Hopp til innholdet

Lägg värmekablar direkt på masterboard eller betongen

Idag lägger jag nya värmekablar i ett badrum och en liten toalett / tvättstuga. Värmekablarna ska läggas direkt på styrplattor och limmas.

Det stora badrummet består av ett huvudrum plus en liten ingång där duschen ska placeras. Det finns också flera hinder, inklusive ett badkar där värmekabeln inte ska ligga.

Huvuddelen av badrummet där värmekabeln ska läggas
Duschhölje

Beräkningar värmekabel

Börja med att ta reda på området
Badrummet har flera väggar och vinklar, flera hinder och ett litet hack som måste beaktas. I sådana rum tycker jag om att dela utrymmet i rutor eller rektanglar på vilka jag beräknar individuellt ytan innan jag multiplicerar dessa till total yta.

Effekten av detta rum var 9,82 m2

Beräkna watt per m2
För att beräkna watt per m2, dela upp värmekabelens effekt med kvadratmeter i badrummet. Här var kabeln 1350 watt, vilket gav 137 watt per m2.

Beräkna CC-avstånd
För att beräkna CC-avstånd, ta rumets yta och dela längden på kabeln. Denna kabel var 74 meter lång vilket ger en CC på 13,2 cm.
Läs mer om beräkning av CC-avstånd på värmekabel .

13,2 cm blir således avståndet från värmekabeln till värmekabeln i öglan. Avstånd till vägg eller annan hinder är hälften av CC.

Fibersementplate 1200x600x6mm

Värmekabel på masterboard

Grunder för masterboard och betonggolv

Masterboard-plattor är en bra bas för värmekablar i ett badrum. Plattorna är ej brännbara och bygger samtidigt lite.

Innan du lägger värmekablar på styrplattor eller betonggolv måste underlaget grundas.
För att göra detta, blanda en grunning med vatten och rulla ut den över borden med en kvast eller en färgrulle.

Kabeln bör kontrolleras att den är ok innan den stängs av.

Innan du lägger värmekabeln, se till att den är i ordning. Här kontrollerar man först isoleringsmotståndet (megging) och kontinuiteten.

Detta bör också kontrolleras efter att kabeln är klar. Detta för att dokumentera att kabeln var i ordning innan värmekabeln kastades över.

Jag börjar med att skjuta upp den kalla änden på värmekabeln i ett 16 mm2 korrugerat rör som kommer ut i bottenkanten och går upp i vägglådan.

Du kan trycka den kalla änden på värmekabeln hela vägen in i röret så att endast fogen limmas på underlaget. Du kan också dra ut den och förbi ett hinder som jag valde att göra i det här badrummet.

Det tomma 16mm2 korrugerade röret är sensorn, änden är tejpad så att ingen gjutning fyller den. Du kan också använda ett 13mm2 sensorrör om du planerar att gjuta så lågt som möjligt.

Placera sensorröret i mitten av en värmekabelslinga för den mest exakta temperaturavläsningen.

På masterboard och betong kan du lima värmekabeln direkt på golvet / Steinel limpistol

På masterboard och betong kan du lima värmekabeln direkt på underlaget. Kom ihåg att prima.

Gör CC-märken för snabbare läggning. Jag gillar att klippa på en limpinne och använda som CC-mall

Du kan bågas upp värmekabeln om avståndet i slingan till hindring eller vägg blir för stort, men för kort för att sätta slingan en extra tid fram och tillbaka.

Avstånd till dränering

Man bör hålla lite avstånd till avloppet, ungefär hälften av CC är ett fint avstånd. Avståndet är främst för att förhindra torkning av avlopps- / vattenproppen så att dålig lukt kan komma upp från rören.

I badrum där så lite gjutning som möjligt bör hållas ännu längre avstånd så att muraren kan bygga rätt fall på avloppet.

In och ut från en liten duschkabin med värmekabel