Hopp til innholdet

Pappers- och rislampa i modern och traditionell design

Papperslampor eller rispapperslampor och lyktor finns i både traditionella och moderna varianter där det tunna rispapperet skapar ett diffust och dämpat ljus som gör dem lämpliga som lampor i sovrum, men också i vardagsrummet.

En nyhet från svenska världen är Kyotos rispapperslampor. Kyoto har en okonventionell och modern form och mycket tunt rispapper som skapar ett vackert, glödande ljus i hemmet.

Kyoto – Globen / Kitchentime.se
Kyoto från Globen. Finns också i en större version / Kitchentime.se
Kyoto finns i två storlekar / Kitchentime.se
Kyoto stora Ø60 / Kitchentime.se

Plivello är en retroinspirerad pendel och ljuskrona från Le Klint som designades 2022 för Le Klints 80-årsjubileum 2023. Lampan har hämtat inspiration från de klassiska och glamorösa golvljuskronorna i art déco-stil och är handvikta av papper av deras fabrik i Odense, Danmark.

Plivello från Le Klint – Handbricka av papper /Lampemesteren.se

Plivello-lamporna finns i en mängd olika storlekar och även i flerfärgade golvlampor med dekorativa, tunna ringar av guldfärgat aluminium. Lamporna är imponerande och skapar ett vackert, delikat ljus, samtidigt som de håller en låg vikt och kan därför hängas upp utan extra hänsyn.

Plivello är perfekt om du vill skapa en lyxig stil i ditt hem, stuga eller för restauranger och hotell. Perfekt för rum med högt i tak.

Plivello från Le Klint – Inspirerad av klassiska ljuskronor /Lampemesteren.se
Plivello från Le Klint – Finns i flera storlekar och färger /Lampemesteren.se

Formakami Paper Lamp Series

Formakami, designad av Jaime Hayon för det danska designhuset & traditionen, är en lampserie som har inspirerats av traditionella asiatiska rislampor, men med ett modernare utseende.

De fina tunna rispappersväggarna skapar ett vackert och mysigt ljus med fin ljusdämpning. Detaljer om svartfärgad ek och 4 meter tygkabel. Rislamporna finns i flera fina varianter som passar fint samman i olika höjder.

Se alla de fina Formakami rislampene hos Lampemesteren
Se alla de fina Formakami rislampene hos Lampemesteren
Formakami JH4 / Lampemesteren
Formakami Pendel JH5 / Lampemesteren
Formakami finns också i en tabelllampeversion / Lampemesteren

Vitra Akari designad av japansk-amerikanska Isamu Noguchi och är en del av den populära Akari-serien från Vitra. Akari-serien består av rispapperslampor i olika storlekar och färger. Det ljusa rispapperet bidrar till ett varmt, mjukt ljus och ger ljushet till de annars fulla lamporna.

Vitra Akari Golvlampa / Andlight.se
Vitra Akari rispapirlamper / Andlight.se
Vitra Akari rispapirlamper / Andlight.se
Vitra Akari rispapirlamper / Andlight.se

Knit-Wit- lamporna från Made By Hand är en annan serie mycket populära lampor inspirerade av utseendet på traditionella rislampor i kombination med modern skandinavisk design.

De stickade vigghängen finns i många former och färger, runda, ovala, för bord, tak och golv och består av stickade lampskärmar.

Knit Wit – Gjord för hand / Lampemesteren
Knit Wit – Gjord för hand / Lampemesteren

Taiwanesiska rispapperslyktor

Traditionella lyktor tillverkade i Taiwan av lokal Makino-bambu och tyg som är handmålade och individuellt dekorerade. Vackra och autentiska lyktor som ger ett vackert ljus i rummet.

XL Terra Lanterns / Kitchentime.se
Lanterne XL Naken/ Kitchentime.se
Lyktor XL Creme / Kitchentime.se