Hopp til innholdet

Vilken typ av tråd används för LED-downlight?

hvilken ledning til downlight

Behöver du en värmebeständig kabel eller håller den med PN när du ansluter en downlight?

Mätningar från tillverkare har visat att temperaturen på en LED-drivare på vissa platser kan uppgå till 70, till och med 80 grader. Även vid normala temperaturer ner till 50 grader kommer en PN att utvecklas spröd över tid.

  • PN tål omgivningstemperatur upp till 70 grader
  • PLS / TP90 / FX90 / FKS90 / RXKX: Tål alla 90 grader.

Innan LED Downlight kom på marknaden och du fortfarande installerade halogenstrålkastare var det mycket viktigt att använda en tråd som tål de höga temperaturerna som fanns i lådorna ovanför taket. Resultatet av att använda PN för halogenbelysning kan i värsta fall hamna i brand.

Kontrollera priset på downlight-kabel på eldirekt.se

på ledningar
PN till downlight?

Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.

Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se

Kan man använda PN-ledningar för Downlight?

Även om man kan säga ja, är det bättre att säga nej.

Värme: Man kan säga ja eftersom modern LED-downlight inte genererar mycket värme, till skillnad från Halogen-strålkastare som gjorde PN-sladden «spröd» så att isoleringen föll av. Men LED-downlight utvecklar också värme, i själva verket kan ganska hög värme genereras punkt för punkt på en LED-downlight. PN-sladden är inte lämplig för höga eller medelhöga temperaturer, så det är bäst att alltid använda en downlight-kabel i taket.

Lastavlastning: Som det framgår av föreskrifterna måste tillverkarens installationsinstruktioner följas. Det som återstår är att spänningsavlastare måste användas vid montering. En spänningsavlastningsklemma runt isoleringen av en downlight och därför måste en lämplig downlight-kabel användas för detta ändamål.

Se urvalet av downlights på Lampornu.se

Qlight deras iso downlight levereras med en smart rörkoppling
Infälld fläckvit – Superfin tidlös fyrkantig infälld plats utförd i en gipsfinish. /Lamporochljus.se
Vitt downlight roterbart och lutbart AR111 Trimless /Lamporochljus.se

Vad säger förordningen om kablar för downlight?

NEK anger inte direkt vilken typ av tråd som ska användas. Det viktiga här är att:

  • Den valda ledningen utsätts inte för högre temperaturer än den är godkänd för.
  • Följ tillverkarens installationsinstruktioner. FEL-98 § 37 .

All elektrisk utrustning och material som ingår i eller ska anslutas till en anläggning måste ha sådana egenskaper som är anpassade till anläggningens syfte och funktion och anpassas till de yttre påverkan som kan förväntas från omgivningen.

FEL-98 § 37

Vad säger tillverkarna?

I databladet och monteringsanvisningarna måste tillverkarna ange om produkten behöver en speciell kabel för montering. Jag har inte hittat några artiklar eller datablad från någon av de mer kända tillverkarna som berättar vilken typ av kabel vanliga LED-downlights behöver.

Fx90 är en populär downlight-kabel, men enligt tillverkaren ska den alltid ligga i rör på 230V-system.

SG svarar

I ett svar från SG till en användare har dock SG sagt att de rekommenderar användning av 90-graders kabel eftersom:

  • Vi rekommenderar att du använder 90 graders kabel också eftersom en sådan installation kommer att pågå 20-30 år och 70 graders kabel (PN) blir spröd.
  • Det är inte heller möjligt att upprätthålla tillräckligt god töjning med användning av en enda ledarkabel, eftersom kopplingsboxen endast är godkänd för kabel med mantel.
  • Anläggningens livslängd med användning av PN är svår att svara men det råder ingen tvekan om att PN blir galen över tid också med temp. under 70 grader. Om temperaturen ökar med 10% under 70 grader halveras kabelns livslängd.


Kabeln måste vara godkänd för avlastning. PLS 90 från Eldirekt.se

Med utbytbara glödlampor

När du använder downlight med utbytbara glödlampor, även när du använder LED-glödlampor, ska du alltid installera en kabel som tål temperaturen om de ersätts med halogen.

Det måste dokumenteras

Installatören av downlight måste göra det bra för den valda lösningen. Även om det inte rekommenderas, kan PN monteras på led-downlight om led-downlight inte har utbytbara glödlampor – men då måste det dokumenteras att ledningarna inte utsätts för temperaturer högre än 70 grader.

I alla fall rekommenderas lämplig downlight-kabel – den kostar inte heller mycket extra.

Läs mer om eftermontering av downlight och isoleringssäker downlight.

Se urvalet av Spotlights och Downlights / Lamporochljus.se