Hopp til innholdet

Verner Panton – Mannen bakom ikoniska lampor och möbler

Den danska arkitekten och designern Verner Panton (1926 – 1998) rankas ofta bland de mest framstående och innovativa designers under efterkrigstiden. Under sin långa karriär med sin egen designstudio samarbetade han med ett antal europeiska designhus och tillverkare.

VP Globe / Lampemesteren.se

Hans stora passion var möbler, här lekte han med geometriska färger och starka färger i en tid då plast var ett helt nytt material. Bland annat står han bakom de ikoniska stolarna «Cone» och «Panton stol». I belysning var han en modig designer, och hans lampor för Louis Poulsen, Verpan och & Tradition är fortfarande mycket populära decennier efter att de designades.

Månen / Andlight.se

Verner Panton

VP Globe designades av Verner Panton 1969, men han var redan en etablerad produktdesigner innan tiden känd för att spela med former och färger på nya sätt.

Via sin egen studio stod Verner Panton bakom ett antal ikoniska designklassiker för både Verpan och Louis Poulsen, men han har också utmärkt sig inom möbeldesign. Bland annat står han bakom den ikoniska Panton-stolen , som 1960 var den första stolen som var gjord av en plast i ett stycke.

Panton Stol – Verner Panton
Spiral – Elegant taklampa / Andlight

Fantomet stulet

Phantom-stolen var Verner Pantons sista design innan han dog 1998. Med denna stol fortsatte han att spela med geometriska former som han har gjort i tidigare verk. Fantomet ser annorlunda ut från alla vinklar och blir ett riktigt blickfång i rummet.

Phantom Stol

Flowerpot

Verner Panton övervakade också designen av Flowerpot-lampan, en lampa med mjuka former och indirekt ljus som fortfarande är en av de mest sålda av & Tradition idag.

Flowerpot – Verner Panton /Nordicnest.se
Flowerpot – Verner Panton /Nordicnest.se

Panthella

Harmoniska halvcirkulära former är kännetecknen för Panthella bordslampor. Designad av Verner Panton 1971 i en underbar postmodern stil.

Panthella / Lampemesteren.se
Panthella / Lampemesteren.se
Verner Panton Fun / Andlight

För flera vackra lampor designade av Verner Panton har Lampemesteren.se skapat en separat sida där de har samlat alla hans belysningsdesign över tid.