Hopp til innholdet

En svensk klassisk fåtölj sedan 1956 – Lamino från Swedese

Lamino från Swedese är en svensk designsuccé och klassiker som sedan 1956 har prydt många hem runt om i världen och även vunnit seklets design av läsarna av den svenska tidningen «Sköna hem».
Lamino är en tidlös designklassiker som passar utmärkt att placera vid fönstret och i läshörnor i hem och stugor.

Fåtöljens lamino designades med en form som ska anpassas efter personen och följa kroppens naturliga konturer. Det är därför denna fåtölj är både enkel och elegant, samtidigt som den är väldigt behaglig och bekväm att sitta i. Detta är därför både en dekorativ möbel att placera i hemmet, samtidigt som den fyller sin viktigaste funktion – att skapa en bekväm plats att sitta och koppla av på.

Ta den med dig hem eller njut av lugnet i stugan /Nordicnest.se
Lamino i oljad ek och mjukt fårskinn /Nordicnest.se

Det var Yngve Ekström som 1956 formgav denna fåtölj och med den lade grunden till ett framgångsrikt svenskt designföretag. Stolen är byggd med lager av pressfaner i bok, ek eller valnöt och med bekväma klädsel i fårskinn, textil eller läder.

Tillverkad i Småland, Sverige
Laminofåtölj och fotpall i kolfärg /Nordicnest.se
Lamino från Swedese /Nordicnest.se

Vackert, enkelt, bekvämt – och älskat.  När en svensk inredningstidning bad sina läsare att rösta på «en möbel från 1900-talet» valde de fåtöljen Lamino designad av Yngve Ekström, grundaren av det svenska företaget Swedese. «Att ha designat en bra stol är kanske inget dåligt liv», hade han sagt många år tidigare.

Den klassiska Laminofåtöljen från Swedese /Nordicnest.se

Lamino är ett typiskt exempel på tidlös design, där naturens egna material och modernt hantverk har resulterat i en möbel som är lika attraktiv idag som den är för kommande generationer.

Läs gärna mer om vackra inredningar i hemmet, bland annat Wulff – Snygg och exklusiv loungestol inspirerad av 1930-talet från &Tradition, Loungestol med stil – Conversation Piece från Umage eller Retro Interior – Skapa vackra interiörer och stil med retrokänsla.