp24.se

Pordis från Lucande är en tunn och modern trappplats som placeras längs trappan och lyser nerför trappan. Trappljuset gnistrar in i gipsen och ger ett minimalistiskt och rent utseende.

Pordis från Lucande – Mousserande lampa för trappor / Lamp24.se

Nitra vägglampa från By Rydéns är en rund och stor vägglampa som fångar uppmärksamheten och passar perfekt in i ett modernt och elegant hem. Nitra är designad i matt-svart metall med en gyllene detalj som fångar och sprider ljuset på ett vackert indirekt sätt och gör denna vägglampa perfekt som en stämningslampa i vardagsrummet eller dekorativ lampa i trappan och entrén.

Nitra dekor vägglampa från By Rydéns / Nordicnest.se
Nitra dekor vägglampa från By Rydéns / Nordicnest.se
Nitra vägglampa från By Rydéns / Nordicnest.se

Clava Up från Umage är en vägg- och taklampa i takform som är gjord av trä med vackra pelare som ljuset tränger igenom och en fin yta med synliga träfibrer och mönster. 

Formgivningen gör att underbara skuggor skapas på väggen när lampan är tänd /Nordicnest.se

Clava Up Wood är utmärkt att använda som en dekorativ vägg- och taklampa i husets rum och finns i flera färgvarianter. Clava up-lamporna finns också i två storlekar, vilket till exempel gör det möjligt att kombinera stora och små hängande tillsammans på väggen i olika höjder för extra dekorativ effekt.

Clava Wood Up i mörkt trä /Nordicnest.se
Clava Up Trälampa /Nordicnest.se
Clava Up Trälampa /Nordicnest.se

Montering av vägglampor i trappor
Med en kund som renoverade vardagsrummet och trappan ville han ha två lampor som kunde lysa upp trappan på kvällen, eftersom det fanns ett öppet rum på baksidan kunde jag borra in och montera två multiboxar, mellan dessa drog jag rör och lät upp kontroll av ljuset via Plejd.

Vägglådor flera monterade i väggen

När du ska sätta upp vägglampor nerför trappor placerar du dem gärna så att de ligger mitt i ett steg och i samma höjd ner längs balken. I bredare steg, till exempel där trappan vänder, kan du placera dem mitt i steget.

Anslutning av trapplampor
Installation av trappljus
Vägglampor nerför trappor ger ett trevligt nedåtriktat ljus
Färdigt resultat

Vägglamporna styrs i detta fall av Plejd, det här är några små trådlösa strömbrytare och dimmer som är lätta att installera efteråt under renovering och som kan styras via en trådlös switch eller en app i telefonen. Via appen kan du också lägga till scenarier eller göra det så att lamporna styrs av soluppgång / solnedgång.

Plejd pille

LED trappbelysning

LED-trappbelysning ger en «ren och modern» installation som lyser upp med ett fint indirekt ljus.

Du kan till exempel montera ledband på undersidan av ett räcke för att tända ner mot trappan, detta ger en snygg effekt som också är relativt lätt att eftermontera i befintliga trappor.

Se urvalet av LED-Lister/Strip / Lamp24.se
Se urvalet av LED-Lister/Strip / Lamp24.se

Ledremsor kan också monteras på undersidan av trappstyckena och trapporna för att ge en mycket fin och snygg belysning av trappstegen. Använd gärna lite svagare LED-remsor, t.ex. ca 5W per meter eller 9 watt per meter och montera dem i en aluminiumprofil med ett opalt plastskydd, detta hjälper till att sprida ljuset på ett mjukare sätt och samtidigt förlänger livslängden.

Se urvalet av LED-Lister/Strip / Lamp24.se

LED-belysningen kan också monteras på undersidan av vägglister som går längs trappan . Ta i så fall bort den befintliga formen och installera till exempel en lutande aluminiumprofil så att den lyser i en vinkel ned mot trappstegen, över vilken du kan montera om vägglisten igen. Detta kan ofta vara en enklare lösning i många situationer och ger ett trevligt, mjukt ljus nerför trappan.

LED-profiler

För nya installationer eller totalrenovering kan du också överväga stålprofiler för gnistning som har sin egen hållare för montering av LED-remsor. Här är möjligheterna nästan oändliga. Du kan till exempel installera LED-belysning längs väggen, nere vid golvet, infälld belysning längs takbjälken eller dold indirekt belysning längs trappan.
Läs mer om indirekt belysning.

Inloppsprofiler för LED-lampor och indirekta lampor
Inloppsprofiler för LED-lampor och indirekta lampor

Tak och baseboards från Orac Decor är konstruerade i ett speciellt lågviktigt material som också har plats för montering av LED-remsor och lampor. Med dessa kan du skapa en elegant indirekt belysning av tak, väggar och golv och de finns i många varianter som också kan kombineras med varandra.

Tak och vägglister för LED-belysning / Byggmax.se
Hörnprofil för LED-belysning från Paulmann / Lampe24.se
Arran – Satinert Messing / Lamp24.se

Dekorativa lampor i trappor

En vacker vägglampa i hemmet ger ett stort intryck, skapar stil och skapar ett fantastiskt ljus som sprider sig i flera lager. Dessa kan placeras på den höga väggen där trappan vänder, om du har en sådan trappa för att skapa en fantastisk blickfång i hemmet. Läs gärna mer om stora dekorativa vägglampor.

Koncentrisk från Marset / Lampemesteren.se
Sinne vägglampor från Belid finns i många moderna färger / Nordicnest.se
Amber Brass från Hubsch / Lampemesteren.se
Omega dekorativ lampa – Bra i trappor och entré / Nordicnest.se

Få fler tips för bra belysning i hemmet, se Vackra lampor för dekorationer, bord och hyllor, hur man skapar indirekt belysning, bra belysning och lampor för köket eller elegant belysning i vardagsrummet.