Hopp til innholdet

Tygkabel för lampa: Färgglada tygkablar och retro textilkabel

En tygkabel är en lampkabel som är belagd med en strumpa av tyg eller tyg och finns i flera färger. Du kan använda ett tyg eller en tygritad sladd för att skapa dina egna lampor, eller byta en lampa du redan har.

Trådar i svartvitt tyg är en säker framgång, men hur är det med guldfärgade trådar? En tygkabel med mönster och fler färger? Eller kanske en vriden lampkabel i en riktigt retro / antik stil? Här kan du se det stora urvalet av fantastiska textilier till din lampa.

En tygkabel är en kabel och sladd för lampor och ljuskronor som är tygritade. Dessa finns i många fina färger och ger en ny, fin look till lampan.

Med tygkabeln kan du skapa din egen lampa. Se min guide för anslutning av sockellampan

Jag är personligen väldigt förtjust i sådana tygkablar och det är verkligen väldigt enkelt att sätta på sladden på en lampa från en vanlig klar – eller vit gummikabel till en färgad tygsladd. Detta ger ofta «det lilla extra» och en finare lampa.

Tyvärr är urvalet av tygdragna trådar ganska dåligt om man inte är bra på att titta. Här är en samling tygkablar som du kan köpa till din lampa online.

Retro gammaldags lamplinje

Fin vintage och gammaldags tvinnad lampkabel du kan köpa per meter och använda på lampprojekt eller för att reparera gamla lampor.

Tyglinje Twinned Black / Lampeguru
Lampeguru har ett bra urval av gammaldags trådar för lampor.

Vridna ledningar är väldigt coola och passar bra för äldre lampor!

På Lampeguru kan du köpa lampledare per meter
Min «egna» tvinnade tygkabel . Tillverkad i EU.

Twisted lampkabel av tyg finns i många färger och är särskilt väl lämpad för att bibehålla en retro stil av lampan. Många gamla lampor kom original med en sådan tvinnad sladd.

Rund tygkabel för lampor

De flesta lampor har vanliga runda tygtrådar, här får du också jorden ner till själva lampan som behövs för t.ex. badrum eller i lampor som kräver jordning.

Sådana runda tygtrådar kommer verkligen i alla typer av färger och variationer, i menyn kan du se några av de varianter jag säljer själv och här kan du se det stora urvalet på Lampeguru

De mest populära färgerna på tygkabeln är svartvitt i svartvitt, dessa passar bra till vilken lampa som helst. En svart sladd passar vanligtvis fint till färgade lampor eller svarta lampor. En vit sladd går bra med ljuskronor och färgade taklampor.

Röd sicksackmönstrad sladd som jag säljer .
Svart / vit sicksackkabel från Lampeguru

Tygkablar med sicksackmönster är också populära. Enligt min mening är dessa bra för lampor som har en av färgerna i lampskärmen eller för glaslampor.

Lämplig lampfot

Med en lampbas / glödlampa kan du enkelt skapa din egen lampa!
Allt du behöver är ett klädstreck, glödlampauttag och en fin dekorationskula.

Jag tillverkade två sovrumshyllor av IKEA hyllkonsol, hylla, dekorlampa och tygkabel.
Retro / Vintage /Lampeguru
Rå Antik /Lampeguru
Färgglada baser /Lampeguru
Antik porslinshylla /Lampeguru

Här kan du se min guide för hur du ansluter en lamphållare och klädstreck.

Bra sladdkvalitet

Kvalitet är viktig när det gäller tyglinjer – och det finns ett antal krav som måste uppfyllas.

Det viktigaste är att de uppfyller EN-kraven och är CE-märkta.
Allvarliga kabeltillverkare kan också hänvisa till kopparrenhet i sina ledningar.

Eftersom tygtrådar inte är så stora som vanliga ledningar i väggen (0,75 till 2,5 mm2), kommer en hög kopparrenhet att säkerställa lågt motstånd i själva ledningarna och förhindra varm drift vid höga belastningar.

Kopparfärgad «Glitter» tygkabel

Grov och «landsbygd»

Vissa ledningar säljs med strumpor eller extra grovtyg. Dessa är underbara att använda för grova retro-lampor – eller lampor med antik yta.

Replampor, där själva sladden är en tjock rep / lampeguru
Bas för E27 av träverk / Lampeguru

En fin glödlampa

Jag tycker att det är riktigt kul att se hur designers har använt nya idéer för att skapa dekorativa glödlampor, en av de som jag tycker är mest intressant är «Stone» glödlampan från Nielsen Light. Detta har en vågig form som skapar en härlig lätt lek, perfekt för en piedestal lampa.

«Stone» från Nielsen Light / Lampeguru
Tvålbubblampa från NUD / Lampeguru