Hopp til innholdet

PH5 lampa av Louis Poulsen – Ikonisk pendellampa från 1958

ph5 lampe fra louis poulsen

När du nämner Louis Poulsen tänker du ofta på två ikoniska lampor, PH-lampan och den vackra artichoke-lampan . Här tittar vi på den ikoniska PH5-lampan från Louis Poulsen, en vacker och populär pendellampa sedan 1958.

PH 5-lampan är en av de mest imponerande mönster av Poul Henningsen för det danska belysningsmärket Louis Poulsen. Lampan designades 1958 för att hänga som ett hänge från taket. Lampan har en vacker trelags lampskärm som hämtar inspiration från 1920-talet, men med detaljerade detaljer och hög finish.

PH 5 Hänglampa Vit / Lampemesteren.se

Kombinationen mellan det vackra utsidan och den smarta designen är inte av misstag. Poul Henningsen var en av Danmarks mest erkända arkitekter och möbeldesigners, både före och efter andra världskriget.

Han var en innovativ person som alltid sökte nya sätt att skapa lampor som minimerade bländning och gav ett bekvämt och atmosfäriskt ljus.

PH 5 finns i många fina retro färger / Lampemesteren.se
Ph5 från Louis Poulsen

Ph 5-lampan är tillverkad i en serie aluminiumformer som varierar i storlek. De pulverbelagda ytorna reflekterar ljuset nedåt och förvandlar det ljusa ljuset till en behaglig glöd.

Samtidigt är lampan själv och skärmarna otroligt trevliga att se på, även idag över 50 år efter dess design ser lamporna futuristiska ut.

Ph5 Mini från Louis Poulsen i blått / Lampemesteren.se

PH 5-serien finns i två storlekar som varierar något i storlek.

  • PH 5 mini har en diameter på 30 cm.
  • Ph 5 har en diameter på 50 cm.

PH5-hängen finns i en mängd olika mjuka toner som passar alla interiörstil. PH5-lampan introduceras nu också i en läcker mässings- och kopparversion.

Ph 5 Messing / Lampemesteren.se
Ph 5 Copper / Lampemesteren.se

Montering av PH5 från Louis Poulsen

PH5 måste sättas ihop som de flesta andra lampor. Det första du ska göra är att sätta in lamphållaren med sladden i en rund röd ring och dra sedan sladden ur lampans överkant.

Den lilla röda ringen centrerar sladden i lampan och ser till att PH5-lampan hänger rak. Sedan skruvas lampans övre del i resten av lampan.

När du vrider toppen av PH5-lampan till resten av lampan, se till att de tre hållarna får ett tillräckligt bra grepp på skärmen. Trots att ljuset är relativt ljust kan det slockna om det inte sitter ordentligt.

Därefter placeras glasdiffusorn i lampans botten, som pressas på plats genom att vrida den försiktigt.

PH5 hängde på och klar för anslutning

När detta är gjort kan PH5-lampan hängas upp och anslutas i taklådan.

PH 5-4 1/2

PH 5-4 1/2 är en större variant av PH5-lampan som gjordes för det konsertbyggda Århus musikhus. De lade till ett litet, blått skärmelement för att övervinna bländningsproblem. Så här blev det underbara pendelljuset PH 5-4 1/2.

Läs mer om lampa över matbord , se hur du kopplar in andra lampor eller läs mer om belysning i vardagsrummet .

Se alla fantastiska PH5-lampor på Lampemesteren.se