Hopp til innholdet

Ljuskrona montering och koppling – Hängande ljuskrona tak

henge opp og koble lysekrone

Idag kommer jag att montera, hänga och ansluta en ny ljuskrona i en lägenhet. Här var det inte en taklåda från tidigare och jag var tvungen att lägga nya ledningar över taket.

Ljuskronan ska placeras i mitten av fönstren inuti ett hörn av vardagsrummet. Till vänster kan du se ett uttag som är inställt för framtida belysning och du kan se en downlight som jag har valt för att dra ut en ny tråd över taket.

Ljuskronan ska placeras i mitten av ljuskronan vid fönstret.

För att hitta mitten mäter jag först med tummen mellan väggarna och placerar lasern på pricken. Punkten i taket visar sedan mitten, men det är klokt att kontrollera mätningen om lasern är något sned eller liknande.

Läs mer: Hur man planerar belysning i ett hem, en stuga och en lägenhet

Upptäck vackra lampor /Markslöjd

Jag plockar en av fläckarna från taket och använder tummen för att komma från det nya hålet jag gjorde till downlight-hålet.

Jag gjorde också ett litet hål över sockeln i taket för att lägga till en ny tråd gömd över taket och upp till ljuskronan.

Jag trycker först en PFXP- kabel in i det lilla hålet ovanför utloppet och upp till det första downlight-hålet. Dessutom släpper jag sladden på pinnen och drar bort den där ljuskronan ska monteras.

PFXP-kabel är godkänd för läggning utan rör, även i isolering. Uttaget måste senare bytas ut mot en fast anslutning och täckas med ett hölje.

En ljuskrona kan bli ganska tung och behöver en solid takfäste. Eftersom taket är gjord av gips och det inte fanns någon befintlig taklåda för att hänga ljuskronan i, måste jag sätta upp en träplanka som lindrar och fördelar vikten.

Ett gipstak tål upp till 20 kg med vikt, men det är riskabelt att använda endast pluggar. Därför använder jag en plankbit som jag skjuter in i hålet och lägger över och ser till att få planken så mitt i hålet som möjligt.

Jag kommer sedan att fästa takkroken i taket och plankbiten. Eftersom skruven «trycker» upp plankbiten måste du hitta ett sätt att trycka ner den på skruven så att den fäster.

Du kan använda fingrarna om hålet är tillräckligt stort. Här använde jag den «J» -formade baksidan av en injekteringspistol för att hålla plankbiten ned mot gipsen så att skruvarna fästes ordentligt på varje sida.

Montering av själva ljuskronan

Ljuskronans övre del måste monteras. Detta är den övre kroken som går igenom takkoppen och kommer att vara länken mellan takkroken och resten av ljuskronan.

Denna krok är samtidigt ihålig så att tråden passerar genom den.

I takbänken ansluter du ledningarna i WAGO-anslutningsterminalen. Klipp inte sladden för kort, snarare ha lite extra att gå på om den ska säljas senare, sänkas eller ommonteras i ett högre rum en annan dag.

Ljuskronan ansluten i Wago

Ljuskronor kommer vanligtvis i ett kit och tyvärr ofta med defekta eller dåliga installationsinstruktioner. Denna ljuskrona kom med en ganska enkel manual, men det fanns vissa delar som var svåra att identifiera och saknade numrering på de flesta delar av paketet.

Men allt går om du använder manuella och färdiga bilder för att räkna ut saker och ting under vägen.

Huvuddelen av ljuskrona kom plattpackad. Klipp av remsorna, lyft upp och dra åt lamphållarna.

Här är den övre delen av ljuskronan monterad. Senare fick jag ta bort hela kedjan eftersom själva ljuskronan var ganska hög i förhållande till takhöjden.

Efter att ljuskronans delar var färdiga och ljuskronans botten färdig anslöt jag resten av kraften.

Jag tog inga bilder av det, men kort sagt bytte jag ut sockeln vid taket med wago-kopplingsklemmer och använde ett lock med urtag.

Att hänga upp kristallerna är enkelt men ganska tidskrävande. Det är därför kunden valde att hänga sig själv.

Totalt tog installationen drygt 3 timmar och elektrikern kostade cirka 2500-3000 NOK med material. Om du har en taklåda från tidigare kommer installationen naturligtvis att ta mindre tid.

Hitta rätt höjd för ljuskrona

Den korrekta höjden på ljuskronan beror mycket på vilken typ av ljuskrona den är och vilket rum den ska hänga i.

I det här fallet bör ljuskrona hänga över bordet och det finns två vanliga sätt att hitta rätt höjd.

  • Skärmtak över matbordet: Om du har bordet att använda, hänga ljuskronan så att lampans botten är 40-50 centimeter över bordet.
  • Om du inte har bordet kan du sitta ner på en stol, sträcka ut handen och mäta 30-40 cm från toppen av handen till botten av ljuskrona.

När du skär ner en ljuskrona måste du ofta böja kedjan. Här kan du antingen använda två tänder eller två större skruvmejslar och böja dem ut.


Ljuskrona tips

Se tips om fantastiska ljuskronor du kan ha i ditt hem, läs också artiklar om klassiska kristallkronor och moderna ljuskronor .

Läckö – Markslöjd /Kitchentime
Markslöjd krystallkrone Gränsö /Homeroom

Flos 2097  är en extravagant och elegant ljuskrona med många glödlampor i modern design som finns i flera färger och även i matt svart. 2097 passar fint in i både den rustika inredningen, i det moderna hemmet eller i stugan. Lamporna finns i flera storlekar och passar perfekt som taklampa under högt i tak, bredvid trappor, över vardagsrumsbordet eller över matbordet. Välj mellan mässing, krom eller matt svart.

Flos 2097 – Vacker och modern ljuskrona / Lampemesteren.se
Flos 2097 – Vacker och modern ljuskrona / Lampemesteren.se
Amp Chandelier Large Gold / Green / Lampemesteren
Polly Chandeliers / Jotex
Brons – Meerosee / Aliexpress
Casa K9 – Vacker kristallkrona / lampguru
Casa K9 – Vacker kristallkrona / lampguru

Anuur 6 från Nuura är en fin och annorlunda pendelkronkrona i bärnstensfärgat glas med mjuka, böjda former som skapar ett dekorativt ljusspel. Lamporna hänger på flera nivåer och passar fint som belysning i vardagsrummet .

Anoli 6 – Nura / Designlite