Hopp til innholdet

Isoleringssäker Downlight du kan montera utan låda

downlight i isolasjonen

Under senare år har utbudet av isoleringssäkra downlights blivit mycket större. Företaget som snabbt blev känt för denna nya metod var norska QuickInstall, efter att deras nya produkt kom ut på marknaden tog det inte lång tid för andra tillverkare att komma vidare och nu hittar du ett stort urval av downlight som kan placeras rätt i taket utan låda.

Fördelen är att det är ännu enklare att komplettera med nya downlights där du ursprungligen inte planerade för det, men det ger också möjlighet att «skjuta upp» placering av spotlights till taket och väggarna är färdiga gips och du kan få lite mer «känsla av rummet» «.

Här kommer vi att titta på de olika downlights du kan placera direkt i isoleringen, var det behövs och hur det påverkar livslängden.

Denna symbol innebär att en downlight inte ska täckas.
SG Armaturen Junistar isosafe /Proshop.se
SG Armaturen Junistar Square IsoSafe dimtowarm black /Proshop.se

Installation av isosafe downlight i tak

Isoleringssäkra strålkastare och downlights är ett bra val för både ny installation, men kanske särskilt för rehabilitering, dvs när du vill installera strålkastare på tak utan strålkastare från tidigare.

Tidigare fanns det ingen downlight – kraft tas från takpunkten mitt i taket

I detta vardagsrum monterade jag strålkastare på båda sidor av rummet med isoleringssäkra downlights. Det kan vara värt att investera i en regeldetektor för att kunna kontrollera vad som ligger bakom takplattorna för att undvika att träffa en takbalk.

För att eftermontera taklampan, gå ut via en befintlig takpunkt och dra en ny tråd över taket och ner i de nya hålen du har borrat.

Isoleringssäker downlight i trädgårdstaket

Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.

Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se
Infällda downlights från Antidark /Lampemesteren.se

Isoleringssäker downlight används också mer och mer i nya installationer. Detta beror på att det är mindre tidskrävande att undvika att installera spotboxar, kvaliteten på isoleringssäker downlight är nu också på samma nivå som vanligt downlight, och priset har sjunkit avsevärt de senaste åren.

För ny installation drar du rören i taket och lämnar det lite «slackt» så att du senare kan dra ner rören i hålen du gör och sedan koppla ner belysningen på vanligt sätt.

Här använde jag Qlight Isola

Var krävs isoleringsbeständig downlight?

NEK och FEL, som är förordningar och lagar inom elektrisk installation, säger inte något direkt om detta. Nek å andra sidan hänvisar till det faktum att det huvudsakligen är tillverkarens riktlinjer som måste följas och en separat riskbedömning. Kontrollera därför symbolerna och tillverkarens instruktioner för användning.

Det bör också komma ihåg att nästa husägare kanske vill använda hemmet annorlunda än dig själv, så om du installerar gu10 downlight för t.ex. phillips hue som inte skapar mycket värme. Nästa husägare kanske tror att du kan montera GU10 halogenlampor som producerar betydligt mer värme.

Firesafe-locket från Optime expanderar vid brand och släcker elden.

Firesafe Cap var ett tidigare alternativ till halogenstrålkastarna, jag har faktiskt också använt detta på modern downlight.
Speciellt där en kund ville ha Phillips Hue downlight i ett befintligt tak, kräver denna kappa mycket plats i taket så det är absolut inget problem att lösa någonstans.

Behöver du en låda när det inte finns någon isolering?

Detta har varit fallet tidigare, en kund ville belysa ett sovrum där det inte fanns några downlights tidigare. Eftersom ett av de hål som vi borrade ut kom lite för nära en träbar, var jag tvungen att ta till Firesafe Cap (ovan) på två av platserna.

Du bör alltid följa tillverkarens instruktioner, tyvärr har Phillips inte förberett några lättillgängliga instruktioner för avstånd till brännbart så att du måste säkerställa kunden baserat på vad du kan anta.

Som vi gör bör sådana downlights med utbytbara GU10-glödlampor alltid säkras antingen med en låda eller en eldstad, för även om LED-lampan du använder för HUE inte genererar mycket värme, kan nästa husägare ersätta lampan med en halogen som producerar mycket mer värme.

Qlights modeller har en kopp som täcker mot isolering. Här är LED ISOLA

Behöver du låda när det finns betong i taket?

Många lägenheter har originalbetongtak utan isolering. Taket läggs ner och sedan finns det gips.
Du behöver inte installera isoleringssäkra downlights i ett tak där det inte finns någon isolering runt och tillräckligt med avstånd för brännbart material, pråmar etc. Här måste du följa instruktionerna från downlight-tillverkaren, leta efter denna symbol:

Bra downlight-modeller

De flesta tillverkare erbjuder nu alla mycket bra downlight-produkter för montering i isolering utan låda. Här är några av de platser jag ofta använder när jag installerar direkt isolerat.

LEO Isola från QLight är en mycket bra allroundare som har IP54-klassificering så att den kan användas utomhus, inomhus och badrum. Mycket hög CRI (färgåtergivning 95/100).
Detta är den belysning vi använder oftast i nya elektriska installationer och behöver något som är isoleringssäkert, bra garantisystem och lång livslängd.

  • Rop: 95
  • Färgtemperatur: 2700K
  • IP54
  • Livstid: 50 000 timmar

Gyro Warmdim från Unilamp är en mycket god kvalitet downlight från Unilamp. Unilamp är en relativt nykomling på den norska marknaden men har tagit större aktier under de senaste åren.

Warmdim-funktionen gör den utmärkt för belysning, till exempel vardagsrum och sovrum, där du vill ha ett bekvämt ljus på kvällen.

  • Rop: 95+
  • Färgtemperatur: 2000 – 3000K
  • IP44
  • Livstid: 50 000 timmar

Elko Downlight

De flesta har utrustning och material i hemmet tillverkat av ELKO, men visste du att ELKO också börjat producera downlight?

Med ett stort urval av olika färger och mönster kan du hitta bra och säkra downlights som kan monteras direkt i taket utan en låda runt.

Utanpåliggande downlight – ett snyggt alternativ

Om du inte har möjlighet att installera ny downlight infälld i taket är utanpåliggande downlight ett bra alternativ. Dessa finns i en mängd fantastiska mönster, även i marmor och trä.

Läs mer om: