Hopp til innholdet

Värmekabeltermostat fungerar inte, hur hittar jag felet?

När graden av kyla kryper ner, slås på termostaten och .. ingenting händer. Värmekabeln som fungerade bra i vår fungerar plötsligt inte? Vad kan vara fel med värmekablarna?

Idag var jag hos en kund som kände att det fanns fel i tre olika värmekablar i hemmet. Badrum, vardagsrum och hall.Använd dina fötter, inte dina ögon, när du ställer in temperaturen.

Se inte blint på vad termostaten visar

Den första termostaten jag kontrollerade var i badrummet, här visade mätningarna att termostaten och värmekablarna fungerade korrekt, problemet var att kunden (förståeligt) hade ställt in temperaturen på 20 grader utan att det var 20 grader i golvet.

  • Känn dig alltid rätt vid rätt temperatur.
  • Du kan få felaktiga temperaturantal för många saker:
    – Hur temperatursensorn ligger i marken, avståndet till värmekablarna, monteringshöjden på termostaten, luftcirkulationen etc.
Termostaten fungerade, du var tvungen att justera temperaturen.

Därför måste du alltid känna rätt temperatur på digitala värmekabeltermostater. Även om det står 20 grader på displayen, kan du behöva ställa in den på 24 grader för att få rätt temperatur.

Fel nr 2 & 3 – Termostat bröt inte igenom strömmen.

Fel på värmekabel i vardagsrum och hall. Även om termostaten är tänd, passerar den inte genom strömmen till värmekablarna. Först måste vi kontrollera att värmekablarna verkligen fungerar, sedan använder vi en eurotester / isoleringstestare.Vi testar att isoleringen är i ordning, här är kravet som annars 1 megaohm. Vi kontrollerar också motståndet i själva värmekabeln, om detta är 0 eller 9999 är det naturligtvis något fel. 136 tum ohm kan vara bra med storleken på rummet.

Isolering Test.
ohming / resistansmätning av värmekabel

Fel i värmekabeln kan också bero på lösa anslutningar, men i denna termostat ställer du in dem väl. Se även vanliga fel på värmekablar .

Installation av värmekabeltermostat

Ny termostat och golvsensoranslutning. Klämmans ordning har inget att säga.

Förmodligen är det därför något som är fel med själva termostaten, och jag monterar därför en ny.

Dra ny golvgivare

När du installerar en ny värmekabeltermostat ska du alltid installera golvsensorn också igen. Den gamla golvsensorn kan kalibreras till en annan termostat eller äldre modell.

  • Tryck golvgivaren så långt du kan.
  • Skär det så att du har 5-6 cm.
  • Dra upp den något och demontera den försiktigt i jackan.
  • Dra av jackan och skjut tillbaka den hela vägen ner.
  • Sedan tappar du en massa styv sensorkabel i lådan.
Anslutning och matning av värmekabel.

Att byta till en ny termostat löste problemen . Eftersom det är sällsynt att själva värmekabelslingan orsakar problemet, hjälper det vanligtvis att ersätta värmekabeltermostaten med en ny modell.

Läs värmekabelguiden – Hur man väljer rätt värmekabel för olika rum eller felsöker vanliga värmekabelfel .

Mtc termostat från mikromatik
MTC3 – En bra, prisvärd och pålitlig termostat med många funktioner jag ofta använder på jobbet